Katten krabpaal: wat zijn de beste?

katten krabpaal Een katten krabpaal is een persoonlijk meubelstuk. Het moet dus passen bij de persoon die het gaat gebruiken: wat wil de kat?

Kijk goed naar zijn of haar voorkeuren en mogelijkheden. Een wat oudere kat heeft meer aan een liggende plank, een beetje beweging is goed maar veel inspanning kan een risico vormen. Jonge katten zijn blij met een meubel waarin ze kunnen springen en hangen en ook… hun nagels kunnen scherpen. Of je nu een kitten bent of een volwassen Main Coone, er zijn een paar punten waar je zeker op moet letten.

Veiligheid

De krabpaal moet op een veilige plaats in huis staan. Alles kan omvallen, en wat gebeurt er dan? Let er goed op dat de kat gemakkelijk kan wegspringen van een omvallende krabpaal.

Is de kat in kwestie al wat ouder maar van binnen nog jong en speels, kies dan een laag model. Dus geen hoge meubels. Een plank, een stevige staande krabpaal, daar is de kat het beste mee geholpen.

Touw of karton

Veel katten houden van een kartonnen ligplank, vooral als er wat kattenkruid in gestrooid is. Doe je dit voor de eerste keer, wees dan zuinig met de dosis. Opvoeren kan altijd nog.  Ook leuk: ligmeubels waaraan gekrabd mag worden. Vraag je wel af, of je kat dan ook aan de mensenmeubels mag. Eigenlijk is dat wel zo eerlijk.

Er zijn heel veel katten krabplanken van touw, het zogeheten sisal touw. Bij goed gebruik gaan die pluizen. Af en toe bijknippen is dat praktisch. En op tijd vervangen, liefst door hetzelfde model.

Prijzen

Een katten krabpaal  kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Vraag in alle eerlijkheid aan jezelf voor wie je dat dure design meubel met sisal-vlak aanschaft, terwijl een simpeler model misschien bij de Action of bij ZooPlus te koop is.

2 thoughts on “Katten krabpaal: wat zijn de beste?

 1. Hallo Bert,

  Leuk onderwerp en nog wel over mijn ding, mijn krabpaal/speeltuin. Ik ben van het begin af aan gewend aan dit grote gebeuren en ik vind het geweldig. Vrouwtje vind het ook belangrijk dat hij ergens staat dat je alles goed kunt overzien en als mensensnuiten in huis de mogelijkheid hebben om het voor het raam te zetten dan is dat super. Nu hebben wij een groot huis en plaats genoeg en vrouwtje zegt ook het is ons huis hoor en de krab.speeltuin staat in de serre/woonkamer voor het raam. Zo kan ik alles heel goed overzien van wat er buiten allemaal gebeurd. Ja jij weet dat ik altijd graag naar de vogels kijk die in de rivier en uiterwaarden zijn, Auto’s zie ik alleen in de verte maar ik heb van die grote vrachtboten en plezier boten voor langs. Op de dijk lopen veel mensen met blafsnuiten en die mogen daar zijn van mij als ze maar niet binnen komen. Ik ben bang van die viervoeters.

  Ik wil toch ook wel graag even een puntje laten weten waar mensen heel goed op moeten letten. Hang maar geen speeltjes ik de paal. Vrouwtje had voor mij ook van alles er in gehangen en dat vond ik reuze leuk, wel allemaal aan dikke elastieken, maar de mensen moeten dit toch maar niet doen. Ik heb je wel eens verteld van het ongeluk wat mij was over komen daarmee. Vrouwtje was niet thuis en ik natuurlijk ben dan veel in die krabpaal. Ik ben eruit gevallen en ik denk dat ik boven ik het bed lag te slapen en oeps in de slaap naar beneden ben gevallen. Nu had ik mij opgehangen aan een achterpoot en gelukkig was de elastiek lang genoeg. Ik lag met een schouder en zijkant van mijn snuit op de grond en de rest hing in de lucht. Nou dat heeft me heel veel pijn gedaan en dan te weten dat vrouwtje er niet was. Ik ben me toch als een leeuw gaan brullen toe ik hoorde dat ze thuis kwam. Vrouwtje is zich rot geschrokken en helemaal overstuurd. Toen ze me eindelijk gevonden had,( want het was pikkedonker) me los gemaakt had en mij verzorgd had is ze meteen al dat speelgebeuren eruit gaan halen. Er hangt alleen een muisje in en daar kan ik nooit achter blijven hangen. Stel dat ik de elastiek om mijn nek had gekregen en niet bij de grond kon komen, nou Bert dan snap je wel dan was het einde Jippe leven geweest. Dus mensen hang er maar niks in op.

  Op de grond heb ik een sisalmat en een stuk paal van de oude speelpaal liggen. Ja krabben ergens aan als huiskater is belangrijk, anders zal toch de meubels van de baas een krab krijgen.

  Zo Bert dit mijn verhaal en nu moet vrouwtje weer gaan oppassen op de poesjes en werken. Tot morgen weer en je weet waar ik vanmiddag te vinden ben. Jij fijne dag met vrouwtje.
  Vrouwtje stuurt groetjes voor haar mee en knufjes voor jou. Van mij poot en kopje.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, ja daar heb je gelijk in, rare dingen horen niet aan een krabpaal. Het kan best zonder. Je vrouw moet veilig uit huis kunnen gaan zonder dat ze ongerust is. Een klimmeubel is om in te klimmen en te hangen en voor het fijn en het spannend en het moet veilig zijn!! poot van Bertje

Reacties zijn welkom