Zwerver Vlokje vond een thuis en werd een knuffelkater (2-2)

zwerver
Vlokje

Zwerver is Vlokje nou al lang niet meer. Hij woont met Cateautje de teckel. Zij krijgen van hun vrouw superfijn aaien. Daar gaat dit interview met zijn vrouw Dorine over.

 

Van Vlokje weet ik dat u speciale massages doet. Hoe heeft u die  geleerd en hoe gaat zo’n massage?

Hoe ik daar zo mee begonnen ben, dat is een heel verhaal, Bertje! Wij hebben behalve Vlokje ook Catootje in huis. En Catootje is een ruwhaar teckeltje dat bijna 6 jaar geleden op straat gevonden is en daardoor in het asiel beland is. Toen was zij ongeveer 1,5 jaar oud. Ze was helemaal verwaarloosd, liep moeilijk en was heel erg mager.
Wij, Fred en Dorine, hebben Catootje toen in huis genomen en hebben alles in het  werk gesteld om haar weer een vrolijke teckel te laten zijn. Catootje  heeft toen fysiotherapie gehad, is bij een osteopaat geweest en bij een natuurgeneeskundig arts. Daar is zij goed van opgeknapt. Ik dacht toen: “ik zou haar zelf ook moeten kunnen helpen”.
En zo ben ik bij hondenmassage uitgekomen. Eerst heb ik de opleiding KMB (kynologisch  masseur basis) gedaan en daarna ben ik doorgegaan met KMG (kynologisch masseur gediplomeerd). Voor de praktijkoefeningen heb ik veel honden gemasseerd en natuurlijk eerst Catootje. Maar het is dan goed als je  iedere dag oefent en daar kon Catootje niet goed tegen. Dus toen dacht  ik: “misschien vindt Vlokje het ook wel fijn…”. En zo is het begonnen!

Warmte

Het klinkt supermoeilijk. Maar wat doet u dan bij Vlokje en hoe vindt hij het?

Wat ik vooral bij Vlokje doe, is ‘bewust aanraken’. Dan begin je heel  zacht bij de borst met beide handen. Met strijkingen verplaats je  handen, vingers en soms ook duimen over de huid om de weefsels en spieren op te warmen, te ontspannen en los te maken. Bij bewust aanraken leg je al je gevoel in je handen en je beweegt je handen tegelijk heel zacht drukkend en langzaam over de rug naar de staart en daarbij raak je vooral niet de ruggengraat aan maar strijk je ernaast. Dat herhaal je meerdere keren.

Wat ik ook bij Vlokje nog doe, is ook de staart met beide handen van staartaanzet tot punt aanraken tussen beide handen. Als ik dit een paar keer gedaan heb, gaat Vlokje liggen. Vaak eerst op zijn rechterzij en dan beweeg ik beide handen na elkaar van linkerborst naar helemaal de linker achterpoot. Dan draait Vlokje als vanzelf naar de linkerzij en herhaal ik het bewust aanraken aan deze kant. Dan leg ik mijn ene hand op zijn sacrum (bij de staartaanzet) en dit wordt dan heel erg warm; zo warm dat het uitstraalt in het hele lijfje. Mijn andere hand beweegt dan draaiend op zijn borst.

Lichte druk van de handen beïnvloedt de huidcirculatie, het autonome zenuwstelsel, de aansturing van bewegingen vanuit het centrale zenuwstelsel en bevordert het lichaamsbewustzijn. Stevige druk stimuleert de doorbloeding en bloedcirculatie, de lymfestroom en het onderhuidse bind- en vetweefsel én wamt de spieren op en maakt ze los.
Snap je, Bert? Zo werkt een massagesessie ongeveer.

Cursus

Nou ik snap het een beetje. Het is anders dan gewoon aaien dat snap ik wel. Maar als Vlokje het zo fijn vindt, moet het wel wat zijn.  Moest hij ook naar een cursus? 

Catootje

Vlokje moest niet naar cursus. Gelukkig maar, dat zou hij heel erg eng gevonden hebben. Nee, Catootje ging mee naar de opleiding en daarna  oefende ik thuis op Vlokje. Ja, het is iets anders dan gewoon aaien!
Echte sporters gebruiken natuurlijk massage maar wist je dat je met  een massage ook het zenuwstelsel en het hormoonstelsel activeert en reguleert? En daarmee beinvloed je het gedrag en de gemoedstoestand,  en zo kan je bijvoorbeeld onzekerheid en angst stapje voor stapje  aanpakken.

Vlokje is nu rustiger naar Catootje toe; hij vindt haar niet meer zo eng…En Catootje vindt Vlokje minder eng. Na nu bijna zes jaar bij elkaar in huis te wonen, kunnen zij nu in één ruimte zijn.  Ze liggen nog niet naast elkaar op de bank, maar ze zijn wel in
dezelfde ruimte samen zonder het eng te vinden en te willen vluchten.

Soepel

Wat doet het met je als kat dat andere aaien? En wat vindt Vlokje het fijnste?

Het bewust aanraken zorgt ervoor dat Vlokje rustiger wordt en minder  angstig. Ook beweegt Vlokje soepeler. Weet je, Bert: Vlokje was altijd wat onhandig en stijfjes, maar dat is helemaal weg! Vlokje vindt het het allerfijnst als ik mijn hand op zijn sacrum leg en met mijn andere hand ronddraaiende bewegingen maak op zijn borst en een deel van zijn
buik.

Voor wie is het geschikt en voor wie niet? Is het ook voor als je  een maatje meer kater bent zoals ik?

Massage is eigenlijk voor alle katten en honden geschikt. Je moet wel  uitkijken als een kat/hond ernstig ziek is. Er worden nl. afvalstoffen  afgevoerd en dat kan bij een ernstig ziek dier te veel zijn. Bij koorts en infectieziekten moet je niet masseren; ook niet bij een  hernia, kanker of na een vaccinatie (tot 10 dagen na de inenting). Je  moet uitkijken bij bepaalde medicijnen en ook bij huidaandoeningen en hartproblemen. Ook bij een maatje meer dier is voorzichtigheid geboden, want je brengt dan meer afvalstoffen in de  bloedbaan en je brengt een circulatie op gang. Dat kan te veel worden voor de kat of  hond.

Maar bij een maatje meer kun je wel masseren, alleen heel voorzichtig beginnen en kijken hoe de kat of hond reageert. Zo zijn er nog wel wat dingen waarbij je wel kunt masseren, maar dan wel voorzichtig (trauma, wonden, aandoeningen aan het bewegingsapparaat,
dracht, allergieën of ontstekingen, epilepsie of bij geestelijke  overspanning door pijn of trauma).

Weet je, Bert: als de mens die masseert niet lekker in zijn vel zit of  onrustig is, dan moet hij ook niet masseren. De spanning en onrust  breng je dan over op de kat of hond.

Het klinkt best moeilijk. Ik wil het ook maar mijn vrouw moet het dan doen.  Kan iedereen het leren?

Bertje, echt iedereen kan het leren! Alleen moet je niet meer alleen  met je hoofd werken, je moet echt leren voelen met je handen. Het punt  is natuurlijk dat jullie katten en honden niet echt kunnen praten, ons  kunnen zeggen waar je bijvoorbeeld pijn hebt of waar je bang voor  bent. Dat kunnen de mensen dan alleen eventueel zien, maar vooral ook  voelen met je handen. Koude en warme plekjes op je lijf zeggen al heel  veel.

Ik heb hier veel van geleerd, dankuwel voor het interview!! Massage lijkt me superfijn.

 

2 thoughts on “Zwerver Vlokje vond een thuis en werd een knuffelkater (2-2)

 1. Hallo Bert,

  Wat een lang en interessant interview zeg, lijkt wel een hele groot knuffel gebeuren. Wat boffen Catootje en Vlokje zeg, massage van je eigen vrouwtje.
  Vrouwtje doet bij mij regelmatig knuffel massage, had ze eens gelezen en het lijkt een klein beetje op deze massage. Ik vind dat heet lekker, maar ik moet dan niet onrustig zijn, want dan loop ik weg. Als ze klaar is ben ik altijd bat slaperig. Dus is wel lekker voor een slaaprond.

  Vanmorgen had vrouwtje voor ze naar het werk moest, mij heerlijk zacht geborsteld en daarna knuffelen en oortjes fluisteren. Heerlijk was het.

  Nu ga ik dadelijk maar weer eens kijken waar al mijn speel muizen zijnen zal ik ze weer eens de kamer laten zien, ja stel dat ze de weg niet meer weten, maar ik ga ook nog bij vrouwtje op mijn deken op schoot liggen, vanmiddag ook gedaan in de serre in haar luie stoel, had me lekker gedut voor de rot bel weer ging. en ik weer als een gestestte Jip als de weerlicht onder het dekbed van vrouwtje ben weggekropen. Wat mankeren die mensensnuiten toch de laatste weken. Voorheen was het meestal heerlijk rustig en waren we steeds met ons tweetjes. Vrouwtje zei dat ze het ook helemaal zat was en ze wordt er zelf steeds onrustig van.

  Nou Bert ik bedenk me net dat ik nog even door de wasstraat ga en dan op muizenjacht. Fijne avond nog met vrouwtjes en knuf van vrouwtje, poot en kopje van mij. O ja vergeet ik je vrouwtje nog de groetjes te doen, ja anders moppert vrouwtje op mij dat ik het niet heb gedaan.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, ja al die onrustige dingen die hoef ik ook niet hoor. Het is zo moeilijk om echt tot rust te komen en dat hebben we toch nodig. Gelukkig kan je vrouw ook speciaal aaien dat is dan weer fijn. Maar alles moet weer gewoon en rustig worden en blijven, dat vind ik, je vriend Bertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *