kater Bram over: de akwaariejum

Bram

Hoi allemaal,ย  Van de vorige blog waren er kei veel reejakzies over de visjes. Ik zal je vertellen wat ze zijn en wat ze doen.

Bak

Thuis hebben wij een akwaariejum. Dat is een grote glazen bak met een deksel er op. Aan de zijkant zit een zwarte blok. Daar zit de pomp. De visjes kunnen daar niet in komen want dat is beschermd. De deksel is ook speesjaal want die kan namelijk open gaan. Je hebt een klein vakje maar ook een hele grote. En bij de schoonmaak zoals nu, dan kan het er helemaal afgehaald worden.

Deksel

Allereerst vind ik de visjes niks aan als ze in de bak zitten want ik kan er dan toch niet bij. Wat ik wel doe is dat ik dan op de deksel ga liggen. De deksel heeft namelijk een speesjale lamp waardoor de deksel warm wordt. Volgens mij maakt de lamp het water ook warm maar dat weet ik niet zeker. Maar vandaag was de bak heel vies. Hij was groen van de algen. Dan gaat mijn vrouw hem schoonmaken.

Emmer

BramHoe gebeurt dat? Nou, we hebben emmers, een visnetje en oja water in een emmer met een plantje er in zodat de visjes daarin kunnen. Mijn vrouw doet met het netje de visjes vangen en in de emmer met water. Daar moet ik natuurlijk bij zijn want ze moeten wel allemaal in de emmer. Ik loop op en neer en kijk dan in de emmer. Ook sta ik wel eens op mijn vrouw haar been als ze hurkt. Dan kan ik beter in de emmer kijken.
Ik word er altijd heel blij van en dan gaat mijn staartje ook wel eens bibberen. Daarna gaat het water uit de akwaariejum. Ook de steentjes en de deekoraazie gaat er uit en krijgen een bad. Als de bak helemaal leeg is gaat ze met een sponsje de bak poetsen, zonder zeep want vissen houden niet van dat soort bubbels.

Water

Als dan de bak schoon is, gaan de steentjes en de deekoraazie als eerste terug. Dan komt het water. Het is heel belangrijk dat je geen ijskoud water doet want de visjes vinden warm water fijn. Er zit ook een kaggul in de zwarte doos in de akwaariejum, dat was ik bijna vergeten te vertellen. Als er dan wat water in zit, komen de plantjes terug er in en dan doen we de bak helemaal tot de rand vullen met water. En dan gaan de visjes ook weer terug. En dan mag de deksel er weer op.

Kriebel

Als de visjes in de emmer zitten, kijk ik daar graag naar. Ze zijn heel snel namelijk. Soms raak ik wel eens een visje aan met mijn poot. Dat kriebelt. Mijn vrouw zegt wel dat ik voorzichtig moet doen en dat ze geen snek zijn. Ik denk dat deze visjes niet eens lekker zijn want het water wat op mijn poot zit, lik ik er af en het smaakt geeneens naar vis.

Maar zie je hoe blij ik ben? Ik vind dit het kei stoer dat ik op de visjes mag passen!

22 thoughts on “kater Bram over: de akwaariejum

 1. Oooh oompje bram.
  Ik heb ook visjes in mijn buurt. In de feifer beneden in de tuin. Mamsie seg dat dat haaien zijn๐Ÿ™€๐Ÿ™€ en dat ik voor-sigtig moet zijn. Springen uwes vissen ook soms uit het water? Soms hoor ik plonsplons. Mijn vissen hebben kleuren. Een heleboel zelfs. En ze zijn groot!! Niet normaal.
  Pootjes oompje bram

  1. Hoi Doorie, wat koel dat jij ook visjes kent. En dat je grote hebt en alle kleuren. Dat heb ik niet. die van mij zijn klein en die springen niet zoals de jouwe.

 2. Hallo Bram,

  Wat leuk dat jij vissen in een grote bak hebt, heel leuk om naar te kijken, ook veel leuker dan de TV.
  Jou vissen wonen wel heel deftig zeg, hebben zelfs verwarming, ikke vind het wel een stelletje koukleumen hoor, maar wel tof voor jou dat jij dan bovenop de deksel van de bak kan gaan liggen en zo ook lekker warmpjes kan slapen.
  Ikke vind het heel knap van jou dat jij vrouwtje meehelpt met de verzorging en kijkt of ze niet uit de emmer springen. Of ze lekker zijn zou ikjes niet weten want ik heb geen vissenbak.
  Hoe heten jouw visjes eigenlijk?

  Bram geniet van je visjes ikke moet weer stoppen omdat mijn taak hier is oppassen van het huisje en controle van de tuin, zodat alles goed gaat met mijn vogelvriendjes.
  .vrouwtje gaat weer werken in ons voor altijd huis maar ikke moet jou wel knufjes geven, voor jullie poot en kopjes van je grote vriendje Jip

  1. Hoi Jip!, hoe is de tuin kontroole gegaan? Was alles in orde? Onze visjes zijn zo, die kennen geen koud water. En eerlijk gemauwd vind ik het zo kei fijn. Want nou word ik ook warm. Ze zijn niet lekker Jip, ze smaken naar oud water. Bah. Ik weet niet eens hoe ze heten. Mijn vrouw zegt dat het guppen zijn, ik weet het niet. We hebben er wel een paar kromme in zitten. En een paar andere maar die zijn nog vreemder, die zitten de hele dag tegen dat raam geplakt. Raar hoor.
   Doe jij een kopje terug aan je vrouw en jezelf?
   Bram

 3. Hallo Bram, hier met Gijsje. Wat heb je leuk over jouw visjes en het waterbad vertelt. Wat een gedoe, zo’n groot bad schoonmaken. Daar heeft jouw mama ook wel hulp bij nodig. Goed en stoer van jou dat je op de visjes past.

  Ik heb geen visjes in een watertank. Mijn liefje Ollie heeft echte visjes van goud. Die visjes zwemmen buiten in een vijver. Gaaf he!! Maar jammer genoeg kan Ollie niet bij de visjes van goud. Er zit een net over de vijver.
  Kopjes en dikke knuffels van Gijsje en vrouwtje

  1. Hoi Gijsje, zo’n grote waterbak kan ik echt niet tillen. Die zijn echt kei zwaar. Gelukkig doet mam dat. Ik vind het kei stoer dat Ollie echt gouden visjes heeft, dat heb ik niet. Mijn visjes zijn guppen zegt mam. Van die kleine kleur dingen. Ze zijn best leuk. Kopje terug voor jouw en je vrouw Gijsje. Bram

 4. Lieve Bram,

  Wat hebbie mooi en interezant geschreeve van jou akwaariejum. En wat passie goed op jou vis. Jij ben jou eigen opsigter en jij zorrug goed foor alles wat in jou waater zwem. Ik vinnut stoer en knap.
  Van mij eigen zou ik mij nie kunne beheerse. Mij buik houw van vis maar mij vrouw zeg. Bram heb akwaariejumvisse, die mag jij nie eete.
  Hebbie ook tonijn en zallum Bram of saardiene en makkareele in jou akwaariejum.
  Ooooh ik vinnut stoer dattie zo goed oppas en jij kan het zien op jou footoos.
  Dank jou wel dattie ons allemaal van jou eigen heb fertel waar jou hart lig,

  Liefs van Loesje ook foor mij Milameisje en jou vrouw en jou woef in jou huis

  Loesje

  1. Hoi Loesje,
   Ik denk dat als we zallum of saardiene hebben dat Mila haarzelf niet kan beheerse. Dan wil zij meteen die visse schrokke en dat kan niet. Mij vrouw heb kleine guppen, die zijn niet eetbaar. En de water smaakt naar oud water Loesje, dat is kei vies. Jij kan beter naar jouw visboer gaan voor jouw makkereele of jouw toonijn. Die zijn wel lekker en dan is jouw buik ook blij. Mij vrouw geef je een zachte kriebel en van ons allemaal kopjes en neusjes xxx

 5. Oh Bram dat is leuk he???
  Ik, Dopey, help mijn vrouw ook altijd mee als ze de vissen schoon moet maken.
  Bij ons zitten er 2 dikke goudvissen in met zo’n mooie grote staart. Ik let dan altijd op dat ze niet uit de kom springen……..
  Ik ga er ook niet aan hoor maar hang wel met mijn neus erboven!!!!!
  En Izzy hier vindt het leuk om tegen het glas van de vissen te meppen. Ze wacht totdat de vis aan de voorkant van de bak is en mept dan tegen het glas!
  Die vissen gaan dan als een speer door de bak heen!!!
  Maar het helpen schoonmaken is wel heel verantwoordelijk werk hoor!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜˜

  1. Hoi Dopey, wat kei spannend!!! Wow, Izzy is niet bang van de visjes. Heb jij echt goude visjes, mooi man. Ik heb alleen kleurende guppen en die smaken vies. Ik wil ze wel zien speren door de bak hahaha dat lijkt me kei koel. Ik vind het ook kei leuk dat er meer poese en katers visjes hebben. Kopjes terug aan jullie allemaal Dopey , Bram

 6. Hoi vriendje Bram, Wat spannend lijkt me dat zo’n akwaariejum. En wat lig je stoer bovenop het deksel. Dat je dat durft. Ik heb geen akwaariejum, bij ons zitten de vissies alleen in een blikje of in de brokjes. Zou wel willen weten hoe zo’n vissie smaakt, jij niet Bram? Goed dat jij je zo goed kunt beheersen hoor, misschien willen ze ook wel met je spelen maar weten ze niet goed hoe. Gaaf hoor, vissies in huis. Maar mijn vrouw zegt : Bikkel ik heb het al druk genoeg met jullie zes, dus geen vissies. Ik zou eerlijk gezegd niet eens weten hoe ze eruit zien Bram, ik heb ze nog nooit in het echt gezien. Ik zie ze alleen op je foto’s. Vogels hebben we wel, die zitten soms op het balkon, maar dan ga ik wild op de vensterbank lopen en heel hard mekkeren, dan gaan ze vanselluf weer weg. Dan vind ik nou stoer van meselluf.
  Haai veif van je grote vriend Bikkel.

  1. Hoi Bikkel, Ik hou meer van kipsmaak dan van vissmaak. Onze visjes, dat water, dat smaakt naar oud vies water. Bah. Dat is echt kei vies. En mij vrouw zegt dat het guppen zijn en die kan je niet eete. Spelen kunnen ze niet. Want als ik tikkertje doe dan worden ze bang en dan zegt mijn vrouw: ‘brammie, dat is niet de bedoeling’ . Dus dat is wat lastiger. Maar ik kan wel kei goed patroeje lopen bij de visjes. En jij kan kei goed mekkeren, dat is heel belangrijk! Dat weten de vogels dat je kei zeker ben van je zelf. Groote haai vijf terug groote vriend Bikkel en kopjes aan de rest ! Bram

 7. Hoi Bram
  Wat heb je goed uitgelegd hoe dat moet met visjes.Ik zag het helemaal voor me.Wij hebben wel een groot buiten water in de buurt,en daar zitten ook wel vissen in denk ik,want de reiger vogels eten die graag en we hebben veel reigers in het park bij het water.Ook zwemmen er eenden en zwanen.Maar ze hebben niet zo’n mooi luxe waterbak met verwarming.Miscchien willen de vissen uit het grote water wel bij jullie logeren als er weer eens ijs ligt.Maar dit jaar was dat niet zo.
  En wat heerlijk zo’n warme ligplek.Daar houd ik ook van.Als er even een zonnetje is,ga ik altijd vlug in de vensterbank liggen.Ik denk dat ik de hele dag wel op die warme akwaariejum bak zou willen liggen.
  Mijn zus ook wel,maar die is wat groot met een maatje meer en ik weet niet of de deksel dan wel stevig genoeg zou zijn.Daarbij lust zij alles en ben ik bang dat ze alle vis op zou smurfen….Dus ik denk dat scullary girl niet zo’n warme ligplek gaat kopen met vissen erin.
  Bram dank je wel voor je mooie schrijf.
  Kopjes van je vriendinnen Sparkle en Muzette

  1. Hoi Sparkle en Muzette, wat hebben jullie geluk met zo’n groote vere dons. Wij hebben niet een reiger maar ik vind ze kei mooi.
   Onze deksel is kei stevig daar kan ze best op en ik vind een maatje meer ook kei mooi. Ja je moet haar wel even zegge dat kleurende guppe niet eetbaar zijn maar dat ze net als Loesje voor garnaale of makkareele moet gaan, die zijn het beste om te eete. Doorie heeft echt haaaajen.. brrr die zijn kei eng! En Ollie heb echte , hele echte gouwe vissen, koel he! Fijn dat jullie ook mij terug berichten, dat vind ik kei leuk. Kopjes van mij voor jullie allemaal, Bram

 8. Goedemorgen lieve Bram, wat leuk dat je ons vertelt over jullie aakwaarijum. Wat stoer dat je daar zomaar bovenop ligt, kun je zo niet in het water vallen? Je bent een grote hulp voor je frau bij het schoonmaken van het aakwaarijum lees ik, dat is fantastisch en verantwoordelijk werk. Geniet van het weekend lieve Bram , je krijgt kopjes van Floortje en een knuffel van mij.

  1. Hoi Floor en vrouw, ik vind de visjes kei leuk maar ze zijn niet eetbaar en dus vies. En hun water smaakt oud. Ik wil elke dat kraan water hebben. Heb jij ook gouwe visjes of garnaale of haajen?? Kopjes terug van mij Bram, oh en mij vrouw zegt, het zijn kleurende guppe. Bah.. doei Floor , kopje van mij

 9. Hoi lieve Bram, wat lig je superstoer bovenop je akwaariejum! Dat zou ik zelf niet durven denk ik. Doe je erop klimmen of doe je springen?
  En wat goed dat jij op de visjes let, en of alles wel goed gaat met het water en de plantjes en het schoonmaken, dat is een hele ferantwoordelijke taak. En dat kan jij! Daar is je vrouw vast heel blij mee, dat je zo goed helpt.
  Oo, en raak je de visjes soms aan? Wat doen ze dan? Kunnen ze beiten? Zijn het haaien, net als bij Dorus?
  En kan je het water ook zelf drinken, of doe je dat niet? Misschien smaakt het wel heel biesonder, dat kan best.
  Dankjewel voor je verhaal, ik wil nu ook een akwaariejum! Voor mezelf, om naar te kijken en om het water te proefen.
  O ja, en mijn vrouw vraagt of ik wil schrijven dat ze de footoo van jou dat je met je neus heel dichtbij de kaameraa staat helemaal super vindt!
  Lieve kopjes, ook voor Mila en Toby en de visjes en je vrouw natuurlijk, van Bolle.

  1. Hoi Bolle, er is een tafel en daar kan ik dan opstaan en dan spring ik zo ‘hoppa’ op de deksel. Gelukkig hebben wij geen haaie zoals doorie want die zijn kei eng en gefaarlijk. Wij hebben kleurende guppe. En die smaken kei vies naar oud water. Nou ja, het water dan. De visjes mag ik niet eete. Bolle, ik zou een akwaariejum doen met makkareele en saardieene en tonijn!! Die kan je eete. Tof dat je ook visjes wilt! Kopje voor jullie van mij , Bram

 10. Hoi Bram wat doe je dat goed zeg, een echte goede oppas ben voor de visjes in het aquaroumโฃ๏ธIk heb een grote vijver buiten en vind de visjes best intetessant maar heb er wasrschijnlijk nog geen gepakt denkt het vrouwke!
  Ik kan er er enorm van genieten om naar de gouf visjes te kijken oooooh echt wel
  Vrouwke en iik Ollie kijken uit naar je volgende verhaal!

  1. Hoi Ollie, wat kei gaaf dat jij goude visjes heb! Die heb ik geeneens. Echte goude. Ik heb kleurende guppe zegt mijn vrouw. Ze smaken niet en ze kunnen geen tikkertje doen want dat maakt ze bang. Ik zou best een vijver willen met kei veel gouwe visjes. Kopje van mij voor jullie , Bram

 11. Lieve Bram wat ben jij toch een super kater. En ik wist niet dat je ook op visjes past. Ooh Bram ik zeg eerlijk ik zou mij niet kunnen beheersen. Ik zou denk ik met mijn pootje in de emmer slaan. En ohhh misschien zouden de vissen dan gaan springen. Lieverd ik ben super trots op jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *