Japie: kopstoten naar de hemel

hemelHet gaat niet goed met mijn mens. Ik denk dat de hitte naar haar hoofd is gestegen. Ze doet dingen die ze normaal nooit doet (althans, ik heb het haar nog niet eerder zien doen). En ze kraamt onzin uit. Ze heeft het maar over ene Pita. Pita zou een vriendin zijn die hier komt wonen. Mijn furkering kan het niet zijn, want die heet Pummy. Voor de zekerheid check ik bij Foppe of hij een andere scharrel heeft. Daar is hij heel stellig in. Hij is nog altijd tot ver over zijn snorharen furliefd op Luna Poes. Magnum wast zijn lange oren in onschuld. Had ik maar weer een meisje, verzucht hij.

Ruimte maken

Met veel woorden, die niet voor herhaling vatbaar zijn, haalt mijn mens een hoge ladder uit de overvolle schuur. Een interessant ding, ik kan niet anders miauwen. Vanuit de schaduw onder de dichte struiken kijk ik toe hoe Mo puffend plantenbakken vol uitgedroogde bloemen de trap op zeult en op het schuurdak neer zet. ‘We hebben ruimte nodig, Japie, anders kan Pita hier niet wonen’, legt ze uit. Weer die geheimzinnige Pita.
Daar waar ik eerst kon slalommen tussen de grote kuipen vol planten wordt het steeds leger. Alleen de heg staat nog breeduit in de weg. Niet voor lang, want zelfs die moet er aan geloven. Weer klimt ze de ladder op. Deze keer om met een enorme schaar de lange takken te lijf gaan. Onvoorstelbaar hoeveel groter de tuin wordt.

hemelSlecht meows

Geluiden op de telefoon trekken haar aandacht. Dankbaar voor een pauze tijdens het zware werk in de hitte leest ze de berichten die binnenkomen. Waar haar hoofd eerst nog knalrood was, trekt het opeens wit weg. Naast water dat van haar voorhoofd gutst, komt er nu ook vocht uit haar ogen. Ze zakt neer in de zee van ruimte die ze voor de onbekende Pita aan het maken is. Ik voel aan mijn snorharen dat er iets niet klopt en kruip op haar schoot. Terwijl ze aait en aait voel ik hoe haar tranen in mijn vacht druppelen. Ik helemaal niet van dat gefrunnik aan mijn lijf en het liefst zou ik wegspringen, maar ik merk dat er iets belangrijks is gebeurd. Net als ik het niet meer uithou, fluistert ze bijna onhoorbaar: ‘Oopa Floris is een stralende ster geworden, jochie. Je grote voorbeeld is er niet meer.’ Vergeten is Pita, vergeten het werk. Stilletjes kruip ik weg tot het bijna donker is.

hemelHemel

In de tuin staat de trap er verlaten bij. Dit is mijn kans. Voorzichtig zet ik een poot op de onderste tree. Dat gaat verrassend makkelijk. In mum van tijd roetsj ik omhoog, veel sneller dan wanneer ik in mijn boom klauter. Onder me gaapt een enorme diepte, boven me strekt zich de sterrenhemel uit. Daar zijn onze furriends die we op aarde moeten missen. Ik speur naar de meeste stralende ster. Die ene daar, daar moet hem zijn. ‘Dag lieve Oopa Floris,’ miauw ik naar de hemel, ‘ik ben het, Japie! Zullen we nog één keer?’ Ik ga op mijn achterpoten staan en strek me zover mogelijk uit. Dichter bij de sterren kan ik niet komen. ‘Hier komtie, Oopa, kopstoot naar links, kopstoot naar rechts.’

Koppie van Japie

13 thoughts on “Japie: kopstoten naar de hemel

 1. Hajooo jaapiejooo.
  Sniksnik.
  Ikke mis me oopa eggiewaar heel erg. Ikke sag donnerdagoggent me frauw ophaareens roode oogjes kwijgen. Er kwam waater uit haar ooge. Sniksnik. Ikke was so verwart want ik hat haar niet eens gebeete. Toen sei frauw datte se de meel hat geleeze waarin stont dat oopa ging slaape. Sniksnik. Ikke ging met me pootjes oofer haar been ligge en ik kweeg knuffels. Ikke zal oopa so misse.
  Pootjes 🐾🐾

 2. Hoi Japie,
  Wat een verdrietig nieuws hé?
  Wij allemaal geven jou een hele dikke troostknuffel
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😘

  1. Lieve allemaal,

   ik stuur jullie heel veel troostkoppies terug. Want ook jullie zullen Oopa Floris missen.

   Koppie van Japie

 3. Lieve, lieve Japie, wat een ferdrietig nieuws hè, van Oopa?, alle jongen katermannen hebben zooooveel van hem geleerd, maar de audere ook hoor, want Oopa wist alles!, hoe het nau ferder moet zonder Oopa weet ik ook niet, maar gelukkig dat we een klein beetje van zijn erfaring hebben overgenomen doordat hij het ons fertelde, en wat lief dat je Oopa nog een keer kopstoten hebt gegefen, zooo heee want Oopa KON kopstoten gefen, dat is niet mis!, ik stuur jau en je famielie heeeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van KeverT, en ik stuur jullie allemaal ❤️ en ⭐️, folgende keer ga ik weer iets lekkers maken, maar nu ben ik ferdrietig, SAMEN met jau, o ja en wie is nau Pita?!

  1. Meow lieve KeverT,

   Onze Oopa Floris kon kopstoten geven als de beste. Als we nu naar boven kijken en we zien de sterren schudden dan is het Oopa Floris die Kopstootje naar links, kopstootje naar rechts doet tegen de andere sterren.
   Naar die Pita doe ik nog onderzoek. Volgende keer weet ik vast meer.

   Koppie van Japie

 4. Hoi Lieve japie,

  wat verdrietig dat Oopa Floris een mooie ster is geworden hé, we zijn er allemaal kapot van.
  Wat hadden we hem nog graag in ons midden gehad, hij was een vrolijk oopa voor iedereen.
  Nu is hij een prachtig mooie ster geworden, en vind het super lief dat je hem een kopstoot naar links en een kopstoot naar rechts geeft.

  Verdriet mag er ook zijn lieve Japie.

  Pootje van Tommy!

 5. Hoi Lieve Japie,

  Wat een verdrietig nieuws over Oopa Floris hé, we zijn allemaal van slag.
  Een vrolijke lieve mooie Oopa Floris is nu een prachtige ster geworden, en wat hebben wij veel van hem geleerd. Vind je ook niet?
  Hij is voor vele een groot voorbeeld ook voor mij, hij maakte mij en deeltijdbaasje altijd aan het lachen.
  Lieve Japie vind het super lief dat je Oopa Floris een kopstootje hebt gegeven dat doet hem enorm goed denk ik.

  Veel liefs Pootje van Tommy!

  1. Lieve Tommy,

   het is zo raar dat Oopa niet meer reageert op mijn letters. Hij was altijd mijn grote fan. En een Oopa uit duizenden.
   Was fijn hè, dat hij ons allemaal aan het lachen kon maken. Zelfs als er eigenlijk niets te lachen viel, wist hij er een vrolijke twist aan te geven.

   Ik stuur jou ook een kopstootje, Tommy.

   Van Japie

 6. Lieve Japie,

  dank jou wel van jou heel feel mooie letters en dattie Kopstootjes geef aan onse Heemel. Daar woon nu mij broer Oopa Floris en hij was gek op jou eigen. Hij froeg vaak naa Koen en dan weet jij hij bedoel Japie. Assie Mantelpoes ben dan weet jij zoies.
  Mij broer was gek op poezedames en alles van sjanse en hij was heel feel tefreede blij dattie nu jou eigen poezemeisje heb. En Magnum heb ze eigen Pietaa, dan kan leefe ze hart folge.
  Lieve Japie van mij eigen weet ik. Oopa Floris heb jou letters gehoor en hij heb jou Kopstootjes gefoeld in ze hart. Dank jou wel kleine jonge dattie zofeel lief ben. Oopa was alteit heel feel trots op jou eigen en hij blijf trots. Doe jij ze lesse maar nie feergeete, dan kom alles goed,

  Koes van tante Loesje

  1. Lieve tante Loesje,

   dank u meow dat u zoveel van die lieve woorden terug schrijft.
   Ik zag de sterren schudden toen ik die kopstoten naar de hemel stuurde. Oopa heeft ze vast doorgegeven aan zijn buurman en buurvrouw.

   Oopa Floris was de allerbeste Oopa. Niet alleen voor mij, voor alle jonge snorders had hij purrrrfecte lessen over de liefde.

   Wat miauwt u nu, hoort die geheimzinnige Pietaa bij mijn furriend met lange oren? Ik ga Magnum gauw eens aan zijn oren voelen. Volgende keer weet ik vast meer.

   Morgen zwaaien we extra hard naar de sterren. Het wordt de allermooiste Hoedjesshow ooit.

   Heel veel zachte kopjes voor u, lieve tante. En ook voor Zusje en uw lieve vrouw.

   Ze zijn van Japie <3 <3 <3

 7. Hoi lieve Japie, echt verdrietig nieuws he dat Oopa Floris een ster geworden is maar hij zal nooit vergeten worden want hij is toch immers de Oopa van ons allemaal! Ik heb zelf al veel van hem geleerd wat belangrijk is voor katermansen, jij ook zeker? Ik snap best dat je vrouw verdrietig was en dat je haar getroost hebt. Het is erg lief van je dat je Oopa kopstootjes gegeven hebt maar was het niet eng hoog op die trap? Mijn vrouw zegt dat ik een Daan Durf ben (weet niet waarom want ik heet toch gewoon Lucky) maar zo’n hoge trap…dat weet ik nog net ff niet of dat ik dat durf. Maar vind het super lief en dapper van jou dat je dat gedaan hebt! En Oopa is vast een heel stralende ster aan de kattenhemel! Knuffels en kopjes van Lucky. Ps, ik denk dat ik weet wie Pita is..dat hebben de dames konijn hier een beetje verteld want die hebben pas natuurlijk met Magnum gekletst op de poolparty hier.

  1. Meow Lucky,

   sorry dat ik nu pas een kattenbelletje naar je terugstuur. Ik had mijn poten vol hier aan het welkom van Pita. Je had het helemaal goed. Er is over gesmoest tijdens de poolparty. Ik snap wel dat Magnum dat eerst met zijn eigen konijnenvriendjes wilde bespreken.

   Het is weer veel gezelliger in de tuin nu Magnum en Pita samenwonen. Het gonst weer van de kattiviteiten. Iedereen komt langs om kennis te maken met Pita. Komen de dames uit jouw tuin ook nog buurten?

   Koppie van Japie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *