Een kat met twee verschillende oogkleuren

twee verschillende oogkleurenDit is June, een poes met twee verschillende oogkleuren. Het is geen ziekte, maar een afwijking. Zoiets heet: heterochromie.

En nee, David Bowie had het niet. Bij hem ontstond het kleurverschil door een oogbeschadiging. Geen heterochromie zoals bij June. Wat is dat eigenlijk?

Oogpigment

Heterochromie is een medisch dingetje. Er is iets mis met het oogpigment en dat verklaart het verschil in kleur. Bij katten zie je dit het meeste optreden bij witte en witachtige katten. Daar is al niet veel pigment aanwezig, en de verdere aanmaak en verdeling ervan loopt niet altijd goed. Maar: het is zeldzaam, vandaar dat de meeste mensen het ook prachtig vinden. Is het asiel zijn deze katten dan ook het snelste weg.

Bijgeloof

Er zijn mensen, die een kat met dit soort ogen magische krachten toedichten.  Zulke bijzondere ogen kunnen vast verder zien, misschien wel in een andere dimensie. Dat is een leuke gedachte. Maar in een andere dimensie kijken is niet afhankelijk van de mate pigment die er wel of niet in een oog zit. Of katten dat in het algemeen kunnen, is een grote vraag. Soms staart een kat in het niets en beleeft dan even een heerlijk leeg momentje. Soms kan er iets anders aan de hand zijn. Maar hoe komt een mens daarachter?

Opletten

Hoe mooi of magisch een kat met twee verschillende oogkleuren ook is, toch is het altijd goed op te blijven letten. Heterochromie is feitelijk een medische afwijking van het normale. Die afwijkin kan leiden tot slechter zicht of tot staar. Hoeft niet. Kan. Wanneer de kleur van een enkel oog verandert, is er een pigmentverstoring. Zoiets  gaat niet vanzelf, Het heeft een oorzaak. Dus: hup, naar de dierenarts. Als het stabiel is en blijft, kun je verder genieten van die ongelofelijk bijzondere aanblik, zoals ook June die biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *