Japie en dromen van…

dromenSinds ik door Nemo ben aangesteld als hofleverancier voor zijn muizencafé *) voel ik me iedere nacht de koning van de buurt. Met mijn schouders breed en dikke wijduitstaande kraag stap ik zelfverzekerd door donkere stegen en sluip onder schuttingen door. Ik hoor ze met mijn ogen dicht, het ritselt onder struiken. Het geluid wijst me de weg. M’n harige poten komen geruisloos neer op de zachte aarde. Haastig schieten ze alle kanten op, zich klaarmakend voor het spel dat zonder pardon gespeeld gaat worden. Glanzende kraalogen boven spitse snuitjes met fragiele snorhaartjes die razendsnel in en uit hun holletjes schieten tegenover mijn vlugge vlijmscherpe stiletto’s.

Niet-pluis-muis

Er is iets dat mensen niet weten. Als zij slapen dansen de piepbeesten. Het wemelt ervan, ieder donker opnieuw. Wanneer mensen in dromenland zijn, komt het echte kattenleven op gang. Snorhaarders die elkaar ontmoeten om de laatste meowtjes uit te wisselen. Jonge katers die aan mijn lippen hangen om de nieuwste kattieken te leren. Ademloos luisteren ze naar mijn sterke furhalen over gevechten met ratten, waarbij ik natuurlijk als winnaar uit de bus kom.
Soms zit er een slechte tussen die over de houdbaarheidsdatum heen is. Of die dingen heeft gegeten die niet goed voor hem waren en daarmee ook niet goed voor mij. Pas had ik weer zo’n exemplaar te pakken. Ik merk het meestal pas als dat beest al in m’n buik zit. Op kousenpoten ga ik naar huis om me daar onzichtbaar te maken. Want o wee als mijn mens er achter komt dat ik iets heb gegeten waar ik ziek van word. Voor ik weet zit ik in een rammelbak richting witjas. Meestal is de ellende na een licht en donker wel weer weg. Voor Foppe is dat anders. Van alleen al likken aan een muis krijgt hij al krampen in zijn darmen, die weken aanhouden. En dat terwijl mijn grote broer de meestervanger uit de buurt was voordat zijn buik chronisch ziek werd. Hij heeft mij de fijne kneepjes van het muizenvangen geleerd.

Inzameling

Terwijl ik bij lig te komen van een rottige rat denk ik na over een oplossing voor dit euvel. Er moet toch iets te verzinnen zijn. Een muis waar Foppe zonder problemen van kan genieten, zoals van kipsnackjes. Mijn cursus buiten de kattenbak denken komt goed van pas. Stel dat dromenwe alle piepbeesten uitnodigen in een megagroot pakhuis waar ze naar hartenlust kunnen spelen. Waar ze door rioolbuizen kunnen rennen zonder bedorven te raken. Een kingsize fabriek bomvol kipsnackjes waar ze onbeperkt van kunnen eten. Als zo’n muis bergen kipsnackjes eet, wordt hij vanzelf een muis met kipsnackjessmaak. Tegen de tijd dat ze geen zin meer hebben in dit pretpark en volgevreten richting uitgang waggelen, is er nog een laatste attractie: een superrealistisch kat- en muisspel.
Stel je eens voor hoe het zou zijn om muis te kunnen eten zonder er buikpijn van te krijgen. Dat zou kattastisch zijn voor Foppe. Ik zie zo’n muizenfabriek helemaal voor me. Tijd om dit zakelijk aan te pakken. Laten we beginnen met kruidfunding om zo’n muizenpretplek in te richten. Wie doet er mee?

Koppie van Japie

*) het muizencafé is een pop-up restaurant van Nemo (de koning van de Groningse Vismarkt) waar exquise gerechten op het menu staan allemaal met piepbeest als hoofdingrediënt. Tiga, je weet wel, de broer van Leootje van de donderdag levert recepten aan. Hij heeft daar furstand van, want Tiga kijkt altijd naar Muis Master Chef.

16 thoughts on “Japie en dromen van…

 1. Hoi Japie,

  Wat een prachtige droom een droom die misschien vast wel werkelijk kan worden, dat vind ik tenminste.
  Het zou voor Foppe zo fijn zijn als hij ook eens iets lekkers kan eten zonder last te hebben van zijn darmen, hoe mooi is dat.
  Zal aan mijn deeltijdbaasje vragen of ze mee wil doen aan de kruidfunding, want een muizenfabriek dat zou heel vet wezen toch!

  Pootje van Tommy!

  1. Je bent de allerbeste, Tommy.

   Kruidjes zijn hartstikke fijn voor het muizenpretpark.
   Daar gaan ze superlekker van smaken.
   Tiga heeft al allerlei recepten bedacht.
   Dat wordt smikkelen en smullen.

   Koppie van Japie

 2. Japie ik heb wel een tafeltje gereserveerd in het muizencafé maar of ik ze lust weet ik niet maar het lijkt me er wel gezellig😻😽🐈‍⬛

  1. Miauw Figo,

   gewoon een keer proberen. Als het je niet smaakt, hebben ze vast iets wat je wel lekker vindt.
   Met Tiga als chefkok komt dat vast helemaal goed.

   Koppie van Japie

 3. Heeee lieve Japie, wat ben je toch een tijger!, en weet je zeker dat je muisjes en ratjes echt kan eeten?, ik fang ze wel maar ik breng ze dan naar mijn mensen en ik heb nog nooit gezien dat zij ze opeeten, of is dat alleen voor katten?, nau jij hebt geschrefen dat je er ziek van kan worden durf ik het helemaaaaaal niet meer… maar ik kom zeker weten langs in het muiscafee, en dan wil ik ze ook heel graag proefen, en ik doe ook mee aan de kruidfunding!, ik stuur een heleboel takjes ketnip op, dat bedoel je toch?, heeeeeeeeeel veel lieve kopjes van KeverT, ze zijn ook voor je hele famielie!, ooooo en ineens begint mijn vrouw te lachen, ze roept iets met 1 april, nau ja wat heeft dat er nau mee te maken?!

  1. Miauw Toffe KeverT,

   wat heeft de datum nu met zo’n serieus onderwerp te maken 🙀
   Ketnip is superfijn. Dat geeft een smaaksensatie van heb ik jou daar.
   Tiga is chefkok en die maakt iets voor jou zonder ketnip, want ik weet dat je daar niet van houdt.
   In het Muizencafee staan geen dingen op de kaart waar je ziek van kunt worden. Dat zouden we echt niet willen hoor. We maken er juist een feestje van omdat we daar Saame kunnen eten. Misschien wil jij wel muziek maken?

   Koppie van Japie

 4. Japiejoow!!
  Hier Tiga!
  Me broertje Simon heef de ketnipsoep ûitgefonde en die hept ik ferfènt met krûide fan de groene kettisfektions. Sorry Doorie maah dat is de eenigste die kèn met dit geregt!
  En verdâh hept ik me ferdiep in mûizemaarinaadeh.
  We hebbe nâh maarinaade aasin en dat beteekent zâht.
  En we hebbe maaniesj en dat beteekent zoet.
  En we hebbe ook peedís en dat beteekent pittâgh.
  Die kejje alleeneg maah eete as je der teege ken.

  As fulling hept ik kipkettisfections foâh de krunsje maar der is ook een fulling fan ansjoofies weeges dat moest ik fan me broertje Lejoow derin stoppe foâh alle friende die fan fis hâhwe.

  As fooraffie hat ik bedagt dus de ketnipsoep en dan dat je je ége mûis ken saamestelle met boofestaande opties.

  En as toetje dagt ik as we dan es lekkâh kittenmellekès serfeere met gebakke gekatramelliseerde mûizestaartjes met een sûikâhlaagie derop.

  Foor de kittens en de Bobcats serfeert ik wâtâh ûit de bloemefaas óf wâtâh gewaun ûit de kraan net waar je maah trek in heb.
  Foor de folwasse poesedaames en heere hept ik ketnipwèn ûit 2017 weeges dat is een goet jaah want toen was ik geboore en ik hept ook speeziaal gebrâhwe brûisbieâh fan maataataabiestokkies.

  As der nâh nog wat mis of iemant hept nog intooleranzies fan se ége dan hoort ik dat wel. Ik kent kreatief weeze!

  Chef Tiga

  1. Wauw miauw Tiga,

   je bent echt de allerbeste en meest creatieve kok aller tijden.
   Het water loopt me in de bek bij het lezen van al jouw kattastische gerechten.
   Als jij de septer zwaait in de keuken komt Michelin zeker een keer neuzen.

   Koppie van Japie

 5. Ha die Japie,

  Wat een mooi idee heb jij vandaag, zeg ! Wij hebben nog nooit echte muis geproefd, want wij zijn binnenkatten , De enige muis die hier binnen ooit heeft rondgelopen heeft onze vrouw maar zelf gevangen, omdat wij alleen maar nepmuizen herkennen.
  Weet je zeker dat je een muizenpretplek wilt gaan inrichten? Het is vandaag namelijk wel 1 april . Maar het idee is natuurlijk wel aantrekkelijk voor de muizenetende katten. Wij weten van onze vrouw dat 1 april een heel bijzondere datum is. Zij hield (en houdt nog steeds) die datum goed in de gaten, omdat haar werk lesgeven was. En op 1 april was ze altijd superextra op haar hoede. Vandaar.
  Veel kopjes van Cindel, Jillie en Ivar en een knuffel van onze vrouw.

  1. Miauw Cindel en Jillie en Ivar,

   ik heb geen idee wat je vrouw purcies bedoelt. Mevrouw KeverT heeft het ook over 1 april, maar die heeft voor zover ik weet geen lesgegeven. Of heeft dat niks met die datum te maken? De vrouwen denken moeilijk.
   Dromen kan altijd. Want in je dromen kan alles. Ook het maken van een muizenpretpark. Jullie zijn van harte welkom om alles te proeven wat Chef Tiga heeft bedacht. Tot gauw in het Muizencafee.

   Koppie van Japie

 6. Hoi katlega Japie, morgen stuur ik een langer bericht! Mijn vrouw is iets aan het regelen met een OV kaart..vraag me niet wat het is. Iets met een trein maar daar heb ik in ieder geval nog nooit in gezeten. Knuffels van Lucky en de rest

  1. Oh, Lucky, zou die OV-kaart zijn om de 🐭🐭🐭 door het hele land weg te kunnen brengen? Je lijkt me een kattastische bezorger.

   Koppie van Japie

 7. Oh, Lucky, zou die OV-kaart zijn om de 🐭🐭🐭 door het hele land weg te kunnen brengen? Je lijkt me een kattastische bezorger.

  Koppie van Japie

 8. Ha die Japie, wat droom jij toch spannende dingen zeg. Ik vang niet zo vaak een muisje hier want ik denk dat er niet zoveel zitten maar ja, wie weet kan ik het nog beter leren? Wij willen wel meewerken aan je droom hoor maar ja…het lijkt toch wel erg op een aprilgrapje zeker? Maar erover dromen is natuurlijk niks mis mee hoor. Ik droom ook wel eens zegt mijn vrouw, want dan piep ik als ik slaap en dan beweeg ik mijn staart en pootjes. Terwijl ik niet eens wakker ben dus dat weet ik dan eigenlijk zelf helemaal niet.

  Dat met die kaart lijkt geregeld te zijn hoor..mijn vrouw zegt dat ik ook best een keertje daar gebruik van mag maken als ik dat wil. Misschien toch om muisjes te distribueren door het land dan? 🙂 Ze heeft ook een kaart zonder foto. Die staat altijd tot mijn beschikking. een keertje met de trein gaan lijkt me lang geen gek idee. Heb jij ook een treinstation in de buurt? Dan kom ik zeker een keer langs. Molly wil ook wel mee om gezellig met Cato te kletsen over dames dingen. Knuffels van Lucky en de rest

  1. Miauw Lucky,

   Dromen spreken altijd tot de furbeelding. Het maakt niet uit op welke datum je ze droomt.

   Een treinstation is niet in de buurt. Maar we kunnen wel een Upurr regelen. Tante Catootje zou het heel gezellig vinden omet Molly te miauwen. Ze misr haar kletsjes met Loesje enorm.

   Zullen wij dan samen de fijne kneepjes van het muizen vangen doornemen? Want muizen zijn echt overal. Ook bij jou.

   Koppie van Japie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *