Japie: hoe ik me in de nesten werk

‘Jeetje, Japie, wat heb jij uitgespookt?! Ga je maar gauw opfrissen.’ Balen dat Mo me heeft zien binnenkomen. Ik deed nog zo mijn best om op kousenpoten door het kattenluik te gaan. Tevergeefs. De klik van het slot heeft me verraden. En dat terwijl het allemaal haar eigen schuld is. Zo begon het:

Terug naar huis

‘Kom eens jongens, ik wil jullie wat leuks vertellen.’ Foppe en tante Cato lijken het enthousiasme van Mo niet te delen. Ze blijven liggen waar ze liggen. Aarzelend kom ik dichterbij. Ik vind het onbeleefd om niet te luisteren en ben stiekem wel meowsgierig. Opgewonden gaat ons mens verder. ‘Je vriend komt terug, Japie.’ Ik heb geen idee wie ze bedoelt. Al mijn vrienden zijn er toch gewoon?! Hier op de blog, buiten in de buurt en op Beestboek. Zodra ze begint over onze laatste tikkie-actie weet ik het weer. Het gaat om een van de Stekels. Die ene die toen zo aan het hoesten was. Stekel is hersteld van een pittige longontsteking, heeft weer vet op de botten en is klaar om op vrijerspoten te gaan. Tijd om het restaurant en het liefdesnestje op orde te maken.

Opfrisbeurt

Mo legt een fris tafellaken neer, trekt een zak verse brokken open en vult de voerbak tot aan de rand. Ook de liefde van de egel gaat immers door de maag. Daarna verschoont ze de bedden. In ieder rommelig hoekje in de tuin staat een huisje, zodat Stekel kan kiezen. Tevreden gaat ze terug naar binnen. Nu begint het echte werk, want ik weet dat ze één plek is vergeten. Om geen slapende egels wakker te maken, heb ik nooit gemiauwd dat ik ze ook wel eens onder een enorme stapel blaadjes heb zien schooieren. Door de aanhoudende regen is de ooit knisperende berg geslonken tot een miezerig hoopje. Met mijn grote poten graaf ik de modderige boel op zodat er weer wat luchtigheid in komt. Ik laat me neerploffen, draai op mijn rug en woel heen en weer. Na een tukkie ben ik tevreden. Het ligt best lekker. Dat is het moment waarop ik door het kattenluik ga.

Kriebels

Ik stink een uur in de wind. Dat ruik ik zelf heus wel. En het kriebelt. Dorre takken, stekelige blaadjes en…. beestjes. Nare beestjes kan ik jullie meowen. De gluiperds kruipen door mijn jas en zetten hun scherpe tanden zonder pardon in mijn vel. Hoe ik ook krabbel, ze bijten zich steeds dieper vast en doen zich te goed aan mijn bloed. De volgende dag voel ik me wat slapjes. Zin in ontbijt heb ik niet. Eén tip voor alle lezers: ga altijd eten als je mens je roept. Want bij de mijne gaan alarmbellen rinkelen als ik niet tevoorschijn kom. Even later word ik van mijn bed gelicht. Mo is in alle staten als ze niet één, niet twee, maar steeds meer teken moet lospeuteren. Voor ik het weet zit ik in de rammelbak richting witjas. Ik heb me flink in de nesten gewerkt.

Koppie van Japie

Pssst Inmiddels gaat het weer purrrfect met me. Het is dus niet zo potig om in een tekennest te gaan liggen. Hoe kon ik dat nou weten?

16 thoughts on “Japie: hoe ik me in de nesten werk

 1. Jeeeetje Japie!!
  Se hebbe me hier tuis laate sien wat teeke sijn!
  Getsiederrie!!
  Dat is egt wel een beetje eng!
  Hebbe die steekels nooit teeke dan?
  Soms droom ik welles fan een tuin maar mesgien is het tog beeter dat wij een balkon hebbe..
  Liefs fan Leootje aan iedereen bij jou tuis alleen niet liefs foor de teeke!

  1. Meow Leootje,

   teken zijn echt kleine gluiperdjes. Ze zijn ieniemienie maar hebben scherpe tandjes. Die maken zomaar gaatjes in je jas en vel. Als het er maar eentje is, is het niet zo erg. Maar die massale verhuizing vanuit het nest om mijn lijf was een beetje te veel van het goede.
   Op de egels wonen ze ook, maar die hebben er minder last van gelukkig.

   Iedereen is superblij met jouw liefs.

   Koppie terug van Japie voor iedereen bij jou thuis

 2. Hoi Japie,

  Dat is me toch ook wat, ze hebben je goed te pakken gehad al die teken.
  En nee dat is niet fijn lijkt mij, je weet in ieder geval dat je de volgende keer niet meer in heel veel blaadjes moet gaan slapen toch.
  Heb wel met je te doen hoor, want het lijkt mij toch echt niet fijn als je zo onder de teken zit.
  Gelukkig dat het weer goed met je gaat, en doe je nu wel wat rustiger aan?

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Tommy,

   dat was inderdaad een beetje dom van me. Het lag zo lekker zacht. Dat vonden die teken waarschijnlijk ook. Die houden ook wel van een zacht bedje.
   Voortaan ga ik er met een grote boog omheen.

   Koppie van Japie

 3. Heeee lieve Japie, wat zeg je nau, had je grieselige beestjes die je bijten?, o jekkes, en dan ook nog naar de dokter… daar is echt niets aan!, wat heeft de dokter gedaan?, alle beestjes met zo een enge tang uit je vel gehaald?, en dan ook meteen een pluk haaren eruit?, hier had Beer een keer een teek, in zijn nek, gelukkig kon mijn vrouw hem er zelf uithalen, maar teken zijn zooo fies!, ga de folgende keer maar ergens anders liggen, dan kunnen ze je hopelijk niet meer finden, heeeeeeeeel veel lieve kopjes voor jau en je hele famielie, ze zijn van KeverT!, en ik heb allemaal kipsnekkies neergelegd, en voor mevrouw Mo is er een witte sjookoolaademuffin!!, en voor Stekel heb ik een slak gefangen!

  1. Meow toffe KeverT,

   katzijdank kon Mo al die griezels er zelf uit halen. Ik moest naar witjas omdat ik me daarna slapjes voelde. De dokter heeft gekeken of ze niet te veel bloed van me hadden gepikt. Dat was gelukkig niet zo. Ik hoefde geen vieze pillen. Alleen maar extra goed eten om weer aan te sterken. Zoiets laat ik me geen twee keer miauwen. Jouw kipsnekkies helpen zeker om op krachten te blijven.
   Stekel heeft gesmikkeld van jouw slak.
   Over Mo miauw ik maar niks. Die heeft enorm zitten smikkelen.

   Koppie van Japie

 4. Krrrrrr…. krrrrr…..
  Krrrrr…..

  BEN IK IN BEELD?
  ZIET U MIJ?
  IS ER EINE PROOBLEEMOS?
  WHAAAAAAAA HAAAAAAAAAA
  HIER IS OOPAAAAA
  WAT ZEG JE POPPEDIJNTJE?
  ZIT JAAPIEJOOO IN DE NESTEN?
  DAN KOM ER MAAR EEN HEEL RAP UIT!
  KLEINE VLEGEL WOT DID JOE DOE?
  WAT?
  TEEK WON:
  NOOIT ROLLEBOLLE MET DE BUURPOES
  TEEK TOE :
  NOOIT MET DIE LANGE SLIERTHAARE IN DE PRUT HANGE!
  TEEK TRIE:
  UHM…..
  PRECIES!
  WAT NOU VERGETEN?
  OOPA VERGEET NOOIT IETS
  WHAAAAAAAAA HAAAAAAAAA
  OOPA ZORGT VOOR ZIJN KLEINE RAKKERS
  HAAI FAIF KEREL
  JOE SJEEK SJEEK
  EN AWEEEJ IS DE TEEK!
  ZO PROOBLEEMOS OPGELOST
  NOG MEER?
  NIET?
  DAN DE BALLEN KLEINE RAKKER.
  OOPA IS WATSJING JOE

  KOM POPPEDIJNTJE
  STARTEN DIE VROEMERT
  LETS GO TOE DE UHM….
  TEEK AWEEEJ!
  WHAAAAAAAAA HAAAAAAAAA

  TOEDELEDOKIE

  1. Meow Opaa Floris,

   stom hè van mij om in het verkeerde bed te duiken?!
   Daar heb ik u nooit over horen miauwen. Zover zijn we niet gekomen in het handboek voor stoere katers.
   Heeft u nog meer tips voor kleine beestjes die ik beter kan mijden?

   Koppie van Japie, ook voor uw poppedijntje

 5. Hoi lieve Japie,
  Nouuuuu zeg dat is schrikken!!!!!
  Je kon natuurlijk niet weten dat het een tekennest was!!!!!
  Dat zal wel een tijd geduurd hebben voordat ze allemaal gevonden en eruit waren!!!!!
  Gelukkig maar dat Mo niet naar de tondeuse heeft gegrepen om je vacht eraf te halen zodat ze de beesten beter kon vinden!!!
  Hoeveel had je er op je lichaam???
  Wij zijn wel super blij voor jou dat je je weer goed voelt!!!
  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽⭐️😽😽😽🐔🐔😘

  1. meow lieve 😽😽⭐️😽😽😽🐔🐔😘

   brrrrr, de tondeuse, daar moet ik niet aan denken. Ik wil helemaal geen blote kat zijn. Dat is hartstikke frips aan de bips. Weet je hoe koud het nog is in het donker?!
   We hebben ze niet precies geteld, maar het waren er meer dan twintig.
   Ik mocht extra kipsnackjes om weer op krachten te komen.

   Koppie van Japie voor jullie allemaal
   En een speciale staartzwaai voor Panda 💖

 6. Lieve Japie, wat een afontuur weer. Dat was inderdaad niet zo potig van jou om op dat tekennest te gaan liggen. Gelukkig dat Mo direct zag en rook dat er iets mis was. Fijn dat je je nu weer beter voelt. Knuffels van ons.

  1. meow lieve mevrouw Ina en Pasa en ✨Floortje ✨

   het was flink zoeken tussen mijn lange haren. Die kleine gemenerikjes kunnen zich purfect verstoppen. Nu is alles weer oké. En Stekel is de wijde wereld aan het verkennen.

   Koppie van Japie

 7. Hoi Japie,
  Dat was me toch een ellende dat je per vergissing in een tekennest was gaan liggen. Zoveel teken in je vacht dat je zelfs naar de witjas moest. Mijn vrouwtje heeft weleens een teken moeten verwijderen op mijn kop maar dat was er maar één en ik heb kort haar.
  Lieve groeten van Figo en zijn vrouwtje.

  1. Meow Figo,

   Ik snap niet dat die beesten altijd mij moeten hebben. Mijn broer en tante hebben nooit teken in hun jas. Misschien heb ik wel erg lekker bloed. Mijn mens spoort ze allemaal op in het ourwoud dat mijn vacht is. Ik moest naar witjas omdat ik zo slapjes was geworden na al die beten.

   Koppie van Japie

 8. Ha die Japie,

  Dat was niet zo slim om in een tekennest te gaan liggen. Brrrr, allemaal van die enge beestjes in je vel waarvan je ziek kunt worden als je er veel hebt. Je hebt je vrouw wel weer werk bezorgd en voor jou is het weer vervelend dat je weer naar de dierenarts moest. Gelukkig maar dat alles goed is afgelopen. Wij zijn blij dat we binnenkatten zijn, want hier binnen zijn gelukkig geen teken.
  Wat fijn dat de egel weer is opgeknapt en terug kan komen. Waar hebben ze hem opgeknapt ? Onze vrouw zegt dat er in Den Haag een egelopvang is, maar wij hebben nog nooit een egel gezien in de tuinen bij ons huis. Wel in de tuin bij haar vorige huis, vertelt onze vrouw. Wie weet word je weer opnieuw bevriend met die egel in de tuin.
  Lieve Japie, bedankt voor je grappige verhaal. Heel veel kopjes van Cindel, Jillie en Ivar en veel liefs van onze vrouw.

 9. Meow Cindel en Ivar en Jillie,

  Deze Stekel was naar de opvang in Papendrecht gebracht. Toen het donker werd, schoof hij gelijk aan in ons restaurant waar al een Stekel aan het smikkelen was. Ik vind de Stekel aardig. Ze hebben heel goed voor mij gezorgd toen ik nog een verwilderd en verweesd kitten was.

  Koppie van Japie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *