Bram over in de tuin zijn en wat snoeien is

snoeien

Hoi allemaal, wat was afgelopen week spannend toen mijn eerste eeboek uitkwam. Ik had geen idee dat er zoveel reejaksies kwamen en allemaal kei-lief!

Kei-blij

Nu heb ik echte fens, jullie. En ik heb nog nooit fens gehad. Of misschien heb ik er nooit over nagedacht, dat kan ook. Maar ik ben echt kei-blij met jullie en met hoe het allemaal gegaan is. Vandaag heb ik weer een spannende blog voor jullie. Ik deed iets nieuws. Het was kei-spannend. Lees maar.

Snoeien

Deze week gingen we snoeien. Ik heb dat nog nooit gedaan dus mijn vrouw moest mij wel even vertellen wat dat is. Meestal denk ik meteen aan eten of aan een nieuw speeltje, maar dat is het dus niet.
Snoeien gebeurt twee keer in een jaar. Het gebeurd in je tuin. Ik doe alle kontroole in de tuin en ik wilde bij het snoeien zijn. Wanneer de blaadjes een andere kleur krijgen door het weer dan ga je snoeien. Nu is het herfst en de blaadjes vallen van de bomen en struiken. Om de bomen en struiken te helpen doen we de takjes knippen. De takjes worden dan kort zodat ze weer kunnen groeien als het warm wordt. Net als een mensenvacht. Die gaan ook hun vacht snoeien als het te lang wordt.

Takjes

snoeienIk vind het kei-fijn om buiten te zijn. En zeker als mijn vrouw ook meekomt. Dat zij haar ding gaat doen en ik kontrooleer alles. Dat is het beste. Dan voel ik me veilig. Af en toe loop ik naar haar toe voor knuffels of een aai. Heerlijk! Nu was ze takjes aan het knippen en al die takjes legde ze op elkaar. Het werd een kei-grote berg. Dat vind ik dan meteen kei-koel en spannend.
Mijn binnenkant is onrustig. Dat ik niet stil kan zitten. Ik moet gewoon lopen. De berg wordt alsmaar groter en groter. Nu wil er per se heen en dat doe ik. Ik loop er heen en bekijk alles. Mijn staartje bibbert omdat ik blij ben. Ik zie dat er een opening is in de berg met takken en ik kruip er in. En ik zie blaadjes bewegen. Ik mep er met mijn poot op, bam! En dan beweegt er linksΒ  een blaadje, bam! Rechts bewegen ze ook, bam! Ze zijn overal en ze bewegen overal. Ik probeer ze allemaal te vangen maar ze gaan te snel voor me. Mijn poot kan het niet bijhouden.

Kontroole

snoeienIk ga een beetje uit de berg zitten en draai mijn kop. Ik ben oer en er komt een diepe miauw. Echt van heel diep. Hij klinkt zwaar en ik voel het vanuit mijn buik. Ik foel me een kooning van de berg. Er komt nog een miauw, dit keer is het niet zo diep maar wel oer. Ik vind het kei-leuk in mijn nieuwe berg. Mijn vrouw ziet mij zitten en loopt naar me toe. Ik krijg knuffels van haar en ze zegt dat ik heel stoer ben in mijn berg. Ik ga me weer verstoppen zodat ik blaadjes kan fangen. Mijn vrouw doet nog wat takjes knippen voordat ze de takjes van mijn berg afhaalt. Wat is dit? Vraag ik me af. Haalt ze zomaar mijn berg weg. Deze gaan met de groene monster mee zegt ze tegen me. Dan is de tuin weer netjes. En dan kan ik beter kontroole houden. Dat vind ik een goed plan. Dan is alles weer zoals het hoort en dat maakt dat ik me veilig voel.

20 thoughts on “Bram over in de tuin zijn en wat snoeien is

 1. Hoi grote vriend Bram, ik vind jou heel erg stoer, dat je zomaar in die berg ging zitten en helemaal niet bang was. Ik heb nog nooit in een berg blaadjes en takjes gezeten, dat komt, zegt mijn vrouw, omdat we geen tuin hebben. Ze zegt wel dat ze een keertje blaadjes van buiten gaat meenemen zodat ik kan snuffelen en kijken wat het is. Lief he.
  Hai vaif van je vriendje Bikkel

  1. Hoi grote vriend Bikkel, tof dat je er bent! Die berg was kei-groot en ik was best dapper. Ik hoop dat je de blaadjes lekker vind ruiken Bikkel. Soms ruiken ze naar grond en soms naar blad. Laat je het me weten wanneer je dat mag doen? Ik hoor namelijk heel graag hoe dat was voor jou. Heel fijn wiekent voor jullie en een mega hoge haai vijf van je vriend Bram

 2. Hallo vriend Bram,

  Wat gaaf dat jij vrouw mee helpt in de tuin en je verstoppen in de berg takjes en blaadjes. Nu is mijn vrouwtje ook bezig met in de tuin werken Bladeren weghalen, snoeien en onkruid weghalen. De grote bladeren die niet gezond zijn voor de tuin die gaan in het groene monster en de kleine goede bladeren laat vrouwtje liggen voor de kleine beestjes en de vogels. Vrouwtje maakt geen berg, maar doet alles eerst in reuze grote bakken en daarna in dat groene monster. Het zal weken duren voor vrouwtje helemaal klaar is, komt omdat het een grote tuin is en ze niet alles kwijt kan en moet ze wachten tot dat groene ding weer leeg is. Ik kan en mag nooit los in de tuin, want dat loop ik weg en daarom heb ik mijn buitenren gekregen en kan ik veel tegen vrouwtje vertel miauwen hoe ze het moet doen en als ze dat goed doet krijgt ze een grote knuf en kroel van mij.
  Vandaag moet vrouwtje maar zonder mij in de tuin werken hoor, want ik heb een snipper weekend genomen, is toppie, veel lui doen, een lekker snekje in de buik stoppen en veel knuffelen met vrouwtje.
  Nou Bram geniet jij ook van het weekend en een grote knuf op jouw bolletje van mijn vrouwtje, poot en kopje van je grote vriendje Jip

  1. Hoi Jip, wat koel dat jullie ook een groene monster hebben. Die eet al dat soort dingen op. Echt super handig. Slim van je dat je een snipper week neemt. Ik was kei nieuwsgierig naar snoeien dus ik moest gewoon kijken. Misschien neem ik binnenkort wel een snipper week want zo als jij het verteld klinkt het kei goed!! Heel veel kopjes terug voor jullie van je grote vriend Bram

 3. Hoi Bram.
  Ik vind het kei stoer van je met die berg takjes.
  Dat had ik eggies waar niet gedurfd.
  Maar gelukkig kan je nu je tuin beter onder kontroole houden en dat is ook fijn en gewoon.
  Soms gaat onze beneden buurvrouw de heg bij haar doen.Maar dat gaat niet langzaam met knip,knip.Nee daar komt dan een e-lek-tri-sche heggeschaar of hoe zoiets ook heet aan te pas.
  En kei hard gaat die motor dan aan.Dat geluid vind ik niets,maar dan is er wel weer licht in huis.
  Suc6 met de kontroole Bram.
  🐾🐾🐾🐾🐾van Muzette

  1. Hoi Muzette, dan zou ik kei bang zijn denk ik met zo’n herrie ding. Dus ik snap je helemaal. Misschien kunnen ze vragen of dat herrie monster minder herrie maakt. En ik hoop dat het niet altijd gebeurt Muzette want dat ik ook niet fijn. Ik hoop dat je toch een kei fijn wiekent hebt. Heel veel stoere kopjes van mij!

 4. Dag lieve Bram, wat was jij stoer bezig in jouw tuin, en dat je zomaar in de berg takken ging zitten, dat is echt oer hoor. Floortje vond het zo mooi om te lezen, zij zou dat nooit durven hoor, toen wij nog een huis met een tuin hadden ging ze wel controle doen. Fijn weekend lieve Bram, samen met jouw mensen. Kopje en knuffel van Ina en Floortje.

  1. Hoi Ina en Floor, Ik vind het kei knap dat Floor kontroole durft te doen want een tuin kan kei gefaarlijk zijn. Gelukkig kan ze binnen ook kontroole doen, daar is het niet zo gefaarlijk. Ik hoop dat jullie een fijn wiekent hebben en zachte kopjes voor jullie, Bram

 5. Lieve Bram,

  wat hebbie weer feel meegemaak en wat leggie alles goed uit. Selluf ken ik het nie, snoeie. Mij vrouw heb mij balkon nog nie zitte snoeie. Van mij eigen zie ik wel takke, maar die staan nie op mij balkon. Mij vrouw heb jou ferhaal foorgeleeze. Ik zeg jou eerluk, mij bek fiel oope en dan mag jij blij zijn dattie geen prooteesie heb. Dattie somaar in jou takkeberg ga zitte. Ik vinnut keistoer Bram. Selluf zou ik het nie durrefe daar ben ik eerluk ofer. Jij ben keistoer Bram en jij heb nou jou eigen fenclub. Jou boek heb keifeel in-spie-raa-zie en jij ben zo een groote foorbeelt foor iedereen,

  Geefie jou vrouw, jou Woef en mij Milaameisje mij dikke knuffel en jij krijg er twee foor jou mooie ferhaal

  Loesje

  1. Hoi Loesje,
   Ik vind het kei lief wat je allemaal zegt! Ik was kei zenuw voor de eeboek maar ook voor de takken en het snoeien want ik wist niet wat dat was. En Bolle leerde mij dat hij kei dapper is en dat wil ik ook zijn. Nu durft ik al een beetje meer hoor maar nog niet heel veel. En ik wist nieteens dat ik fens heb. Eerst dacht ik dat het een nieuwe smaak brokken is maar dat is het niet. Mij vrouw vertelde me dat er dieren en mensen mijn verhalen eigenlijk toch best leuk vinden. Nou Loesje, ik ging kei veel bloose. Want ik had dit niet verwacht en van mezelf ben ik best onzeker. Ik ben heel blij dat jullie mijn verhalen mooi vinden. Heel veel stoere zachte kopjes voor jullie en voor oopa Floris een poot erbij anders vergeet ie het weer.

 6. Hoi Bram dat is echt kei gaaf op die berg takken , als mijn baasje de takjes van de plantjes af knipt doe ik ook controle of alles goed gaat.
  Maar het is jammer als alles opgeruimd is dan kan ik niet meer gek doen met al die takjes.
  Dan ga ik de visjes maar lastig vallen hi hi hi.

  Kopje van je vriendje Ollie,😺

  1. Hoi Ollie, een berg is kei speesjaal! Misschien kan je aan je vrouw vragen om even te wachten met de takjes en blaadjes. Want in een berg spelen is kei maar kei oer en kei tof!! Ik meen het echt. Van mezelf ga ik kei oer mauwen, gewoon omdat mijn lijf dat doet. Echt heel koel. Beloof je me dat je niet de visjes als snek gebruikt?? Ik mag dat namelijk ook niet. En ze zijn vies van smaak. Stoere kopjes van je vriend Bram

 7. Hoi lieve Bram, wat een mooi verhaal heb je geschreven, met zoals altijd prachtige foto’s erbij!
  Natuurlijk heb je fens, dat is logies met zo’n mooi eeboek. Maar vooral omdat je Bram bent.
  Wij zijn zeker weten fen, en Bolle was een superfen!
  Wat dapper dat je in de berg blaadjes en takjes durfde te gaan zitten, en dan ook nog heel zwaar en diep miauwen… ik denk dat alle mensen in de buurt dachten dat er een tijger of een leeuw bij jullie in de tuin was!
  Bolle vond het ook altijd gezellig als ik in zijn tuin werkte, hij kwam er dan bij zitten.
  “Hoi Bram, ik ben het, Kever! ik durf nog niet in de tuin, dat vind ik een beetje eng, ik mocht twee keer aan een tuigje maar ik wilde meteen naar binnen, daar voel ik me veilig, en ik zit wel te kijken naar vogels, dat is net alsof ik naar de film kijk, maar dan echt, die vogels zijn best groot, ik had al aan een paar blaadjes gesnuffeld, ze ruiken lekker, maar ik vind mijn stuiterballetjes leuker, ik ben ook fen van je Bram, ik moet nu een punt zetten, zegt de vrouw, doei Bram, grote koppen van Kever!”
  En ook veel lieve groetjes voor jou en je familie Bram, van
  Cisca.

  1. Keeeeever!! Hooooooi! Koel dat je er bent! Oh sorry Mevrouw Cisca. Hoi! Wat doet Kever het goed zeg! Hij is kei stoer! Ik denk dat hij straks veel dapperder dan mij gaat worden. Ik ben nog kei onzeker van mezelf en Bolle was ook veel dapperder dan ik. Ik las graag wat hij deed want dan durfde ik dat ook.
   Eerlijk waar Mevrouw Cisca, ik wist geeneens wat fens waren. Ik dacht dat het een nieuwe smaak brokken was totdat mijn vrouw vertelde dat het betekend dat er mensen en dieren mijn bloggen en mijn eeboek toch echt mooi vinden. Ik ging meteen bloose! Want dat had ik niet verwacht. ( pee ess, met ‘bolle’ gaat het goed, hij is bij de dokter geweest voor de tandjes en zo, binnenkort komt er en updeet of zo iets, zeg me vrouw) Dit is voor Kever: Kever jonge, jij ben echt zo kei dapper van je eigen!! En dat jij een stuiterbal hebt. Die vind ik kei eng want die gaan oferal soomaar heen en je weet niet waarheen. Dat maakt me kei onzeker. En ik ben ook echt fen van jullie. Kever, de groote aavontuuurier ( of zo iets, woorden zijn soms moeluk ) . Ik hoop je snel weer te lezen kerel want je doet het echt kei goed. Heel veel kopstoten terug en voor je mensen een wat zachtere anders krijgen ze koppijn. Bram

 8. Bram dat is leuk he om je vrouw te helpen met de tuin!!!
  Ik Dopey doe dat ook altijd. En dan kruip ik in een berg van takken en bladeren en als mijn vrouw dat wil pakken spring ik tevoorschijn. 😹😹
  Zooooo leuk om te doen!!!!
  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Hoi Dopey, wat een koele truuk is dat. Is je vrouw dan niet bang voor jouw? Ik kan me denken dat ze kei schrikt als je zo ineens uit de berg komt! Dat ga ik oefenen, ik wil het ook leren. Een heel fijn wiekent jullie en stoere kopjes van mij, Bram

   1. Bram, jaaaaaa 😹😹😹😹 ze schrikt elke keer en geeft dan ook een gil!!!!!

    😽😽😽😽😽😽

 9. Hoi Bram! Frau en ik hebben vandaag je eeboek uitgelezen. Wat was het mooi. Enne wat ben jij stoer dat je zomaar in een berg bladeren durft te gaan zitten! Pootje van mij!

  1. Hoi Minnie,
   Wat super koel van jullie. Dank jullie wel dat je het mooi vind. Het was best moeilijk schrijven. Over mijn furlede enzo. Soms ben ik kei onzeker en dan durf ik niks te zeggen of te schrijven. En met een boek en bloggen lukt het al iets beter. Ik vind jouw nog steeds de beste oer-dappere-poesedame van allemaal!! Jij kan zo’n berg makkelijk aan! Stoere poot terug van mij!

Reacties zijn welkom