Japie vertelt: eindelijk gereset

resetWaar we het nog steeds over moeten hebben is chip-tuning. Zeker met de op poten zijnde chipplicht voor alle Nederlandse katten. Deze keer wil ik jullie eens snorhaarfijn de ongekende mogelijkheden van chip-tuning uit de doeken doen.

Zoals jullie de afgelopen keren hebben kunnen lezen, doet mijn chip gekke dingen. Het minuscule ding onder mijn jas kan op afstand het kattenluik besturen. Althans, daar lijkt het op. Want als ik op de stoel in de kamer lig, doet het luik klikklakklikklak. Dat is raar, want eigenlijk kan dat alleen als je er met je kop heel dicht bij staat. Mijn mens denkt dat het Sjaak is die met het deurtje speelt waar hij ook een sleutel van heeft uit de tijd dat hij hier in levende lijve in en uit banjerde. Volgens witjas is mijn chip van slag en moet deze gereset worden. Dat is onlangs gebeurd.

PAW-er app

resetOm jullie gerust te stellen, je voelt er helemaal niks van! Het enige wat je als kat moet doen, is rustig blijven zitten. Of liggen. Dus het kon prima terwijl ik toch al lag te dutten. Het echte werk wordt gedaan door de PAW-er app die Mo op haar telefoon heeft geïnstalleerd. Na het invoeren van wat gegevens waaronder mijn chipnummer zijn we er samen goed voor gaan zitten. Dat is het meest lastige deel van het traject, want welke optie kies je? Op dit moment heeft de PAW-er app acht keuzes:
1. Chipreset; de aanleiding om hier aan te beginnen
2. Muisradar; voor wie het muisvangen beter onder de poot wil krijgen
3. Snuggelmodus; handig voor katten die vaker op schoot willen liggen
4. Eetlustregelaar; werkt twee kanten op, minder of juist meer eten
5. Knuffelsensor; voor een overdosis aan kopjes geven
6. Slaapadjuster; speciaal voor katten als Kever, die midden in de nacht spiraal spelen
7. Speelactivator; zelfs de meeste luie types onder ons kunnen niet meer stil blijven zitten
8. Klauterregulator voor het purfectioneren van je klautertechnieken in bomen en krabpalen

Keuzestress

Het slechte meows is dat je maar één optie per keer kunt selecteren. Het goeie meows is dat je na drie licht en donkers opnieuw kunt kiezen. Mo vraagt wat ik wil. Luid en duidelijk miauw ik dat ik dolgraag sneller naar boven wil kunnen roetsjen voor de inspectie bij het ochtendgloren. ‘Oké, optie 1 dus,’ zegt ze, terwijl ze op bevestigen klikt. ‘Wat nou, optie 1,’ schreeuw ik, ‘ik bedoel nummer 8!’ Alsof ze me niet heeft gehoord, gaat ze verder. ‘Prima, dan doen we over drie dagen de eetlustregelaar.’ ‘Neehee, nummer 8, de klauterregulator, ’ tetter ik in haar oor, ‘wat snap je niet aan acht?!’ ‘Maar dat pretvet moet er echt af, Japie. Je hebt toch gehoord wat witjas zei. Dat het gevaarlijk is voor jouw gezondheid.’

Furrassing

resetDrie donkers later opent Mo de PAW-er app. Voordat ze op vier kan drukken zet ik pijlsnel mijn poot op het vakje met de door mij felbegeerde regulator. Het feest kan beginnen. Als een raket sjees ik mijn boom in tot bijna in de top. Naar beneden gaat veel soepeler. Wauw, wat een uitvinding. Meerdere keren per dag oefen ik en ik merk dat ik steeds sneller heen en weer kan. Na drie dagen ga ik demonstratief bij het weegapparaat zitten. Voordat Mo de PAW-er app kan veranderen, wil ik haar laten zien dat mijn gewicht is veranderd. Dat voel ik aan mijn buik. Ze is met stomheid geslagen. De eerste zes is veranderd in een vijf. Dat is purfect meows. Ik heb haar overtuigd dat we nummer 8 aan moeten laten staan. Vanaf nu ga ik iedere week op het weegding. Als furrassing laten de cijfers zien dat mijn pretvet smelt als sneeuw voor de zon. Over optie 4 wordt niet meer gemiauwd. Het luik doet overigens nog steeds klikklakklikklak.

Koppie van Japie

12 thoughts on “Japie vertelt: eindelijk gereset

 1. Haai Jaapiejooooo,

  Hier is OOPAAAAA
  Ken jij mij?
  Loes waar gaat dit over?
  Oopa kan zoiets toch niet meer begrijpen.
  Wat?
  Heeft Joopie sjips die klauteren?
  Keivette poeps!
  Loes Oopa wil ook sjips.
  Wat zeg je Loes?
  Met pinkelregelaar!!
  Ben jij nou gek.
  Oopa is zijn eigen Oopsie
  Echt wel
  Hier wie goo:
  Oopsie naar links: poezedames in en uit
  Oopsie naar rechts: tikkie tegen de poezebilitis (steeds meer)…
  Whaaaaaaa haaaaaaaaa
  Oopsie heeft er zin in.
  Kom maar door met die sjips!
  Oopsie is me toch een partij modern.
  Oopsie is de meest moderne katerman van uhm…
  Vanne…
  Wat zeg je Loes?
  Van Paw-er app?
  Die ken ik nie!!
  Oopa is zelf…
  En daar komt ie Jaapiejoooooo
  Oopa is Oopsie Pouwerrrr!
  OOOPSIE POUWERRRRRRR!
  WHAAAAAAA HAAAAAAA!

  Loes?
  Waar ben ik…?

  De pouwerballen kereltje

  1. Meow Oopa Floris,

   dat is een purrrfect idee. We gaan een bericht sturen naar de PAW-er app of er extra opties bij kunnen. Die pinkelregelaar is ook wel wat voor mijn grote broer.

   Koppie van Japie

 2. Hajoooooooooo jaapiejooo

  Ikke fin jau sjippie eng hoor. Ies wat klikklikklikklak doet isse eng hihihihi. En asse daar ook fan affal🙀🙀🙀 egnie dat ik die moet. En je hep gewijk welk nummertje jij wil. Het is jau sjip. Jij bepaal!!!
  Pootjes 🐾🐾

  1. Hoi Dorus,

   mijn chip is werkelijk waar kattastisch. Ik heb nu zelf de regie. Hoe tof is het dat ik nu razendsnel in mijn boom kan klauteren.

   Koppie van Japie

 3. Hoi Japie,

  Wat een grappige sjip heb jij met een keuze menu, zal toch eens aan mijn baasje vragen of ik dat ook heb.
  Want ik zou er wel een optie bij willen hebben met nummer 1: elk uur 6 sneckkies.

  Maar even zonder dollen, je bent goed bezig zeg, goed dat je bent afgevallen en dat dankzij de sjip.
  Ben trots op je, je maakt eigen keuzes en dat is super belangrijk.

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Tommy,

   zou het een idee zijn om die chip bij je baasje in te planten? Dat je hem op afstand kunt besturen?

   Koppie van Japie

 4. Heee lieve Japie, mijn mensen hadden zo een sjip aangefraagd omdat ze fooral graag nummer 8 en nummer 6 wilden gebruiken, maar toen ze nummer 8 kozen merkten ze niet dat je dan ook voor MEER eeten kunt kiesen, dus dat heb ik snel gedaan!, dus je snapt dat ik die sjip mij helemaal top vind!, wat knap dat jij zomaar minder onsen weegt, dat willen mijn mensen ook voor mij, maar ik hau al mijn onsen stefig vast!!, en natuuuuuuuurlijk doet het luikje nog steeds klikklak, want dat is je oom Sjaak!, heeeeeeeeel veel lieve kopjes voor jau en je famielie, en heel veel zonnetjes voor je broer Foppe, ze zijn van KeverT!!, en ik heb voor jau en Foppe en Cato en CW en Vriendje kipsnekkies neergelegd, voor Magnum een rieten mand om aan te knaagen, en voor mevrouw Mo een zelfgebakken brauwnie!!

  1. Meow toffe KeverT,

   gaaf dat jij ook sneller bent dan jouw mensen. Je weet zelf heus wel wat goed is voor jezelf. Meer eten is gewoon beter voor jou.
   Zelf eet ik nog net zoveel als anders. En toch zijn de cijfers veranderd. Heb je gezien op de foto dat ik 5555 weeg? Dat was eerst 6050. En dat allemaal door harder te rennen, te klimmen en te klauteren.
   Zelfs mijn mens zegt nu dat ik misschien méér moet gaan eten, omdat ik anders te licht wordt. Het moet niet gekker worden.

   Koppie van Japie

 5. Hoi Japie,
  Wat fijn zeg dat je je eigen keuze kunt maken, tenminste als je je poot stijf houdt en vliegensvlug bent!!!!!
  Top dat het je zo goed helpt!!!
  En dat het Luik nog steeds klikklakklikklak doet maakt niet meer zo heel veel uit!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😘

  1. miauw lieve alle negen,

   Mo is inmiddels van het luik gaan houden. Iedere avond zegt ze: ‘Dag Sjaak, fijn je weer te zien, kerel.’ Echt zien doet ze hem niet hoor. Oom Sjaak is heel goed in onzichtbaar zijn voor mensen.

   Koppie van Japie

 6. Ha die Japie,
  Wat een mogelijkheden heeft die chip van jou. Spannend hoor, wat je allemaal kunt kiezen. Maar wij missen nog de mogelijkheid om zelf je blikjes te kunnen openen, zodat we niet moeten wachten tot onze vrouw het doet. Bestaat zo’n mogelijkheid ook ? Dat zouden wij wel erg op prijs stellen. En let maar niet op het geluid van het luikje. Wanneer je er niet op let dan heb je er ook geen last van. En voor je vrouw is het prettig om te weten dat die lieve Sjaak er weer is.
  Veel sterkte met alle keuzes, veel zachte kopjes van Cindel, Jillie en Ivar en liefs van onze vrouw.

  1. Meow Cindel, Jillie en Ivar,

   Tommy had ook al zo’n goed idee om zijn baasje te programmeren. We stuur jullie ideeën naar PAW-er app. Dit lijkt me een gat in de markt.

   Koppie van Japie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *