Weet een kat hoe laat het is?

hoe laat   Gisteren was het weer zover. Mijn vrouw zat gewoon te computeren terwijl ik zeker wist dat het haar tijd was om naar bed te gaan.  Ja, dat weet ik gewoon. Hoe kan dat, vragen de mensen.

Dat ga ik deze keer uitleggen, dan weet u ook hoe het zit.

Klok

Kijk, ik kijk natuurlijk nooit op een klok of op een wekker. En een horloge om mijn poot dat hoef ik niet. Kunt u grapjes over maken. Maar ik maak ook geen grapjes over dat u een horloge nodig heeft om te weten of het tijd is. Katten weten dat van binnen. Ik niet alleen, gewoon iedere kat.

Natuur

Hoe dat komt, daar zijn twee redenen voor.  De eerste is die van de natuur. Wij katten zijn meer oer dan de mensen, dat mag u gewoon van mij aannemen. Dus ook al ben je zoals ik een binnenkater, je voelt de dingen van de natuur toch sterk en dan reageer je. Wanneer de maan helemaal rond is, ben ik toch anders. Als het licht van de dag begint, dan wil ik ook beginnen. Dat gaat vanzelf.  Dus dan ga ik eens op de slaapkamer kijken.  Er zijn Facebookvrienden die al om half vijf staan te miauwen, ik noem geen namen. Dan krijgen ze rosbief.  Toch iets waar je over gaat nadenken.

Gewoonte

Nu de tweede reden hoe ik weet hoe laat het is. Dat is de gewoonte van mijn huis.  De dingen gaan hier altijd hetzelfde behalve als ze anders gaan. Dus daar heb ik iets aan. Ik weet wat er eerst komt en wat daarna.

Wanneer het licht van de dag weg is, voel ik na een poosje dat mijn vrouw naar bed moet.  Dat is de gewoonte die is in mij gaan zitten. Als zij het vergeet, dan help ik haar herinneren. En ze gaat naar boven hoor, tuurlijk.

Dus zo zit het. Wij katten weten heel goed hoe laat het is. Alleen op een andere manier dan mensen.

4 thoughts on “Weet een kat hoe laat het is?

 1. Lieve Bertje,

  Mijn Kitty is precies zo.

  Om 7 uur in de ochtend, als het nog donker is staat juffrouwtje al naast mijn kussen te wachten tot ik opsta om haar eten te geven,dat is natuurlijk het tijdstip dat ik iedere ochtend opsta.

  Zo hebben wij allemaal onze rituelen en jullie passen je daar automatisch aan denk ik.
  Rust,rein en regelmaat ,ook heel belangrijk.

 2. Hallo Bert,

  Nou hier ben ik dan, je weet vrouwtje was gisteren plotseling weg gegaan en kon ik je niet meer schrijven en nog wel over zo’n heerlijk onderwerp als gekookte kip. Ga ik aan vrouwtje ook eens vragen of ze dat voor mij gaat klaarmaken. Lukt me vast wel want ik ben kampioen in lieve bekkies trekken en daar kan ze niet tegen.

  Vandaag heb je ook weer zo’n goed onderwerp over onze ingebouwde wekker. Ja zo noemt vrouwtje dat bij mij. Klopt helemaal wat je schrijft, het is het vaste ritme waar wij inzitten en dat geeft ons ook heel veel rust. Vrouwtje vind mijn wekker wel heel bijzonder, want als vrouwtje moet gaan werken of vroeg moet opstaan om bv. boodschappen te gaan doen, dan maak ik haar altijd op tijd wakker, maar als ze wat langer kan blijven liggen maak ik haar zelden wakker. Ik heb altijd brokjes staan voor als mijn buik roept: “Hallo Jip tijd dat je aan buikvulling gaat doen”. Vrouwtje zegt tegen mij dat ik ook weet wat voor dagen er zijn. Kijk als vrouwtje boodschappen moet gaan doen, zet ze de dag ervoor haal spullen al klaar die ze mee moet nemen, en ook als ze moet gaan werken doet ze dat. Ik weet dan precies wat ze die dag gaat doen. Vind ik heel fijn, want dan weet ik wanneer ze weer terug komt.
  Ook hebben wij vrij vaste tijden van ons slaapje gaan doen, op de vensterbank voor jou en voor mij in mijn krabpaal zitten om de controle op buiten te doen. Och Bert zo zijn er zoveel dingen. Het is echt heel belangrijk voor ons dat wij in een vast biologisch ritme zitten, want anders worden wij ziek. De mensen snuiten ook hoor, maar ja al zeggen wij er nog zoveel van die mensensnuiten kunnen wel eens goed eigenwijs zijn en dan kan het wel eens mis gaan.

  Wel Bert nu gaat mijn wekkertje rammelen en meld dat het tijd is voor mijn middag dutje.
  Fijne dag nog en knuffels van vrouwtje , van mij een kopje en poot.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, super dat je je vrouw laat slapen als je weet dat het kan. Dat is best moeilijk. Elke dag hetzelfde is gemakkelijker. ik hou zelf van vaste dingen voor alles behalve als ik iets weet dat fijner is!! poot van je vriend Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *