Japie over: met meer maten meten

maten metenWeten jullie nog hoe ik doodsbang verstopt zat onder het vest van mijn nieuwe mens? De warmte van haar lijf en hartslag maakten dat ik me steeds rustiger voelde. Toen de rits een stukje naar beneden ging en ik mijn kop naar buiten wurmde, wachtte daar een grote verrassing: mijn zwarte furriend uit de tuin.

Foppe

Samen eten

Zodra ik die zwarte kat in mijn vizier krijg, kijk ik eens wat beter om me heen. Deze kamer is veel groter dan waar ik slaap. Snel scan ik de ruimte. Een meubel waar ik onder kan kruipen, links van me. Eentje waar ik hoog en droog kan zitten aan de andere kant. Hoe beter ik kijk, hoe meer verstopplekjes ik zie. Die zijn goed om achter de poot te hebben. Je weet maar nooit of je ze nodig hebt. Het mens knikt me bemoedigend toe. ‘Durf je het aan? Ga maar, Japie. Je bent hier veilig.’ Dat laat ik me geen twee keer miauwen. Met mijn voorpoten klauw ik de rest van de rits naar beneden en met een hink, stap, spring ik van de bank op de grond.
Die zwarte blijft rustig op zijn stoel liggen. Vanuit mijn ooghoek zie ik een grijs met witte soortgenoot die me onderzoekend aankijkt. Straks. Eerst die zwarte, die me op het spoor heeft gebracht van dit huishouden. Ik dender zijn richting op en tetter: ‘Ken je me nog? Ik ben nu geen Kleintje meer, maar heet Japie. En jij?!’ De zwarte rekt zich uit, spert zijn kaken wijd open (is dat om mij te imponeren?) en meowt geeuwend terug: ‘Aangenaam. Foppe is de naam. En daar in die mand ligt mijn moeder.’

Tante Cato

Met een sprintje ga ik haar kant op, zet mijn voorpoten op de stoel en heb gelijk een pets te pakken. Auw! Die had ik niet zien aankomen. Ik dacht dat ze me net als Foppe aardig zou vinden. ‘Dat zijn geen manieren, jongeman! Je hebt nog een hoop te leren.’ Het groen van haar ogen verandert in vlammend geel. ‘Volgende keer slijp ik eerst mijn stiletto’s als je je zo onbehouwen gedraagt. En nu maken dat je weg komt.’ Voor ze zich nuffig omdraait, hoor ik haar nog net sissen: ‘Voor jou is het Tante Cato.’

Les

Foppe komt mijn kant op. Ik denk aan de pijnlijke plek die ik zojuist heb opgelopen èn aan de puntige hoektanden die Foppe showde en weet even niet zo goed wat te doen. Zijn oren staan ontspannen omhoog en zijn ogen kijken vriendelijk. Denk ik. Want eerlijk gemiauwd heb ik geen flauw idee hoe het werkt in de kattenwereld. ‘Laat haar maar. Mijn moeder is best oké, maar een tikkie chagrijnig. Als ze je beter kent en jij je aan haar regels houdt, is ze wel te pruimen. Kom, ik zal je wegwijs maken. Net zoals Oom Sjaak mij bij de poot nam, toen ik nog een klein Foppetje was.’
Ik ben in tweestrijd. Al lijkt Foppe me wel oké, die tante Cato is niet voor de poes. Ik denk terug aan mijn tijd buiten. De stekels vond ik in het begin ook eng. Maar Kraaloog bleek een toffe egel die het beste met me voor had. ‘Dat is fijn,’ meow ik, ‘zullen we beginnen met een hapje? Ik rammel.’ Een purrrfect idee, aldus mijn kersverse grote broer.

Dat is raar

Ik zie Tante Cato

Foppe gaat voor zijn èn nu ook mijn mens zitten. Zijn pootjes keurig naast elkaar, staart om hem gevouwen. ‘Zo doe je dat, Kleintje, eh Japie. Eerst netjes zitjes en je koppie een beetje scheef. Daar is Mo gevoelig voor.’ Goed kijk ik hoe hij zit en aap hem na. ‘Keurig. Om haar echt om je poten te winden laat je je allerliefste smoelwerk zien.’ In mijn buik kriebelt het. Zou dit werken? Warempel. Mo staat op en komt terug met een groot roze blik. Kipsnackies staat er in koeienletters op. Mijn bek wordt nat en kwijl sijpelt langs mijn kin. Wat er dan gebeurt, gaat mijn kittenbrein te boven. Tante Cato die humeurig in haar mand ligt, krijgt als eerste! Waarom hoeft zij niet mooi te zitten? Mijn eerste les leer ik hier ter plekke. In dit huis wordt met meer maten gemeten.

Koppie van Japie

14 thoughts on “Japie over: met meer maten meten

 1. Haai Jaapiejooooooo,

  Ken jij mij kereltje
  Hier is Oopaaaaaaaa
  Keivet!
  Loes vertelt wat moet ik hiermee?
  Wat?
  Heeft die kleine een mep gekregen.
  Pootje naar links
  Pootje naar rechts
  Opvoeden!
  Whaaaaaa haaaaaaa
  Lissen toe Oopa jij kleine haarbal.
  Poezedames meppen!
  Katermannen geven tikkies
  (op de poezebilitis)
  Keivet!
  En welke maat maakt ons niet uit.
  Whaaaaaa haaaaaaa
  Hee en jong geleerd….
  Is vergeten als je oud bent!
  Loes ik heb een slimme dag.
  Echt wel.
  Hoezo geen goed advies?
  Weet jij het beter dan?
  Nou?
  Oopa zegt Joopiejaap
  Joe goo joe boy!
  Oopa gaat dutten
  Loes waar staat mijn mand?
  Vergeten…..

  De ballen

  1. Oh, Oopa Floris,

   dat is toch niet lief als ik de dames ga slaap. Niet dat ik daar de kans voor krijg hoor. In de wijde omtrek is nergens een poezedame te bekennen. Allleen mijn Tante Cato. Dat laat ik wel uit mijn kop om die in de billen te knijpen.

   Koppie van Japie

 2. Lieve Japie,

  Het valt ook niet mee om te leren hoe het er aan toe gaat in een kattenhuishouden met mensen erbij, maar jij bent leergierig dat zie ik al direct.
  En volgens mij ben je ook al aardig gewend bij Mo thuis, je hoort er helemaal bij.
  En die maten moet je maar vergeten daar wordt echt niet aan gemeten hoor dat zou Mo nooit doen, dat weet ik zeker.

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Toffe Tommy,

   Zolang Mo mijn maten maar niet opmeet, kan ik het nog wel aan.
   Mag ik anders jou roepen?

   Koppie van Japie

 3. Hajoooooooooo jaapiejoooo

  Ooooooh kweeg jij een mep fan je tante? Ooooooh das niet wief. Mep se je nu nog? Missjien moet je haar omkoope hihihihihi. Mij mamsie geef me sentjes as ik farrenaale ga koope. Foor haar hoor, want ikke fin garrenaale fies. Ikke fin awwe fis fies. Hihihihi.
  Hier lig maar 1 sentiemeeter. En die beheer ikke self.
  Pootjes 🐾🐾

  1. Hey Doorie,

   Stel je nou voor dat ik zakcentjes vraag aan m’n tante Cato, zodat ik kipsnackies voor haar kan kopen?
   Zou ze daar in trappen? Ik eet ze liever zelf op 😜

   Koppie van Japie

 4. Hoi Japie
  Nou dat was geen leuk welkom van tante Cato!!!
  Gelukkig maar dat Foppe jou leert hoe je daarmee moet omgaan!!
  Het is maar goed dat Cato eerst iets krijgt want anders wordt ze misschien nog sjagrijniger 😸
  Maar als ik de foto’s zie dan kan Mo niet om jou heen met je mooie lieve snuitje.
  Volgens mij heb je haar al om je poot gedraaid!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😘

  1. Meow lieve kippies en katjes en mevrouw Ceciel,

   gelukkig heeft mijn grote broer al zeven ervaring met tante Cato. Hij weet precies tot hoe ver hij kan gaan en leert het mij nu ook.
   Katzijdank lukt het al wel goed met mijn charmes. Jullie zijn er ook al van onder de indruk, toch?!

   Koppie van Japie voor jullie allemaal

 5. Heee lieve Japie, zooo heee wat zal dat allemaal spannend zijn geweest!!, het lijkt mij echt heel moeilijk als je zo in een nieuw huis komt, met een nieuw mens, en dan ook nog nieuwe kattenfamielie!, en mijn vrouw zat stiekum mee te lezen sn ze moest meteen lachen om je tante Cato, ze zegt dat Molly die hier froeger woonden presies zo was!, en dat zoals Mol het wilde het ook gebeurde, misschien heeft dat met poesendames te maken, dat die vóórgaan?, gelukkig dat je grote broer Foppe je zo goed geholpen heeft, en folgens mij is alles helemaal goed gekomen, gelukkig maar!!!, o en wat ben je een kleine mini op de footoos… echt een beebieJapie nog!, lieve grote Japie, ik stuur jau en je hele famielie heeeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van Kever!!!, en ik heb voor iedereen snekkies neergelegd: voor Magnum fers hooi, voor jau en Foppe en Cato en CW kipsnekkies, voor de egels heb ik slakken gefangen (yek!) en voor je mens is er warme sjookoomel!, en voor Vriendje heb ik een heleboel brokjes neergezet!!

  1. Meow wijze, knappe Kever,

   Zou dat het zijn dat poezendames gewoon altijd eerst mogen? Ik ga het aan m’n tante Frenkie vragen. Of tante Luna. Dat zijn ook poezendames. Die zullen het wel weten.

   Ik was echt een heel klein Japietje, hė?! Nu ben ik veel groter dan m’n grote broer. Bijna niet meer voor te stellen dat ik eerst zo ieniemienie was.
   Dat komt vast door alle snackjes die jij altijd neerlegt. Daar kun je gewoon niet van afblijven 😋

   Ferme kop van Japie voor jou en je lieve mensen

 6. Ha die Japie, mijn vrouw is net terug van brokjes verdienen maar morgen mag II jou nog een extra lang berichtje sturen. Alvast veel knuffels voor nu van Lucky

  1. Hey Lucky,

   Ga maar gauw kroelen met je lieve vrouw. Dat vindt ze vast fijn na een dag van een huis.

   Koppie van Japie

   1. ha katlega Japie, beetje laat maar beter laat dan nooit natuurlijk. Ik heb super veel geknuffeld met mijn vrouw toen ze weer thuis was. want dan is heel fijn. Dat vindt zij prettig maar ik heb haar dan erg gemist en dan wil ik heel de avond alleen nog maar bij haar liggen. Gelukkig was mijn man wel vroeg thuis dus daar kregen we lekkers van. Ik vind het erg slim van jou dat je precies zoals Foppe doet als je wat lekkers wilt. Ik ga dan zelf altijd met een scheef kopje zitten kijken en doe een beetje zielig (Dat ben ik niet maar doen alsof gaat prima) en dan krijg ik wat lekkers want daar kan mijn vrouw niet tegen. Snap wel wat je bedoelt trouwens met die meer maten…als ik hier soms miauw of de deur open mag zodat ik buiten kan, zeggen ze nee. En dan komt Molly en die mag wel meteen…nou ja zeg. Snap jij dat nu? En de eerste dagen dat ik hier woonde (toen was ik nog klein dus dat is al heeeeel lang geleden) deden mijn mama en zus ook een beetje boos tegen mij. Maar dat was snel over hoor en nu zijn we vriendjes. En ik denk dat het met jou en Cato zo ook wel gegaan is zeker? Veel knuffels van Lucky en de rest

    1. Miauw Lucky,

     Als er iemand laat is, ben ik het. Mijn mens was veel van huis en met mijn grote poten krijg ik de computer niet aan.
     Fijn dat jij uit ervaring kan meowen dat jouw moeder en zus soms ook kattig doen. En dat het overgaat. Daar heb ik wat aan, aan zulke bemoedigende meows. Dan komt het vast goed met tante Cato en mij.

     De truuk voor snoepjes is òf heel lief kijken òf soms juist zielig. Weet je wat ook purrrfect werkt. Je allerschattigste meow latem horen. Heel zachtjes. Probeer maar eens.

     Koppie van Japie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *