Een kattenren: wat is dat eigenlijk?

kattenren Een kattenren, wat is dat eigenlijk? In de discussie over katten die buiten lopen of aan een tuigje wandelen, hoort ook de kattenren thuis. Als kat ben je thuis en toch buiten.

Voorwaarde: het huis heeft een tuin, een balkon of een platje. En je moet ofwel zelf handig zijn ofwel bereid zijn wat geld te investeren.

Catio

In het Engels heet het mooier: catio, een samentrekking van cat en patio. Het is een woord met sfeer, dat sfeer en ontspanning suggereert, en dat ook een beetje luxe klinkt. Maar een catio komt in alle soorten en maten. Google het woord eens om plaatjes te zien.

Balkon

De simpelste vorm van een kattenren is die van een overdekt balkon. Let goed op de materialen en constructies die je gebruikt.  Het moet honderd procent katvriendelijk zijn, dus zonder gifstoffen, splinters of openingen die een uitdaging zijn voor de ondernemende kat. Denk aan de ontsnappingskunstenaar Houdini – die kwam overal uit – en vermenigvuldig dat met honderd. Zo veilig moet het zijn.

Tuin

Heb je een tuin, dan zijn er vanzelf meer mogelijkheden. Je kunt een tuinhuis (laten) bouwen met klimpalen en verschillende verdiepingen, zodat er ook actie te ondernemen valt. Bouwmarkten geven vaak advies over de aanpak van de bouw, maar er komen ook steeds meer gespecialiseerde bedrijven. Kijk eens op Lesta.nl  of op Kattenren.com voor een indruk of – bij de laatste – voor de aanschaf van een zelfbouwpakket.

Toegang

Hoe de toegang tot de kattenren is, kun je zelf beslissen. Via een kattenluikje dat op een chip werkt, kunnen de katten zelf beslissen wanneer ze erheen gaan. Je kunt het ook onder jouw persoonlijke begeleiding houden. Alles is mogelijk, maar hou voor ogen dat het gaat om de veiligheid van je kat en ook om je eigen gemoedsrust. Heb je dat geregeld, dan is een kattenren een supergoede uitvinding.

2 thoughts on “Een kattenren: wat is dat eigenlijk?

 1. Hallo Bert,

  Ja vrouwtje had je deze week al verteld wat ze zou doen als ze een benedenhuis zou hebben. Zij vind ook een kattenren een ideale oplossing voor ons, Heel veilig en we kunnen nooit aan het zwerven gaan met alle gevaren die er dan op ons pad kunnen komen. Ik zou wel een ren willen hebben als ik zelf kan bepalen wanneer ik naar buiten of naar binnen wil, dus er moet voor mij een verbinding met het huis zijn, mag dus ook met een gemaakte tunnel van gaas met planten en struiken er omheen. Geeft meteen een avontuur reisje op de heen en terug weg.
  Ik hoop dat er toch meer mensen gaan kiezen voor een hele veilige tuin of ren voor ons waar we niet uit kunnen.

  Ik vind mijn balkon ook fijn hoor, maar vrouwtje mag het niet dicht maken met gaas, maar ze heeft het zo gemaakt dat ik niet via de balustrade erover of onderdoor kan gaan. Maar ja die vogels en duiven die komen natuurlijk wel op mijn balkon en dat vinden wij niet fijn. Vrouwtje vind dat ik goed en genoeg te eten krijg en dat die warme hapjes maar weg moeten blijven.

  Nu ga ik weer in mijn klim en speelpaal en kan ik ook mooi me bezighouden en naar alles kijken wat er langs komt op de dijk, uiterwaarden en de rivier.

  Bert een fijne dag en succes met je nieuwe vriend de stofzuiger. O ja, je vroeg nog of de monteur lang was geweest met herrie. Nou deze meneer hoefde alleen maar te kijken en nieuwe batterijen erin te doen en hij heeft gelukkig zachtjes gedaan. Had vrouwtje aan hem gevraagd. Vrouwtje en ik hopen nu echt dat er geen vreemde snuiters meer in huis moeten komen en dat ik tot rust kan komen en niet steeds moet vluchten onder het dekbed.

  Fijne dag Bert met vrouwtje en knuffels van vrouwtje, kopje en poot van mij.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip wat goed dat de monteur zo weinig deed en zo stil was!! Volgens mij moet het ook als je vrouw streng doet. Dat heb ik hier ook. Alleen tegen monteurs bedoel ik!! Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *