Joep heeft een groot succes

Van m’n moeder, die nog altijd op het platteland woont, had ik al jong begrepen dat ik later muizen zou gaan vangen. Omdat dat nou eenmaal iets is wat katten doen, als ze de kans krijgen. Jagen zit in onze natuur en dat krijgt niemand er uit. En muizen vangen, daar schijnen tweebeners niet zoveel moeite mee te hebben omdat de meesten geen fan van die diertjes zijn. Maar vogeltjes, da’s een heel ander verhaal. Daar kan ik beter van af blijven volgens m’n personeel.

Babykitten

Dus dat ik later ook muizenvanger zou worden stond eigenlijk al vast toen ik geboren werd. Maar hoé ik dat zou moeten worden, dat heb ik nooit van m’n moeder geleerd. Ze mauwde alleen dat als ik daar klaar voor was, ‘t vanzelf wel zou komen.
Als babykitten was ik best wel goed in pootballen, dus toen ik wat groter werd heb ik nog even overwogen om me aan te melden bij het Nationale Kattenteam voor een opleiding om professioneel pootballer te worden in plaats van muizenvanger, maar ik kwam er al snel achter dat zoiets helemaal niet bestaat. En wat moet je dan met je jonge kattenleven, behalve eten, drinken, dutten en spelen? Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar als opgroeiende kitten wilde ik toch meer uit m’n leven halen om ergens op terug te kunnen kijken als ik later Seniorkat zou zijn.
En muizenvanger zou zeker hele mooie verhalen kunnen opleveren om aan volgende generaties kittens door te mauwen.

Ik begon binnenshuis alvast te trainen om m’n speelgoed te besluipen en te grijpen en dat leek bijna vanzelf te gaan, precies zoals m’n moeder gemauwd had. Misschien was ik klaar voor het échte werk. Ik wilde als kitten ook eigenlijk gelijk al naar buiten. Urenlang heb ik in de vensterbank gelegen en voor de buitendeur gezeten, maar m’n personeel mauwde met de nodige gramaticafouten dat ik eerst ‘geholpen’ moest zijn voordat ik de buurt mocht verkennen. En wat ze daarmee bedoelden begreep ik pas tegen het eind van de winter…
Nadat ik nog een maandje binnen was gebleven zwaaide op een mooie dag de tuindeur wijd open en mocht ik eindelijk naar buiten. Mét personeel, maar zonder de lijn met m’n tuigje. En ik moet zeggen, ik vond het best wel een beetje eng hoor, ik schrok van alles dat bewoog en ik moest wennen aan de geluiden en geuren om me heen. De tuin was wat mij betrof al groot genoeg om voorlopig mee te beginnen.
Maar al snel ontdekte ik het achterpad, helemaal vanaf de schuur van m’n buren langs de rest van het huizenblok. En daar kon ik heel hard rennen, om m’n conditie op te bouwen. Ik leerde klimmen op de schutting, m’n evenwicht bewaren op de plank die daar boven lag en ik begon op vliegen te jagen. Niet dat die écht lekker waren, maar ik kreeg ze wel te pakken…

Cursus

Al snel had ik de weg naar het weiland gevonden, en ik voelde gewoon dat daar muizen moesten wonen. Maar hoe ik die te pakken kon krijgen, daar had ik nog geen idee van.
Gelukkig wilde Luna Poes haar ervaring op FB delen, en ze bedacht de cursus ‘Hoe vang ik een Weilandmuis?’ in 12 lessen. Daar heb ik heel erg veel aan gehad, en ik heb alle lessen ontelbare keren in het weiland geoefend. Ik wíst na de cursus gewoon dat ik het in me had om een hele goede Weilandmuizenvanger te worden, maar ik kon ze gewoon nergens vinden…
Even begon ik zelfs te twijfelen of ze wel echt bestonden. Maar het was te leuk om niet door het weiland te struinen, en van heel hard rennen door het gras kreeg ik een steeds betere conditie. Mocht ik ooit een muis tegen komen dan wist ik uit de cursus wel wat ik moest doen.
Maar ondanks de lol die ik in het weiland had, kwam ik na weken jagen nog steeds zonder muis thuis. En dat was best wel een flinke tegenvaller voor een aankomende Weilandmuizenvanger…

Samen

Gelukkig kreeg ik van mijn vriend Japie de uitnodiging om samen Zilte Zeemuizen te gaan vangen. En daar hoefde ik helemaal niet over na te denken, dus ik mauwde meteen dat ik graag wilde komen. ‘t Was precies wat ik nog nodig had, om met een ervaren jager in praktijk te brengen wat ik in theorie al van Luna Poes had geleerd.
Dat viel in ‘t begin best wel een beetje tegen. Als oudere kitten wilde ik te snel en te graag laten zien wat ik al wist, maar de ervaring van Japie leerde me vooral dat ik rustig en geduldig moest zijn om niet alleen te jagen, maar ook te vangen.
Het uiteindelijke succes van die middag met Japie heb ik in de vorige blog al gemauwd, dus daar weet je waarschijnlijk al van. Japie had er veel plezier in om zijn kennis ook te delen, en ik ben er trots op dat ik nu eindelijk ook muizen heb kunnen vangen.
Het duurde echt wel een paar dagen voordat ik na m’n Zilte Zeemuisavontuur weer met alle vier m’n pootjes op de grond stond en vol goede moed het weiland achter m’n huis weer in ging. Nu wist ik precies wat ik moest doen, maar vooral laten.
En het duurde dan ook niet lang voordat ik een echte Weilandmuis gevonden én gevangen had.

Vol trots liep ik het weiland uit, muis in bek, naar m’n personeel dat bij het hek stond te roepen dat het al ver na bedtijd was, en ik legde m’n allereerste Weilandmuis voor hun voeten. Ze begonnen bijna te juichen en huilen tegelijk, ik kreeg aaien en complimenten en natuurlijk moest Junior dit moment vastleggen met heel veel foto’s en filmpjes. Maar omdat het al donker was zijn die bijna allemaal mislukt.
Gelukkig heb ik er wel een mooi verhaal aan overgehouden om later, als ik een oude kater ben, te kunnen doorvertellen…

Stevige poot en zachte kopjes,

Joep,

Allround Muizenvanger

32 thoughts on “Joep heeft een groot succes

 1. Toppertje Joep,

  Je hebt het kattastisch beschreven. Uit jouw furhaal kan iedere opgroeiende kat moed furzamelen en inspiratie opdoen. Want echt waar, iedere snorder heeft het van staart tot snorhaar in zich om iets te vangen. Of het nou om een ieniemienie vliegje gaat of om een reusachtig beest buiten. Vangen, daar gaat het om.
  En jij beheerst die kunst nu tot in de finesses.

  Zullen we een keer heeeeeel grote muizen gaan vangen. Daar waar vuilnisbakken zijn (liefst met vuil ernaast) daar wonen ze. Laten vuilnisbakken toch overal staan.

  Tot gauw 🐾

  Koppie van Japie

  1. Dank je wel Japie, je bent ook een hele goeie leermeester om de kneepjes van het muizenvangen in de poten te krijgen…

   Heb jij wel ’s van die hele grote muizen gevangen? Of gegeten? Ik heb ze nog nooit gezien, maar ik neem de uitnodiging graag aan want met jou durf ik dat echt wel. Denk ik…

   Kopjes terug, en tot gauw!

   1. Meoe Joep,

    En gevangen èn gegeten.
    De jonkies verteren wel beter.
    Van die grote krijg je buikpijn.
    Maar die grote knoeperds vangen is wel echt gaaf.

    Zodra ik een meow nest in het vizier heb, stuur ik je een kattenbelletje.

    Koppie van Japie (nog 2 dagen 2 jaar)

    1. Heee Japie en Joep, hier in de tuin zit zo een nest!, forige jaaren heb ik ze gefangen, maar ik wist niet zo goed wat ik er mee moest, en mijn mensen wilde ze ook niet, nau ja!!, maar jullie zijn hier altijd welkom hoor, en dan help ik mee natuurlijk!!, heeeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!

     1. Meauw lieve Kever, wat een geweldige tip!
      Als jij en jouw mensen er niks mee kunnen, dan wil ik wel aan Chef Tiga vragen of hij nog een lekker recept heeft voor Verse Knoeperds…

      CHEF TIGA!
      Weet je nog een recept voor Knoeperds? Of passen die niet op de Hibatsjie?

      Met z’n drieën op jacht, nou dan durf ik misschien toch wel hoor…

      Heel veel lieve kopjes terug, en voor straks slaap lekker… 😽🐾💤

    2. Nou Japie laat maar weten hoor, wanneer je een meow nest hebt gevonden! Ik weet alleen nog niet of ik die grote knoeperds wel echt aandurf, want da’s wel even wat anders dan een gewone Zilte Zee- of Weilandmuis denk ik…

     Geniet nog even 1 dag en drie kwartier van 1 jaar zijn, slaap lekker voor straks. Of ga je er vannacht nog op uit?

     Koppie terug, grote vriend! 😽🐾

     1. In het donker heb je de meeste kans op 🐭🐀🐁.
      Slapen doe ik overdag. Nig 1 dagje om te dromen over mijn furjaardagskatdo. Mijn broer Foppe zsgt dat hij een purrachtige furrassing voor me heeft geregeld.

      Fijne zondag, Joep.

      Koppie van Japie

 2. Hoi Joep,

  Je mag supertrots op jezelf zijn dat je een goeie weilandmuis hebt kunnen vangen, je hebt de lessen van Luna en Japie goed in de praktijk gebracht!
  En nu je precies weet hoe het moet zullen er vast nog veel meer weiland muizen gevangen worden door jou, dat weet ik zeker.

  Pootje van Tommy!

  1. Nou Tommy, ik kan je vertellen dat de doos tussen de ijsjes en de krentenbollen in de vriezer al bijna vol is!
   Pootje terug vriend en dank je wel voor ’t vertrouwen!

  1. Tsja Wanda, als kittenkater sta ik daar helemaal niet bij stil…
   Ik ben nou eenmaal een jager en vleeseter, dus ik doe wat m’n instinct me ingeeft en wat al m’n wilde voorouders hun hele leven gedaan hebben…

 3. Lieve Joep,
  Jij bent echt een stoere kater. Mijn vrouwtje vindt mij maar een slome angstkat buiten. Ik wil altijd in de buurt van mijn vrouwtje buiten zijn. Ik ben ook niet getraind om muizen te vangen want ik woonde bijna 5 jaar in een stad. Ik heb ook wel de lessen van Luna gevolgd maar zonder succes. Ik denk dat eetcafé Nemo wel blij met je zal zijn.

  Lieve groet van Figo🐈‍⬛ en zijn vrouwtje

  1. Nou lieve Figo, da’s ook niet aardig van je vrouwtje om je zo te noemen… Je bent gewoon een voorzichtige kat, en als je alleen woont met je personeel is ’t helemaal niet raar dat je graag bij ze in de buurt bent, dat heb ik ook!

   Eigenlijk is de praktijk je beste leermeester. Samen met een ervaren muizenvanger op stap, en goed opletten wat hij of zij doet. En dan gaat het vanzelf, want ook jij hebt ’t in je!
   Ik verzin er wel iets op, komt helemaal goed!

   Ben je al begonnen bij Muisbezorgd als Muizenholenuitgraver?

   Kopjes terug voor jou en je vrouwtje, Figo! 😻🐾

 4. Heee lieve vriend Joep, wat heb je het allemaal goed uitgelegd, van die muizen, en ik heb bofen bij Japie al een uitnoodiging gestuur dat jullie in mijn tuin altijd die grote muizen mogen komen fangen, dat zijn echte amsterdamse grote muizen!, zooo heee en heeeeeeeel veel kompliementen dat je je eigen weilandmuis hebt gefangen!, mijn vrouw roept iets over Opeeten, maar dat hoeft helemaal niet, dat heb ik nog NOOIT gedaan!, maar mijn vrouw zegt dat Popje, Mol en Beer alleen het staartje en de darmpjes overlieten, en dat ze daar dan op stapte met bloote voeten, daar heeft ze goede herinneringen aan, maar ik eet alleen mijn kouwstiks en mijn brokjes, dat find ik lekkerder!, je bent echt een hele grote jongen geworden Joep, gefeeliesietettert!!, ik heb allemaal snekkies met muissmaak voor je neergelegd, en ik stuur je heeeeeeel veel lieve kopjes, ook voor je mensen, ze zijn van Kever!!!

  1. Supertof, KeverT. Ik neem jouw uitnodiging met vier poten aan. Joep kennende komt hij heel graag mee. Amsterdamse XXL muizen horen gewoon in het assortiment van Muisbezorgd.
   Dank je meow voor je uitnodiging.
   Tot gauw.

   Koppie van Japie

   1. Tot gouw!!, ik ben vast aan het inspekteeren waar de grote muizen wonen!

   2. O, zeker weten Japie, samen met jullie durf ik die Knoeperds wel aan…
    We maken er gewoon weer een tweede eerste Pinksterdag van!

  2. Hee lieve Keversaurus, dank je wel voor de complimenten!
   ‘k Wacht even af of Chef Tiga een reactie geeft, maar ik weet bijna wel zeker dat hij weer met een heerlijk recept aankomt! En als hij de Verse Knoeperds wil hebben dan kunnen we ze gelijk bij hem afleveren…

   Ik eet de Weilandmuizen zelf ook niet op, rauw vind ik ze niet zo lekker. Ik beschadig ze ook niet, want ze moeten wel heelhuids de vriezer in.En ik ben ook een verwende kittenkater, ik eet thuis liever ook m’n brokjes en m’n natvoer en m’n snekkies. Hoewel ik moet toegeven dat die snekkies met muissmaak echt heel erg lekker waren, kun je die zo kopen of maakt je personeel die zelf?

   Heel veel lieve kopjes van mij en knuffels van m’n personeel voor jou en je mensen! 😽🐾

 5. Hoi Joep,
  Wauwwww dat is super goed van jou!!!
  Ik, Belle, heb muizen leren vangen door Panda!!
  Hij bracht me een muis, legde die voor me neer en liet zien wat ik moest doen.
  De dag erna ving ik zelf mijn eerste muis!!!!
  Panda en vrouw waren toen ook heel trots op mij!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽⭐️😽😽😽🐔🐔😘

  1. Hee Belle,
   Dank je wel, en mooi dat jij het muizenvangen van Panda hebt geleerd. Gelukkig had ik de theorielessen van Luna Poes al helemaal geoefend, maar ik vond het een fantastische aanvulling dat Japie me bij de poot nam om die lessen ook goed in de praktijk te brengen. En wat voelt dat goed hè, zelf je allereerste muis vangen!

   Dikke knuffel voor jullie allemaal terug! 😻🐾

 6. Lieve muizenvanger Joep. Wat een kattasties verhaal, je bent geslaagd als muizenvanger. Dat is toch wel iets om trots op te zijn lief vriendje. Pasa heeft nog nooit een muis gevangen, alleen zijn speelgoedmuisjes. Wij hebben geen tuin en geen weiland , Pasa is altijd binnen. Hij vindt het leuk als ik jouw verhalen voorlees, daar genieten we samen van. Dikke knuffel van ons.

  1. Lieve Ina,
   Reken maar dat ik me een hele grote kater voelde toen ik met m’n allereerste muis uit ’t weiland kwam!
   Maar vindt Pasa het niet interessant om muizen te vangen? Of weet hij niet hoe dat moet? Want hij kan het ook leren als ‘ie dat wil!

   Lief om te horen dat Pasa m’n verhalen leuk vindt. Ik mauw ze door aan m’n personeel (meestal aan Junior), en die vertalen dat dan in tweebenerstaal omdat niet iedereen Kats kan lezen. En ook omdat Junior nogal wat gramatica- en spellingsfouten maakt wanneer ze naar me terug mauwt…

   Dikke knuffel terug Ina, ook voor Pasa! 😽🐾

 7. Joep! Wat goet fan je seg!
  Wij fange hier alleen maar speelgoet-muize!
  Tiga is harstikke tros op jou he, dat weet je!
  Feel liefs fan je friende uit de stat fan Den Haag,
  Chester, Simon, Tiga en Leo!

  1. Hebben jullie mijn filmpje gezien op Beestboek? 🐭🐭🐭🐭 Wonen soms in broodroosters. Misschien even aan Chef Tiga vragen of hij zo’n apparaat heeft.

   Koppie van Japie

   1. Jaaaa die heb ik gezien, Japie! Die muis popte gewoon uit ’t muisrooster toen ‘ie klaar was, handig!

    Ik heb aan Leootje gevraagd of ‘ie ’t bij de Chef wil checken. Al denk ik zelf dat die Knoeperds daar niet in passen…

    Koppie, Japie! 😻🐾

  2. Dank je wel lieve Leootje! Ik ben ook gewoon met speelgoedmuizen begonnen, daarna heb ik de onlinecursus van Luna Poes gevolgd en geoefend, en daarna heb ik een dagje praktijkgerend met Japie. Maar dat verhaal kennen jullie nou onderpoots wel…

   Zou jij aan de Chef willen vragen of hij belangstelling heeft voor Verse Knoeperds? Die kunnen Japie en ik met Kever in z’n tuin gaan vangen. O, en heeft Chef ook een broodrooster, vraagt Japie…

   Heel veel liefs terug voor jou, Chester, Simon en Chef Tiga, en groetenmauws aan jullie personeel!

   1. Joepie en Japie!
    Tiga heeft een brootroos-ter!
    Teminneste,
    onse tweefoeters hebbe die.
    We moge het fast een keer gebruike, ik ga der niet om frage, ik tik ‘m wel fan de plank af waar die op staat.
    Tiga seg hij kan knoeperts in de brootroos-ter drukke en dan koome se deruit as ba-paa-oo…
    Liefs fan Leootje!

    1. Wow Leootje, mijn personeel heeft ook een brootrooster, maar daar passen m’n muizen zelfs niet in. Echt waar, ik heb ’t ook geprobeerd, en toen zaten ze klem… ‘k Ben de hele nacht bezig geweest om ze er uit te peutereren voordat m’n personeel wakker zou worden!
     Tussen het tosti apparaat gaat wel, maar dan worden ze zo plat…

 8. Ha die Joep! De knapste rooie kater die ik ken..
  Ja, je mag best wel weten dat ik stiekem een beetje vliegt op je ben 😻

  Toen jij vertelde dat je weilandmuizenjager wilde worden, vind ik dat zo stoer! En omdat ik ook wel van lekker eten houd, bedacht ik er meteen allerlei lekkere recepten voor, zoals muis ingelegd in saus met catnip en valeriaan. Of een salade van kattengras en muisjes, besprenkeld met vers bleekwater en besprayd met een vleugje catnip.. het water loopt al uit mijn bakkie. Iets wat normaal toch alleen gebeurt als ik aan het tutten ben bij mijn vrouwtje.
  Omdat ik zelf een voorzichtig kattinnetje ben, zag ik niet zo snel gebeuren dat ik zelf op muizen jacht zou gaan.

  Maar, zoals dat gaat in een poezenleven, er komt een moment dat je je nagels uit moet slaan, een moment waarop je snorharen beginnen te trillen en je kontje vanzelf gaat wiebelen van verwachting …

  Ik weet ook niet precies wat er gebeurde, maar ik had hem.. ik had ineens een tuinmuis te pakken! Oh Joep, je hebt geen idee hoe trots ik was.
  Ik mauwen naar mijn Vrouwtje dat ze het in het grote feestboek moest zetten, ik wilde dat ze jou een bericht ging mauwen, letters sturen naar jouw Senior en Junior .. ik was zo trots!

  Inmiddels ben ik volleerd vanger. Niet alleen muizen, maar ik kwam ook met een vogel thuis en dat leverde me boze blikken op van mijn personeel. Ik moet me bij muizen houden zeggen ze.

  Het maakt me allemaal niets uit. Ik weet nu dat ik met je op jacht zou kunnen gaan. Dat we samen het weiland kunnen besluipen.

  We wonen te ver van mekaar Joep. Dus ik aanbid je van een afstand. Maar ik weet nu, dankzij jou inspiratie, dat ik een trotse poes ben. Een Joep waardig! 😻😻😻

  1. Ow.. dat bleekwater…prrrr…dat moet natuurlijk beekwater zijn.. Vrouwtje zegt dat die telefoon soms dingen uit zichzelf veranderd..

   1. Gelukkig, ik dacht al, ik lust helemaal geen bleekwater… 😹

    Rauwe muizen zijn denk ik ook veel lekkerder volgens een bepaald recept. Ik wil zelf ook heel graag leren koken, ik hoop dat Chef Tiga ooit z’n recept van Knapperige Bromvliegcroutons met me wil delen, want bromvliegen die zijn écht niet lekker! Maar ja, als je ze eenmaal gevangen hebt kun je ze ook weer niet zomaar overal rond laten slingeren en ik kan niet bij het deksel van de prullenbak. Dus ik moet ze wel opeten, want m’n moeder heeft me netjes opgevoed… 😹🐾

  2. Oooowwww Spotje ik word er helemaal verlegen van hoor, van je lieve letters…
   Eigenlijk vind ik jou niet alleen een hele mooie trotse dame maar ook een hele stoere, want ik zag vanmiddag je nieuwe profielfoto… Indrukwekkend hoor! M’n personeel zei dat je vast geen katje bent om zonder handschoenen aan te pakken. Geen idee wat ze daarmee bedoelen, maar zij vinden je ook heel mooi!

   Gefeliciteerd met het vangen van jouw eerste Tuinmuis, daar kun je zeker trots op zijn en ik weet zelf ook hoe dat voelt! En ik ben heel blij dat ik je heb kunnen inspireren om je nagels uit te slaan, maar blijf een beetje voorzichtig met de vogeltjes hè… Dat vinden tweebeners écht niet leuk!

   Nu jij ook volleerd muizenvanger bent kunnen we zeker een keer samen op jacht naar Weilandmuizen bij mij achter m’n huis. Of ik kom een keer jouw kant op, kunnen we samen Noord-Brabantse Bosmuizen vangen. Of allebei doen…

   Maar ik moet er wel bij mauwen dat ik nog maar 1 jaar en bijna twee maanden jong ben, dus met furliefd zijn heb ik me nog helemaal niet bezig gehouden… Ik wilde eerst leren om Weilandmuis te vangen en dat kan ik nu.

   Binnenkort ga ik met m’n vrienden op jacht naar Grote Knoeperds bij Kever in z’n tuin, ik kan vragen of jij ook mee mag als je zin hebt? Want zo groot is Nederland nou ook weer niet, dus over afstanden hoef je je geen zorgen te maken hoor!
   Hou jij trouwens van pootbal? En van meerijden in de auto?

   Lieve kopjes! 😻🐾

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *