Een muis vangen (blog)

Of ik weleens een muis had gevangen, vroeg een van mijn Facebook-vriendinnen. Ja, vroeger, toen ik nog op straat moest leven. Nou ik een huis heb, hoeft dat niet meer. Dat dacht ik, tenminste. Want toen las mijn vrouw me voor wat in de krant stond.

Het was een klein berichtje, maar ik schrok er heel erg van. In de krant stond dat er heel veel huiskatten waren die muizen vingen. Het meeste bosmuizen die dus in huis kwamen. Daarna vangen ze huisspitsmuizen en dan veldmuizen en maar heel weinig vogels. Er zijn 2000 muizen gevangen, dus dat is meer dan vijf per dag. En hoeveel heb ik ervan gevangen? Bij die gedachte piepte ik, dat ging vanzelf.

Ik wist niet dat alle andere katten zo druk waren met jagen en jachten in huis en dat er zoveel muizen in een woonhuis te vinden zijn. Ik ben met hele andere dingen bezig. Slapen. Het huis onderzoeken. Met mijn vrouw spelen en knuffelen. En mijn muizen zijn speelgoedmuizen. Er zijn hier geen andere muizen dus dan valt er niks te jagen. Nou, daar zat ik dan. Het leek net, of er iets verkeerd was gegaan in mijn leven. Of ik geen goede huiskater was. Mijn vrouw aaide me en dat troostte me. Ik voelde me weer beter. Toen ging ik even slapen. Dat helpt tegen alles.

Vorig jaar kwam ik bij mijn vrouw wonen en daarvoor zat ik in het Dierenhospitaal en daarvoor leefde ik op straat. Ik zal u zeggen, voor straatmuizen had ik ontzag. Ze zijn snel en ze laten zich niks doen. Je moet echt heel snel zijn, wil je er eentje vangen. Dat lukte mij nooit. Behalve wanneer ze het zelf wilden. Dan waren ze denk ik levensmoe.

En toch let ik sinds dat krantenbericht beter op, daar moet ik eerlijk in zijn. Misschien kan ik een vlieg vangen, dat is toch ook iets. Al heb ik die nog niet gezien. Straks als het zomer is, komen ze misschen. Intussen heb ik mijn lintje en de speelgoedmuizen om mee te trainen. Ik ben aan het rennen, soms worstel ik met Muis {link} en ik rol meer dan anders en ik rollen en graaf het lintje op als het tussen de krant zit. Als binnenkater moet je zorgen dat je oer blijft. Zeker wanneer al die andere katten de hele tijd muizen vangen.

(Dit blog verscheen eerder onder de titel Een beetje oer bij de Vereniging Kattenzorg)

Reacties zijn welkom