Vandaag in de spotlight: Joy

JoyJoy (geboren rond 17 maart 2018) is afgestaan, omdat ze haar baasjes ‘zomaar’ aanviel en met een baby op komst vonden ze dat geen verantwoorde situatie. Dat klinkt heftig, maar we krijgen wel vaker katjes die om die reden worden afgestaan en gelukkig blijkt het in de praktijk vrijwel altijd erg mee te vallen.

(Joy en haar verhaal vind je op hokazo.nl)

Wat nodig is

Dat wil zeggen… als we het katje in kwestie eenmaal goed hebben leren kennen en weten waar haar voor- en afkeuren liggen en vooral waar ze nou echt behoefte aan heeft en waarom het in het vorige thuis zo mis is gegaan. Want vaak is het toch een kwestie van miscommunicatie, van elkaar niet begrijpen en vooral niet (kunnen) bieden wat nodig is.

Joy was in de eerste weken bij ons echt stikchagrijnig, zat zo’n beetje vastgeplakt aan één plankje aan de muur en reageerde enorm heftig op elke toenaderingspoging. Haar gedrag was best indrukwekkend, eerlijk is eerlijk. Dus gaven we Joy de rust en de ruimte die ze nodig had en bemoeide ons niet te veel met haar. We hadden geduld en het allerbelangrijkste was dat Joy zou ontspannen. Dat gebeurde (achteraf gezien) gelukkig redelijk snel. Het feit dat Joy dol is op lekker eten, heeft er overigens zeker toe bijgedragen dat ze ons wat milder gezind werd.

Pleeggezin

En hoewel Joy het in het asiel eigenlijk heel goed deed, is ze op enig moment toch naar een pleeggezin verhuisd. We gunden haar een rustige, huiselijk omgeving.

Dit zegt haar pleegmama over haar:

Joy“Deze bijzondere en actieve dame heeft haar gebruiksaanwijzing. Joy kan, als ze het er niet mee eens is, een beet geven. Dit wordt minder nu ik weet wat ze graag wil en nodig heeft. Je moet haar gedrag dus goed kunnen lezen, dit lukt als je haar beter kent want dan zie je de nieuwsgierige, grappige, lieve en de lekker eigenwijze Joy…
Joy is een poes die echt heel graag bij je is, ze volgt me op de voet overal in huis. Ze ligt graag op schoot en aaien en knuffelen vindt Joy heel fijn! Maar als het genoeg is geeft ze dit aan, ze spant dan haar lijfje aan, haar staart begint te zwiepen en haar oren houdt ze platter. Negeer je de signalen van Joy dan zal ze je een beet geven, niet hard maar wel duidelijk! Die momenten van overprikkeling zullen minder worden als Joy meer ontspannen wordt, zich op haar gemak voelt en vertrouwen krijgt in haar omgeving en de mensen om haar heen.”

Rustig thuis

Door omstandigheden zit Joy inmiddels weer in het asiel en zijn we hard op zoek naar dat ene gouden mandje voor onze kanjer.

We zoeken voor Joy een rustig en stabiel thuis, bij één persoon, zonder kinderen en zonder soortgenoten. Die laatste irriteren haar net wat te vaak, dus met een gedwongen samenleven zouden we niemand een plezier doen. Kinderen zijn te druk en Joyonvoorspelbaar voor Joy en zullen ook onvoldoende in staat zijn om de signalen en boodschap die Joy geeft (‘laat me even met rust’) op te pikken. Met alle gevolgen van dien. Joy is geen beginnerskatje, dus enige ervaring met en kennis van katten(gedrag) is wel gewenst.

Inmiddels weten we dat Joy moeite heeft met een huishouden waarin meerdere personen wonen. Met de een gaat het dan goed, met de ander helemaal niet. Blijkbaar krijgt ze dan toch te veel prikkels. Vandaar dat we voor haar dus echt een 1-persoonshuishouden zoeken. Een thuis waar ook in de toekomst (in elk geval zolang als Joy nog onder ons is) geen tweede persoon bij zal komen. Eigenlijk zoeken we voor Joy dus een verstokte vrijgezel van middelbare leeftijd die de nodige kennis van katten heeft.

Joy is een lekker actief, jong meisje. Ze moet dus voldoende afleiding hebben en voldoende mogelijkheden hebben om haar energie kwijt kunnen. Joy mag echt niet vrij naar buiten, onder andere omdat haar witte oren heel gevoelig zijn voor verbranding door de zon en dit ernstige gevolgen kan hebben. Maar een veilig afgezette tuin of ruime kattenren, met volop mogelijkheden om te klimmen, springen en rennen én schaduw, zou ideaal zijn.
Joy vindt het heel erg fijn om aandacht te krijgen en bij haar baasje in de buurt te zijn. Mensen die veel van huis zijn, zijn dan ook geen geschikt personeel.

Voor Joy geldt een plaatsingstraject, dat betekent dat je bereid moet zijn om voor haar minimaal twee  keer langs te komen.

Oproep

Wil jij in de volgende spotlight?
Stuur dan een mailtje naar: indespot@outlook.com
Wat vertel je: wie ben je, waar kom je vandaan
en wat maak je mee in je leven. Iedereen mag meedoen!
Er horen ook drie mooie foto’s bij je verhaal dus niet vergeten mee te mailen.
Tot de volgende spotlight!

6 thoughts on “Vandaag in de spotlight: Joy

  1. Het lijkt wel of ik over doories leven las. Doorie is niet de makkelijkste kater. Maar wel een enorme lieverd waar we verschrikkelijk veel van houden. Hij haat opgetild worden en hij bepaald wanneer hij geaaid wil worden.
    Hij is, qua karakter, op en top siamees. Hij luisterd perfect. Komt meteen als je hem roept. Volgt je O-VER-AL!! Ook bijt hij. Ik kan het aan zijn ogen zien wanneer hij grijpen wil. Dan duw ik hem weg. Soms ben ik op tijd, maar vaak ook niet.
    Ik zou hem voor geen goud willen missen. Hij is MIJN doorie.
    Joy… er is echt iemand die jou begrijpen gaat. En dan heb jij ook je warme gouden mand😃
    Succes alvast,❤

  2. Hallo Bert,

    Er is met leve Joy nu al heel veel ellende gebeurt, Ja ze is een poes die het rijk alleen moet hebben en dat heeft ze bij haar vorige mensen duidelijk laten merken. Een dier voelt haarfijn aan als een vrouw een baby krijgt en dit meestal al eerder dan dat de vrouw dit zelf weet. Dus hier is het in het koppie van Joy al mis gegaan. Wat ik erg jammer vind dat als een een heel lief baasje komt dit haar 5de verhuizing gaat worden en dat is niet gunstig. Ja er zal echt iemand moeten komen met bergen ervaring en ik weet zeker dat ze zich gaat ontwikkelen als een fantastische huisgenoot. Ze doet me zo denken aan Boris, zelfde problemen met nog meer erbij, maar Boris mocht ook alleen in een eenpersoonshuishouden komen maar wel met een hele sociale kat/poes naar mensen. Zodat die kon laten zien dat mensen heel lief kunnen zijn. Nou Jip was hier geknipt voor. Er zijn vast heel veel mensen die Joy een goeden mand kunnen geven. Je moet echt de psyche van een kat kennen en dat is helemaal niet moeilijk om er achter te komen en daar dan naar te handelen. Boris was helemaal uit zijn angsten en de problemen gekomen, maar ook met andere kantten die ik uit het asiel heb genomen met hele zware rugzakken.
    Lieve Joy, ik en Jip gaan duimen voor jou dat je heel snel weg mag uit het asiel, al zorgen de mensen daar heel goed voor jou. maar nu wordt jou vertrouwen wel erg op de proef gesteld, jij gaat zo het gevoel krijgen nergens gewenst te zijn.
    Van Jip en mij krijg jij heel veel knuffels hoor

  3. Wat een knapperd!!!!!
    We hopen dat Joy een goed thuis krijgt waar de wensen van haar snoetje af worden gelezen!!!!!

    Joy een dikke knuffel van ons allemaal,
    😽😽😽😽😽😽😘

  4. Joy,wat een prachtig kattenkind ben je.
    Ik hoop zo dat je je eigen gouden mandje gaat vinden!
    Waar ze precies weten wat jij graag wil en je op die manier gelukkig kan worden

  5. Lieve Joy,

    voor zo’n mooie dame als jij zal en moet er toch ergens een lief persoon zijn die zijn of haar leven met jou wil delen. Weet je lieverd, iedere kat of poes heeft zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing. Dat maakt jullie bijzonder en het maakt jou ook tot de prachtige prinses die je bent. Ik heb er alle vertrouwen in dat er ook voor jou iemand gaat komen.Iemand die je hartje zal strelen en bij wie je mag zijn wie je bent. Tot die tijd weet ik zullen alle verzorgers van hokazo jou geven wat je nodig hebt. Wederom respect daarvoor.
    Lieve Joy ik wens je een prachtig gouden mandje met een heel lief en geduldig persoon. En dat je maar heel gelukkig mag worden.
    Dank je wel voor je mooie en eerlijke verhaal. Laat je het ons weten als je een gouden mandje hebt gevonden?

    Zacht knuffeltje, Karien

  6. Lieve Joy, hier Cisca, de vrouw van Kever, Bolle, Popje, Beer en Mol, op Popje na allemaal katten die in het begin wel eens beten, en Bolle en Kever lieten dan ook echt bloederige plekjes achter. Maar toen ze gewend waren en zich veilig voelden hebben ze het allemaal nooit meer gedaan. En wat ik lees van je pleeggezin geef je zelf heel duidelijk aan wanneer je genoeg hebt van aaien en knuffelen. En genoeg is genoeg, dat moeten mensen begrijpen.
    Molly is hier komen wonen toen haar mensen een kind kregen en ze ineens veel minder mocht. Dat snapte ze niet en ze was het er al helemáál niet mee eens! Ik kan me voorstellen dat er misschien voor jou veel te veranderingen waren in je huis, en dat je je daar onveilig door voelde.
    Ik hoop zo dat er iemand voor je komt, iemand voor wie jij de allerliefste nummer 1 gaat worden!
    Een voorzichtige aai van mij, Cisca, en heeeeeeel veel lieve kopjes van Kever tettert hij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *