Japie en zijn feest in het water

waterMijn megagrote kartonnen doosfeest ter ere van mijn tweejarig in-mijn-nekvel-grijp-jubileum dreigt in het water te vallen. Alle voorbereidingen zijn in volle gang. Mijn katlega’s van de blog plannen hun wilde plannen tot in de puntjes van hun snorharen.

Tiga, de broer van Leootje – je weet wel, die van de Haagse katers – gaat met de tram naar de visafslag in Scheveningen. Kratten vol kibbeldingen, vette makarelen, harinkies (zonder uitjes!) en rare schelpen staan klaar om opgehaald te worden. KeverT oefent al nachten op een meow spiraallied. Zijn furrienden Mikkie en Pokon smeren hun stembanden, zodat ze als nachtegaaltjes kunnen meezingen met de tekst die hij speciaal voor deze catude aan het componeren is. Vervoer is geregeld. De gele kanarieboes met Dorus aan het stuur gaat het hele land door om alle feestvierders op te halen. Lucky neemt niet alleen Molly en Dropje mee, maar ook bittere ballen en zijn tuingenoten met flapperoren. Dat maakt het extra gezellig voor Pita en Magnum. Tante Loesje verzorgt een theekransje, waarbij de kopjes gevuld worden met ketnipwijn. M’n tante Cato heeft veel zin om met een paar wijze dames van gedachten te wisselen over het nu gaat.

Alles lijkt in kannen en kruiken. Totdat Foppe de gekleurde lampjes in mijn boom gaat hangen, net zoals toen met het tuinfeest afgelopen zomer.

Storm

Mijn broer wacht al dagen op een droog uurtje. Hoe lang het al regent, weten we niet meer. Maar dat het al heel lang regent, dat weten we wel. Op sommige plekken staat het water zo hoog dat het in onze kaplaarzen gutst. Hij tuurt door het beslagen kattenluik. ‘Ik ga het nu doen, broertje’, meowt hij monter en stormt door het deurtje naar buiten. Alles wat hij daarna zegt, gaat verloren in het gehuil van een brullende wind. Vanachter het raam zie ik hoe hij zich zo plat mogelijk maakt en in de richting van mijn boom tijgert. Die schudt vervaarlijk heen en weer. Het is maar goed dat ik er niet in zit, want ik zou pardoes een gratis vliegles krijgen.

Ravage

water
Tante Cato komt erbij

De dikke takken zwiepen van links naar rechts, steeds harder. Ontelbare blaadjes wervelen er om heen, waardoor je de stam nauwelijks meer kan zien. Tante Cato komt bij me staan, werpt een blik op de situatie en miauwt resoluut: ‘Foppe moet naar binnen. Nu! Het is levensgevaarlijk.’ Alsof de wolken meeluisteren, zetten ze hun sluizen nog verder open. Net als Foppe doorweekt terug is, horen we een enorme plof. Machteloos kijken we toe hoe mijn boom bezwijkt onder het gewicht van het vele water. Het snoer van de lampjes scheurt in stukken. Daar gaat de vrolijke feestverlichting. Pas bij het ochtendgloren mogen we weer naar buiten. Terwijl we de ravage bekijken, hoor ik Pita – vrolijk als ze altijd is – snuffelen dat het een waar spektakel was. Zij zat samen met Magnum veilig in hun schuilplaats toen mijn boom besloot erbij te gaan liggen.

Gat

Ondertussen heb ik geleerd dat karton razend goed kan absorberen. Als je daar met een natte vacht op gaat liggen, wordt het zacht. Als je dat maar vaak genoeg doet, wordt het pudding. Onze feestlocatie is hierdoor als een hoop moes ingestort. Tot overmaat van ramp moest Zwart van hiernaast – we kunnen toch al niet zo heel goed met elkaar opschieten – lachen om mijn flauwgevallen boom. Je snapt dat ik dat niet pik. Laat ik het zo samenvatten: onze jassen zijn hier en daar uitgedund en we hebben allebei een paar watergaten extra. Daar hoor je mij niet over klagen. Alleen die piercing in mijn oor doet dingen waar mijn mens dan weer niet blij van wordt. Iets met warm en rood en dik.
Katzijdank zijn de overheerlijke 984230957435098093450 Cosmasnekkies die Leootje heeft besteld nog onderweg. Zodra die op het juiste aderés binnen zijn, hebben we dozen in overvloed. Dan gaat het feest alsnog beginnen. Ik heb er zin in. Jullie ook?!

Koppie van Japie

Pssst Mijn mens zegt dat ik erbij moet schrijven dat het met mijn oor al weer goed gaat. En ook dat mijn boom is gered. Anders gaan jullie je misschien ongerust maken, terwijl dat nergens voor nodig is.

20 thoughts on “Japie en zijn feest in het water

 1. Lieve Japie,

  hier is jou Tante Loesje en ik zeg jou eerluk, van mij hart ferheug ik mij eigen heel erg feel op mij haai wein met jou Tante Cato. Wij moet zofeel wissel van onse gedachte in onse kop en hoe wij denke ofer leefe en onse jeug van teegeswoordig. Maar wij kwam met onse gele kanaarieboes nie ferder dan onse Waaterlooplein. Mij Doorie scheur zofeel hard alle reege spat ons om onse oor. Alle krullies ze heele perkaament in de war, jij weet nie wat jij zie. Zo kan jij nie aankoome op jou feesje. Selluf heb ik nog proobeer om met Jiekie ze krullietang alle krullies te steile maar jij zie door jou krullies niemeer wie wie is van ze eigen. Mij Doorie zeg nog Mahammmm Uwes moet Uwes nerges mee moeie maar jij ben wel feranwoordeluk foor alle ketnipwein in jou kanaarieboes. Assie oferstrooming krijg…
  Daar moet jij nie aan denke in jou kop met jou gedachte.
  Daarom kijk wij uit naa jou niewe feesje lieve Japie en Leootje ze 984230957435098093450 noepies in doose fol geluk. Willie teege jou Tante Cato zegge dat Tante Loesje alle ketnipwein heb kunne redde. Bennie foorsichtig assie weer in jou boom gaa mij jonge, assie breek weet jij nie wat jou eigen oferkom. En geefie al jou faamielie van jou beebebee heel feel zachte kopjes en ook foor jou lieve vrouw.

  Tante Loesje

  1. Lieve tante Loesje,

   het feessie wordt toch een beetje anders. Leootje heeft laten weten dat de vrachtwagens vol geluk moesten omkeren. Zijn vrouw wilde de rekening niet betalen. Wat moeten we nu? Met de pet rondgaan, zodat Leo een nieuwe bestelling kan doen? Of het feessie uitstellen tot volgend jaar?

   M’n tante Cato zou het wel heel gezellig vinden om samen met u een haai wain te doen. Zolang er ketnipwijn is, is er gezelligheid in de kopjes.

   Ziet ze u gauw? Tante Zusje komt toch wel mee, hè!?

   Koppie van Japie voor u lieve zelf en voor uw lieve vrouw en lieve tante Zusje

 2. Hajooooooo neefie jaapiejooo

  Sowwie, datte we doorweekt aankwaame. Maar oom chester hat noogal wat sgeetjes gelaate. Echt so erg. Mamsie riep alle krullers bij sig. Gewukkig hat jiekie sijn kwultang bij sig. Mamsie sat onneweg al te pimpelle. Eg erg. Hihihihihi.
  Gewukkig kwamme we nog oponsetijt.
  Pootjes 🐾🐾

  1. Meow Dorus,

   de buren hebben het er nog over. Dat alle krullies er zo netjes uitzagen.
   Maar ook dat je de kanariegele boes nogal slordig had geparkeerd.
   Katzijdank was er geen controle door de pliesie.

   Koppie van Japie

 3. Hoi lieve Japie,

  Wat een toestanden allemaal zeg!! De storm en de regen was zeker niet fijn. Gelukkig is je boom weer in orde.
  Wij hebben zeker zin in het feestje en komen hoor!!! 🧡🧡🧡🧡

  Knuffeltjes Binti & Zooka

  PS, gelukkig is je oor ook weer in orde 😽😽

  1. Super gezellig, dat jullie ook komen, Binti en Zooka.
   Dan wordt er zeker gedanst. Dat jullie kunnen swingen weet ik nog van het tuinfeestje afgelopen zomer. Jullie dansten de sterren aan de hemel.

   Koppie van Japie

 4. Hoi Japie,

  Jemig de pemig wat een hoop gedoe met de wind en regen zeg, gelukkig mankeren jullie niks en is de boom gered.
  En fijn dat je oor ook weer in orde is!
  En dan is er een feestje, super gezellig toch!
  Maak er een mooi feestje van samen, en geniet van elkaar en al het lekkers.

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Tommy,

   je komt toch ook?!
   Zonder jou is ons feessie niet compleet hoor.
   We zien je graag.

   Koppie van Japie

 5. Japie!
  Mamma seg ik kan geen fragwaage stuure weeges ik heb je aderés nie!
  En Mamma seg ook dat er geen fragwaages fol koome weeges se hat me bestelling ge-annu-leert weeges se kon het nie betaale sei se.
  We krijge onse gewoone snoepies en daarfan mag ik best wat aan Japie stuure maar geen fragwaages fol!
  Weeges dat gaan Japie se tweefoeters ook nie goet finde want waar moete se het allemaal laate dan..
  Hoe moet dat nau!
  Ik weet het nie meer weeges ik ben nog een beetje wiew in me kop fan Keef se ketnip ook nog …
  Helllp
  Leootje

  1. Oh, nee, Leo 😿🙀😿🙀😿🙀😿
   al mijn hoop was op jou gevestigd en de bulklevering snekkies.
   Opslag was helemaal niet nodig, want zeker te weten dat al die cosmadingen tijdens het feessie op zouden gaan.

   Ik denk dat we de boel maar moeten afblazen. Want zonder cosmasnekkies is er niks meer aan.

   Misschien moet ik KeverT om wiew vragen, zodat ik alles kan furgeten.

   Koppie van Japie

   1. Mamma fraag of je jouw aderés in feestboek se messensjer wil sette aan ons of meele aan nogapoes@gmail.com
    (Wij hebbe de iemeel fan tante Noga ge-erreft)
    Weeges se wil me wel hellepe met iets opstuure foor je feessie want se font het wel sielug!
    Maar se stuur geen fragwaage seg se!
    Liefs fan Leootje

 6. Heee lieve Japie, wat een toestand met je boom en je doos en je tuin en je oor!, en dan steeds al die reegen… je mag altijd in mijn tuin je feest fieren, maar hier is het presies hetzelfde, er staat waater op mijn gras en eigenlijk oferal in de tuin!, gelukkig dat je oor en je boom allebei weer beeter zijn, het haudt vast ook wel een keer op met reegenen, dat moet toch?, en als het dan droog is fieren we gewoon je feest!, nau kunnen Mikkie en Pokon en ik nog wat langer oefenen, en we ferheugen ons al op een keigaaf feest!!!, heeeeeeeel veel lieve kopjes voor jau en je famielie van KeverT, ik heb voor jau en Foppe en Cato en alle kattenvrienden kipsnekkies gestrooid, voor Magnum en Pita Piraat heb ik fers gras uit mijn tuin afgeknipt, en voor mevrouw Mo is er warme witte sjookoomel met klein marsjmelloos!!

  1. Meow KeverT,

   heb je gelezen dat de snekkies niet kunnen komen? Het mens van Leootje heeft de bestelling moeten annuleren. Hoe moeten we dan feest vieren? Heb jij nog veel wiew in de tuin staan? Als we dat uitdelen, zien alle feestvierders vanzelf roze kanariepietjes en missen ze de kipdingen helemaal niet.
   Ik heb net nog even naar de weersvoorspelling gekeken. Ik geloof dat het zowiezo slimmer is om het feest uit te stellen. Want het blijft voorlopig nog heel veel 🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧🌧
   Tegen die tijd is Pokon al uitgegroeid tot een grote stoere kater 💗

   Koppie van Japie

 7. Miauw. Met wijze poesedames mauwen dat lijkt me wel wat. Cato hou je een plaatsje voor me vrij? Pootje van Minnie.

  1. Natuurlijk, Minnie.
   Zonder jou zou onze haai wain niet hetzelfde zijn.
   Fijn dat je erbij bent.

   Purrrs van Cato

 8. Hoi Japie, een feestje is natuurlijk altijd leuk maar wel balen dat het zo regende en stormde he en dat je boom nu ingestort is. Gelukkig heeft je vrouw deze kunnen redden maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat jullie allemaal goed uit de strijd met de wind gekomen zijn en niks geleden hebben. Nu ja, jij bent wel gekwetst door Zwart maar dat kwam natuurlijk niet door het weer. Je hoeft je ook echt niet op je kattenkopje te laten zitten door hem hoor. Zal Dropje komen om je mee te helpen als Zwart je weer plaagt? Het is niet zo erg dat het nu wat langer duurt voor het feestje is want we komen alsnog graag en zo krijgen we ook de tijd om meer bittere ballen te maken en die mee te nemen natuurlijk. We komen allemaal zodat ook de konijntjes zich kunnen vermaken en Molly wil wel graag met Cato en Loes thee drinken, met catnip als dat mogelijk is. Veel knuffels van Lucky en de rest

  1. Meow Lucky,

   Al is bestelling snekkies geannulleerd door de moeder van Leo we gaan gewoon feest vieren hoor. De eerste muis is al binnen.

   Blijven de bittere ballen goed tot het voorjaar? Tante Cato stelt voor om feest te vieren op de dag dat de lente begint. Dat is gelijk haar furjaardag.

   Tussendoor is er nog wel de haai wein. Dat is gezellig voor alle dames.

   Tof dat Dropje mij dan komt helpen met die bruut van hiernaast.

   Koppie van Japie

Reacties zijn welkom