Bram over toen ik naar de herfst gluurde

herfst

Hoi allemaal, het is offiesjeel hersft en nu vallen de blaadjes steeds vaker van de bomen. Zelf vind ik het mooi om te zien.

Blaadjes

Het zijn net veertjes van een vogel die naar beneden dwarrelen. Ze hebben allemaal andere kleuren. Sommige zijn nog een beetje groen maar er zijn ook al blaadjes die al oranje of bruin zijn. Dan weet je gewoon zeker dat het al herfst is. En natuurlijk dat het buiten niet meer zo heel warm is. In mijn tuintje is er nog groen gras op sommige plekken. Maar we hebben ook al bruine grasplekken.

Egels

Er zijn egeltjes die door onze voortuin lopen opzoek naar eten of naar een slaapplekje. Vooral in de avond als ik boven voor de raam zit te kijken zie ik ze door de tuin wandelen. Ik vind ze er gezellig uit zien maar ik durft er in het echt niet heen. Ze hebben allemaal prikkels op hun rugje. Dat vind ik eng.

In de tuin

herfstNu dat het eerder donkerder wordt weten jullie dat mijn avondklok in is gegaan. Dat heeft mijn vrouw zo gedaan omdat ze wil dat ik veilig thuis ben wanneer het echt donker is. Prima voor mij hoor. Ik kan nog steeds in mijn tuinje. Daar doe ik nog steeds alles tjekken.
Zo zie ik wel eens een poepje van een egel liggen. Egel-poepjes zijn keuteltjes. Groter dan die van een muis. Heel veel groter. En die poepjes stinken veel erger dan de mijne omdat ik ze begraaf en de egels niet. Egels mogen in mijn tuinje komen. Die maken niks kapot en die eten alleen insekten op. Dat mag van mij. Misschien kan ik ze vragen om hun poepjes in het zand te doen zodat ze die kunnen begraven.

Naar de poort

Bij mijn andere tjek ga ik naar de poort toe. Dit keer heb ik mijn vrouw gevraagd of ze mee wilde voor de foto’s. Dan kunnen jullie zien wat ik zie als ik doe gluren. Zo noem ik dat.
Ik zit heel laag op de grond voor de poort. Er is ruimte tussen de grond en de poort en daar gluur ik tussendoor. Er komt vanalles langs. Mensen met grote en kleine honden, kleine mensen en mensen op een fiets. Mensen alleen die wandelen.

Vogels

Soms zie ik witte vogels in de lucht die dan op de daken van de achter buren gaan zitten. Ze maken nogal herrie. Ze kunnen namelijk kei-hard schreeuwen. Ik weet niet hoe hun kwetter is maar volgens mij doen ze daar niet aan. Als mijn vrouw brood op het dakje van de schuur legt, dan zijn ze heel eng. Ze vliegen dan kei-snel op het dak af en maken echte schreeuw geluiden. Alsof je staart klem zit. Ik ben dan blij dat ik een katermans ben en dat ik niet zo’n geluid maak. Ik leerde van mijn vrouw dat dit meeuwen zijn. En dat deze vogels eigenlijk bij de zee horen. Waarom weet ik niet. Misschien vinden ze ons brood lekkerder dan die van de zee. Er waren vandaag geen meeuwen op het dak. Dus ik heb geen foto van ze. Ik zag wel een mier over de tegels lopen. Die zijn best snel.

Mieren vind ik ook leuk om te zien. Soms proef ik er een maar die smaken naar niks en mijn vrouw zegt dat ik geen mieren hoor te eten. Wie eet een mier en wat eet die mier dan?

herfstFieloosoofies

Van dat gluren wordt ik soms best fieloosoofies, dat is een moeilijk woord voor diep denken. Je kop gaat een stapje verder met denken. En soms wordt ik er ook zo moe van dat ik gewoon inslaap val bij de poort. Als het tijd is om naar binnen te gaan raapt mijn vrouw me op en brengt me naar binnen. Vandaag was ik niet zo moe en ben ik zelf naar binnen gelopen. Op het tafeltje waar mijn brokken staan, krijg ik mijn avondsnek. Dan weet ik dat alles voor vandaag okee is.

14 thoughts on “Bram over toen ik naar de herfst gluurde

 1. Lieve Bram, een mooie schrijf heb je weer gedaan. Wegens dat het herfst is en wat je zo allemaal doet in jouw tuin en wat je ziet. Wij vinden dat heel leuk om te lezen, Floortje en ik. In ons vorige huis hadden we ook een tuin en daar was Floortje ook altijd onder de schutting door aan het gluren naar de buren. Daar waren honden, poezen en postduiven, die waren aan het koeren. Vonden we een gezellig geluid. Fijn weekend Bram. Kopje en knuffels van Ina en Floortje.

  1. Hoi Ina en Floor, wat koel dat jullie ook doen gluren. De herfst vind ik heel gezellig. Van mij mag het altijd herfst zijn. Lieve kopjes van mij

 2. Hajoooo oompje bwam.
  Ooooh heppuwes ook al blaatjes in awwerwei kweure? Ooooh ikke ook. Sjoms neem ik er 1 mee naar binne en leg ik het voor de foete fan me frauw. En dan gooi se het weg!!! Nau fan mij ja!! Ikke geef een katoo en se is nie eens dankbaar. Ikke hep me leefe in gefaar gebwagt om dat blaatje te fange!!! Ik sau daarfoor 5 noepies moete kwijge!!
  Maar nee… se seg doorie, je staa op diejeet. Oooooh wat errug.
  Pootjes oompje bwam

  1. Lieve Door, wat prachtig dat je jouw vrouw een kadoo geeft! Ik weet zeker dat ze er blij mee is, dat kan niet anders!
   Lieve groetjes van Cisca.

  2. Hoi knul, wat skandaal dat jij geen noepies krijg. Jij heb keifaarlijk blaadjes fange. Ik vind het kei mooi hoor. Van mij krijg je wel noepies. Dieetnoepies. lieve kopjes van mij

 3. Hoi lieve Bram, wat een mooi verhaal heb je geschreven! En ik vind die foto dat je naar de herfst gluurt zo prachtig!
  Ik snap wel dat je fieloosoofies wordt van de herfst, dat heb ik als mens ook. Er zijn tenslotte zoveel dingen waar je over na kunt denken. Maar op één vraag van jou heb ik wel een antwoord. Namelijk de vraag wie er mieren eet. Dat deed Bolle namelijk. Hij ging bij de gaatjes zitten waaruit de mieren naar boven komen, en dan likte hij ze zo op. Of het lekker was weet ik niet, maar ik denk het wel. Want anders zou hij het niet doen.
  Wat kun je een hoop zien in joue tuin: blaadjes, egels, meeuwen… spannend lijkt me dat.
  Geniet er maar van Bram!
  Lieve groetjes voor jou en je famile van Cisca.

  1. Hoi lieve mevrouw Cisca, wat fijn dat je hier bent. De herfst vind ik het allermooist. Vooral de blaadjes en de egels. Ik wist niet eens dat Bolle mieren at. Ik lik ze ook op maar ze smaken nergens naar. Volgens mijn vrouw hoor ik ze ook niet te eten. Misschien zijn er nu wel katermiereneters in plaats van miereneters. Soms zegt mijn vrouw dat ik te veel frisse lucht heb gesnoft en dat ik daarom zo denk. Kan, kan ook van niet. Ik weet het niet. Heerlijk de herfst. Lieve kopjes voor jullie van mij

 4. Hallo Bram,
  Wat heb jij een spannende tuin zeg, ik heb nog nooit een stekelbeest gezien. Nu heb ik net jij dat vrouwtje vind dat ik binnen moet zijn als het donker wordt, nou doet ze dat ook omdat tegen de donker worden de familie muis op bezoek komt. Ja en ik doe dan hun motortjes stuk maken en ze dan mee naar binnen nemen. Vrouwtje wil dat niet, flauw van haar ook. Nu het bij mij ook herfst is in de tuin doet vrouwtje voor mij grote bladeren pakken en die in mijn ren leggen, kan ik er ook mee spelen, kleine blaadjes en bloementje kunnen wel door de blaaswind in mijn ren komen. Ik ben een Jipkoukleum en ga niet de hele dag meer naar buiten, lig dan liever fijn op mijn kussen in de vensterbank naar buiten te kijken, maar tot de donker mag ik altijd gaan hoor
  . Doe jij de stekelbeesten van mij een miauw geven en jij krijgt van mij grote poot en kopje . Je grote vriend Jip

 5. Hoi Jip, ik wist niet eens dat er in de avond ook muizen komen. Ik dacht alleen in de ochtend. Wel heel erg koel dat je zo met blaadjes kan spelen. Blaadjes mogen bij ons niet naar binnen. Mijn vrouw vind het rommelig staan. Ik snap het niet. Ik vind het heel gezellig. Maar ik snap ook Jip dat jij lekker warm binnen blijft. Een warm mandje is nooit weg he. Daar kan je heerlijk op dutten. Doe jij voorzichtig? Lieve kopjes van mij, Bram

 6. Hoi Bram,
  Voor ons is de avondklok ook in gegaan…….voor donker moeten we binnen zijn!!!!!
  Wij vinden het ook wel leuk nu in de tuin met al die gekleurde bladeren…….dat ritselt zo lekker vooral als je erop trapt.
  Alleen is het niet leuk als het hard waait want dan komen al die bladeren achter je aan.
  Onze Dopey wordt daar echt bang van!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Hoi allemaal, wat koel dat jullie ook een avondklok hebben, ik dacht dat ik alleen was daarin. Het is ook veel gezelliger om binnen samen te zijn als het buiten donker is. Ik snap dat Dopey zo schrikt van de blaadjes, doe ik soms ook! Extra lieve kopjes van mij voor jullie

 7. Lieve Bram,

  van mij eigen heb ik nie sofeel erfaring met jou herfs. Assie binnepoes ben en jij ben seeniejor dan bennie een seeniejorbinnepoes. Wij heb wel onse balkon maar als wij geen zon hebbe lig ik lekker binne bij mij vrouw op ze schoot. In mij huis heb wij ook geen blaadjes en miere heb wij ook nie. Misschien vinnie mij eigen nu bes wel saai maar in mij kop gebeur van alles. Dattie nadenk en in jou herfs denk mij kop ook dieper. Soms denk mij kop zo diep dattie niemeer weet hoe diep ik eigenluk denk. Misschien zit er dan blaadjes in mij kop Bram…
  Ik vinnut mooi dattie zofeel letters kan maake ofer jou buite leefe. En dattie miere eet….

  Geefie jou vrouw, jou woef Toby, mij Milaameisje en jou eigen mij zachte kopjes. Hoop dat jij jou fijne herfs heb Brammie,

  Loesje

  1. Hoi Loesje,
   binnen heb je ook heel veel interresanne dingen. Jij heb jou schoot om te slapen en jouw denk paal. Jij heb jou zusje en opa floris. Dan heb jij genoeg van je eigen Loesje. Soms is het beeter om als seeniejoor binnen te zijn. Buiten is ook gefaar met autos en mensen. Wij willen nog heel lang jouw hebben als Loesje. Oh en mieren smaken nergens naar. Ze zijn saai. Heel veel lieve kopjes terug van ons en van milaameisje likjes op je wang. Mijn vrouw geef een zachte koes op je kop.

Reacties zijn welkom