Japie en: een kip en ei furhaal

 kip en ei furhaalZo, ik ben er. Hoger dan dit kan ik in mijn boom niet komen. Al zit ik een beetje verstopt tussen de blaadjes vanaf hier kun je me wel zien zitten. Ik klauter steeds vaker in mijn boom om zo poot voor poot mijn krachten weer op te bouwen. Vanuit de top kan iedereen ook het beste horen als ik het keihard miauw: ik ben oom geworden!

Kindjes

Mijn tante Foppe heeft kindjes gekregen. O, wacht even, ik hoor jullie denken: ‘Is Japie niet een beetje in de war? Tante Foppe? Foppe is toch zijn broer?!’ Dat klopt. En ik heb ook een tante die zo heet. Dat zit zo. Mijn broer heet Foppe, omdat na zijn geboorte alles er op leek dat hij een poesje was. Toen hij voor zijn eerste prik naar witjas moest, kwamen ze erachter dat er toch echt een heuse kater in hem verborgen zit. Hij had de boel gefopt. Met Tante Foppe is het precies andersom. Ze leek een haan, maar is toch echt een hen. Haar veren hebben dezelfde kleur als mijn broer, gitzwart. Misschien moet ik er even bij miauwen dat ze op het erf scharrelt waar mijn tante Luna woont, de furkering van Foppe. Mijn broer, bedoel ik. Snapt u het nog?

Ieniemienie kipjes

Tante Foppe zit zij aan zij met haar bruine zus in het kippenhok te broeden. Ieder op hun eigen nest. Terwijl ze hun eieren warm houden, kakelen ze er samen gezellig op los. Ik spreek geen kips wat maakt dat ik hun kakels niet kan versta. Het klinkt wel gezellig als zo met elkaar zitten te keuvelen. In die eieren zitten hun kindjes. Doordat ze er boven op zitten, worden de eieren warm en door de warmte worden hun babietjes vanzelf groot. Wanneer die ukkies niet meer in hun ei passen, breken die ieniemienie kipjes die zelf open. Knap, hè?! Klein maar al oersterk. Foppe heeft het me allemaal snorhaarfijn uitgelegd. Het duurde eventjes voor ik doorhad dat babykipjes niet uit de buik van hun moeder komen en toch ook weer wel. Kuikentjes komen uit een ei. En dat ei zat eerst in de buik van de kip.
Nu hoor ik jullie alweer denken? ‘Japie is toch echt een beetje in de war. Als kat kun je toch geen oom zijn van kleine kippies.’ Het kan echt, want mijn broer is al jaren oom van de kuikentjes die op het erf van zijn furkering worden geboren. Als hij oom is, ben ik het ook. Want wij zijn broers. En mijn broer hoort bij tante Luna en tante Luna hoort bij de kipjes en zo zijn we allemaal familie van elkaar.
Ik kan niet wachten om op kraambezoek te gaan. Want miauw nou zelf, die donzige pluizenbolletjes zijn superschattig. En om op te vreten. Iemand tips voor kraamkatdootjes?

Koppie van Japie

22 thoughts on “Japie en: een kip en ei furhaal

 1. Ooo ome Japie uwes mag die kipjes niet opeet doen hoor…sijn se veel liev voor…
  Gefelisinogwattes met de boor van uwes neefjes en nietjes!
  Princess noa

  1. Meow Noa,

   Ik eet alleen kip uit blik. Al die donsjes blijven zo tussen je tanden zitten.

   Koppie van Japie

 2. Haai Jaapiejoooooo

  Hier is Oopaaaaaaaa
  Ken jij mij
  KAN JIJ MIJ HOREN??
  Loes hoe hoog zit die jongen?
  Hoolie boomschors!!
  Loes waar gaat dit over?
  Wat?
  Is Joop oom geworden?
  Van wat?
  Kippies?
  Tokkie naar links
  Tokkie naar rechts
  BREEK ME DE SCHAAL NIE OPEN!!
  Whaaaaa haaaaaaa
  Sjips
  Mijn kop doet raar
  Is Joopiejaap ook uhm….
  Kips?
  Niet?
  En moet Oopa dat nog begrijpen?
  Hoezo veel te moeilijk voor Oopa?
  Zit dan niet te tokkelen
  Loes waar gaat dit over?
  Wat?
  Over allemaal Saame!
  Zeg dat dan.
  Gekke tok
  Evverieboddie toegetter
  Loes schuif die eieren even door…..

  Toedels kerel

  1. Nee hoor, Oopa Floris ik ben geen kip. Al dat gekakel. Daar gaan onze gevoelige oren van tuuten.

   Ik blijf gewoon de enige echte Japie. Zullen we samen naar de meiden gaan kijken?

   Kippie van Japie

 3. Heeej Japie, kei gefelizieteer jonge! Wat een knappe chickies zijn dat! Eerlijk is eerlijk, als mienister van gefoelige saake vind ik beebie kuikens leuker dan in een boom zitten, waar een brulwagen kan komen. Beebie kuikens zijn zacht en schattig en die piepen. Ik wil ook een papa of oom zijn van beebie kuikens. Ik ga mijn vrouw vragen of ze kippen houdt. Dan ben ik papa van beebie kuikens. Wat een mooie familie heb jij Japie!! En Luna lijkt heel veel op Mila mijn zusje. Zacht kopje voor de beebies en de mama’s en ook voor jou Japie!

  1. Meow Bram,

   De brulwagen komt maar één keer in de week. Op alle andere dagen kun je rustig in de boom zitten.
   Ik bof. Mijn boom staat in de achtertuin. Daar kan die brullende en allesverslindende auto niet komen.

   Koppie van Japie

 4. Jaapiejooo
  Gefeeltaart met je nighies en neefies!!!
  Datte se maar mooje kippies mooge worre.
  Gaan se net as pippie en dotje iedewe keer kippesoep maake? Pippie en dotje loope iedewe keer effies door kauwt waater met hun pootjes. En dan heppe we kipjessoep. Se doen hut iedewe week foor ons hihihihihi

  1. Wauw miauw Dorus,

   Dat is een purrefect idee. Ik ga het vragen aan m’n tante Foppe.
   Kippensoep klinkt furrukkulluk.

   Koppie van Japie

 5. Heeee lieve Japie, gefeeliesietettert met dat je oom bent geworden!, natuuuuuurlijk kan je oom zijn van kuikentjes, waarom zau dat niet kunnen?, ik zau het zelf ook wel willen!, wat zijn ze lief, die kleine pluisenbolletjes, en ik vind het zo biesonder dat ze zwart zijn, ik wist niet dat kipjes ook zwart konden zijn!, Popje die hier froeger woonde had de dierendokter gefopt totdat hij 9 maanden aud was, toen zagen ze pas dat hij een jongetje was en geen poesenmeisje, maar toen heette hij in zijn eerste huis al Meisje, hoe find je dat?!, lieve Japie doe je foorsichtig in die boom?, heeeeeeeeel veel lieve kopjes van KeverT, en ik heb natuurlijk snekkies neergelegd, er zijn kipsnekkies, wortels, wormen en witte sjookoolaade ijs, iedereen mag kiezen!!

  1. Hey toffe Kevert,

   Lig je lekker tussen het gras in je tuin?
   Die Popje… Die was dus eigelijk ook een Fopje 🙀😹

   Een deel van mijn kippenfamilie heeft een zwarte jas. Net als jij. Alleen dan veren in plaats van haren.

   Ik ben altijd voorzichtig in mijn boom. Wist je dat mijn broer en tante soms ook in mijn boom zitten. Nu is het onze boom geworden.

   Fijne dag op stretcher in de zon.

   Koppie van Japie

 6. Hoi Japie,

  oom worden doe je niet elke dag dus van harte gefelicikipstaart, Wat zijn ze lief zeg, echt super schattig.
  Heb je trouwens al beschuit met lekkere muisjes gehad, misschien kan je ook wel op ze passen als mama eens op stap wil ofzo.

  Pootje van Tommy!

 7. Hay Tommy,

  Dat is een goed idee. Zou jij me dan een pootje willen helpen, want het zijn er best veel. En er zijn nog meer 🐣🐣🐣🐣🐣 op komst.

  Koppie van Japie

  1. Hoi Japie,

   Ja hoor ik help je wel, geen probleem.
   leer je mij dan ook boom klimmen?

   Pootje van Tommy!

   1. Samen boom klimmen is veel leuker. Ik denk dat jij een natuurtalent bent.
    Je hoeft niet bang te zijn voor bilbijtende brulmachines. Die kunnen niet bij mijn boom komen.

    Koppie van Jspie

 8. Hoi Japie
  Dat is spannend zeg…….oom worden!!!!!
  Je zou eens kunnen kijken of je wat wormpjes kunt vangen.
  Dat vinden ze wel lekker!!!!
  Tenminste dat zeggen Pippie en Dotje!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😘

  1. Lieve dames Pippie en Dotje,

   Vinden kuikentjes dat echt een delicatesse? Dan ga ik ze gelijk vangen. In onze tuin wemelt het van de wormen. Misschien kunnen mijn neefjes en nichtjes wel een keer komen logeren. Dan kunnen ze lekker zelf scharrelen.

   Koppie van Japie

 9. Lieve Japie, gefeliciteerd dat je oom bent geworden van een paar lieve kuikentjes. En wat knap van jou dat je zo hoog in de boom kan klimmen. Oppassen dat je er niet uitvalt hoor. Knuffels van Ina en Pasa.

  1. Meow lieve mevrouw Ina en purrachtige Pasa,

   Sinds ik in de tuin kom van de BBB-familie klim ik al in de boom. Ik oefen zoveel dat ik steeds een beetje beter wordt.

   Koppie van Japie

 10. Ha die Japie,
  Geweldig dat je oom bent geworden van kuikentjes. Wij wisten echt niet dat dat kon. En nu vragen wij ons steeds af hoeveel familieleden er van ons op de wereld rondlopen, want wij kennen ze niet. Wel leuk dat jij tenminste weet waar je ze kunt vinden. En een kraamcadeau; graantjes misschien ? Wij hebben er geen verstand van en ze lusten vast geen kattenvoer.
  Veel plezier met het boomklimmen en veel zachte kopjes van Cindel, Jillie en Ivar en een knuffel van onze vrouw.

 11. Lieve vier,

  Een eigen familie is fijn en een heleboel furriendjes ook. Ik ben jullie furriendjes. En Foppe, tane Cato, Magnum, CW en Vriendje en De Rossige ook.

  Dat van die graantjes is een goed idee. Die zet ik op de katdolijst voor de 🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣 samen met de wormen (tip van Dotje en Pippie)

  Koppie van Japie

 12. Hoi Japie, misschien zijn sliertjes zoals mensen in de soep doen een leuk cadeautje? Wel eerst koken zodat ze zacht worden hoor. Ik vind het super dat je oom geworden bent hoor. Kippen en kuikentjes lijken me erg leuk om als vriendjes te hebben maar konijntjes zijn ook lief. Magnum is toch ook jouw vriendje he? Alleen zegt mijn man dat we geen kippies krijgen want dat zit ik de hele dag tegen ze te kletsen. Denkt hij. Veel knuffels van Lucky en de rest en Molly zegt dat ze nog wel een keer met Cato over de laatste mode voor kattendames wil kletsen. Als Cato dat ook leuk vindt.

  1. Hay Lucky,

   Gezellig toch om met elkaar te kletsen. Dat doen Magnum en ik ook, als mannen onder elkaar.
   Cato spreekt graag af met Molly. Eindelijk eens girls talk. Dat mist ze wel met alleen maar katers in de buurt.
   Soepsliertjes 😺 dat vinden mijn neefjes en nichtjes vast lekker.
   Ze komen op het lijstje bij de wormen en de graantjes. Dank voor de tip.

   Koppie van Japie

Reacties zijn welkom