kater Bram: als je onzeker bent

onzeker

Hoi allemaal, ik hoop dat jullie een fijn wiekent hebben. Vorige week was ik best geschrokken toen inspieraazie zomaar wegging. Gelukkig is die weer terug en nou moet hij ook blijven.

Toen inspieraazie wegging was ik kei onzeker van mezelf en ik wist niet meer wat ik moest doen. Vandaag wil ik een beetje meer aandacht besteden aan onzeker zijn. Want ben je dat gewoon of krijg je dat of hoe zit dat nou? Zelf ben ik een katermans die onzeker is.

Bibber

Wat is onzeker? Volgens mij is dat wanneer je niet weet of iets zo hoort. Dat je in je lijf voelt dat je niet weet welke kant je op moet en dat je dan stilstaat. In je kop ga je dan denken van ‘ga ik nu deze kant op of de andere?’. En dat je lijf dan bang kan voelen. Dat je lijf een beetje bibbert, een klein beetje maar. En dat je een ekstra sekonde nodig hebt om even adem te halen en te bedenken wat je wilde doen.
Meestal leer je dit soort dingen van je papa en mama maar die heb ik niet meer. Mijn mama heb ik even gehad maar ik weet niet wie mijn papa is. Dus ik heb eigenlijk nooit goed geleerd hoe iets wel hoort. Ik kwam als beebie al bij mijn vrouw en zij leert me heel veel maar toch ben ik onzeker van mezelf. De katten dingen zoals naar de bak gaan en graven en eten en zo, dat kan ik allemaal kei goed. Maar als het gaat om contacten en kompjoeters en andere dingen, dan ben ik onzeker.

Je gefoel

onzekerHoe ziet er dat dan uit? Nou eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed maar ik ga het proberen. Onzeker zijn, dan wacht je meestal langer met een antwoord geven omdat je niet weet of het netjes en gepast is. Je vraagt aan andere of ze een tjek willen doen, gewoon zodat je weet dat het oke is. Dat je van jezelf niet kan zeggen of het zo is want je gefoel is anders. Je gefoel laat je in de steek. Dat je kop denkt “ja!” en je lijf doet iets anders. Bijvoorbeeld dat je oren in eens plat gaan en je rug haren omhoog komen omdat je lijf voelt dat je bang bent terwijl je dat misschien niet eens bent. Wat ga je dan doen? Meestal ben ik dan stil omdat ik het niet meer weet. Maar wat ik heb geleerd van mijn vrouw is dat ik best om hulp kan vragen. Het is niet erg als je onzeker bent want ik ben niet alleen onzeker, er zijn meer poesen en kater die onzeker zijn. Hoe koel zou het zijn als we elkaar daarin kunnen helpen? Dan zijn we gewoon ineens pauwer cats!!

Ekstra tijd

Hulp vragen? Dat is voor elke poes of kater anders. Meestal ga ik haaibaaien. Dat wil zeggen dat ik dan rondjes rond mijn vrouw haar been loop en erbij mauw zodat ze weet dat ik iets wil. Soms gebruik ik een kopje als het echt nood is. Dan voelt ze meteen dat ik echt iets wil en dan kijk ik haar ook strak in haar ogen aan.
onzekerMijn vrouw zegt ook wel eens dat ik het eerst zelf moet proberen en dat ze daarna komt helpen als het niet lukt. Ik vind het gewoon het fijnst als ze me altijd helpt. Want dan weet ik namelijk zeker dat het ok is. En wat ook wel eens helpt is zeggen dat je onzeker bent zodat de anderen een beetje rekening kunnen houden met je. Dat je misschien ekstra tijd nodig hebt om te denken of om te voelen wat je voelt en of dat oke is. Dat je kop en lijf allebei rustig zijn en geen gekke dingen doen.

Sommige poesen en katers heb best veel zelfvertrouwen, dat vind ik heel knap. Die weten al wat wel of niet kan en die doen dat gewoon. Net als onze bloggster Minnie, die durft kei veel van haarzelf en ze heeft ook mooie foto’s waarop ze zo stoer is. En ons Bertje, die weet echt gewoon alles! Je hoeft maar een meel te sturen en Bertje geeft adfies of raad. Dat is kei knap. Nu ben ik al een beetje minder onzeker. Ik ga weer verder in de tuin kontrooleere op beestjes. Fijn wiekent allemaal.

16 thoughts on “kater Bram: als je onzeker bent

 1. Hoi Bram,

  Wat knap van jou dat je durft te zeggen dat je soms onzeker bent, en weet je?………ik ben dat ook wel eens hoor.

  Vooral als ik niet weet waar mijn baasje is, terwijl hij dan gewoon thuis is en iets aan het doen is……..maar dan ben ik toch onzeker omdat ik bang ben dat hij er niet is.

  Baasje zegt dan altijd tegen mij: “ik ben toch hier gekke lieve Tommy”
  En dan is het weer ok!

  Heel veel succes met tuin controole van beestjes, ik ga mijn huisje controole doen want ik kom nooit buiten namelijk!.

  Pootje van Tommy ( deeltijdkater van Annelieke)

  1. Hoi Tommy, ik snap je helemaal dat je onzeker bent als je baas weg is. Of als je hem niet meer ziet. Dan weet je het gewoon even niet meer. Gelukkig snapt jouw baas jouw ook. Veel plezier met je huiskontroole. Kopje van mij

 2. Lieve Bram,

  ooooh wat hebbie jou mooie verhaal geschreeve van jou onseeker zijn. En jij leg het goed uit van jou eigen. Mij hart is geraak dattie zofeel eerluk durf te zijn. Dan ben ie eigenluk stoer en dapper want jij doe het wel. Jij geef jou goede foorbeeld en jij maak het foor iedereen nu makkeluk dattie onseeker durref te zijn..
  Van mij eigen ben ik ook onseeker Bram. Bijfoorbeeld nu mij dokter al mij tande uit mij bek heb gehaal. Assie poes ben en jij heb verkering wil jij er toch goed uitzien foor jou verkering maar assie geen tande in jou bek heb wor jij onseeker. Van mij eigen ga ik op mij denkpaal en ik trek mij eigen terug in mij selluf. Ik doe ook eete Bram. Foor mij emoozie. Dan ga ik het wel zegge Bram en bij mij vrouw op ze schoot. Zachte kopjes geeve en dat mij vrouw mij eigen dan weer mij selluf fertrouwe geef. Dattie zeg Loes jij blijf mij Loesje foor altijd en jij ben goed zo assie ben. Dan kom er rust in mij hart en dan kan jij het deele met jou verkering. Mij Bert is altijd lief voor mij hart, dan kan jij weer verder….
  Bram mij erfaring is, iedereen heb ze onseeker zijn maar jij ben dapper assie het durref te zegge

  Kopjes foor jou vrouw, jou woef en mij Milameisje en jij krijg mij eksra kopje van jou mooie verhaal.

  Loesje

  1. Hoi Loesje, jij lijk helemaal niet onzeker maar ik begrijp het wel. Ik heb mijn tanden nog maar ik zou me denk ik schaame als ik geen tande in me bek heb. Ik vinnut kei knap dat jij bent zoals je bent. Een echte rolpoezedame voor alle poesen. Want jij bent niet alleen een maatje meer maar jouw hart is ook maatje meer en jouw denke ook. En dan koome er ekstra garnaale in je buik om dat je foel dat dat zo moet. En jouw Bertje maak jouw zachter en heel. Saame ben je kei sterk! Heel veel zachtje kopjes terug van ons allemaal! PS JE BENT DE ALLERMOOISTE LOESJE VOOR IEDEREEN

 3. Hoi Bram.
  Wat een goed verhaal heb je geschreven.Ik denk dat iedere poes of kater dat wel eens heeft,maar erover praten is een heel ander soort brok.En jij hebt dat kei goed gedaan.
  Mijn zus Sparkle durfde alles,maar nadat ze vroeger een paar keer in het dierenziekenhuis moest slapen is dat veranderd.Ze deed nog steeds gekke dingen hoor en ik hoor scullary girl dan weer lachen om een rare streek van haar.Nu we wat ouder zijn wordt dat wel minder,maar eigenlijk vindt zij alles goed,als scullary girl er maar is.En dat ze wel haar eten heeft want daar is ze ook heel erg opgesteld.Snoep is nog beter vindt ze.
  Kijk ik,lijkt wel heel erg zelfverzekerd,maar dat is eigenlijk alleen voor mensen die mij niet helemaal snappen.Tante Paula zegt altijd dat ik de prinses op de erwt ben.Maar ik lig eggies waar nooit op een erwt.Ik weet niet eens wat dat is.Ik lig graag in de vensterbank of buiten als de zon er is,en op de stoel van scullary girl,of bovenop scullary girl.Maar dat bovenop liggen doe ik alleen bij haar.Dan ga ik eerst lekker knuffelen en kei hard spinnen,en dan rol ik mij bovenop scullary girl op,en ga liggen slapen.In alle houdingen kan dat.Heerlijk!!! Maar ik ben nu eenmaal niet een allemans vriendinnetje voor vervangend personeel.En ik doe net als jij.Als ik echt iets wil ga ik staren en staren en staren.Net zo lang tot ze begrijpt wat ik wil.Alleen zijn scullary girl en ik het soms oneens over de uitvoering van wat ik wil.Ze zeggen wel eens dat ik erg vasthoudend en eigenwijs ben……Sparkle wil ook wel eens iets maar die is een watje wat volhouden betreft.Ze gaat rustig terug naar haar mandje.
  Maar alles wat we bij scullary girl doen,doen we nooit bij vervangend personeel.Nu gaat ze haast nooit weg,maar een enkele keer in het jaar wel.
  Dan schrijft ze precies op hoe en wat wij het graag hebben,maar dan voeren we de alles is anders show op.Misschien komt dat wel omdat we dan onzeker zijn.Ik denk dat dat het is, nu jij er zo kei goed over geschreven hebt.Want wij zijn ook te vroeg bij onze moederpoes vandaan gegaan.
  Dank je wel lieve Bram.Ik hoop dat de tuin in orde is.
  Groeten van Sparkle en mij Muzette

  1. Hoi Muzette en Sparkle, misschien weten jullie nog iets van je mama, ik niet meer. Mijn vrouw was op de ambuulanse en die vertelde mij dat mijn mama en een auto iets hadden en toen kwam ik bij mijn vrouw. Dus ik weet niet veel meer. Maar ik snap jullie helemaal met het onzeker zijn. En dat staren dat werkt kei goed! Dat moeten jullie er in houden. En Scullary Girl moet gewoon maar doen wat jij wil ๐Ÿ˜‰ De tuin is prima in orde. Zorgen jullie goed voor elkaar?? Heel veel zachte kopjes van mij

 4. Hoi grote vriend Bram, wat stoer dat jij durft te zeggen dat je onzeker bent. Ik, Bikkel, doe altijd heel stoer en plaag soms mijn zusjes en broertjes. Maar eigenlijk Bram, en niet verder vertellen he, eigenlijk ben ik best wel vaak bang, Als de deurbel gaat bijvoorbeeld of als er onverwachte geluiden zijn. Ik doe wel stoer maar dat ben ik niet. Gelukkig kan ik altijd bij mijn vrouw terecht, zij geeft mij knuffels en zegt dat ik de knapste Bikkel van de wereld ben. Dat helpt Bram. Ook mijn broertje Oliver is onzeker en ik denk Bjarne ook en Bas misschien ook wel, alleen mijn zusjes Kruimel en Juultje, die zijn stoer joh, misschien wel omdat het zusjes zijn. Lieve Bram ga jij maar lekker genieten van je tuin, ik mag lekker op het balkon vandaag.
  Haai vaif van je best wel onzekere vriendje Bikkel .

  1. Hoi Bikkel, ik vind jouw ook de knapste Bikkel! Want je durft best veel ook al ben je bang. Ik ben ook best bang soms. Als er harde geluiden komen dan schrik ik ook. Maar ik zal het niet verder vertellen Bikkel. Dan zijn we samen nog maar een klein beetje bang en niet heel veel. Meisjes zijn gewoon kei stoer. Dat is Mila ook hoor. Ik hoop dat jij en de rest een kei fijn wiekent hebben. Haai vaif terug van je beste onzekere vriend Bram!

 5. Hai Bram! Wat leuk dat jij mij stoer vind! Ikke ben soms ook wel onzeker hoor. Vooral als het die dag van heel veel knallen en boem is. Weet je Bram, jij mag gewoon jij zijn. Precies zoals je bent. En samen met je frau kan je alles aan! Poot van Minnie.

  1. Hoi Minnie, je heb kei wijse woorde. Je bent een kei slimme poesedame. Van de harde knallen en zo, dat snap ik helemaal. Dan schrik ik ook en dan wil mijn lijf meteen weg. Gewoon ergens weg, in het donker of zo. Waar niemand is en waar geen knallen komen. Dan is het veilig. Ik hoop dat je een kei fijn wiekent hebt. Zacht kopje van mij

 6. Hoi lieve Bram, wat vertel je dat goed, van onzeker zijn. Je legt het presies uit zoals het foelt, dan kan iedereen het begrijpen.
  Ik ben ook vaak onzeker. Als ik mijn eten krijg wil ik dat mijn mensen eerst zeggen dat ik mag eten, en dat het voor mij is. Anders durf ik niet zo goed. En soms wil ik knuffels, maar die durf ik niet zo goed te vragen. Dan kijk ik alleen naar mijn mensen. Gelukkig weten ze dat ik dan iets wil, dus ze vragen me wat er is. Net zolang tot ze het goede antwoord hebben.
  Ik durf bij mijn mensen best wel veel, maar als er andere mensen of katten zijn vind ik dat best heel erg spannend. Soms leuk spannend, en soms eng spannend.
  Bram, je schrijft keimooie blogs en ik ben blij dat je verteld hebt van hoe je je foelt. Want zo leer ik jou kennen. En jij hoeft niet alleen rond te lopen met een gefoel. Dat is toch superfijn? Daarom is de blog er ook, vind ik.
  O ja, en ik denk eigenlijk dat iedereen wel eens onzeker is. Alleen zegt niet iedereen dat. Maar als je gewoon zegt dat je soms een beetje bang bent is dat juist superstoer!
  Hele lieve zachte kopjes van Bolle, voor jou en je hele famielie!

  1. Hoi Bolle, dank je wel voor je kei liefe woorde. We hebben allebei een ferleede en dat zie je nu best wel he. Van dat onzeker zijn en zo. Ik wist niet eens dat jij zo onzeker bent. Ik vind het kei fijn dat je het zegt want nu zijn we saame minder onzeker. En met z’n allen zijn we helemaal niet onzeker maar pauwercats ! Van mij mag iedereen zijn zoals die is Bolle want dat is het leukst. Iedereen heb andere ideejen en zo en dat maakt vrienden zo leuk. Fijn dat jij weer op mijn blog kwam. Heel fijn wiekent voor jou en je famielie, zachte kopjes van mij

 7. Dag lieve Bram. Wat mooi heb je weer geschreven over jouw onzekerheid soms. Het is helemaal niet erg hoor lieve Bram om soms onzeker te zijn, dat hebben veel poesen en katers, en mensen ook. Ik ben soms ook heel erg onzeker over iets, dan moet ik heel goed nadenken. Dus lieve Bram, geen zorgen, je vrienden en je vrouw staan altijd voor je klaar om te adresseren. Heel fijn wiekent en kopjes en knuffels van Ina en Floortje.

  1. Hoi Ina en Floor, ik vind het kei lief van jullie dat je dat allemaal zo schrijft naar mij en andere lezers want zo kan iedereen wat leren. Ik wist niet eens dat mensen zo onzeker zijn. En dat er onder ons ook kei veel onzeker zijn. Nu zijn we saame bijna niet meer onzeker. Dat is wel heel koel hoor! Dan is het wiekent ook kei fijn met z’n alle. Ik hoop dat jullie fijne dagen hebben met veel zon! zacht kopje van mij

 8. Hoi Bram,

  Weet je iedere kat of men heeft tijden dat die onzeker is, er kunnen dingen gebeuren dat je niet weet of het kan of dat je het moeilijk vind, Dan is het goed dat je miauwt om even hulp te vragen aan een maatje of vrouwtje of baasje. Weet je wanneer ikjes heel onzeker kan zijn, als vrouwtje op mij moppert en ikjes snap even niet waarom. Dat vrouwtje wel eens moppert komt omdat ze het dat vreselijk druk heeft en erg moe kan zijn. Ikjes loop dan voor de voeten van vrouwtje of ik loopt te miauwen. Kijk ikjes weet dan ook niet goed meer hoe ik vrouwtje dan duidelijk moet maken dat ze even een pauze moet nemen. Vrouwtje komt er zelf altijd heel gauw achter dat ze niet mag mopperen en omdat ik daar verdrietig van wordt. Ze komt dan naar me toe en zegt met ik super grote knuf sorry lieve Jipje o bedoel ik het niet. Dan wordt ik weer zeker van mij zelf dat ik het toch goed heb gedaan.
  Bram er is niemand die super is en daar moet je gewoon maar aandenken hoor. Ikke schaam me er niet voor.
  Ik vind dat je een prachtig verhaal heb geschreven en vrouwtje en ik kijken weer uit naar volgende week van jouw schrijf.
  Fijne avond met Mila en Toby en jullie lieve personeel, knuf van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. Hoi Jip, jouw taak is kei belangrijk! Jou vrouw moet echt optijd pauze doen en ik vind het kei tof van jou dat je haar zo helpt. Je moet het samen doen. Ik ben trots op jou Jip en blij dat je mijn vriend bent! Fijn wiekent! Zachtjes kopje voor jullie van ons allemaal

Reacties zijn welkom