Kerststress? Ik weet hoe u kunt ontspannen

Kerststress is heel moeilijk. Ik heb het niet. Maar de laatste dagen zat ik in de vensterbank en toen zag ik het. De mensen keken zo raar, zo anders. Iedereen was gespannen. Dat is niet goed. Dus ik ga helpen.

Rustig

Op Facebook zeggen mijn vrienden vaak dat ze van binnen rustig worden als ze zien hoe ik op een kussen lig, of slaap of aan het spinnen ben. Dat snap ik. Als je iemand ziet die fijne gevoelens heeft, dan krijg je die ook. Dus je moet alleen bij personen zijn met fijne gevoelens. Dan gaat het beter.
Dus nou heb ik een kerstfilm gemaakt voor de ontspanning. Die kan iedereen zien en de hele tijd achter elkaar als het nodig is. Meedoen kan ook, gewoon gapen helpt al.

Spanning

Gevoelens zijn belangrijk. Daar moet je dus goed op letten ook op moeilijke gevoelens. Er was een keer een monteur bij mij thuis en toen ik hem zag voelde ik meteen spanning. Ik ging onder de tafel zitten zodat ik van hem vandaan was. Misschien was hij boos of er was iets met hem, dat weet ik allemaal niet, maar ik voelde spanning en dacht wegwezen.

En toen hij uit het huis was, moest ik extra mijn best doen om te ontspannen. Hoe deed ik dat?

 • ik kreeg extra knuffels
 • mijn vrouw zei dat we nu weer met ons tweetjes waren
 • ik kreeg ook een snack
 • ik ging gapen en mezelf uitrekken dat hielp ook heel erg

Gewoon

Voor iedereen is gewoon het beste, of je nou mens of dier bent. Gewoon dat is dat je weet wat er gebeurt en wat er daarna komt. Dan voel je je veilig en dan kun je dus ontspannen. Met kerst is alles anders en daarom hebben veel mensen kerststress. Dat vind ik zielig.

4 thoughts on “Kerststress? Ik weet hoe u kunt ontspannen

 1. Lieve Bertje,

  Wat kan jij heerlijk ontspannen zeg.
  Dank voor je tips!

  Een heel fijne en gezellige kerst toegewenst aan jou en je lief vrouwtje.

 2. Hallo Bert,

  Gelukkig hebben vrouwtje en ik geen stress voor de kerst. Ja alle mensen lopen te rennen en te vliegen om veel boodschappen te doen, Degene die het Kerst maaltijd verzorgt loopt de benen onder de jeweetwel uit en dan nog de angst hebben of iedereen het wel naar de zin zal hebben. Nou Bert wat een rust hier. Hier geen gedoe. De Kerst gedachten is hier aanwezig en het eten is van iedere dag hoor. Vrouwtje fluisterde wel in mijn flapjes dat ik een lekker hapje Sheba krijg, nou dat vind ik heel fijn.
  Wij hopen dat heel veel mensen naar jouw prachtige ontspanningsfilm gaat kijken en meedoen. Goed dat je het ook op je FB pagina hebt gezet.

  Jij en vrouwtje fijne dag en van mijn vrouwtje Kerst groeten voor jouw vrouwtje en knuffels voor jullie beide. Van mij een Kerstpoot en kopje.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, wat fijn dat je het nou weer fijn hebt vandaag, met die monteurs opeens heb je wel genoeg meegemaakt vind ik!! Nou moet je kunnen bijkomen en rieleksen. Ik heb het oog gedaan. Je vriend Bertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *