Hoe ik weet dat er zon komt (of niet)

Bert in de zon

Meestal weet ik het, of er zon komt of niet en daar moet ik wel wat voor doen, dat weet ik niet vanzelf. Ik zal uitleggen wat ik doe.

Als het regent, dan regent het en dan doe ik niks wegens dat het dan dutjesweer is. Gezellig op de bank liggen en af en toe wakker worden, een brokje eten, een knuffel en een lief woordje krijgen en dan weer verder met het volgende dutje.

Aan het werk

Maar op een gewone dag als ik denk: het kan dat er zon komt, het kan van niet, dan ga ik aan het werk. Dit doe ik:

 • Eerst ga ik aan de voordeur ruiken, daar heb ik buitenlucht. Is de lucht helemaal dik en ruikt het heel erg naar de straat, dan weet ik het heeft geregend of het gaat weer regenen. Maar als de lucht naar niks ruikt, dan is er kans op zon.
 • Wat ik ook doe is in de vensterbank springen en naar de lucht kijken. Heb ik weinig wolken dan is het poosietief. Dan hoef ik alleen te wachten tot de zon begint. Maar heb ik veel wolken en ook van die donkere dat het licht in de huiskater aan moet, nou dan weet ik het wel.
 • En wat ik ook heb, is van binnen een gefoel voor oer. Als er iets in mij zegt: Bert, blijf erbij, dan weet ik dat er iets gaat gebeuren. Iets goeds anders zei mijn oer wel dat ik onder de tafel moest liggen en op een dag met zon doe ik dat nooit.

Nazomer

Het leefe is nou wel anders in de nazomer. De zon is anders. De warmte is anders. Dus ik moet nou beter opletten, in de zomer is er vanzelf zon maar nou is het belangrijker voor me.
Als het komt is het een streep. Dan ga ik in die streep zitten of staan. En daarna verdwijnt die streep weer, dat hoort ook bij de nazomer, maar die warmte heb ik nog wel in mijn vacht, dus dan ben ik een tefreden jongen. Ik wist dat er zon kwam en die kwam ook en dan is het leefe fijn.

18 thoughts on “Hoe ik weet dat er zon komt (of niet)

 1. Hoi Bert,
  Ja het weer is nu niet meer zoals in de zomer!!!
  Hier ook, soms kunnen we naar buiten maar steeds vaker niet omdat het regent!!
  Maar als de zon schijnt en onze vrouw komt van haar werk zegt ze:
  ” kom snel naar buiten genieten van de
  zon”.
  Nu moeten we genieten van elk streepje zon dat we kunnen krijgen. Goed voor onze vacht en zoals je zegt het voelt lekker warm!!!

  Geniet ervan Bert!!!!
  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Ik heb nou vandaag weer strepen zon goed he!! En ik hoop jullie ook dat is het fijnste dat ik weet al mijn vrienden liggen nou ook in de warmte,
   pootjes
   Bertje

 2. Hoi Bert, jij voelt het goed aan als er zon komt hoor. Dat is knap. Wij hebben ook graag zon, dat is lekker warm op onze vacht. Dan gaan we ook vaak even buiten maar op de vensterbank is het dan super fijn. Nu is het mistig maar waarschijnlijk komt straks de zon, heeft vrouwtje gezegd. Dus daar wachten we gewoon op. Dikke knuffel van Molly, Dropje en Lucky.

  1. hoi Molly, Dropje en Lucky, mist is niks aan je ziet niks en je ruikt van alles behalve wat je wilt en dat is het warme in de lucht. Ik mocht gisteren niet meer op de leptop erg he!! maar nou ben ik er en ik heb zon in de kamer!!
   pootje van
   Bertje

 3. Hallo Bert,
  O ikke weet wat jij de komende dagen gaat doen, jij ziet weinig wattenbollen in de lucht, bij de deur ruikt het heel goed en jij voelt je blij in je koppie, We krijgen heel veel zonnetje zegt mijn vrouwtje. Ik heb ook een goed plan voor deze dagen, vrouwtje moet nu toch heel veel dagen iedere middag poesjes verzorgen en ik ga dan in de vensterbank zonneslaap doen en af en toe de ogen open om te zien of mijn tuinvriendjes zich netjes gedragen en of het met de mensen ook goed gaat.
  Als zonnetje schijnt wordt iedereen heel blij, ook de mensen.
  Ik heb nu mijn bedje al klaar met veel trappelen en ga nu maar eens een grote dut doen en als de mist weg is wordt ik wakker en ga ik zonnetje genieten. Jij ook veel genieten hoor en knuf van vrouwtje, poot en kopje van je vriend Jip

  1. hoi Jip, ja daar heb je gelijk in, als ik zon heb dan is het leefe anders, ik hoef thuis niet mee te helpen en ik ga rieleksen en van het warme in mijn vacht genieten. Goed dat jij je buiten ook in de gaate houdt er kan van alles gebeuren je weet nooit. Maar pauze is ook belangrijk,
   poot van je vriend
   Bert

 4. Hajoooooo oompie.
  Oooooh ikke mag weer naar buite toe ommedat me son er weer is hihihi. Ikke ben sjo bwij.
  Pootjes🐾🐾

  1. Nou zo zie je Dorus het leefe kan opeens fijn worden, dat is je leefenservaring en zo wordt je steeds verstandiger als jonge katerman,
   oompie

 5. Heee lieve Bert, wat goed dat jij dat weet, van de zon, ik moet dat nog leren, soms ga ik naar buiten omdat ik denk dat er zon is en dan is er regen!, mijn vrouw zegt dan al Folgens mij wil je niet naar buiten Keef, maar ik denk zelf van wel en dan is er dus die regen, ik ga heel goed lezen hoe jij dat doet dat je weet of er zon kan komen, en misschien kan ik het dan ook, dat lijkt me echt heel handig, wat ik al wel weet is dat er in de afond geen zon meer is, jammet hoor!, heeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!!

  1. hoi Kever, soms weet je dingen van jezelf en soms wil je dat het toch anders is, dat snap ik. Je wil naar buiten en in de zon en als er regen is dan is er iets verkeerds dan moet je vrouw het oplossen dat gefoel heb ik soms ook. Ik hoop dat je nou ook in de zon in je tuin bent,
   kopje van
   Bertje

 6. Hoi Bert,

  Wat weet jij toch enorm veel over de zon, dank je wel voor de wijze woorden.
  Zelf maakt het mij niet uit of de zon er is of niet, soms lig ik in de vensterbank als het warmer is dan vandaag.

  Maar nu het wat kouder is, en dat voel ik dan wel, lig ik het liefst in mijn mandje op het bed, heerlijk wegzoesen.

  Als baas dan ook nog thuis is, dan ben ik helemaal een tevreden kater.

  Pootje van Tommy!

  1. hoi Tommy, als het kouder is dan vind ik gezelligheid ook belangrijk net wat jij zegt, dat je goed kunt slapen en veel kunt samenzijn, dan ben je warm van buiten en van binnen, daar gaat het om in het leefe,
   pootje van
   Bertje

 7. Lieve Bert,

  Wat ben jij toch een slimme kater en een goede waarnemer. Wij wachten gewoon tot de zon komt en dan gaan Ivar en Cindel in de vensterbank liggen. Soms ook zonder zon, maar dan willen ze gewoon naar buiten kijken. Nu kunnen we natuurlijk ook van de warmte van de verwarming genieten door er heel dicht bij te gaan liggen. En Ivar heeft het hangmandje aan de verwarming weer ontdekt en dan is hij er haast niet uit te krijgen.
  Bert, geniet maar lekker van de zon als die er is. Dan gaan wij dat ook doen.

  Veel liefs en kopjes van Cindel, Fenneke, Jillie en Ivar en een knuffel van onze vrouw.

  1. hoi Cindel, Fenneke, Jillie en Ivar en jullie vrouw, ja gewoon wachten dat kan natuurlijk ook, daar moet je van binnen ook geduld voor hebben, ik ben een kater met ferantwoordelijkheid dus ik wil ook dingen vooruit weten wegens mijn werk. Jullie zijn heel goed in ontspannen dat snapte ik meteen,
   pootjes van
   Bertje

 8. Lieve Bert, wat ben je toch een knappe katerman. Wegens dat je kan voelen of er zon komt of niet. Dat is absoluut het oer in jou, dat vertelt of er iets leuks aankomt of iets engs. Morgen komt de zon ook weer, dus gaan we allemaal genieten. Knuffels en kopjes van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje, dat is waar het is mijn oer, maar als ik bang ben of onzeker wegens dat beifoorbeeld de glazenwasser er is, dan foel ik dat alleen maar. Dus ik moet wel rust in mezelf hebben anders gaat het niet,
   pootje van
   Bertje

 9. Lieve Bert.
  Wat goed van je om bij de voordeur te gaan ruiken en dat je gewoon weet dat de zon komt.Ik weet alleen dan het herfst wordt.Buiten op balkon is het weer vaak te koud.Soms lig ik even op een stoel,maar nee het is Eggies waar niet meer hetzelfde.
  Ook ruikt alles heel anders.Ik denk omdat de bladeren aan de bomen verdrogen en van de bomen afvallen.
  Ook zijn de donkers langer.
  Geniet van de streepjes zon Bert.
  🐾🐾🐾🐾🐾Van Muzette

  1. hoi Muzette ik dacht echt waar dat het nog nazomer is nou, wegsn dat is weer strepen zon heb. Dat van de andere lucht ruik ik ook, als ik ’s morgens aan de voordeur ruik. Het is toch een zwaardere lucht dan eefe geleden. En ik heb vaker de lamp aan en het raam dcht. Maar nou heb ik zon,
   pootjes
   Bertje

Reacties zijn welkom