kater Bolle over: als je soosjaal bent


Mensen zeggen vaak dat katten geen soosjale dieren zijn. Ze zeggen dat katten het liefst alleen wonen, en dat katten nooit vrienden met andere katten kunnen zijn. Soo-lie-tèr, heet dat met een moeilijk woord.
Mensen geloven dat ze alles weten van katten. Maar dat is helemaal niet zo.

Uitkiezen

Het is waar dat veel katten graag alleen zijn. Met alleen bedoel ik zonder andere katten, niet zonder mens. (Er zijn trouwens ook katten die persee niet met mensen willen wonen.)
Maar andere katten vinden het juist gezellig met meerdere katten.
Kinderkatjes zijn heel makkelijk met andere kinderkatjes. Ze kruipen graag met elkaar in een mand, ze spelen samen en ze wassen elkaar. Ook als ze niet uit hetzelfde nestje komen, zijn ze na een paar dagen allemaal vriendjes en vriendinnetjes.
Als katten ouder worden is het moeilijker om aan een andere kat te wennen. Maar toch kiezen volwassen katten soms gewoon helemaal zelf een vriend of vriendin uit. Zomaar, omdat ze een andere kat lief vinden.
Zo ging dat met Popje en Beer. En later kwam mijn Mol daar ook nog bij.
Ik heb mijn Molletje uitgekozen om bij te gaan wonen. En Molletje wilde dat eerst niet, maar na een tijdje vond ze het prima.

Vechten

Vroeger woonde ik in een hele grote groep katten. Toen ik in de tuinen woonde. Dat heb ik al eens geschreven.
Dat was eerst best fijn. Maar na een tijdje gingen de andere katers met mij vechten.
Dat is heel normaal voor katers die nog helemaal kater zijn. Die vechten nou eenmaal veel. Vooral met andere katers. Want dat zijn kon-kuu-ren-ten.
Toen ik nog helemaal kater was, was ik ook zo. Ik wist niet beter. Dat komt door je mormonen. Dat zijn dingen die in je lijf zitten, die maken dat je steeds boos wordt, als jongenskater. Mijn vrouw zegt dat ze hormonen heten, maar volgens mij klopt dat niet. En ik had die dingen, dus ik kan het weten.
Maar zelfs toen ik nog helemaal kater was, was ik minder stoer dan andere katers.
Ik verloor meestal met vechten, en ik was altijd heel lief voor mijn kinderen.

Rielekst

Ik ben inmiddels al een hele tijd een kater met twee onderdelen eraf. En ik ben nu heel rielekst met andere katten.
Ik vecht bijna nooit. Afkloppen, hoor ik mijn man roepen.
Maar ik heb al heel lang niet meer gevochten, en waarom zou ik?
Ik vind het prima als andere katten door mijn tuin lopen en ik ga zelf bijna nooit mijn tuin uit.
Alleen ’s nachts ga ik wel eens naar de tuin van de buren, om daar rond te snuffelen. Daar woont een hele grote hond, en die wil niet dat ik in zijn tuin kom. Als hij me in zijn tuin ziet probeert hij me te vangen. Dat wil ik liever niet, dat snap je wel. Daarom ga ik soms stiekum naar zijn tuin, als hij slaapt.
Maar ik vind mijn eigen tuin veel fijner, met al mijn manden en mijn tent en mijn kartonnen doos.
En mijn mensen, natuurlijk.

Mag-neet

Mijn vrouw zegt wel eens dat ik, net als Beer, een mag-neet ben voor andere katten. Dat betekent dat ik andere katten aantrek, legde ze me uit. Katten waren graag bij Beer, omdat hij stoer en zachtaardig was. Ik ben niet stoer, maar wel zachtaardig.
Vorig jaar liepen er veel jonge katjes door de tuinen. Ze kwamen ook in mijn tuin. Dat vond ik gezellig, als ze maar niet al te druk deden. Want daar word ik zenuwachtig van. Maar slapen mag best, vind ik. Of lekker in het zonnetje liggen.
Billy, die een tijd in mijn tuin heeft gewoond, snapte dat heel goed. Hij deed altijd rustig, en ging vaak naast mij liggen slapen.
Mijn kinderen Spruit en Juultje komen ook vaak in mijn tuin. Ik blijf hun vader, tenslotte. En wat mij betreft mogen ze komen. Niet in mijn huis, dat wil ik niet. Daar ben ik liever enigst kat. Maar in mijn tuin zijn ze welkom.

Spruit

Weet je wat nou zo leuk is?

Spruit is al best een grote jongen. Hij is al vier of vijf. Maar toch heeft hij zijn vader nog nodig, zo af en toe. Hij is net als ik een beetje bangig. Logies, want ik heb hem opgevoed. En ik heb hem dus geleerd dat de wereld groot is, en gevaarlijk.
Maar ik heb hem ook geleerd dat je lief moet zijn voor andere katten, en dat je je best even klein mag voelen. Daar hoef je je heus niet voor te schamen. Je kruipt gewoon even bij iemand die je lief vindt. Dat is veilig en dan hoef je niet bang meer te zijn.

Verschillend

Ik vind dus dat het verhaal dat katten nooit soosjaal zijn niet klopt.
Katten kunnen heel veel vrienden hebben, of het liefst alleen zijn.
Katers kunnen heel lief zijn voor hun kinderen, of niet.
Katers kunnen heel stoer zijn, maar poesen misschien nog wel meer.
Katten zijn allemaal verschillend. Je kunt nooit zeggen dat katten altijd zus doen of zo. Elke kat is een indievieduu. Misschien net als mensen dat zijn? Ik weet niet of dat zo is. Het zou best kunnen natuurlijk.
Maar katten zijn slimmer, dat weet ik wel zeker.

19 thoughts on “kater Bolle over: als je soosjaal bent

 1. Ooooh bolle. Watte doe jij op dees dag?😳😳😳
  Jij benne toch altijd op zondag van jezelf?
  Ik was altijdmet mijn zus, tot ze naar regenboogland vertrok bijna 5 jaar geleden. Ik was toen al bijna 13. Het personeel zat er nog aan te denk om na een tijdje een dinnie voor mij er bij te haal. Maar ik vind het eigenlijk best goed nu. Weet je… ikjes heb sinds kort een buurkat. En toen ik hem zag werd ik echt heel bang. Ik wou hem weg hebben. Ik begon in paniek te huil. Hij was echt veel te dicht bij mij. Ze heb nu een plankje neergezet zodat die engerd mij niet meer kan zien.

  1. Lieve Katrientje,
   Wat zal je geschrokken zijn van de buurkat als je steeds enigst kat op het balkon bent geweest. Maar ik denk dat het je roem is die die kater aantrekt.
   Ik zou ook heel graag Prinses Katrientje met eigen ogen willen zien hoor. En er trots op zijn dat ze m’n buurpoes was!
   Wel fijn dat jouw personeel ervoor gezorgd heeft dat je niet bang hoeft te zijn. Bewonderaars moet je wel een beetje op afstand houden, zeker nu je verkering hebt.
   Lief kopje van Vlo.

  2. Dag Prinses Katrientje, ja meestal ben ik wel alleen, maar soms kruipt mijn zoon bij mij. En dan wil ik hem niet uit mijn mand zetten, want ik ben toch zijn vader. Maar ik wil niet dat hij in mijn huis komt, want daar woon ik liever alleen!
   Gelukkig dat je de buurkat niet meer hoeft te zien als hij veels te dichtbij was. Want jouw balkon is van jou en je sterrenzusje Catoo!
   Een heel lief kopje voor jou van Bolle.

 2. Dag lieve Bolle,
  Iedere keer als ik jouw stukjes lees denk ik, “Oef, wat is die Bolle toch een wijze kater!” Ik kan nog veel van je leren.
  Mensen kunnen trouwens ook veel van je leren hoor, misschien nog wel meer dan katten, die gaan vaak beter met elkaar om dan mensen! Maar gelukkig zijn er ook heel veel goede mensen, zoals de mensen van de katten hier op de blog.
  Zeg Bolle, hoe hebben jullie je met z’n tweeën in zo’n klein mandje geperst 🙂 , het staat wel heel lief.
  Ik ben hier “enigst Kat”, ook altijd geweest. Toen ik in Leiden nog buiten kwam had ik wel één of twee katten waar ik het goed mee kon vinden, maar ik weet niet of ik ze in huis wilde hebben hoor. Hier mag alleen Herrie, m’n buurjongen in de vensterbank. In de tuin vind ik niet erg als er andere katten zijn, maar ik houd ze wel in de gaten.
  Wat een knappe jongen is jouw zoon, hij lijkt op z’n vader, gelukkig ook z’n karakter.
  Bolle, wil jij je vrouw even streng toespreken!!! Vanmorgen werd ik wakker, ik lag lekker plat bovenop mijn vrouw, met mijn neus tegen haar kin, mijn vrouw doet haar ogen open, en zegt; “Goeie morgen Platte Pinda, goed geslapen?” Als of haar eigen bijnamen voor mij al niet erg genoeg zijn 🙂 !!!
  Heb je vrijdag mijn antwoord nog gelezen over GLLZ, hij is nog steeds in Ouwehand, maar een oppasser zei dat het hem wel te druk ging worden met al die schoolkinderen en daarna de vakantie, dus we zullen hem waarschijnlijk wel weer gauw hier zien.
  Ik ben zelf geen stoere kater, en ik geloof dat alleen de twee dameskatten, Snibbe en van der Zwart hier erg stoer waren. De katers waren allemaal van die goede sullen zoals ik. Misschien behalve Plok, ik denk dat die wel een beetje op Beer leek, stoer maar ook zachtaardig.
  Lieve Bolle, mijn vrouw krijgt bezoek en dan mag ik niet op de kompjoeter, zeker niet nu ik weet dat ik zelf eten kan bestellen, stom he?
  Heel veel lieve zachte kopjes voor jou en jouw mensen!!! En lieve groetjes van mijn vrouw.
  Vlo.

  1. Hoi lieve Vlo, echt waar…vind je me wijs? Dank je wel! Dat vind ik fijn om te horen, want ik doe altijd liever nadenken dan bewegen. Mijn zoon lijkt op mij, maar hij kan ook best heel druk zijn. En dat wil ik liever niet. We hebben ook wel eens samen gespeeld en toen schrokken we allebei van onszelf! Daar moest mijn vrouw heel erg om lachen, en die zei dat we allebei een sloompie zijn. Erg hè?
   Wat vervelend dat jouw vrouw je nou ook platte pinda noemt! Mijn vrouw noemde Beer vaak platte pinda ponso (nee, ponseau, zegt ze) want dat is een kleur oranje. En dat motief van de skrienseever heette zo, zei ze erbij. Soms snap ik echt niks van mijn mensen!
   Ja, ik had gelezen van De Grote Lieve Lelijke Zwerver! Wat stoer dat hij tussen allerlei grote diern durft te zitten! Misschien denkt hij wel dat hij ook een teiger is, of een oliefant of een sjieraf?
   En Vlo, we hoeven niet allemaal stoer te zijn! En mijn vrouw zegt altijd dat je pas écht stoer bent als je ook lief durft te zijn. En dat ben jij. Dus dan ben je ook stoer!
   Een heel lief kopje voor jou en je vrouw van Bolle, ook van mijn mensen.

   1. Oh Bolle, ik stoer? Oh ik ben helemaal trots!!! Zo voel ik me vaak niet hoor.
    Mijn vrouw had dat van die pinda opgezocht, van die skriendinges, en omdat die kleur ook bij mij paste, kon ze het niet laten om me zo te noemen. Maar als ze me van die gekke namen geeft, doet ze dat altijd wel op een heel lieve toon, dus ze zal het wel goed bedoelen denk ik, maar toch….!!
    Ik denk dat je gelijk hebt dat GLLZ denkt dat hij een teiger of een sjieraf is, want hij lag tussen de sjieraffen en het teigerbos in. Misschien kan hij nog niet goed kiezen.
    Ik denk ook liever dan dat ik beweeg, maar ik kan ook goed rennen als ik m’n gekke halfuurtje heb, of als ik achter een paar brokjes aanren, maar het moet niet te gek worden, dan moet ik nodig een poos uitrusten. Bovendien, hersengimnastiek is toch ook gimnastiek?!
    Het bezoek van mijn vrouw is weer weg, ze hadden poezensnoepjes voor me bij zich, prima mensen toch?! Eén van de twee heeft Plok zelfs nog gekend, dat was leuk om te horen.
    Bolle, nog een paar kopjes voor jullie allemaal,
    Vlo.

    1. Vlo, dat van die skriendinges is wel al heel lang geleden, zegt mijn vrouw. Dat was toen mijn mensen hun eerste kompjoeter hadden, dus misschien wel miljoen jaar geleden! Ik denk ook wel dat die namen die mensen voor ons gebruiken lief bedoeld zijn, maar hoe kun je nou een pinda zijn, of een strijkbout, als je een kat bent?!
     Wat spannend dat GLLZ een teiger-sjieraf is! Daar zijn er niet zoveel van, denk ik.
     Zeker weten dat hersengimnastiek ook gimnastiek is. En best moelijk ook.
     Wat leuk dat je snoepjes hebt gekregen! Zijn ze lekker?
     Voor jou en je vrouw een heel lief kopje van Bolle.

     1. Mijn vrouw kende dat skriending niet, maar ze heeft het opgezocht en gevonden bij “Afbeeldingen” van skriendinges platte pinda, toen snapte ze hem pas. Ze vond hem heel toepasselijk voor mij als ik plat bovenop haar lig, Ze vraagt dan altijd waar ik m’n bolle buik gelaten heb. 🙂 .
      De snoepjes zijn heel lekker, maar ik krijg altijd zo weinig. Maar ik doe er wel lekker lang mee dan.
      Gelukkig noemt mijn vrouw me het vaakst gewoon Vlo, soms ook Makkertje, dat vind ik ook best.
      Kopje Vlo.

 3. Hoi Bolle, wij vinden het wel gezellig hoor, zo met zijn vijfjes. Vooral Oliver vindt het heel gezellig zo, dan ligt hij weer in een mandje met Bas en dan weer met Kruimel. Wij hebben ook altijd iemand om mee te spelen. Alleen ons diva zusje Kruimel is graag op zichzelf, behalve bij Oliver, dat is niet alleen haar grote broer maar ook haar grote vriend. Bas vindt iedereen lief, alleen is kleine Bikkel soms nog wat te druk voor hem. Kruimel vindt Bikkel ook maar niks, hij wil altijd met haar spelen, maar dat wil onze diva en prinses niet. Soms is het ook wel lastig, zeker als er een paar tegelijk met onze vrouw willen knuffelen. Vrouw zegt dan dat ze wel af en toe wat meer handen had willen hebben. Of als we allemaal bij haar willen liggen op schoot. Op bed is het ook vaak druk, vrouw vraagt zich soms af of er nog plaats is voor haar. hhihihi. Al met al is het hier een vrolijke gezellige boel, wij hebben altijd steun aan elkaar en met elkaar steunen wij onze vrouw weer.
  Fijne dag Bolle. Het is zondag dus wel gaan lekker releksen. Groetjes en knuffels van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel en van onze vrouw.

  1. Dag lieve Bas, Bjarne, Bikkel, Oliver en Kruimel, wat leuk dat jullie allemaal zo verschillend zijn, daar ben je kat voor!
   En wat biesonder dat Bas iedereen lief vindt nadat hij zo lang op straat heeft geleefd.
   Gelukkig maar dat jullie allemaal een spesjale vriend of vriendin hebben – en dan hebben jullie ook nog je vrouw!
   Mijn mensen vertellen me altijd dat ze zelfs met drie katten al geen plaats meer hadden in bed, dus met zijn vijven zal het helemaal wel druk zijn. Maar wel supergezellig, denk ik.
   Ik slaap sinds kort ook bij mijn mensen, als ze in bed ligggen. En ik kan in mijn eentje best heel veel ruimte innemen, doordat ik in de breedte in bed ga liggen. Dan moeten mijn mensen scheef gaan liggen, maar ja. Daar kan ik ook niet veel aan doen.
   Voor jullie allemaal een hele fijne dag gewenst, doe maar lekker rieleksen!
   Een heel lief kopje voor jullie vijf en natuurlijk ook voor jullie vrouw, van Bolle.

 4. Hallo Bolle,

  Ooo, wat zijn er nog veel domme mensensnuiters zeg, wij als katten zijn vaak socialer naar elkaar en de mensensnuit dan zijzelf. Kijk als er een dier liever alleen door het leven wil gaan dan is hij heus nog wel sociaal hoor en er zijn anders de laatste jaren steeds meer mensensnuiters die er ook voor kiezen om alleen te wonen, maar dan ook zij zijn heel sociaal naar elkaar.

  Zelf ben al miauw ikke het zelf een heel sociale Jip, ik vond de tijd dat ik vriendjes had hier in huis super fijn en vrouwtje koos altijd een nieuw vriendje voor mij uit in het asiel die een reuze rugzak had en een sociaal en zachtaardig maatje nodig had. Ik stond altijd te popelen om ze te helpen en samen met vrouwtje is dat steeds gelukt. Maar je weet zoveel vriendjes verliezen waar ik stapel mee was is niet goed voor mij geweest en ben het vertrouwen erin kwijt dat ze lang zullen blijven leven. * maanden rouwen met mijn laatste vriendje Boris was zo erg dat vrouwtje en ikke samen besloten hadden dat we voortaan samen verder gaan. Nu is vrouwtje mijn allergrootste vriendin en zijn we er door dik en dun altijd voor elkaar.

  Nu heb ik hele lieve vriendjes en vriendinnetjes op Fasebook en ja eggies ik kijk heel vaak naar het scherm als ze daar opkomen.

  Bolle je hebt een pracht van een schrijf gedaan en het super uitgelegd hoe het is.
  Wij zijn eggies heel slim en intelligent zegt vrouwtje, maar dat weten wij als katers en poezen onder elkaar wel.

  Zo Bolle voor mij is het nu Jippedag, vrouwtje is steeds zo druk met van alles hier in huis en ik snapper er helemaal niks meer van wat ze allemaal uitspookt, is allemaal als voorbereiding voor mijn kado. Nou Bolle soms wordt ikke en van de nerveusjes van en ze loopt verdorie ook met mijn bedden en speelgoed te sjouwen.

  Hopelijk weet ik over een paar weken jullie te vertellen waar vrouwtje toch steeds mee bezig is.
  Voor nu voor jou en je vrouw en manmens een hele fijne dag en knufjes voor jullie allemaal.
  Grote poot en kopje van je Formule race vriend Jip

  1. Dag lieve Jip, ja raar is dat hè, dat mensen nog steeds denken dat katten nooit vriendjes of vriendinnetjes kunnen hebben? En mensen zeggen ook nog steeds dat katten nooit van iemand kunnen houden, dat is nog veel raarder. Want zeker weten dat wij van iemand kunnen houden! We kunnen van mensen houden, of van katten of van andere dieren.
   En wat superlief dat jij altijd klaar stond voor je vriendjes uit het asiel. Wat zullen die blij zijn geweest dat ze ineens een huis hadden met een lief kattenvriendje en een hele lieve vrouw! Ik snap heel goed dat het je heel veel verdriet heeft gegeven dat je vriendjes plotseling een ster werden. Want Je mist ze natuurlijk, en je rouwt om ze. Net als mensen doen, als iemand een ster wordt. Daarom begrijpen je vrouw en jij elkaar zo goed, denk ik, omdat jullie alletwee mensen- en kattenvrienden hebben die een ster zijn geworden. Gelukkig dat jullie elkaar hebben, en jullie vrienden van de blog en feesboek natuurlijk!
   En het is helemaal waar wat je zegt dat wij katten heel slim en intelligent zijn. Nou ja, zolang we dat zelf maar weten, denk ik vaak, dat is het belangrijkste.
   En wat spannend van je kado, Jip! Maar leuk spannend, denk ik, niet eng spannend dat je naar de dokter moet ofzo.
   Doe je het wel uitgebreid vertellen, als je weet wat je kado is? Ik word er ook al een klein beetje zenuwachtig van!
   Kun je nog wel goed treenen, als je vrouw alles verhuist in de kamer? Of legt je vrouw steeds een nieuw parkoer aan?
   Een heel lief kopje voor jou en je vrouw, ook van allebei mijn mensen, van je vriend Bolle!

   1. Hallo Bolle,

    Natuurlijk laat ikke je weten wat toch die geheimzinnigheid en kado van vrouwtje voor mij is, ikke vind het zelf erg spannend hoor, want vrouwtje wil maar niks aan mij verklappen. Ikke heb nu veel meer ruimte in huis voor het racen en dus race ikke iedere dag knoerdehard door het huis. Poot van je vriend Jip

    1. Hoi Jip. Wij zijn alle vijf ook erg nieuwsgierig Jip. Laat je het ons ook even weten. Knuffels van Bas ,Bjarne ,Oliver, Kruimel en Bikkel

     1. Ja hoor , aan al mijn vriendjes laat ikke het weten, maar ikke ben zelf ook zo van de nieusgierige hoor

    2. Zo Jip, dan moet ik ook maar weer seeriejeus gaan treenen!
     En zie je, zo worden steeds meer katten ook nieuwsgierig nasr je kado!
     Een heel lief kopje van je vriend Bolle.

     1. Spannend hoor Jip!!!!
      Zacht kopje, ook voor je vrouw!
      Vlo.

 5. Hallo Bolle,

  oooh wat hebbie weer mooi geschreeve van jou stukje deze week. Mij hart is geraak. Jij bennie alleen wijs en slim Bolle, jij heb veel gefoel van jou eigen. Jij heb sosiejaal in jou hart en jou mense ook. Dat kan ik voele van mij emozie.
  Jij ben geen masjo nee jij ben een gefoelige jongen. Mij hart zeg, iedereen kan van jou leere. Jij kan diere en mense hellupe en op ze goede weg brenge.

  Sosiejaal zijn is fijn, dat jij in jou hart ruimte heb voor andere diere en mense. Jij ben niet alleen op jou wereld. Dat moet jij altijd voor jou ooge houwe. Van me eigen ben ik graag op mij eigen maar mij vrouw zeg, jij ben toch sosiejaal Loes. Jij denk aan jou broer Floris en jij stuur jou zusje mee aan in ze leeve. En jij heb verkering en dan hebbie ook nog andere vriendjes en jou vriendinnetjes. Ooooh Bolle mij hart schrok ervan, zoveel sosiejaal in mij leeve.
  Maar mij hart is blij want sosiejaal is nodig in deze weereld.

  En jij ben ook mij vriend Bolle en jij ben wijs en sosiejaal en jij schrijf recht in mij hart.
  Jou Mol kan trots zijn op jou eigen en jou mense ook.

  Pootje voor jou vrouw en jou menseman en mij zachte kopje voor jou eigen en dank jou wel voor jou mooie verhaal,

  Liefs van Loesje

 6. Dag lieve Loesje, dank je wel dat je zegt dat ik geen masjo ben! Want dat wil ik ook niet zijn. En mijn mensen houden daar ook niet van, dus dat zou dan best lastig zijn. Want als je een masjo bent denk je alleen aan jezelf en dat je stoer bent, of je nou een kater of een mannenmens bent, en daar is niks aan.
  En zeker weten dat jij sosiejaal bent, Loes! Want jij helpt je broer Floris als mantelpoes, en je bent een voorbeeldpoes voor je Zusje. Dat is belangrijk, dat jonge katten een poesenrolmodel hebben! En je hebt je soolmeet Katrientje, en natuurlijk je verkering Bert. En alle vriendjes en vriendinnetjes van internet. Dat is een heleboel sosiejaal! En je hebt gelukkig ook je mensenvrouw nog, en je andere vrouw in gedachten.
  Ik ben in huis het liefst alleen. Of met mijn Mol, maar dat kan niet meer. Maar soms komt mijn zoon door mijn deurtje naar binnen, en slaapt onder het grote bed. Stiekum. Dat hoeft voor mij niet, maar hij maakt zich heel klein en doet net alsof hij er niet is en dan denk ik Laat maar. Wat ik wél jammer vind is dat hij ook mijn eten opeet. Dat vind ik niet zo netjes! Maar ja, hij heeft net als ik, altijd honger. DENKT hij, zegt mijn vrouw. Gelukkig heeft hij al bijna al mijn sportbrokken gegeten, daar ben ik dan weer wel heel blij om.
  Ik ben trots dat ik een vriend van je mag zijn, Loesje. En jij bent een hele lieve vriendin van mij.
  Een lief zacht kopje voor jou en Floris en Zusje en je vrouw van Bolle, en pootjes van mijn mensen, ook voor je vrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *