Samen weet je meer: hoe kan Tjilla vaker rieleksen?

rieleksen

Dat je “samen meer weet” heb ik gemerkt toen ik de eerste vraag stelde, twee weken geleden. Wat een lieve en goede reacties heb ik gekregen voor Kever en zijn buik! Even een kleine update: Kever krijgt een voerautomaat. Dat gaan we langzaam opbouwen. En als de brokken die hij nu heeft op zijn krijgt hij nieuwe, eiwitrijke brokjes. Mevrouw Muppet heeft een proefpakket opgestuurd, dus Kever kan voorproeven! Ook krijgt hij wat meer nat voer.
Veel dank voor iedereen die gereageerd heeft, we kunnen weer met goede moed vooruit.

Mevrouw Ttjes

Vandaag komt de vraag van mevrouw Ttjes. Mevrouw Ttjes woont samen met Tjilla, Tjessi en Tjaiia, die een speelgoedtest hebben gehad hier op de blog.
Mevrouw Ttjes schreef het volgende:
“In het begin van Tjilla’s leven is er veel gebeurd. Tjilla zwierf op straat en zat ineens bij mij voor de deur. Ik heb Tjilla zelf gevangen en twee dagen goed verzorgd, waarna Tjilla naar het asiel ging. Zij was toen vier maanden oud. Omdat niemand voor haar kwam, heb ik haar mogen adopteren.
Tjilla werd de derde kat in huis en er was harmonie. Tjarlie deed zijn eigen ding, en Tjuna moederde over Tjilla.
Toen Tjilla 9 maanden was, overleden Tjuna en Tjarlie heel plotseling een dag na elkaar en werd Tjilla ineens enig kat. Omdat Tjilla geen kat is om alleen te zijn, adopteerde ik Tjessi. Tjilla en Tjessi zijn erg blij met elkaar, maar sinds het overlijden van Tjuna is Tjilla enorm schrikachtig. Als de bel gaat, schrikt ze erg, als ze iets vreemds in het pand waarin we wonen hoort, schrikt ze, als ik iets laat vallen, schrikt ze, etc. Ze kan overigens heel ‘rielekst’ liggen dus er zijn gelukkig ook momenten dat zij goed ontspannen is, maar ze is wel alert, anders dan Tjessi en Tjaiia. Ik gun haar dat ze vaker ‘rielekst’ is. Hoe kan ik ervoor zorgen dat zij minder schrikachtig wordt?”

rieleksen

Zelf heb ik wel een aantal ideeën, die er uiteraard helemaal naast kunnen zitten.
Maar wie weet heeft Mevrouw Ttjes er iets aan.
Tjilla moest op straat natuurlijk continu opletten en alert zijn. Misschien heeft ze helemaal geen veilige tijd gekend voordat ze gevonden werd. En is dat alerte er nu “ingebakken”. Toen ze eenmaal een veilig huis en familie had gevonden veranderde dat ook opeens, door de dood van Tjuna en Tjarlie. Dat kan haar het gevoel hebben gegeven dat ze steeds op moet letten of er iets ergs gebeurt.

Drie dingen

Ik denk dat er drie dingen zijn die eventueel zouden kunnen helpen. De eerste is de enge geluiden te overstemmen of te verzachten door andere geluiden. Een radio bijvoorbeeld. Of muziek. Of een tv die aanstaat.
Dat hebben wij bij Bol gedaan, en dat heeft zeker geholpen. Als de radio aanstond voelde hij zich veiliger, en lette hij minder op geluiden van buiten.
Ik weet dat er zelfs speciale rustgevende kattenmuziek bestaat, dat zou ook nog een optie zijn.

Het tweede dat je zou kunnen proberen is om niet te veel op de schrik van Tjilla te reageren. In ieder geval door niet zelf ook zenuwachtig te worden, of haar te willen beschermen voor de schrik.
Dat is heel moeilijk, want je ziet dat Tjilla iets hoort en bang is, en dat is natuurlijk niet leuk. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkómen. Maar als jij ook op het geluid reageert betekent dat voor Tjilla dat er inderdaad iets met dat geluid is, dus dat er een reden is om waakzaam of bang te zijn.
Katten merken elke verandering in hun mens(en) en letten op hoe hun mens reageert op gebeurtenissen.

Dat hadden wij met Bol. Die was vooral voor het geblaf van de hond die naast ons woont heel erg bang, en voor kindergeluiden op straat. Als ik die geluiden hoorde werd ik al zenuwachtig en keek meteen naar hem, om te kijken of hij ze gehoord had. Ja natuurlijk. Daardoor bevestigde ik hem in zijn angst. Ik was trouwens ook bang; ik was bang dat hij bang zou worden. En dat voelde hij.
Ik heb op een gegeven moment bewust bij elk geluid dat hij eng vond heel duidelijk laten merken dat ik het ook wel hoorde, maar dat ik het niet eng vond en ook niet dacht dat hij dat eng zou vinden. Dus niet naar hem kijken, niet troosten. Alleen heel rustig even zeggen “Ja, dat zijn kinderen/dat is de hond” etc. Dus laten merken dat het een geluid was dat er gewoon bij hoorde, niet iets om bang voor te zijn.
Het heeft een tijd geduurd, maar het werkte wel. Natuurlijk bleef Bol zich altijd bewust van die geluiden, maar hij raakte niet meer in paniek.

Als jij door je reactie duidelijk maakt “O ja, dat geluid. Heb ik ook gehoord, niks aan de hand. En ik weet dat jij het hoort maar niet bang hoeft te zijn” is dat heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van Tjilla. Je maakt duidelijk dat je samen dat geluid aankunt.
Dat vind ik beter dan het geluid te negeren. Want het geluid bestaat nou eenmaal, en er zullen nog vele andere volgen.

rieleksen

Een derde mogelijkheid is om een Feliway-plug in proberen, of iets anders kalmerends.
Bijvoorbeeld Telizen, een soort kruidentablet die “het lerend vermogen” ook nog stimuleert.
Ik moet eerlijk zeggen dat wij dat allemaal bij Bol hebben geprobeerd, en vroeger bij Pop. En dat we geen effect merkten. Maar elke kat is anders!

Ik hoop dat er heel veel reacties komen voor Mevrouw Ttjes, en dat er iets tussen zit waar Tjilla wat aan heeft.

Mevrouw Kever

Ook een vraag?

Ook een vraag om tips en advies? Mail de vraag naar huiskaterbert@xs4all.nl, dan maakt mevrouw Kever er een mooi stuk van voor op het blog.

33 thoughts on “Samen weet je meer: hoe kan Tjilla vaker rieleksen?

 1. Hoi Hoi,

  Wat een goeie tips allemaal voor Tjilla, hoop dat mensenmeisje er wat aan heeft.
  Heb zelf geen tips helaas, maar hoop echt dat er nog heel veel mooie en goede tips komen.

  Alle beetjes helpen toch.

  Pootje van Tommy!

  1. Bedankt voor je reactie. Er zijn al een paar goede tips gegeven. Ik houd zoveel van dat beestje (van allemaal) en ik gun het haar zo. Ze is zo bijzonder.

  2. Lieve Tommy, helemaal waar wat je zegt, dat alle beetjes helpen!
   Kever stuurt je heeeeeeeel veel lieve kopjes, en ik geef je een voorzichtige aai!
   Mevrouw Kever.

 2. Hallo mevr.Tjilla en de T-jes.
  Wat akelig voor Tjilla dat ze zo bang is.
  Er staan al goede tips hierboven.De Felyway, Rustig blijven want ze vangt alle gedachten op en de geluiden benoemen.
  Eerst zou ik willen vragen of Tjilla nog afscheid heeft kunnen nemen van Tjarlie en Tjuna.
  Het is belangrijk dat kat genoten afscheid kunnen nemen na het overlijden van hun huis kat genoten.Maar soms kan het niet bv na een ongeluk of zo.

  Bach Rescue druppels al geprobeerd?
  Fynn was de rust zelve toen hij ervoor gekozen had om met mij mee te gaan en zijn straatleventje vaarwel te zeggen.En heel open en vriendelijk naar iedereen.
  Wel was hij erg bang met de oudejaars viering.Vuurwerk vond hij echt niks en lag te bibberen onder het bed,ook al had hij Bach rescue gehad.
  Muzette doet het altijd heel goed op Bach Rescue maar Sparkle en Fynn niet.
  Voor Sparkle was het altijd goed,als ik maar in de buurt was.
  Fynn heb ik uiteindelijk een middel uit mijn klassieke homeopathie EHBO voor dieren doos gegeven.{ Heb de cursus gedaan jaren geleden }
  Dat maakte enorm veel verschil.i.p.v hele dag onder het bed,kwam hij nu gewoon bij mij in de buurt zitten /liggen en alleen om twaalf uur ’s nachts even onder het bed.
  Maar het kan per kat dus aardig verschillen.Het ligt ook hun karakter, evt.trauma’s etc welk middel je aan welke kat kan geven.
  Dus als alle andere tip niet helpen wellicht een klassieke homeopaat voor dieren consulteren?Zoek wel een goede uit met de juiste opleiding….Of een goede dierentolk die met Tjilla contact kan maken en wellicht kan Tjilla dan vertellen waarom ze zo bang is.

  Ik hoop voor Tjilla dat de angst,op welke manier dan ook,minder gaat worden.Want angst is echt niet fijn.

  1. Daar zeg je iets, over afscheid hebben genomen. Ik vond Tjuna bij thuiskomst en ze was nog warm, ik dacht bewusteloos dus als een idioot de DA gebeld en naar de praktijk geracet. Maar Tjuna bleek al overleden. Tjilla (en Tjarlie) hebben dit meegemaakt, Tjilla was nog zo klein toen. Ik heb Tjuna niet meer mee naar huis genomen, ik was zo in de war toen, Tjuna was 1,5 jaar. Toen Tjarlie ineens een dag later overleed, was mijn enige zorg nog Tjilla, hoe trek ik haar er doorheen, maar het was heel pittig allemaal. Ze heeft de nacht dat Tjarlie was overleden wel bij hem in de kamer geslapen en niet bij mij op bed of in een krabton. Ik heb heel veel met Tjilla gepraat en geknuffeld en soms vertel ik er nog over. Het is nu bijna 3 jaar geleden maar het had veel impact op haar en mij. Overigens kwam Tjessi al na een paar dagen hier wonen, dat was een hele goed zet want Tjilla had afleiding en na 10 dagen waren ze ‘matties Ik heb nog geen medicatie of alternatieve medicatie geprobeerd, ik zoek het vooralsnog in veranderen van gedrag maar ga er zeker over lezen. Bedankt voor je reactie,

  2. Lieve Mia/Mevrouw Muzette, wat een hoop goede tips, dank je wel.
   Dat iedereen weer een andere invalshoek heeft is zo nuttig! Iedereen weet weer iets dat anderen niet weten, of waar ze niet aan denken.
   Dank voor de reactie!
   Mevrouw Kever.

 3. Ik heb ooit zylkene gebruikt voor Darwin door dat er er vuurwerk werd afgestoken en Darwin zat rustig in de vensterbank maar de de knal was zo hard dat mijn ramen trilde. Iedere knal en hij raakte helemaal in paniek. De zylkene werkte hier wel en sinds de verhuizing niet meer gebruikt tijdens de periode van vuurwerk. Verder probeer ik de kittens aan zoveel mogelijk geluiden te laten wenen. De stofzuiger bv ze vinden het niet prettig lees de meeste katten hier vinden het niks. Verder probeer ik altijd rustig te blijven als er bv iets onverwachts gebeurd. Onweer bv ik ben niet bang en ik doe net of het normaal is. Afgelopen zondag hoorde ik op de kattenshow dat er relaxo pet is een soort rustgevende muziek wat schijnt te werken. Het geluid kan je instellen zodat wij het niet horen maar de katten wel. Of het werkt ik durf het niet te zeggen. En ik denk dat de tip van Mevr Kever een goede is negeren en niets laten merken. Helaas kan ik je verder niet helpen maar ik hoop dat er hier mensen zijn die misschien ook jou verhaal herkennen en tips hebben.

  1. Dankjewel. De tip van muziek ga ik verder onderzoeken. Zylkene heb ik wel over gehoord, dus daar ga ik ook nog even over lezen. Negeren is een goede tip, of niet meteen gaan ’troosten’ want dat doe ik wel en misschien houd ik het inderdaad zo in stand, dus daar ga ik mee aan de slag. Ze is zo leuk en bijzonder. Bedankt voor je reactie.

  2. Lieve Mevrouw Faalentino, goede tip van de Zylkène! voor zover ik weet is het een vergelijkbaar middel als Telizen.
   En over de ReaxoPet heb ik ook goede dingen gehoord!
   Bedankt voor de reactie!
   Mevrouw Kever.

 4. Met de Feliway plug heb ik slechte ervaringen.
  Hij stonk, de poezen deden er niets op. Sam schrikt van sommige dingen maar in paniek raakt ze niet meer. We wonen nu een jaar samen, ze komt van de Poezenboot waar niemand iets van haar verleden wist. Aanvankelijk schrok ze van de deurbel, verstopte zich dan zo goed dat ik weer in paniek raakte omdat ik haar niet kon vinden. Ging haar dan zoeken waarop zij dan weer etc. etc. Mijn tip: zelf niet schrikken, niet paniekerig gaan doen.

  1. Beste Kim,
   Ik heb hier ook nooit veel gemerkt van de Feliway, maar ik heb ook verhalen gehoord van katten die er veel baat bij hadden. Bij ons reageerde alleen onze damespoes Molly erop, en die had het helemaal niet nodig! Als ik dat ding in het stopcontact stak ging zij er vlakbij liggen spinnen… dus zij merkte het meteen.
   Veel dank voor de reactie!
   Mevrouw Kever.

  2. Hoi Kim, bedankt voor je reactie. Ik lees er verschillende dingen over, Feliway, maar het lijkt me (als ik toch iets wil gaan geven) dat Zylkene (iets?) betere resultaten geeft. En toen ik las net dat die Feliway stekkers kunnen ontbranden, durf ik dat al helemaal niet meer aan. Mijn gedrag veranderen is een heel goede tip, we zijn erg op elkaar ingespeeld, maar ik houd het zo in stand. Leermomentje voor mij 😃

 5. Hoi,
  Moeilijk…….hier schrikken de katten ook wel eens en ik kijk dan wel wat er aan de hand is maar laat het verder ook wat het is. Izzy hier is ook heel erg alert op alles maar als ze echt schrikt vliegt ze net als de anderen weg om te verstoppen b.v. van de deurbel.
  Dat alerte zit gewoon in haar en doe je niks aan. Meestal zeg ik wel wat tegen haar maar verder niks.
  Dat spul van de feliway heb ik ook al eens geprobeerd maar zonder resultaat.
  Daarbij heb ik ook al gelezen dat die stekkers gemakkelijk kunnen ontbranden.
  Ik denk dat je wel verschil moet maken tussen heel erg alert zijn of iedere keer van schrik weg vliegen.

  Succes en een dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Lieve Ceciel, dank voor je reactie! Ja, dat die stekkers van Feliway kunnen ontbranden heb ik vaker gelezen. Wij trokken hem altijd uit het stopcontact als we weg gingen, voor de zekerheid. Hij wordt heel heet, dat voel je dan ook wel.
   Ik weet trouwens dat er ooj spray bestaat van Feliway!
   Mevrouw Kever.

  2. Lieve Ceciel, dank voor je reactie! Ja, dat die stekkers van Feliway kunnen ontbranden heb ik vaker gelezen. Wij trokken hem altijd uit het stopcontact als we weg gingen, voor de zekerheid. Hij wordt heel heet, dat voel je dan ook wel.
   Ik weet trouwens dat er ooj spray bestaat van Feliway!
   Mevrouw Kever.

  3. Hallo Ceciel, ze is echt heel schrikachtig, maar ik ’troost’ haar ook dus dat is misschien niet zo goed van mij. Ze trekt wel snel weer bij maar ik zou graag zien dat ze meer ontspant en dus minder schrikachtig is. Feliway valt al af, omdat ik wisselende ervaringen lees, maar vooral door het spontaan ontbranden, dat vertrouw ik bij voorbaat al niet. Bedankt voor je reactie.

 6. Lieve mevrouw Tj’tjes en Tjilla, schrikachtigheid is niet fijn. Ik zie al aantal tips staan waar ik niet veel aan toe kan voegen. Soms zit het inderdaad ook in diertje in aanleg of door de omstandigheden waarin de eerste kitten periode is gevormd. Angst in een diertje zit soms diepgeworteld. Onze Muppet vliegt ook weg zodra de bel gaat. Bij vreemden in huis zit ze verstopt achter een kastje. Tijdens badkamer verbouwing hebben we tijdje Telizen gegeven en ik had de indruk dat ze daar wel iets rustiger van werd. Van homeopathische druppels om minder angstig te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen, heb ik niet veel gemerkt. We hopen dat jullie met tips uit de andere reacties iets kunnen doen. Muppet roept zachtjes prrrr naar Tjilla, zonder te laten schrikken en een zachte knuffel van mij erbij

  1. Lieve Maria, bedankt voor je reactie. Tjilla schrikt heel vaak, dat mag wat minder. Tjessi schiet ook onder de bank bij de bel of bij vreemde mensen en geluiden, of visite, maar zit verder ontspannen onder de bank. Tjilla is best vaak nerveus maar dat kan ook door mij komen als overbezorgde poezenmoeder. Ik heb best al veel tips en ideeën gehad en daarmee ga ik aan de slag. Prrr van Tjilla voor Muppet ❤️

  2. Lieve Maria/Mevrouw Muppet, goed om te lezen dat de Telizen iets leek te doen bij Muppet. Het is in ieder geval geen heel zwaar kalmerend middel, en ik weet van Bolle dat hij het vrij makkelijk opat. Gewoon bij zijn brokjes.
   Dank je wel voor de reactie!
   Mevrouw Kever.

 7. Lieve Tjilla,

  Dat is jammer dat je zo schrikt van veel geluiden. Terwijl je het gelukkig ook heel fijn hebt met je zusjes. Hoe fijn zou het zijn als je je altijd op je gemak voelt.

  Ik ken dat schrikken wel van Foppe. Ieder geluidje is bingo. Wat anderen ook al schrijven helpt bij Foppe. Zijn schrikgedrag negeren en met een rustige stem benoemen wat het is.

  In het asiel waar ik werk gebruiken we de Relaxopet heel vaak bij angstige en schrikachtige dieren. Thuis heb ik dat ook gedaan met Cato die altijd heel erg overstuur was als ik een aantal uur van huis was. Dan zette ik de Relaxopet aan als ik vertrok. Ze was daarna minder van slag.

  Feliway wordt al genoemd. Daar heb ik wisselende ervaringen mee. Sommige (asiel)katten worden heel erg zen van Matabistokjes en/of valeriaan.

  Ik kan niet in de portemonnee van je mensenmeisje kijken. Toch wil ik het wel benoemen.
  De laatste maanden boeken wij opvallend goeie resultaten met een behandeling door een klassiek homeopaat. Iemand met een gedegen opleiding is belangrijk, omdat ‘baat het niet, schaadt het niet’ hier niet opgaat. Bij inzet van verkeerde middelen kan de schrik juist nog groter worden.

  Met een dierentolk heb ik heel goede ervaring met eerdere katten. Het is het me de investering meer dan waard geweest en maakte een verschil van leven of dood.

  Lieve Tjilla en zusjes en mensenmeisje, ik wens dat jullie met elkaar de manier(en) vinden die bij jullie passen om meer ontspannen te zijn.

  Dikke knuffel voor jullie allemaal van Mo, het mens van de BBB-familie

  1. Lieve Mo, dank voor alle goede tips!
   Wij hebben bij iedereen hier valeriaan en catnip en matatabi gegeven. Iedereen vond het meer of minder leuk/lekker. Alleen Kever is er doodsbang voor! Heb het toevallig deze week nog een keer geprobeerd, maar hij deinst achteruit en verstopt zich meteen onder het bed.
   Pop werd van alle kalmerende middelen volkomen hyper, en dat kon uren aanhouden. Na elke narcose was hij niet rustig te krijgen en sjeesde continu door het huis, sprong over banken heen en ga zo maar door.
   Ik denk dat ik zelf ook maar eens op zoek ga naar zo’n Relaxopet, ben er erg benieuwd naar!
   Nogmaals veel dank, en een speciale knuffel voor Foppe!
   Mevrouw Kever.

  2. Hoi Mo, ik kende de relaxopet helemaal niet. Dat is zeker iets om over na te denken. Valeriaan en Matatabi is in huis, dat vindt ze af en toe leuk, maar ik heb niet het idee dat het voor een lange termijn oplossing is. Over je andere tips ga ik even nadenken, ik geloof niet zo in dierentolken, anderen misschien wel en dat is prima. Een homeopaat ga ik googlen. Heel erg bedankt voor je tips!

 8. Ik heb goede ervaringen met een CD ‘Relax music for Animals’ (and humans) van de Stichting Mens & Dier Nederland in Wassenaar. Ik gebruik die CD vooral op de avond van oudjaar en voor mijn katten is die echt rustgevend. Die CD is o.a. te bestellen bij Medpets, maar is ook te verkrijgen bij verschillende dierenartsen, dierenasiel en dierenwinkels ( ik heb die CD jaren geleden gekocht hier in Voorburg bij een bloemenkiosk). Op de site van mensendier.nl is een stukje van die CD te beluisteren.

  1. Lieve Marjoke, dank voor de reactie! Ik ga zelf ook eens kijken en luisteren, klinkt interessant.
   Mevrouw Kever.

  2. Hoi Marjoke, bedankt voor je goede tip! Ik heb even gegoogled en relaxmuziek voor katten aangezet via YouTube, had zelf oordoppen in 😂, en Tjilla rende meteen naar het raam om naar buiten te kijken. Misschien moet ze nog even wennen. Zeker ook het onderzoeken waard, deze tip.

 9. Lieve mevrouw van de 3 Tj’tjes,

  hier mevrouw Loes en ik wil eerst zeggen, wat een geweldige manier om samen na te denken en te praten over je lieverds en de problemen die we helaas ook ondervinden in onze drive om het goed te doen. We willen ze zo graag het beste geven en gelukkig maken. Wat een plaatje is het toch die kleine Tjilla en wat vervelend dat ze soms zo schrikachtig is.
  Ik heb hier met Oopa Floris ook een hele schrikachtige, bange kater in huis gehaald nu 16 jaar geleden. Hij leefde het grootste gedeelte van zijn tijd onder het dekbed en was alleen beneden als ik zelf thuis was. Hij schrok overal van en het is waar wat mevrouw Kever zegt, als je zelf ook schrikt wordt het alleen maar erger. Dat heb ik dus geprobeerd door de jaren heen af te leren. Eigenlijk is de komst van eerst Bart, die helaas al jaren geleden over de Regenboogbrug moest gaan en de komst van Loes niet alleen voor mij, maar ook voor Floris het beste geweest wat hem is overkomen. Hij heeft zich daar enorm aan opgetrokken en werd gaandeweg minder angstig. Ik heb hier ook van alles geprobeerd, van Feliway tot allerlei geuren die rustgevend zouden kunnen zijn. Nou Floris werd er alleen maar agressief van. Tijd heeft hier goed gewerkt, veel geduld en een rustige benadering. Maar het wonder heet hier echt Loes, ik kan het niet anders omschrijven.
  Daar heb je allemaal weinig aan maar ik wilde het toch graag met je delen.
  Wat je altijd nog kan overwegen, de peettantes van Loes hebben daar hele goede ervaringen mee is een kattenfluisteraar. Mocht je daar meer van willen weten dan zal ik haar naam en gegevens wel voor je opvragen, maar het schiet me al schrijvende te binnen. Wat ik weet is dat zij met hun kat hele fijne ervaringen hebben opgedaan. Het kan dus werken…

  Ik wens je heel veel succes en goede adviezen, maar volgens mij komt dat wel goed,

  Mevrouw Loes

  1. Lieve Mevrouw Loes, dank voor de reactie, en de tip van de kattenfluisteraar. Is al een paar keer genoemd, en ik ben er zelf ook wel nieuwsgierig naar. Is dat iets anders dan een kattengedragstherapeute? Ik begreep dat het hetzelfde is als een dierentolk, klopt dat?
   Mevrouw Kever.

   1. Katten gedragstherapeuten is mijns inziens niet hetzelfde als een dierentolk.
    Al kan het wel hand in hand gaan Dierentolk zal als het goed is nooit zomaar in gesprek gaan met je kat of ander dier.Je hebt toestemming nodig van de eigenaar.Het zijn verschillende invals hoeken.(ik heb de cursus Dierentolk gedaan,maar kan mij te slecht concentreren.en een oefengroep was niet in mijn buurt).Het is wel leerzaam en iedereen kan de cursus doen en het leren.Maar eigen dieren is lastig.
    Gedrags therapeuten hebben een andere opleiding.

    1. Lieve Mia, dank je wel voor je reactie nog, en de uitleg.
     Ik denk dat ik je nog wel een keertje mail voor meer informatie!
     Liefs,
     Mevrouw Kever.

  2. Hallo mevrouw Loes, Loes mag altijd komen logeren 😉 Ik denk dat verandering van mijn gedrag op Tjilla als ze schrikt misschien wel kan helpen. Ik vind het zo vervelend voor haar dus ga ’troosten’. Vanaf nu/vandaag zal ik daar goed op letten dat ik dat niet doe, hoe moeilijk ik dat ook vind ik want ik ben een echte poezenmoeder, maar als het haar helpt, dan moet ik veranderen. Bij geluiden die we kennen, waarvan ze ook schrikt, reageer ik ook met ‘is de buurman’, of ‘valt iets buiten om’. Dus ik kan het wel. Heel erg bedankt voor jouw verhaal en tips.

 10. Mevrouw Tjilla,ik heb ertussen nog wat geschreven,over gedrag
  therapeuten en dieren tolken,maar lees nu dat je Tjilla troost als ze schrikt.
  Dat is soms nodig,ligt eraan waarvan ze schrikt Maar als je haar bij alles troost,is het voor haar een bevestiging dat haar gedrag het juiste is.
  Probeer eerst zelf hierin wat te veranderen.
  Het is moeilijk.Want als vanzelf ga je al denken o,jee hier gaat Tjilla van schrikken dan vangt ze jouw gedachten op.Dieren voelen en weten veel!
  Dus is het iets om bang van te zijn is de automatische gedachte van Tjilla.
  Rustig blijven, benoemen wat het is en verder gaan Of negeren.
  Kijk vuurwerk is wat anders,maar ook dan rustig blijven en doen.
  Veel sterkte

  1. Lieve Mia, dank je wel voor de je reactie, heb iets bij je reactie over dierentolken geschreven.
   Dank je wel voor alle goede raad en tips!
   Liefs en een zachte knuffel voor Muzette,
   Mevrouw Kever.

  2. Ja, ik ben me er nu van bewust dat ik ook kan bijdragen (gedeeltelijk) aan de oplossing dus daar ben ik al mee aan de slag gegaan. Ook krijgt Tjilla straks Zylkene. Het heeft natuurlijk allemaal even tijd nodig maar heb erg veel aan alle info en tips: heel erg bedankt.

Reacties zijn welkom