Als je een gevoelige katerman bent

gevoelig

Op mijn Feesboek zei iemand dat ik er wollig uitzag. Nou zo voel ik me ook. Lekker met weer wat wintervacht erbij wegens dat het de hele tijd koud is. Dat groeide weer wegens dat ik een gevoelige katerman ben.

Gevoelig, dat is iets van binnen en van buiten. Alletwee. Ik snap niet hoe het kan maar het is zo.

Onzeker

Nou woon ik al ik weet niet hoe lang hier bij mijn vrouw en het is hier stil en veilig en er komt alleen een monteur of een glazenwasser maar mijn vrouw kan ze aan, en toch ben ik onzeker in mezelf. Soms weet ik het even niet meer. Dan is het net of ik van binnen opeens heel klein en bang ben.  Als mijn vrouw thuis is, gaat ze naast me zitten. Of ze aait heel zachtjes en ze zegt dat alles in orde is enzo. Of ze zegt:” Ooo, Bertje toch”  dat heb ik eigenlijk liever niet want dan voel ik me nog kleiner maar het is toch fijn.

Ze zegt ook dat ik gewoon een gevoelige katerman ben. En dat gevoelig goed is.

Warm

Ik ben dus ook gevoelig voor warm en koud, maakt niet uit dat ik een binnenkater ben. Warm dat is zon en knuffels en lekker eten en lente dus dat je kunt rieleksen en dat alles goed is.

En nou is het al een hele tijd weer herfst en volgens mij, nee, ik weet het zeker heb ik weer extra wintervacht. Wegens de natuur en mijn gevoel. Dat ik meer vacht nodig heb. Dus zo kwam het.

Alleen nou hoor ik dat het weer serieus lente gaat worden met warme zon. Dan ga ik vast weer verharen en dat kriebelt.  Wat een gedoe is het als je gevoelig bent.

Gevoelig

Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik wegens het gevoelig zijn ook meer kan genieten. Wegens dat ik alles heel erg voel. Dus aaien is fijner, en lieve woordjes en bij mijn vrouw op bed slapen, en ’s middags samen bankhangen en naar buiten kijken en gewoon alles van mijn leven dat is meteen superduperfijn omdat ik dus gevoelig ben.

Dat is er ook.

13 thoughts on “Als je een gevoelige katerman bent

 1. Hoi Bert, ik snap precies wat je bedoelt. Ik ben van mijn eigen ook heel gevoelig. Als de deurbel gaat hol ik weg en verstop me en ik kom pas weer tevoorschijn als alles weer veilig is. Of als mijn broers Bjarne en Bikkel een plaag momentje hebben en achter me aan gaan hollen. Dat vind ik niet fijn Bert. Gelukkig snapt mijn vrouw me wel Bert en zij gaat me dan troosten en knuffelen en zegt alles komt goed Oliver, ik ben bij je. Dat vind ik fijn. Of mijn zusje Kruimel komt dicht bij me liggen, dat vind ik ook fijn,of ik ga bij mijn grote broer Bas liggen, dat is ook fijn Bert. Het is dus niet erg om een gevoelige katerman te zijn. Wel fijn is het dat er altijd iemand is om je te knuffelen, andere katjes of mensen dat maakt dan weer niet uit. Knuffels en een pootje van je vriend Oliver.

  1. hoi Olivier dat soort dingen dat heb ik dus ook, en volgens mij blijft dat ook zo. Maar als ze thuis van je houden zoals je bent dan is het niet zo erg. Wat super dat je steun van je vrouw hebt en dat Kruimel je ook helpt, dat maakt de dag dan weer gemakkelijker. poot van Bertje

 2. Hallo Bert,

  Je hebt een heel mooi onderwerp gekozen vandaag zegt vrouwtje. Gevoelig zijn heeft 2 kanten.
  Gevoelig voor genieten en heel gelukkig zijn en gevoelig voor gevaar en grote angsten.

  Als buitenkater die geen huisje heeft en daar weet jij alles van, moet je voor gevaar heel gevoelig zijn, op ieder plekje waar je komt kan gevaar zijn dus altijd goed opletten. Maar als binnen kater moet je ook altijd goed opletten. Door wat voor reden dan ook kun je heel bang worden, Mensen die slecht zijn voor dieren, veel lawaai, dingen die plotseling en dat kunnen dus ook monteurs zijn die in huis komen, heel veel drukte om je heen. O Bert er zijn zoveel dingen die je eng kunt vinden.

  Maar de prachtige kant van gevoelig zijn is dat je voelt dat er iemand heel veel van je houd en er altijd voor je is, die zorgt voor eten en drinken veel knuffels, goede gesprekken en je beschermd tegen de nare gevoelige dingen die op je katerpad komen.

  Ikke was en vrouwtje heeft het even voor op opgezocht 6 -7 jaar geleden een vrij gevochten Jipje, nergens bang van, als er een monteur kwam in huis, ging ik bij hen zitten en als ze een gereedschapskoffer hadden zat ik daar altijd in en kijken wat de monteur allemaal ging doen. Bij bezoek durfde ik gewoon op schoot te zitten. Nu is dat alles over en uit. Door problemen hier in huis van lekkages en openbreken van muren en vloeren, iedere keer weer een verbouwing met vreselijke herrie hier in de woontoren, Dan tot overmaat voor mijn Jippe koppie en hartje gingen ook al mijn vriendje kort achter elkaar over de regenboogbrug. Bert dat kon ikke niet meer aan en werd ik steeds banger en angstiger. Vrouwtje vond het verschrikkelijk , van angst en stress kunnen mensen en dieren heel ziek worden.
  Toen hoorde ze van een vriendin dat zij Bach Bloesem druppels kon maken die alleen voor mij zijn. O ikke geef het advies aan iedereen, laat dat je vrouwtje of baasje maken. Ik durf nu alweer zoveel. Ikke duik niet meer onder het dekbed, alleen als er veel lawaai is in huis van iemand nog even. Maar als de bel gaat blijf ik in de kamer en ik sta even te kijken wie dat is en ga dan in de slaapkamer zitten, soms kom ik even kijken of alles veilig is. Ja ik wil tenslotte ook weer gaan beginnen met vrouwtje te beschermen hoor.

  Ja Bert de gevoeligheid voor die kriebelharen gaat echt weer beginnen hoor, nu de boer zijn koeien in de Uiterwaarden bij mij voor het raam heeft gedaan is eggies de winter voorbij. Doe maar vlug die hele winterjas uit, wel lastig voor vrouwtje, maar ikke weet zeker dat ze het met liefde voor je opruimt hoor.

  Zo ga dadelijk nog eens bedenkeren wat ikke ga doen vandaag. Een ding er zijn heel veel vogels en die moet ikke nog tellen, wachten op de koeien, ikke zie ze nog niet bij mij maar ze kunnen heel ver lopen door de Uiterwaarden. Oie en het water van de IJssel komt steeds verder omhoog, als waterwachter moet ik dus ho ho ho miauwen als het genoeg is.

  Zo nu ga ik mijn gevoelige hartje even vullen met veel knuffels die ik bij vrouwtje ga halen. Voor jou knuffels van vrouwtje en jij en vrouwtje een hele fijne dag

  Kopjes en pootjes van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip ja dat is gaaf dat de druppels bij jou zo goed helpen nou is elke dag gewoon gemakkelijker en fijner dat je dingen durft en kunt. Er is ook heel veel gebeurd in je leven en dan die herrie erbij dat is heel erg moeilijk. Ik had vroeger ook druppels daar heb ik veel aan gehad. Toen lustte ik ze opeens niet meer en daardoor snapte mijn vrouw dat het nu anders moest. Dus zonder druppels. En nou ben ik nog steeds dingen aan het leren net als jij. Ik vind het super dat je vrouw zo goed voor je zorgt dan weet je dat je veilig bent, zelf als er herrie is, poot van je vriend Bert

   1. Oh Jip, let goed op je koeienvriendinnen hoor.
    Wij wonen vlak bij de Rijn, en ik zie vanuit het raam boven het water stijgen.
    Mijn vrouw kwam net thuis, en vertelde dat ze zag dat de wilde paarden, en die XXXL koeien met die woeste vacht, naar hogere plekken gebracht werden, voor zover daar zelf nog niet heen gegaan waren.
    Poot van Vlo.

 3. Dag Bert,
  Wat herken ik veel in je verhaal, en dan heb ik nog veel minder meegemaakt dan jij.
  Weet je Bert, Ik denk dat iedere kat gevoelig is, maar jij, Oliver, Jip, Bolle en Loesje, Katrientje en ik en nog vele anderen durven dat gewoon te zeggen. Andere katten grommen, grauwen en vechten, zetten een hoge rug op, maken hun staart dik, zodat ze groter en sterker lijken dan ze zijn.
  Dat hoeven wij niet van onze mensen, die nemen ons zoals we zijn, en ze helpen ons waar het kan. Daardoor worden wij op een andere manier groot en sterk, zodat wij onze mensen kunnen helpen als zij het moeilijk hebben.
  En dat verharen…, ik heb er geen wintervacht meer bijgekregen, maar toen jij zei : “Niet doen!!!” vorige week of zo, heb ik het gewoon stop gezet, ik ga wel verder als het warmer is.
  Kijk, dat heb ik dus te danken aan die gevoelige, wollige kater die Bert heet !!!!
  Ik ga nu even bij mijn vrouw zitten, want die moet zo naar de tandarts. Gek, mijn vrouw heeft al veel ergere dingen meegemaakt, maar als ze naar de tandarts moet is ze bang 🙂 !
  Ze heeft een dikke krullerige vacht op haar hoofd, ik denk dus dat ze ook wollig en gevoelig is 🙂 !!! Nou, dan passen we toch goed bij elkaar.
  Kop en poot voor jou, ook een kopje voor je vrouw, en vraag maar of ze alleen zegt dat het in orde is, en of ze dat “Ooo, Bertje toch” alleen maar zachtjes denkt, dat begrijpt ze vast wel.
  Vlo.

  1. hoi Vlo wat goed dat je je vrouw helpt, ik weet van mezelf hoe moeilijk een tandarts kan zijn dat je voelt liever niet. Maar je gaat dan toch dat weet je ook. Iedereen kan bang en onzeker zijn of je nou vrouw of kater of poes bent of weer wat anders. Soms help ik mijn vrouw en soms helpt ze mij, zo is dat bij ons. Bertje

  1. ja dat is waar, het aaien bijvoorbeeld is superfijn dat wil ik niet missen en als ik een snek krijg dan kan ik de hele avond gelukkig zijn

 4. Lieve Bert,

  Jij ben een gefoelige jongen, van jou binnen en van jou buiten. Jou vacht heb al veel meegemaak want jij ben gefoelig voor jou winter en jou lente.
  Gefoelig zijn is mooi Bert. Jij ben altijd dichtbij jou hart. Jij kan jou vrouw voele en dan kan jij helpe. Jij kan mij eigen voele, dat ik altijd bij jou ben. Wij maake onze eige kooneksie en dat kan als jij gefoelig ben. Dan ben jij rijk.

  Jij reageer ook heftiger assie moeilijke gefoelens heb. En jou vacht reageer meteen assie winter voel. Dan krijg jij meteen jou dikkere vacht en dan ben jij in jou bescherming. Dat is goed Bert, jij ben gewoon in jou natuur.

  Van me eigen voel ik mij veilig bij jou. Jij ben een zachtmoedige katerman, jij leef met jou hart. Dan heb ik rust want zacht is fijn.
  Fijn in winter en ook in mij lente,

  Liefs van Loesje

  1. dat is waar Loesje zacht is fijn en ik weet ook niet hoe het anders moet. Ik ben geen stoere kater die keihard dingen doet. Het is wat je zegt ik ben in mijn natuur en dat durf ik omdat ik nou een thuis heb en verkering en me veilig voel. Dan durf ik steeds meer te zijn zoals ik ben. je Bertje

 5. Dag Bert,

  Hier Bolle,
  Ik vind gevoelig zijn juist mooi! Ik weet wel dat het ook lastig is, omdat je bang kunt zijn en onzeker. Maar als je veilig bent thuis, dan geeft dat niet.
  Ik kan ook nog snel schrikken van allerlei dingen. Maar ik ren niet meer naar buiten, wat ik vroeger deed. Ik ga nu in het gangetje zitten, en kijk dan of het weer veilig is. Meestal is dat dan wel weer zo. En anders wacht ik gewoon nog wat langer.
  Ik ben gelukkig niet meer de hele tijd bang, zoals vroeger.
  En net als jij kan ik ook heel erg genieten! Van knuffelen, of lekker bij de verwarming in mijn mand liggen, of van iets lekkers eten.
  Mijn vrouw zegt vaak dat ze eigenlijk geen katten kent die alleen maar stoer zijn, allemaal zijn ze ook wel eens bang of klein in hun hart. En als er eentje alleen maar stoer is (ze heeft er eentje gekend, die verderop woonde) dan is het niet zo een leuke kat, zegt ze.
  Net als bij mensen! Die vind ik zelf het liefst als ze ook gevoelig zijn. Want dan houden ze rekening met mij, en doen lief tegen mij!
  Dus wees er maar trots op dat je geveolig bent, Bert!
  Een heel lief kopje van Bolle.

  1. hoi Bolle wat leg je dat goed uit. Nou snap ik dat je gevoelig kunt zijn en blijven en dat je dan toch dingen kunt leren durven. Want jij kunt nou in de gang zitten wachten en je hoeft niet meer van jezelf te vluchten. Dus dan is het leven ook gemakkelijker. Ik vind het ook fijn als iemand gevoelig is dan ben ik minder bang en soms is mijn vrouw supergevoelig met mij en dan is het aaien ook extra fijn. kopje van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *