Speelgoedtest: Tjessi test een matatabi-dinges

Tjilla deed ook mee.

Wij testen speelgoedjes voor katten. Dat is ons werk. Deze week test ik, Tjessi, een matatabi-dinges.

Bezem

Het is dus een bezem. Ik weet niet wat ze denkt, maar zal dit een hint zijn? Dat ik moet gaan vegen? Omdat we te veel rommel maken? Ik maak niet zoveel rommel, Tjilla en Tjaiia wel. Zij gooien altijd veel grind uit de kattenbakken. Dat wil ik wel opruimen maar wij hebben toch geen taken in huis? Wie hoeven toch alleen leuk, lief en gezellig te zijn? Maken jullie rommel? Hebben jullie weleens een bezem gekregen?

Stokje

Omdat we wat onrustig werden, moesten we op een rijtje zitten en toen kregen we uitleg. De bezem blijkt van Matatabi te zijn, vertelde ze. Matatabi is iets waarvan je opgewonden en dan rustig wordt. Net zoals ketnippies en valeriaantjes. Het is alleen niet in een spray, kussen of speelgoedje, maar als een stokje. Matatabistokjes zijn eigenlijk de takjes van een plant die vervolgens gedroogd worden tot een gezonde snack voor ons katten. Het is net zoiets als kattenkruid. Oh, toen snapten we het. Een beetje. Maar waarom dan een bezem…

Wat ik ervan vind

Wat valt mij op bij de matatabi-bezem?

 • een hard stokje
 •  zit touw aan
 •  is van een soort hout
 •  het ruikt niet zo sterk
 •  is ook speelgoed
 •  mag je in bijten
 •  ook kauwen mag
 •  is niet zo zwaar
 •  kun je mee vegen (niet doen hoor!)

Voor wie

Matatabi is voor elke kat. Als je even geen zin in ketnip of valeriaantjes hebt, dan is er ook nog matatabi. Je kunt er mee spelen en erop bijten en kauwen. Al spelend kun je dan rustig en ontspannen worden. Daarna kun je lekker slapen. Of snoezelen, wat jij fijn vindt. Het blijft heel lang een goed stokje. Je kunt er dus lang mee doen. Het is vaak te koop met meerdere stokjes in een zakje. En dus als bezem. Voor als je thuis een rommeltje maakt.

Mijn oordeel

Tof hoor! Ik werd er eerst een beetje wild van en ging toen lekker snoezelen in een mandje. Toen ik uitgesnoezeld was, ging ik er weer verder mee spelen. Het is heel leuk, je kan er mee zwiepen en zoals Tjilla ermee in je bek rondrennen. Het is wel een beetje stom dat we er maar één hebben, want we zijn met zijn drieën. Ze zei dat ze wel meer stokjes wilde kopen, maar die niet te koop waren in de winkel waar ze toen was. Er was alleen deze bezem. Het was dus geen hint! We hoeven niet op te ruimen. Dus jij ook niet! Pfieuw!

Aantal kopjes (max 5): 😺😺😺😺😺
Ik ben op de foto met de matatabi-bezem! En Tjilla ook!

^Tjessi
https://www.facebook.com/DeTjtjes

Omdat wij nog jong zijn, moeten wij heel veel spelen. Elke week gaan wij een speelgoedje testen. Dat betekent ook dat we elke week een nieuw speelgoedje krijgen.

22 thoughts on “Speelgoedtest: Tjessi test een matatabi-dinges

 1. Hoi Tjessi.
  Wat een apart stokje is dat zeg.
  Een bezem,waar je gelukkig niet mee hoeft schoon te maken.Ik bedoel,daar hebben wij katten toch niet voor getekend.!!Wij zijn leuk,lief en gezellig net wat jij schrijft!
  En zelf ben ik erg netjes.Zoveel grit werk ik niet buiten de bak en ik verhaar ook niet zo giga veel…..Ik heb die stokjes dingen wel eens geroken,maar wist niet zo goed wat ik er mee moest doen.Dus dank je wel voor de uitleg!!
  Ik wens jou,je zusjes en je personeel een prachtig 2021 met heel veel speelgoed test plezier!!
  Zachte kopjes van Muzette

  1. Dank je wel lieve Muzette. Ja, ik snapte het eerst ook niet, maar het is best een grappig ding. Goed at jij ook netjes bent! Ik ben dat ook. Pootjes van mij!

 2. Hajoooo tjessie.
  Ooooh ikke sjrok effe. Bijna werre juwwie aan hut werk set.
  Ikke ga nu wat sjegge, maar dit bwijf geheim he? NIET aan me mamsie segge. NOOIT NIE!! Hoe mamsie ook doorseur.
  Ikke maak een wommeltje met me korrels. Hihihi. De halfe doesj lig iedewe dag fol kweikorrels. Hihihi ssssst he!! Anners geef me mamsie me op me kop.
  Ikke hep ook een stokkie hat, maar die is een beetje ergboel kweit hihihi. Die fon ik errrg fein.
  Juwwie heppe weer een goeist test gedaan hoor!!
  Pootjes 🐾🐾

  1. Ik zeg niks hoor! Tjilla is het ergst, die doet als er net is schoongemaakt alles eruit scheppen als ze op de bak moet. Het mensenmeisje gaat dan maar weer vegen. Wel met een echte bezem want deze is te klein voor haar! Misschien krijg je wel een nieuw stokje ooit! Pootjes van mij!

 3. Hoi Tjessi, wij hebben ook van die stokjes, maar alleen Bikkel vindt ze fijn, en dan alleen nog om ze door de kamer te rollen, verder doet hij er niks mee en de rest ook niet.
  Wij gaan echt waar geen taakjes doen in huis hoor, wij zijn er voor de gezelligheid en voor de knuffeltjes, niet om te werken.
  Soms maken wij er wel een rommeltje van bij de kattenbak, dan scheppen we met onze pootjes al het kattenbakspul eruit. Is gaaf joh. Onze vrouw vindt dat minder leuk.
  Knuffels van Bas,Bjarne,Oliver,Kruimel,Bikkel en Juultje.

  1. Haha, maar jullie zijn ook met veel! Graven is soms gewoon leuk, maar ik zorg wel dat ik geen rommel maak. Het stokje vind je of wel leuk of niet leuk. Het is wel leuk voor Bikkel want dan heeft hij iets voor zichzelf! Pootje van mij!

 4. Lieve Tjessi,

  wat hebbie mooie beesumstok en jij hoef er nie mee te feege. Van mij eigen feeg ik nooit maar mij vrouw zeg, Loes jij zou het eigenluk wel moete doen. Maar mij vrouw zeg wel faaker onzindinge. Van mij eigen vin ik bijte in een beesum moeiluk. Assie geen tande meer in jou bek heb is het anders Tjessi. Gelukkig kan ik wel goed bijte in mij eete. Dat is belangrijk.
  Mij Zusje is gek op Matahaariestokke en zij rol en zij bijt en zij maak oferal rommel. Misschien wor mij Zusje wel blij assie er een beesum bij krijg. Mij vrouw fraag offie jou beesum ook onlijn kan bestelle erges in ze onlijnwinkel. Dan ga ze die foor mij Zusje koope, zij is er gek van. Oopa Floris snap er sniks van weeges, hij heb deemenzie.
  Dank jou wel Tjessi foor jou fijne tes en jou goede riefjoew. Jij ben een taalent.
  Geefie jou zusjes ook mij zachte kopjes,

  van Tante Loesje

  1. Hallo lieve tante Loesje! De bezem is gekocht bij PetsPlace, maar is wel bij meer winkels te koop. Leuk dat Zusje die stokjes zo leuk vindt. Wij hebben zoveel, wij vergeten soms wat we allemaal hebben! Kopjes terug van Tjilla en Tjaiia en van mij een knuffel!

 5. Hoi lieve Tjessi, ik denk dat ik mijn mensen maar niet laat zien dat dit bestaat, ze zeggen dat ik altijd een puinhoop maak en dat de korrels door het hele huis liggen, maar daar kan ik niks aan doen, want ik moet toch krabben?, en nau ik ook een stukje de tuin in mag neem ik ook aarde en zand mee, straks krijg ik deze besem en ben ik de hele dag aan het vegen!, dankjewel voor de riefjoew, ik ben elke keer weer benieuwd wat jullie gaan doen!, lieve Tjessie, hele zachte neusjes, ook voor Tjaiia en Tjilla en jullie mensenmeisje, van Kever!! O ja, ik heb geen korrels of aarde aan mijn neus hoor!

  1. Haha, het is hier soms ook zo erg. Vooral als Tjilla gaat, die schept eerst alles eruit ofzo! Gelukkig is zij niet de enige. Zachte neusjes terug van ons!

 6. Hallo Tjessi,

  Ik heb wel een stokje en nog een zakje vol in mijn kast, maar het is geen bezem. Ik ben geloof ikke een nette brave Jippe kerel ( OOOO vrouwtje roept van nietes), maar als ik naar mijn wcbak ga komen er haast geen grintjes naast. Komt misschien wel omdat ik alleen woon, nou ja wel met vrouwtje samen, maar zij mag natuurlijk niet op mijn wcbak. Nee kun je niet maken hoor, ze moet maar op haar eigenste wc gaan. Ikke krijg niet de haai in de kop van deze stokjes, maar ik mep het stok wel door de kamer heen . Nou vond vrouwtje het pas geleden niet zo leuk geloof ik, want ze ging er op staan zonder haar potenbeschermers en toen hoorde ik haar wat zeggen wat niet zo netjes is, Ja moet ze maar pootbeschermers aandoen hoor. Om haai te worden heb ik liever mijn catnip kussens wat ik je een keer miauwschrijf heb gedaan.
  Ikke moet nu stoppen van vrouwtje want ze moet voor onze buikvulling zorgen.
  tot de volgende keer hoor en benieuwd wat jullie dan gaan testen. Knuffel van vrouwtje en poot en kopje van jullie vriendje Jip

  1. Hoi Jip. Wat goed dat jij geen rommel maakt als je naar jouw wcbak gaat! Ja, als ze zonder pootbeschermers op een stokje gaat staan is dat auwie. Ik weet nog niet wat we krijgen voor de test volgende week. Moeten we even afwachten. Knuffel, pootje en kopje voor jou en je vrouw!

 7. Hoi lieve Tjessi. Wow, een bezem waar je ook aan kan sabbelen en knagen. Ik zou frau wel willen helpen met opruimen hoor. Want zij heeft het druk met brokjes verdienen. Pootje van mij voor jullie alledrie!

 8. Lieve Tjessi,

  Een paar maanden geleden kwam onze vrouw ook met dit bezempje thuis. Ze zei toen dat het lekker was om op de steel te bijten en bovendien konden wij dan onze rommel opruimen. Nou, onze rommel opruimen doen wij niet, want alleen Ivar maakt veel rommel. Hij graaft altijd zo hard in de bak , dat onze vrouw zich soms afvraagt of hij graag een gat in de bodem van de bak wil maken. De korrels vliegen dan werkelijk alle kanten op.
  Het bezempje ziet er leuk uit, maar wij gebruiken het niet. Hoogstens slaan wij er af en toe tegenaan. En op dit moment kan onze vrouw het nergens vinden. Dat is niet erg, want geef ons maar iets met catnip. Daar zijn wij dol op. Maar wij vinden het wel grappig om te lezen dat jullie er zo leuk mee kunnen spelen.

  Liefs en kopjes van Jillie, Lisette, Ivar, Cindel en Fenneke en een aai van onze vrouw voor jullie drietjes.

 9. Oh, Ivar is dus net als Tjilla! Als Tjilla moet dan graaft ze eerst bijna al het grind eruit! Wij vinden het stokje wel leuk om mee te spelen. Wel leuk dat jullie deze bezem al gehad hebben. Wij vinden ketnip ook heel erg lekker. Kopjes voor jullie allemaal en groetjes aan jullie vrouw. p.s wij zitten bij de eerste 10 van de fotowedstrijd van het asiel in Wassenaar dus het mensenmeisje heeft al een rondleiding gewonnen van alles wat er nieuw gebouwd is. Binnenkort horen we wie de winnaar is van de fotosjoet, wij hopen dat Tjaiia wint!

  1. Wat goed zeg dat het mensenmeisje een rondleiding heeft gewonnen ! Gefeliciteerd! En nu draaien wij allemaal duimen en teentjes dat Tjaiia de fotowedstrijd gaat winnen. Wij zijn allemaal ook wel eens naar een echte dierenfotograaf geweest en die foto’s zijn zo mooi geworden.
   Onze vrouw hoopt dat er weer eens een open dag van dat asiel komt, zodat zij dan ook alles wat nieuw gebouwd is kan gaan bekijken. Zij heeft al wel een rondleiding gehad bij het nieuwe gebouw van de dierenambulance/dierenhospitaal Den Haag en bij het Haags Dierencentrum. Altijd erg leuk om zo’n gebouw van binnen te bekijken. We horen vast wel hoe alles afloopt.

   Liefs van het vijftal en groetjes van onze vrouw.

 10. Hallo Tjessi oooh een bezem , we zagen het en dachten van helpjes moeten we nu aan de schoonmaak. Maar het zijn matabistokjes die zijn heel cool. Dus ja wij willen ook weer van die stokjes en dan wel die jij hebt een bezem. Als het vjouwtje dan weer eens mopperse dat we een rommel maken dan pakken we gauw de bezem. Groetjes van Jiekkie en alle andere.

  1. Hoi Jiekkie! Wat leuk dat jij ons schrijft. We hebben al veel over jou gehoord! Niet vegen boor, het is om mee te spelen. Pootjes!

   1. Pootjes terug en sttt natuurlijk gaan wij niet eggies doen. Maar dan denkt ons vjouwtje dat we mee helpse.

Reacties zijn welkom