Japie: hoe het sprookje verder gaat

sprookje Weten jullie nog hoe ik eerder vertelde over dat verdwaalde katertje dat per ongeluk in het bed van een egel was gekropen? Kraaloog blijkt geen kwaad in de zin en wil hem juist helpen zijn familie terug te vinden. Deze keer laat ik weten hoe het sprookje verder gaat.

Rare snuiter

‘Hey jongens, kom eens hier. We hebben een vreemde vogel in ons midden.’ ‘Ik ben geen vogel!’, piepte het katertje verschrikt, ‘ik ben een kat! Hoor maar, ik kan heel hard miauwen.’
Met alle kracht die hij nog in zich had, brulde hij keihard “MEOW”, om daarna buiten adem te vragen: ‘Wat voor geluid maken jullie?’ Kraaloog krabbelde eens tussen zijn stekels en liet toen weten dat egels alleen maar geluid maken als ze een lekker wijfie willen furleiden. ‘Dat is iets over blommetjes en bijtjes, Kleintje. Als jij later een grote kater bent, kom je daar vanzelf wel achter. Laten we je eerst maar eens thuis zien te krijgen.’

Berg eten

Kraaloog trommelde zijn stekelige vrienden bij elkaar. Vanuit alle hoeken kwamen ze onder bergen blaadjes vandaan. Hoe kon het dat ik hen niet eerder had gezien? Meowsgierig besnuffelden ze me – eh… het katertje. Oeps, heb ik me toch bijna vermiauwd – van alle kanten. ‘Het is wel een rare hoor’, zei de een. ‘Hij heeft geen stekels’, ging de ander verder.
sprookje‘Wat moeten we met hem?’, vroeg weer een ander. ‘Wij gaan hem helpen!’, zei Kraaloog resoluut. ‘Kleintje is moe, heeft het koud, zijn maag rammelt en hij heeft helemaal niemand meer. Nu heeft hij ons. Om te beginnen gaan we een maaltje voor hem verzamelen.’ Kordaat waggelde Kraaloog weg. Vertwijfeld keken de andere stekels hem na, maar volgden snel. Stuk voor stuk legden ze wriemelende wormen voor het katertje neer. Met daarboven op knisperende vliegen en glanzend groene kevers. Tot slot een lading glibberige slakken. De berg was zo hoog dat het katje er niet meer over heen kon kijken. Zoveel eten had hij nog nooit in zijn hele leven bij elkaar gezien.
Het katertje durfde het bijna niet te zeggen: ‘Eh, meneer Kraaloog, ik heb nog nooit wormen gegeten. Of vliegen. Waar smaken die naar?’ ‘Eet nou maar gewoon op, Kleintje, daar word je groot en sterk van.’ Het hongerige katje at en at tot hij niet meer kon. Toen hij de laatste slijmerige slak had weggewerkt, viel hij met een buik zo groot als een ballon in een diepe slaap.

sprookjeKleintje

Terwijl het katertje sliep, hielden de Stekels beraad en maakten een ambitieus plan. Ze zouden Kleintje meenemen naar de tuin waar zij ieder donker samenkomen. In de tuin vol struiken waar ook van die wollige vierpoters lopen, net als Kleintje, maar dan groter. En waar altijd knabbels staan. Geurige knabbels die worden neergezet door een mens. Dat mens zou vast wel raad weten met dat katertje.

Wordt nog een keer vervolgd?

Ik rek me eens lekker uit. Het is mooi geweest voor vandaag. Voor de zekerheid slaat menslief het furhaal vast op voordat ze voorzichtig informeert: ‘Stopt het sprookje hier, Japie?’ Een stomme vraag als je het mij miauwt.
‘Iedereen snapt toch wel dat jij dat mens bent en dat ik dat katertje was. Iedereen weet toch al hoe het afloopt?!’
Mo schudt haar hoofd.
sprookje‘Dat is raar, Japie. Sprookjes eindigen altijd met ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Zullen we het nog even afmaken?’
Ik wil niet toegeven dat ik even niet weet hoe ik een eind moet meowen aan dit sprookje. Misschien volgende keer. Het is nu tijd om wat te snacken. Ik heb razende honger gekregen van dit furhaal. Zolang het maar geen slakken zijn, want die blief ik echt niet meer.

Koppie van Japie

20 thoughts on “Japie: hoe het sprookje verder gaat

 1. Hoi liefe Japie. Dat heb je weer purrfect gemiauwd. Een echt spannend furrhaal. Gelukkig maar dat je Kraaloog teege kwam he. Fijne dag Japie ook voor Mo. Poot en een zacht kopje van Minnie 🐾

  1. Lieve Minniester Purrresident,

   Kraaloog is nog steeds mijn vriend. Eh, de vriend van het katertje bedoel ik 😉

   Koppie terug van Japie

 2. Hoi japie,

  Wat lief dat je door de stekelige vriendjes zo goed bent opgevangen en geholpen.
  Maar ik snap wel dat je hun eten niet zo heel lekker vind, dat is ook niks voor een katerman.
  Ben wel benieuwd naar het vervolg hoor, want weet nog niet wat er allemaal gaat gebeurd voordat je zo lekker bij je vrouw op de bank ligt.
  Rust maar lekker uit lieve japie, je hebt een super mooi blog gemaakt, en ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Pootje van Tommy!

  1. Toffe Tommy,

   Dank je wel voor je mooie meows.
   Het katertje – ik dus – gaat er volgende keer een eind aan breien. Aan dat sprookje bedoel ik. Alleen kan ik nog niet breien. Ik ga tante Cato vragen of ze het me kan leren.

   Koppie van Japie

 3. Ha die Japie, wat fijn dat de egels jou geholpen hebben ook al vond je de slakjes niet zo lekker. Ze wilden je natuurlijk graag een vol buikje geven en zij eten denk ik wel slakjes? Ik eet zelf wel eens spinnen en vliegen en zo..die vind ik wel lekker maar een slak heb ik nog nooit geprobeerd. Gelukkig was het toen niet meer helemaal alleen en top idee dat ze je naar je mens in de tuin wilden brengen waar brokjes staan. Ik ben als kleine katermans ook twee dagen alleen geweest voor ze me vonden…dat was echt heel erg en daarom kan ik er nu nog niet goed tegen als ik lang alleen ben (echt alleen ben ik nooit want als mijn mensen er niet zijn, zijn mamapoes en zusje er nog altijd) maar heb ik ook altijd honger. Ik eet nogal graag en snoepen doe ik nog veel liever. Heb jij dat ook? We zijn hier allemaal erg benieuwd naar het vervolg van je verhaal. Knuffels van Lucky voor iedereen!

  1. Beste catlega, lieve Lucky,

   Eten is mijn allerallerliefste bezigheid.
   Slakken hoef ik echt nooit meer. Die zijn niet goed voor katers. Daar word je heel erg ziek van. Daar heb ik geen zin in. Doe mij maar lekker veel snackjes.

   Wat jij miauwt is helemaal waar: alleen zijn is stom! Wil je Molly en Dropje een kopje van mij geven? Ook eentje voor jezelf.

   Koppie van Japie

 4. Hajooooooooo jaapiejooo

  Ooooooooh wat isse jau sprookje eng sniksnik. Me frauw las het foor en ik dook met me koppie agger haar rug. So bang was ik sniksnik.
  Maar wat ben ikke bwij dat de kraaloogjes je gehelpt hebbe. Want nu kenne wij je hihihihi.
  Pootjes 🐾🐾

  1. Miaiw trainert Doorie,

   Het is zeker maar goed dat die stekels het katertje helpen. Anders zouden jullie nu de beste spits aller tijden moeten missen 😉

   Koppie van Japie

 5. Haai JAAAAPIEJOOO,

  Hier is Oopa.
  Ken jij mij?
  Oopa Floris ze won en oonlie.
  Luister kereltje.
  Jij bent nog veel te klein voor die fratsen.
  Loes hellep eens even.
  Hoe heten die dingen?
  Nee geen wormen.
  Die lus ik nie!
  Joooopiejaap luister naar Oopa!
  Geen geflikflooi hoor jij mij.
  Wat zeg je Loes?
  Bloemen en bijen…
  Precies!
  Jij laat die bloemen en die huppeldepup mee rust.
  Eerst groot groeien.
  Dan vertelt Oopa jou alles.
  Toch Loes?
  Hoezo klap toe die bek.
  Oopa klapt niks.
  Oopa mept al die bijen de deur uit.
  Whaaaaaaa haaaaaaa.
  Kleine vlegel
  Whaaaaaaaa haaaaaaa.
  Ja ja Oopa vindt het keigezellig.
  Loes?
  Waar ben ik?
  Ik weet het nie meer…..
  Wat?
  Dutten?
  Kereltje Oppa is er van tussen,

  De bloemen van Oopa

  1. En of ik u ken, onwijs gave Oopa Floris,

   Ik hang altijd aan ue lippen als furtelt over de poezendames. Al uw tips over haren in de kuif enzo volg ik op. Maar helaas, nog steeds geen mooi meisje dat mij ziet staan. Snapt u dat nou?

   Koppie van Japie

 6. Heee lieve Japie, wat een ferdrietig sprookje is dat, van het kleine katertje dat wormen en slakken en vliegen moest eten, o ik werd er helemaal misselijk van als ik er aan denk, dat lijkt me zooo fies!, en was jij dat beebiekatertje Japie?, dan ben ik nog veeeeeeel meer blij dat je bij mevrouw Mo en Foppe en Cato en de nijnen bent gekomen!, ik vind het wel machtig mooi dat de Stekels voor je gezorgd hebben, en dat ze je meegenomen hebben naar presies de goede tuin, ze hebben je leefe gered, dankjulliewel Stekels!!, en nau ben je groot en sterk en half Meen Koen geworden, als dat geen gelukkig einde aan het sprookje is…! maar je moet ook nog heel lang gelukkig leefen, dat hoort erbij!!, lieve Japie ik stuur jau en je hele famielie heeeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van Kever!!!, en ik heb allemaal heerlijke kipsnekkies voor jullie neergelegd, voor de nijnen is er slaa, en voor mevrouw Mo een petie foertje van witte sjookoolaa!!

  1. Knappe Kever,

   Dat pluizige ding was ik inderdaad. Noet voor te stellen, toch dat daar een halve Meen Koen uit kon komen. Misschien als dat katertje die slakken niet had gegeten dat hij dan wel een hele Meen Koen was geworden.

   Wie weet kan ik dat alsnog worden als ik extra veel kipsnackjes eet.
   Monmag geen sjokoolaa meer hoor. Ze wordt veel te groot. Dan passen we niet meer met z’n allen in het bed.

   Koppie van Japie

 7. Ha lieve Japie, zo ben je alleen op de wereld en zo heb je een hele familie. Een stekelige familie, dat dan weer wel. Maar ze hebben je fantastisch geholpen om je de weg te wijzen en eten te geven. Hartverwarmend furrhaal.

  met zonnige neusjes en pootjes van Bibi en Filos

  1. Calimero zonnige furriendjes,

   Stekels zijn toffe gasten. Alleen hun manier zijn net echt om over naar huis te meowen. Ze smakken. Wisten jullie dat?

   Hebben jullie Griekse eetgewoonten, Filos en Bibi?

   Koppie van Japie

 8. Lieve Japie,

  Oh heb jij….eh….heeft dat katertje wormen en slakken gegeten?. Hoe smaken die? Toen ik nog bij Baas Jaap woonde hadden we een grote tuin, en daar ving ik wormen en slakken voor hem. Al de andere beestjes waren te snel voor me. Hij was er altijd er blij mee zei hij, maar hij at ze nooit op, gooide ze weer tuin in, nou ja!!!
  En het geluid dat egels maken als ze…….eh…,…. dat ken ik. Mijn vrouw zegt wel eens dat ze denken dat ze wilde zwijnen zijn, zo gaan ze tekeer.

  Hier bij mijn vrouwmens is ook een tuin met heel veel stuiken, maar ik mag niet naar buiten, dat wilde Baas Jaap zo. Ik vind het best zo, ik vond het eng, Dikke Rooie moest mij altijd redden.

  Mijn vrouw zet nu iedere avond nog meer brokjes buiten voor de prikbeesten, maar ze doet er troep doorheen. Iets wat universeelvoer en eivoer heet. Dan lusten de buurkatten het niet. Wij hebben op het ogenblik geen katten zonder huis maar volgens mijn vrouw zal er best weer eens eentje komen, zo gaat het hier altijd zegt ze.
  Want prikbeesten die kleine katertjes redden, die verdienen een goed maal. Oh wat fijn dat die er waren, wat zou er anders van j… dat katertje terecht gehomen zijn?!!!!

  Oh, en Japie..,al komt er geen eind aan het verhaal…… dat geeft toch niet……je. verhaal…..eh…het katertjes verhaal is nog lang niet afgelopen…, het is pas net begonnen! Ik weet zeker dat er nog veel meer avonturen komen 🙂 .

  Zachte kopjes voor jou en alle anderen daar!
  Fietje.

  1. Meow lieve wijze Fietje,

   Wat raar wat Baas Jaap deed. Om de 🪱 en 🐌 weer buiten te zetten. Ik snap het ook wel hoor. Het was vast voor de egeltjes.

   Het is fijn dat hij toen en jullie nu zo goed voor stekelige vriendjes zorgen. Daar worden ze groot en sterk en heel blij van.

   Mijn…. het sprookje is inderdaad nog niet zo lang geleden begonnen. Zullen we er voorlopig geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ onder zetten?

   Koppie van Japie

 9. Hoi Japie,
  Jeetje zeg wat een geluk dat de egels zo goed voor je gezorgd hebben!!!!! Echt heel lief van ze!!!!
  En uit nood eet je alles als je honger hebt……gelukkig hoef je geen slakken meer te eten!!
  Bij je vrouw is het eten zeker veel lekkerder…….daarom groei je ook zo goed!!!
  Wij zijn weer benieuwd naar je volgende verhaal!!!

  Dikke knuffel van
  Tica, Izzy, Panda, Belle, Moby, Dopey, onze kipjes Pippie en Dotje en natuurlijk van onze vrouw Ceciel!!!!
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😍

  1. Lieve heel veel,

   Eten is zooooo lekker. Daar kan ik nog steeds geen genoeg van krijgen. Geen egelvoer meer hoor. Wel alles wat katten heel lekker vinden, vlees in blik, knabbels uit zak en vers spul van buiten.

   Houden jullie kipjes wel van 🪱 en 🐌?

   Tot volgende keer weer. Wordt vervolgd.

   Koppie van Japie voor allemaal

 10. Het was wel geen kattenvoer maar egel voer. Grappig want egels houden wel van kattenbrokjes. Lief dat Kraaloog en zijn egel vriendjes je eten hebben gegeven ook al was het niet zo erg lekker. Maar je had nu wel edn fol buikje. Tot het volgende vurhaal liefe Japie ❤️

  1. Dank u meow, Veronica.

   Dat egels kattenvoer eten is helemaal niet erg. Andersom is wat minder. Daar miauw ik nog wel een keer over.

   Koppie van Japie

Reacties zijn welkom