Bram ofer gefoelige saake en ofer beestjes

beestjesLieve allemaal, het lijkt wel zomer want het is kei lekker weer buiten. Het is warm en er zijn steeds meer bloeme die uit de grond komen. Me eigen heeft iets nieuws in mij tuin maar dat komt zo. Eerst is zijn er updeets van mij als mienister van gefoelige saake.

Swaaie

Allereerst wil ik Mevrouw Mia heel veel troost kopjes geven want haar moeder is pas een ster geworden. Dees zijn voor u Mevrouw Mia, allemaal liefe troost kopjes, misschien helpt het. Fanaavond maak ik een kaarsje aan voor de moeder van mevrouw Mia. Dan weet ze dat we swaaie. Iedereen die dan wil swaaien naar de moeder, mag kei hard mee swaaie.
En natuurlijk mag het ook een andere ster zijn want ze zijn allemaal onze vrienden.

Kopjes

Dan is er een updeet over Woezel. Woezel heeft diejaabeetus. Dat is wanneer zijn lichaampje iets anders doet met de suiker dan wat het hoort te doen. Het is best tegnies in onze lijfjes. Daar snap ik niet zoveel van want ik ben geen witte jas. Maar Woezel heeft ook last van zijn oogjes en nu is het allemaal een beetje zwaar voor hem. Want als je diejaabeetus bent, moet je ook prikken om in je bloed te kijken hoe de suiker is. Nou, dit klinkt heel eng, en dan ook nog zalven maakt het moeilijk.
Graag wil ik Woezel opvrolijken door allemaal kei liefe kopjes te geven, wel zachtjes. En heel veel steun neusjes! Fanaavond stuur ik mijn speesjaale nienja. Deze zie je niet want die is kei snel maar hij doet kei goei werk. Hij steelt alle neegaatieve tijd. Dat zijn de lelijke dingen in je kop en in je lijf. Hij gaat proberen ze allemaal te stelen als je fanaavond slaapt. En Woezel vind het ook leuk als je hem een berichtje doet van je eigen voor hem op zijn feesboek.

beestjesEen huis

In mijn tuintje is iets nieuws. Mijn vrouw heeft het gekocht. Ze heeft het bij de eksjon gevonden en ik vind het kei leuk. Het is een moeilijk woord namelijk ‘insectenhotel’. Dat klinkt heel luuks maar het is een kei groot huis waar allemaal kleine beestjes in kunnen wonen. Mijn vrouw heeft er drie gekocht. Één grote en twee kleintjes. Allereerst moesten deze opgehangen worden aan de schutting. Neerzetten kan ook wel maar als het dan waait, dan vallen ze om en dan is hun huis kapot. Dat is de vorige lente gebeurd.
Nu heeft mijn vrouw ze opgehangen met een spijker. Ze hangen nu in de zon.

Kijken

Van me eigen loop ik er elke dag langs om te kijken of er al nieuwe beestjes wonen. Zo’n insectenhotel is best mooi gemaakt. Het lijkt op een huis waar ik ook in woon maar toch niet helemaal. Het dak is het zelfde en de muren ook, maar de binnenkant is anders. Ik heb dutplekjes en deze hotel heeft dat niet. Nou ja, dat denk ik. Er zitten staafjes in en dennenappels. Het zijn ook allemaal aparte vakken. Een van de vakjes heeft een zacht bedje van houtsnippers, daar kan een beestje dutten denk ik. Ook zijn er ronde schijven met gaate er in.
Wat ze hier doen weet ik niet, misschien is het wel de gym. Er is ook een grotere vak met allemaal staafjes en een kleiner vak waar er kleine gaate inzitten. Ik denk dat dees voor de spinnen is.

beestjesEen bij

Afgelopen dag, ik weet niet meer wanneer, liep ik mijn kontroole in mijn tuin. Dan loop ik langs mijn nieuwe huisjes om te kijken en toen gebeurde er ineens iets. Ik hoorde iets zoemen en dat was bij dat huisje. Dus ik en mijn kop, hup naar het huisje. Daar! Ik moest er ineens kei hard van mauwen. Mijn vrouw was er en ze zag het ook en hoorde het ook. En toen kwam er nog een mauw ‘daar’! Mijn staart ging meteen omhoog staan en bibberen omdat ik zo blij ben. Met mijn voorpoote deed ik een beetje trappelen.
Ik keek naar het huisje en daar was het, een echte bij! Een bij is in mijn huisje gaan wonen en nu komen daar beebies want het is nog steeds lente. Maar een echte bij, dat is heel erg koel. Ik mag er alleen niet mee spelen van mijn vrouw want ze doen pikken als je niet aardig bent. Dus ik blijf er vanaf. En ik zal heel goed op het huisje passen waar de bij nu woont zodat niemand het huisje kan afpakken. Mijn vrouw vertelde mij dat de bij eitjes doet leggen in zo’n staaf en dat ze geboren worden als het warm weer is.

Vreede

Als mienister van gefoelige saake ga ik elke dag kijken en opletten zodat de bijtjes kunnen groeien. En ik tetter nog steeds mee voor vreede!

12 thoughts on “Bram ofer gefoelige saake en ofer beestjes

 1. Haai Brammiekerel,

  Ken jij mij?
  Ik ben Oopa Floris.
  Hee ik ben nog kei jong, echt wel!
  Wat zeg je Loes?
  Gaat het niet over mij?
  Waar gaat het dan wel over?
  Over een wat?
  Een insectendinges?
  Wat moet ik daar nou mee?
  Ik zeg meppe en…
  Wat…een hotel?
  Komen daar ook poezedames?
  Karel luister.
  Geef mij een seintje als de poezedames er zijn.
  Keivet zo’n hoteldebotel
  Whaaaaa haaaa
  Goed waar ben ik.
  Loes en nu?
  Wat sterktekopjes geven?
  Hee Oopa geeft wel échte kopstoten
  Geen gemeuk met dat zachte gedoe.
  Kees daar komt ie:
  BOEMSIE BOEM BOEMSIE BOEM
  Sjips auw!!!
  Voor wie Loes?
  Woe wie?
  Woezeltje keisterkte van Oopa
  En …?
  Mijn Muuzeletje en mevrouw Muuzelet!
  MUUZELETJE BOEMSIE
  Allemaal van Oopa, echt wel!
  Ooh en van Loes.
  Keivet!

  Toedels

 2. Hoi Bram,

  Het is zo zielig voor mevrouw Mia dat haar mama een ster is geworden, natuurlijk ga ik vanavond zwaaien en van mij krijgt ze ook zachte kopjes als troost.
  En lieve Woezel die diejabeetus is en nog een auw oog heeft dat is niet niks vind ik, ook Woezel krijgt van mij een zacht kopje als troost.

  Wat leuk zeg dat je insectenhotels in je tuin hebt, dat zijn huisjes voor kleine diertjes zoals bijtjes.
  Heel goed dat je erop let, en er vooral niet mee speelt want die prikken doen inderdaad best auw hoor.

  Wens jou een fijn weekend met veel zon, en hou de hotels maar goed in de gaten Bram.

  Pootje van Tommy!

 3. Heeeeee lieve Brammievlinder!!, wat een mooie letters heb je gemaakt, je bent echt de allerbeste mienister van gefoelige saake!, ik ben zo blij dat jij dat bent geworden, ik ben keitrots oo je!!, ik zwaai vanafond naar de mama van mevrouw Mia, en ik stuur zachte troostkopjes naar mevrouw Mia en Muzette, om ze te laten weten dat we aan ze denken, en ik stuur ook heeeeeeel veel lieve kopjes naar Woezel en zijn famielie, want het is moeilijk als je ooge zalf moeten hebben en je krijgt ook nog prikjes in je lijf, ook al wil je dat helemaal niet, ik denk aan je Woezel!, wat gaaf dat je insektenhootels in je tuin hebt Brammie, dat lijkt me heel gesellig, en nau woont er al iemand in je hootel, een echte bij, en dat heb jij aan je vrouw verteld!, wij hadden hier ook zo een hootel, maar het is kapoo gegaan, mijn vrouw zegt dat ze er weer eentje gaat kopen, insekten zijn belangrijk, en dan is het fijn als ze een mooi huis hebben, o en Brammie wat sta je weer machtig mooi op de footoos, dat je zo aan komt lopen, die footoo vind ik het allermooiste!!, lieve Brammievlinder ik stuur jau en je vrouw heeeeeeeeeeel veel lieve kopjes en neusjes, ze zijn van je Kevermans, en ik heb spesjaal voor jau kipsnekkies in je tuin gelegd, bij de vlinderstruik, en SAMEN tetteren we voor vreede!!!

 4. Lieve Brammiesaurus wat heb je weer mooi schijfjes gedaan. Natuurlijk doen wij allemaal swaaien naar de mama van Mia en Muzette. Hier was onsse vjouw druk in de tuin. Voor is er een Jasmijn die juikse stjaks jekker en we hebsse een hommel gesien. Daar is onse vjouw niet bang van. Bijen mogen ook komen maar wespen daar is ze bang van. Die prikken. Achter in de tuin staat nu jododenseron en magnolia. En se hebsse de gebroken hartjes wit en rose wit die segsse isse speciaal. Die zijn voor de sterren want die kijken vanuit de fensterbank naar buiten. Dus als ze nu naar buiten kijksse ziet ze de gebroken hartjes. Een insectssehotel is sjoel. Mijn fjouw segge dat je daar suinig op moet sijnsse. Hier doe wij allemaal tetteren foor freede want die ruzie moet stoppen. Ruzie hoorsse niet want fjiendsjap kensse geen ruzie. En hier segge mijn fjouwtje als je warmte in se hart hebsse dan kan je geen ruzie foelsse. Lieve Brammiesaurus ik wens jou en je mensen feel son toe en doe je wel foorsitig in se son. Koes Jafita.

  1. Sollie Brammiesaurus we waarsse Woezel fugeetse te sjijfjes. Natuurlijk denksse we oom aan hem en sijn familie. En we sturen hem poesitiefe kopjes toe

  2. Lieve mevrouw Jafita, mag ik een zacht kopje sturen voor de gebroken hartjesplant?, mijn vrouw zegt dat die zoooo mooi is en dat het presies past voor de sterren!, heeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!

   1. Dank je wel lieve Kever en zijn mensen. Ja de gebroken hartjes zijn bijzonder en ze zijn voor iedere ster dus we kunnen ze nu zien en naar se swaaien. En ps ik ben Jafita geen Mefrouw voor jou asjeblieft.

    1. Dankjewel Jafita!!, heeeeeel veel lieve kopjes van mij, Kever!!!, ik vind het zoooo biesonder van de gebroken hartjes!!!

 5. Hallo Bram, wat een mooi verhaal over de bij in het insecten hotel. Kijk je wel uit. Bijen kunnen gemeen steken wanneer je iets doet wat ze niet aanstaat.
  Veel sterkte voor mevrouw Mia. En Woezel, ik denk aan je. Je bent zo’n mooie dappere poes.
  Bram bedankt voor je bericht.
  Kim

 6. Lieve Bram.
  Wat interessant insecten hotels in je tuin.Dat is eggies waar bijzonder.Ik hoop dat je goede vriendjes gaat worden met de bewoners van de hotels.
  Aan Woezel sturen wij ook heel veel sterk zijn knuffels en pootjes.Want diabetes is niks leuk.
  Zoals je misschien nog weet had mijn zus het ook,en wij deden mee met het dieet van haar.Daardoor hoefde ze een aantal jaren geen insuline prikjes.Alleen een stipje uit haar oortje prikken 1 x in de week om te kijken of het nog goed ging Pas een paar maanden voor ze een ster werd moest ze wel insuline prikjes,maar achteraf zal dat wel zijn geweest omdat er andere dingen niet goed gingen in haar lijf.

  Ik wil ook namens mijn scullary girl Mia,jullie allemaal heel veel dank je wel zeggen voor alle lieve wensen en zwaaien naar mijn mensen oma.
  Mijn scullary girl is nog erg van de leg,zal ik maar zeggen.
  Daarom ben ik druk met mantelen.Maar ik vind het ook verdrietig,nu kan ik niet meer mijn mensen oma kopjes aan de telefoon geven en dat vond ze juist zo fijn.
  Eerst was mijn tante en haar woef hier aan het logeren,maar die zijn weer naar hun eigen huis terug.
  Nogmaals veel dank jullie wel.
  Zachte kopjes van Muzette.

  1. Lieve Muzette en mevrouw Mia, heeeeeeeeeeel veel zachte kopjes van mij en mijn mensen sturen veel liefs naar jullie, ze denken aan jullie en ik ook, het is van Kever!!

 7. Lieve Bram, wat een mooie letters heb je geschreven over die insecten hotels, wat heerlijk voor al die kleine beetjes dat ze nu zulke fijne huisjes hebben. Houd jij ze maar goed in de gaten lieve Bram. Pasa en ik willen ook Woezeltje veel sterkte wensen met zijn diabeet en zijn pijne oogjes. Pasa stuurt steunkopjes aan Woezel en zijn mensen. En ook veel sterkte voor mevrouw Mia en Muzette, nu hun mama en oma er niet meer is. Oma is nu bij al onze vriendjes en ook naar haar gaan we zwaaien . Fijne avond lieve Bram.knuffels van ons.

Reacties zijn welkom