Als je smaak opeens anders is

smaak

“Kijk eens Bert, soep met kip,” zei mijn vrouw gisteren en ze zette het bord neer. Ik eet het aller-aller-allerliefste soep met kip. Dus ik naar het bord en toen  ik het rook, wist ik: nee.

Staafje

Misschien kwam het omdat het opeens weer keiwarm was. Ik had ook al beneden geslapen in plaats van op de slaapkamer dus was was ook vreemd. Mijn vrouw snapte het niet.
Ze tikte tegen de rand van het bord. Ik snuffelde aan de soep. Ja, met kip. Het was van mijn fafooriete merk. Alles in orde. Maar ik lustte het niet.
De soep ging terug naar de keuken. Toen kreeg ik snek uit een staafje. Dat lustte ik wel. “Als je maar eet, Bert,” zei mijn vrouw nog, nou ze had zeker niet gezien hoeveel brokjes ik op had. Lekker, brokjes.

Smaak

Nadat ik een dutje had gedaan, wist ik wat er aan de hand was.
Mijn smaak was veranderd.
Kan gebeuren.
Maar je weet het nooit van te voren.

Brokjes

Ik heb heel lang brokjes gegeten, echt elke dag mijn portie wegkraken en toen kwam het moment waarop ik moeite kreeg met ze te eten. Dan at ik langzaam en ze smaakten niet meer zo goed als daarvoor. Ik heb diejeet-brokken tegen dikworden en ook zit er spul in om rustiger te worden dan is belangrijk omdat ik angstklachten heb.
Nou heb ik door mijn brokjes andere brokjes voor katten die moeilijk eten. Die zijn echt super, en dan eet ik ook de diejeet-brokken op.
Dat was ook een smaakverandering maar een beetje.

Je mensen thuis

Het moeilijke van een smaakverandering zit niet in jezelf maar in je mensen thuis. Ze kunnen in paniek raken omdat je iets laat staan.
Jij weet: dit lust ik niet.
Zij denken: we gaan naar de dokter, waar is het reismandje.
Dat moet je niet hebben. Het beste is dan om bij een smaakverandering meteen om iets anders te vragen en dat te eten. Dus keihard Mewww doen en intens kijken. Dan krijg je snel iets dat je wel lust en je hoeft nergens heen, dat is ook belangrijk.

14 thoughts on “Als je smaak opeens anders is

 1. Hoi Bert, dat heeft Bas ook, de ene dag vindt hij iets nog lekker en de volgende dag hoeft hij het dan niet meer. Onze vrouw zegt altijd dat ze een dierenwinkel kan beginnen zoveel soorten brokken, soepies, natvoer en sneks heeft ze in de kast. Wij vinden het wel prima, want soms als Bas iets niet meer lust, dan mogen wij het met elkaar opeten. Hihihihi.
  Pootjes van ons allemaal

  1. hoi allemaal en vooral Bas, ja dan heb je ook een smaakverandering en best vaak, dat kan toch gewoon, dan ben je heel gefoelig in je smaak in wat je lust en wat niet. Je weet het pas als je het ruikt of eet dat je foelt: bleeh. Of juist ja. Gisteravond lustte ik opeens een kauwstaafje dat was ook al heel lang geleden. Ik vind persoonlijk dat er in een kast nooit voorraad genoeg is!!
   pootjes van mij
   Bertje

 2. Hallo lieve Bert, dat is echt des kats hoor lieverd, ineens iets niet meer lusten waar je altijd zo dol op was. Het kan best dat je op zeker moment de soep met kip wel weer lust. Ik kan me zo voorstellen dat jouw frau al naar de reismand keek. Ik ben ook zo, als Floor moeilijk eet b.v of erg veel slaapt dan kijk ik al met een schuin oog naar de reismand. Gelukkig is alles verder in orde met je. Fijne dag saampjes, kopje en knuffel van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje, ja dat snap ik wel Ina wegens ongerust zijn dus daarom ook mijn adfies, Floortje kan heel intens kijken dat heb ik wel op fotoos gezien dan kan ze duidelijk maken dat ze niet naar de dokter moet. Het is nou elke dag minder warm dus dat is super!! Het leefe is dan gemakkelijker,
   pootjes van mij
   Bertje

 3. Lieve Bert,

  jij weet van mij eigen heb ik mij lekkere bek. Offie nou brokke heb of jij heb kip, of mij faavoriete saardiene en tonijn, makkareele en garnaale. Mij smask vin bijna alles lekker. Toen kwam mij vrouw met mij nierdiejeeet en ik zeg jou eerluk, ik heb mij bes gedaan. Maar van mij ene op mij annere dag heb ik mij vrouw gezeg: Meeoow hebbie alstoeblief ies anners. Soms bennie er klaar mee Bert of hebbie foor jou tijdje inees zofeel begeerte in ies anners. Jij heb gelijk jou vrouw denk dan meteen aan jou dokter. Dat moetie nie wille. jij moet zo snel moogeluk jou vrouw fraage offie ies anners krijg. Dan kan jij laate zien, jij bennie ziek. Jij heb jou annere smaak en mij erfaring is, assie jou eete afwissel blijfie alteit in jou begeerte,

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, we zijn het met elkaar eens dat je thuis meteen moet laten weten dat je smaak anders is wegens dat je anders naar de dokter moet, Ina zegt heel eerlijk dat ze ook zo is. Ik snap jou ook Loes. Je hebt eerlijk waar je best gedaan met eten en toen kon je niet meer door je smaak. Gelukkig heeft je vrouw een oplossing gevonden en nou kun je weer eten ook,
   je Bertje

 4. Ja Bert dat kan dat je opeens iets niet meer lekker vindt. Wij hebben dat hier ook!!!
  Je hebt er genoeg van gehad en dan wil je weer eens wat anders.
  Wij kijken dan naar onze vrouw met een blik van “eet dat maar zelf”
  Ze heeft het dan zo in de gaten!!
  Gelukkig dat onze mensen dat begrijpen!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Dat is ook een goede tip, om zo te kijken. Ze eet het dan vast ook als jullie met je allemaal dat doen. Dat moet haast wel. Heel gek maar vanmiddag lustte ik toch opeens weer wat soep. Maar niet alles,
   pootjes van mij
   Bertje

 5. Hoi lieve Bert, ik snap eksaktpresies wat je bedoelt! Als je een hele tijd iets hebt gegeten, wil je soms van het ene moment op het andere iets anders. Dat is logies, vind ik zelf, mijn mensen eten ook niet altijd hetzelfde. Maar hoor je mij daar ooit over?! Dan bel ik ook niet meteen met de mensendokter, bedoel ik maar.
  Vanochtend wilde ik mijn brokjes niet eten. Mijn vrouw gaf ze me een paar keer, maar ik wilde ze echt persee niet. Ik bleef wel dribbelen, dus gelukkig begreep ze wat ik bedoelde en kreeg ik een beetje natvoer. Nou, dat lustte ik wel!
  Soms is het best veel werk om met een vrouw samen te wonen, eerlijk waar.
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. Bert, ik bedoelde dat het soms best veel werk is om met een vrouw samen te wonen wegens dat je altijd goed op moet letten voor die reismand. Je zit er zó in, terwijl je gewoon zin hebt in iets anders om te eten!
   Kopjes van mij, Bolle.

  2. hoi Bolle, dus jij doet nee en je vrouw doet presies hetzelfde en dan blijf je nee doen, dat is ook wat. Wel luukse dat je ’s morgens al avondeten hebt dat is het allerlekkerste en als je zo de dag begint is dat super!!
   Mijn vrouw eet heel vaak hetzelfde ik denk dat ze daarom verwacht dat ik het ook wil. Dat heb ik weer.
   kopje van mij
   Bertje

 6. Hallo vriend Bert,

  O dat heb ik ook wel eens, ik vind iets heel jammie jammie en dan ineens jakkie jakkie. Gelukkig heeft vrouwtje een grote snappert en doet ze het weg en geeft me dan wat anders. Ze vertelde mij: Jip als ik iedere dag het zelfde zou moeten eten, dan komt het mijn neusgaten uit. Och wat jammer nou heb ikke nog nooit gezien. Nou mag ik niet klaag doen want van mijn natvoet heeft vrouwtje 8 verschillende smaken in de kast staan en iedere dag neemt ze een andere, dus het gaat niet op de poot dat ikke iedere dag hetzelfde te smikkelen krijg. Tja alleen die sportbrokken, maar dat is niet erg hoor, ikke mag er van knabbelen zoveel ik wil en mijn portie voor de dag eet ik nooit op.
  Nu het zo van de tropie is geweest hebben we vast allemaal wel minder of een dag niet gegeten, als we maar goed drinken, want dat is het belangrijkste vind vrouwtje.
  Morgen beloven de weermannetjes dat het bij mij niet meer tropie zal zijn en dan kan ik stoppen met mijn nachtcontrole tuin en weer gezellig met vrouwtje overdag wakker zijn.
  Bert maak er weer fijne dagen van nu het weer kan om ook jouw vensterbank weer te kunnen gebruiken en zien of alles in de straat weer goed gaat. Knufjes van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip, ja verschillende smaken is het beste, ik hou het meest van kip en spul met garnalen dat eet ik graag. Maar niet elke dag. Misschien komt het door het troopies dat ik die smaakverandering had en het kan best dat ik straks alles weer lust. Ik hoop dat het dus snel overgaat het is helemaal niks en ik moet er toch de hele tijd aan denken,
   poot van je vriend
   Bert

Reacties zijn welkom