Waarom ik een graver ben en geen jager

jagerHet is dus zo dat ik de laatste tijd meer speel. Dat komt door mijn nieuwe brokjes die moet ik van de dokter eete wegens de artroosie. En nou heb ik elke dag ook een meediesijn-snek. Het heeft mijn leefe anders gemaakt en anders daarmee bedoel ik beter.
Wat ik zeg, ik speel veel meer.

Jagen

Toen ik nog een jongere katerman was, toen deed ik jagen. Achter een propje papier rennen, de hele kamer door en weer terug. En dan het propje verscheuren. Vond ik het leukste dat ik kende.
Rennen! Jagen! Oer in mijn poote!

Graven

Maar ja dat was toen.
Nou ben ik seeniejor, wegens dat ik vijftien jaar ben. Mijn vrouw heeft gezegd dat de dokter zei dat ik een oude kater ben maar het is niet zo, ik ben in de kragt van mijn leefe.
Alleen het is wel zo dat ik geen jager meer ben.
Wel een graver.

Nou ik de soundmous heb is dat mijn liefste speelgoed. Ik wil er elke dag saame mee spelen en soms begin ik vast dan zit mijn vrouw nog aan haar werktafel maar als ik de muis PIEP laat doen dan weet ze: Bert moet speele. Dat doe je saame dus zij moet komen en dat doet ze dan ook.

PIEP

Met een muis aan een hengel kun je veel, en zo heb ik ontdekt dat ik een graver ben geworden. De muis moet diep onder het kraakpapier. Dan beetje bewegen.
KRAAK.
PIEP.
Ik kijk, want je moet als katerman je moment kiezen.
KRAAK. KRAAK.
PIEHIEP.

BAM

En dan ik: BAM.
EROP.
Ik pak de muis met mijn tanden, met mijn poote, ik schud ermee PIEP PIEP en als iedereen weet dat ik gewonnen heb dan laat ik los en wacht ik af.
De muis loopt dan weer weg. Naar achter de gordijnen. Of naar onder het kraakpapier. Ik zit te kijken en ik weet: straks doe ik weer BAM. Dan graaf ik de muis helemaal op en dan heb ik weer gewonnen.
Maar jagen, dat rennen, dat laat ik nou ofer aan de jongere katermannen en poezen. Ik ben een graver dat is gewoon zo.

8 thoughts on “Waarom ik een graver ben en geen jager

 1. Hoi Bert,

  Vind het super goed dat je hebt ontdekt dat je een graver bent, dat is ook super oer om te doen.
  Heb zelf soms een ren momentje, dan wil ik het liefst het hele huis door rennen en dat doe ik dan ook.
  Maar graven lijkt mij ook wel leuk, muizen vangen en er BAM op slaan met mijn pootje.
  Leuk dat je weer meer speelt dankzij de brokjes, dat is fijn om te lezen.

  Pootje van Tommy!

  1. hoi Tommy niks mis met rennen het is een super gefoel maar ja, ik ben al wat ouder dan is je gefoel anders bij mij wel tenminste,
   pootje van
   Bertje

 2. Meow oerstoere Oom Bert,

  Graven is een andere vorm van jagen, denk ik. Want u heeft die 🐭 maar mooi te pakken.
  BAM, BAM, poot erop en hebben die muis.

  Ik vang ook 🐭🐭. Buiten doe ik dat en dan laat ik ze thuis zien. Toch trek ik zelden een sprintje. Al ben ik piep, dat kan mijn lijf niet goed vanwege kaduke longen.
  Het is kattiek, Oom Bert. Slimmer zijn dan de muis. Dat is jagen. Of u dan graaft of wacht bij de uitgang van het hol zoals ik, het telt allebei mee.
  Dat oer zit in ons, als Meen Koens i.o.

  Koppie van Japie

  1. hoi Japie zo had ik er nog niet over gedacht ik heb nog veel dat ik moet leere dat snap ik nou wel. Wat dapperdat je muizen vangt ook al heb je iets met je gezond. Het is vast wat je zegt, wij zijn slimmer dan de muis. Zo hoort het ook.
   pootje van Oom Bert

 3. Lieve Bert,

  dank jou wel van wattie ons fertel ofer jaage en dattie graaf op jou muis. Selluf jaag ik nooit nie want het zit nie in mij aart zeg mij vrouw. Maar twee keer in mij eigen leefe dee ik foorsichtig jaage. Het was mij dag dat ik mij vrouw foor mij eerse keer zag. Toen wis ik, nu moet ik jaage want zij is mij vrouw. En ik dee jaage op haar schoen en rolle en spinne.
  En ik dee ook jaage en nu ben ik ook ferleege Bert want ik dee jaage op jou eigen. Mij hart zag jou en alles wat jij als poesevrouw doe assie jou katerman van jou droom zie heb ik wel gedaan. Dattie iedere dag on jou lijn ben foor kontak en dattie er zofeel moogeluk goed uitzie van jou eigen.
  Toen wis ik, Loes jaag alleen met haar hart! Maar dan win jij wel jou hoofpreis Bert,

  Jou Loesje ❤️❤️❤️

  1. liefe Loesje jij mag mij alteit in je pooten vangen dat is juist fijn dan wil ik ook wel PIEP roepen als jij dat leuk find of PIEHIEP net wat jij wil hoore dat doe ik dan, dan jaag jij op mij en het loopt dan poostief af net als toen jij mij zag en ik jou ❤️❤️❤️
   je Bertje

 4. Heee lieve Bert, je fertelt zooo spannend over de saundmaus, ik hoop echt dat ik er ook eentje krijg!, en wat kan zo een muis veel dattie achter de gordijnen gaat en onder papier, dat doet hier de veer en dat vind ik keispannend, ik weet zeker dat jij al een echte erfaren saundmausjager bent geworden, die zo een maus oferal uit kan graven, en ik snap wat je bedoelt met dat rennen, ik doe het af en toe nog wel maar ik vind het leuker om met de veer te spelen, die kan ook van alles, mijn vrouw roept nau iets dat ze jaaren erfaring heeft, maar daar weet ik niks van, en natuuuuuurlijk ben je in de kragt van je leefe, dat kan iedereen zien!!, lieve Bert ik stuur je heeeeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van Kever!!!

  1. hoi Kever ik mag geen veren van thuis dat findt ze griezelig wegens dat ik ze stuk maak met mijn tanden en dan kan ik stikke zegt ze dat wil ze niet. Het is fijn als je vrouw goed kan spelen dan heb je een geluk, of ze kan het leren dat helpt ook bij het spelen, mijn vrouw heeft ook de saundmaus geleerd van zo speelt Bertje dat en nou lukt het elke keer!!
   kopjes van Bertje

Reacties zijn welkom