Kattennamen: wat zijn de beste?

kattennamen   Kattennamen zijn belangrijk. Vind ik. Want het gaat over jezelf, hoe je heet en hoe ze jou thuis vinden. Elke kat heeft recht op een fatsoenlijke naam.

Dat is ook mijn persoonlijke ervaring en die zal ik uitleggen.

Mijn naam

Hoe ik heel vroeger heette, dus voordat ik op straat terecht kwam, dat weet ik niet meer. In het dierenhospitaal noemden ze me Bastiaan. Dat is een mooie katerman-naam, al voelde ik me best lang helemaal niet stoer. Ik moest nog naar mijn naam groeien. Dat lukte elke dag een beetje meer. Door die naam voelde ik dat er iets van mij verwacht werd en wie weet kon ik het wel.

Een nieuwe naam

Toen ik met mijn vrouw ging samenwonen, kreeg ik weer een nieuwe naam van haar. Ze zei dat ze er heel lang over had nagedacht.  Dat was omdat de naam moest passen wie wie ik was en ook bij mijn nieuwe situatie. Zij heeft me uitgelegd dat kattennamen belangrijk zijn. Ik kreeg de naam: Adelbert Cornelis. Het eerste was voor het mooi en het tweede was omdat de opa van mijn vrouw zo heette, dus dan snapte iedereen meteen dat ik nou bij de familie hoorde.
Iedereen zegt Bertje en dat is gewoon gezellig.

Stomme namen

Je hebt ook katten die een stomme naam krijgen. Ik ga geen voorbeelden noemen want dat is zielig maar er zitten ook hele beroemde katten bij.
Zo’n naam vinden mensen dan grappig. Nou ik niet. Dat ze zichzelf een stomme naam geven of hun kinderen. Dat doen ze dan weer niet.
Dat zegt toch genoeg?

Dus

Ik vind, iedere kat is een persoon en elke persoon heeft recht op een fatsoenlijke naam. Als u nou spijt heeft omdat u uw kat een verkeerde naam heeft gegeven, dan kunt  u altijd veranderen. Kies dan wel een naam die op de eerste lijkt anders is het verwarrend.

10 thoughts on “Kattennamen: wat zijn de beste?

 1. Ik heette in het asiel Fiefje maar thuis werd dat al gauw Fietje. Ik vind het prima en reageer als ze me zo roepen. Het is een echte meisjesnaam en het klinkt lief, zacht en gezellig!
  Soms zeggen ze Pietje of Fietepiet maar dan weet ik dat ze me lief vinden dus vind ik dat niet erg. De dierenarts weet hoe ik heet en stuurt pilletjes per post naar Fietje Carlier en dat voelt goed. Ik hoor er echt bij!
  Neusje van Fietje

  1. hoi Fietje, zoals je nou heet vind ik ook heel mooi. Fietje klinkt lief en er zit ook pit in, dat heeft die naam Fiefje minder. Dus het is een verbetering. Ik vind het ook belangrijk dat je een achternaam hebt want dan ben je helemaal een persoon en een lid van het gezin!! pootje vanBertje

 2. Hallo Bert,

  Vrouwtje en ik vinden jouw naam heel mooi, maar vooral een duidelijk klinkende naam. Dat is heel belangrijk. Er moeten harde duidelijk klinkende letters in zitten. Als je vrouwtje of baasje je dan roept dan verstaan wij dat heel duidelijk. Bij jou is het de E. Bij mij de I. De naam die ik heb die had mijn vorige baas mij gegeven en vrouwtje vond het een leuke en lieve naam en zeker omdat ik ook een zusje had die Janneke heette. Zij is maar een half jaar oud geworden.
  Alle andere dieren en daar zijn ook 3 honden bij geweest, schapen en geiten. Vrouwtje heeft ze zelf de naam gegeven. Mijn laatste maatje Boris die had ook een andere naam in het asiel, maar voor vrouwtje hem ging halen had ze al besloten om hem Boris te gaan noemen. Boris was bij een oog zwart, net alsof hij een zwarte lap voor het oog had en hij leek een beetje op een boefje. Er zijn verhaaltjes waar dat boefje Boris heten. Dus vrouwtje zei als liefkoosnaam vaak BorisBoef tegen hem. Ik heb ook wel een liefkoos naampje hoor. Jipso of Jipke.

  Maar het is echt wat je zegt Bert de naam moet bij het dier en ook de mens passen. Vrouwtje hoort ook wel namen dat ze niet eens weet hoe ze het moet uitspreken, laat staan schrijven.

  Zo nu ga ik dadelijk vrouwtje plagen. Ik ben al een hele tijd bezig om een snoepje uit het trommeltje te krijgen wat ze in de bureaula heeft zitten, maar al mijn pogingen mislukken nog steeds. Maar voor ze dadelijk weg gaat om op de poesjes te passen en verzorgen heb ik ze vast en zeker te pakken hoor.
  Fijne dag Bert met vrouwtje en knuffels, poot en kopje van ons.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, ja daar zeg je wat over een kattennaam. Dat die duidelijk moet zijn in verband met het roepen. Mijn vrouw roept me soms. Dan ga ik altijd even kijken wat er met haar aan de hand is. Zij denkt dat ik luister. Wat leuk dat de naam van Boris zo goed bij hem paste, misschien vond hij dat zelf ook wel. Als je weet hoe je het snoep uit de trommel moet krijgen wil ik dat ook weten!! poot van Bertje

   1. Hallo Bert,

    Nou ik weet wel hel zeker dat Boris zijn naam van Boris boef leuk vond, want hij luisterde er ook altijd naar. Ja hij was ook nog een jonge kater en zat ook vol met boevenstreken.

    Bert cursus snoepjes bedelen, is echt niet moeilijk, stuur nu wel even eerst het vrouwtje weg want anders heeft ze snel in de gaten dat ik jou dat heb geleerd.
    Wel je gaat voor vrouwtje zitten en dan zo dat ze echt niks meer kan doen. Vrouwtje doet natuurlijk net of ze niks in de gaten heeft. Wel dan na een paar minuten moet je met je kopje gaan draaien en haar heel lief aankijken en ik geef dan ook nog pootjes in haar gezicht, maar dit is voor jou natuurlijk moeilijk, Geef jij haar dan maar kopjes. Wel hier zit het trommeltje dus in het bureaulade en dan ga ik als ik de aandacht van vrouwtje heb ook met een schreef lief snuitje naar dat laadje zitten kijken. Bert het is me nog altijd gelukt om 1 of 2 snoepjes van vrouwtje te krijgen.
    Nou ik hoop dat het je gaat lukken, maar niet tegen haar vertellen dat je het van mij weet hoor.

    Kopje van je vriend Jip.

 3. Hoi Bert,

  Hier Bolle.

  Je hebt een prachtige naam, die ook heel goed bij je past!
  En wat mooi dat je naar de opa van je vrouw vernoemd bent – dan ben je echt deel van de familie.
  Het is inderdaad heel belangrijk hoe je heet, en ik vind ook dat de naam speciaal voor jou gekozen moet zijn.

  Toen ik nog buiten woonde noemden de mensen die me voerden altijd Big Daddy.
  Dat was omdat ik vrij groot ben (ahum… vooral in de breedte!) en omdat ik heel wat nestjes heb helpen maken.
  Hoe ik het precies deed weet ik niet meer, maar het maken was volgens mij niet zo veel werk. Het was meer het zorgen voor de kittens dat veel tijd kostte.
  ik hielp altijd om mijn kinderen op te voeden en was echt een vader voor ze!
  Maar elke keer als mijn zoons groter werden begonnen ze met me te vechten en probeerden ze me te verjagen.
  En dat kon ik uiteindelijk niet winnen.
  Dus ben ik weggegaan.

  Toen ik bij mijn mensen kwam wonen woonde Molly hier nog.
  Molly heette al zo toen ze bij mijn mensen kwam wonen. En ze heette zo omdat ze op haar rug helemaal fluwelig zwart was, net als een mol.
  Vader worden zat er voor mij inmiddels niet meer in.
  En Molly was net zo groot als ik ben dus mijn mensen vonden het “Big” ook niet meer van toepassing.
  Maar ik ben vrij rond en compact zeggen mijn mensen (ik denk zelf dat ik lang en gespierd ben, maar goed) dus toen werd ik Bolle.
  Dus toen was het Mol en Bol!

  Mijn voorganger Popje heette zo omdat hij een echt poppenkopje had, en allerlei gezichtjes trok (verbaasd, blij, boos en hij kon ook met slaapkamerogen naar mijn vrouw kijken!)
  Muts heette zo omdat hij net een theemuts was als hij zat.
  Maar later werd Muts ook een beetje een scheldwoord en toen hebben mijn mensen hem Grote Beer genoemd – want hij wás ook een grote beer!

  Pop, Beer en Mol kenden hun naam heel goed en luisterden er naar (meestal…)
  En ik luister ook naar Bolle. Of Bolletje. Of Bollemans.
  En ik ben trots op mijn rondingen!

  Lieve kopjes voor jou, Adelbert Cornelis, van

  Bolle.

  1. hoi Bolle, wat heb je een spannend verleden gehad als Big Daddy. En dan met zonen moeten vechten. Je kunt een boek over je leven schrijven!! Gelukkig heb je toen een thuis gekregen met een mooie poezevrouw. Dat is best een groot geluk hoor Bolle. Dat voelt dat je bij elkaar hoort. Bol en Mol. Mooi is het!!

   Zelf kan ik ook geen kinderen meer maken. Kleine Loesjes was wel wat geweest. Maar ja, van kittens heb je ook veel onrust en ik vind slapen belangrijk.

   Oja ik wil nog zeggen dat iedere kat wat reserve nodig heeft, zeker nou het kouder is.
   kopjes van Bert

 4. Roos heet Roos, omdat ze in het asiel zo was genoemd. De hele weg naar huis hebben m’n zus en ik het gehad over haar naam. Omdat ik Roos wel leuk vind is ze zo blijven heten.

  1. Roos is ook een hele mooie naam voor een poes, het is lief en het is een serieuze naam, dat je meteen weet dat zij ook meetelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *