Toby: hoe ik mijn tanden netjes hou

tandenWoef! Hooooooooi snorremansen en miauwers, het is de eerste blog in het nieuwe jaar, woef! Fijn dat we er allemaal zijn. Er is een heus doelpunt gemaakt door Japie toen we even niet keken. De keeper was afgeleid en zo kon er gescoord worden! Chapeau vriend! Goed gedaan. Ik kreeg laatst een vraag van een snorremans, hoe doe jij je tanden poetsen? En doe je dat wel? Nou, natuurlijk doe ik dat en wel op een hele slimme manier.

Brokken

De eerste manier gebeurt tijdens dat ik mijn brokken eet. Mijn brokken zijn van Hill’s en heten K/D, dat is speciaal voor mijn nieren omdat ik een ziek niertje heb. Maar mijn brokken zijn goed hard en kraken goed tussen mijn kiezen. Daarmee kan ik al heel wat schoonhouden in mijn bek, woef!

tandenSpul

De tweede manier gaat over mijn brokken heen. Misschien denk je hoe dan? Nou in poedervorm. Ik heb het even nagevraagd aan mijn mens en zij vertelde dat ik ‘Orosyme Bucco Fresh Plaque Off’ krijg van de witte jas. Hier krijg een gedoseerd lepeltje van. Het lepeltje zit bij de pot zodat je makkelijk je maat kan scheppen. Het is een klein lepeltje.
Mijn mens zegt dat je wel even goed moet navragen of dit voor je eigen hond kan. Honden met schildklier problemen mogen dit namelijk niet hebben. Op het internet en bij de witte jas hebben ze nog veel meer informatie.

Borstel

De derde manier vind ik niet zo fijn. Dat is met een echte tandenborstel zoals de mens hem kent. Een staafje met borsteltjes aan de kop. Er is dan ook speciaal tandpasta voor ons honden. De tandpasta is super lekker maar ik mag niet weer eens niet hebben wegen mijn nieren. Dus dan denk je waarom vind je tandenpoetsen niet fijn als de tandpasta super lekker is? Nou, de tandenborstel. Ik vind dat ding vreselijk in mijn bek. Mijn mens zit dan aan mijn bek, duwt mijn lippen opzij en schuurt met dat ding over mijn tanden. Ik ben een hond, geen mens.
tandenAls puppy vond ik het wel goed omdat ik dan iets had om op te kauwen naast mijn kauw spul maar nu ben ik groot en vind ik het helemaal niks meer. Al dat gefriemel hoeft niet. Mocht jij dit wel fijn vinden, ik denk dat ze dit ook bij een dierenspeciaalzaak verkopen net als de andere kauwbotjes. Doen jullie mensen, man of vrouw dit bij jullie? Ik bedoel dat tandenpoetsen. En vind je het iets of is het niks?

 

Eete

De vierde manier is door kauwbotjes en speciale snacks. Vandaag heb ik een flinke tandenborstel gekregen van Brams vrouw. Het is een groen bot die eruit ziet in de vorm van een tandenborstel en hij smaakt echt super lekker! Het ruikt naar vlees, smaakt ook een beetje naar vlees maar er zit geen vlees in. Het is plantaardig. Het merk is Whimzees en dit kun je in een dierenspeciaalzaak kopen. Het is niet duur maar super lekker. Ik mag geen dierlijke eiwitten en zouten dus dit is een super goede oplossing. En jammie, ik vind ze heerlijk!
Het lekkerste is wanneer ik het op mijn gemak ga opeten. Dan ga ik eerst heel erg lang likken aan het bot. Daarna ga ik zachtjes knabbelen. Want als het bot nat wordt, wordt het iets zachter en is het makkelijker te kauwen. Het zorgt ervoor dat ik ga smakken met mijn bek. Het bot plakt namelijk iets of wat aan mijn tanden waardoor ik echt heel goed moet kauwen. Doordat het aan mijn tanden en kiezen plakt, schuurt het meteen de echte plaque eraf. Slim hè. En ik hou van smakken. Dat is het lekkerste van alles. De bot die dan extra lang in je bek zit waar je gewoon de hele tijd mee kan smakken.

tandenWitte jas

De laatste manier is niet zo lekker maar is wel nodig. Een bezoek aan de tandarts. Ik weet het, het klinkt heel erg en het is soms doodeng maar wel nodig. Als je naar de witte jas gaat voor je griepprik of voor gewone controle van je lijf, laat gelijk even in je bek kijken. De witte jas ziet of er dan iets moet gebeuren of niet. En laat dat ook doen. Pijn in je bek is niet fijn.
Doordat ik een nierafwijking heb moet ik sowieso vaker naar de witte jas en als ze mijn bloed gaan prikken, dan kijken ze vaak meteen even in mijn bek. Ik hoop dat jullie iets aan deze antwoorden hebben over het tandenpoetsen bij een hond. Ik ga verder met mijn overheerlijk bot!

Tot pootbal in de reacties!

5 thoughts on “Toby: hoe ik mijn tanden netjes hou

  1. Hoi Toby,

    Wat een goeie tips allemaal over je tanden poetsen enzo, ga met mijn baasje in overleg of het misschien ook wel wat voor mij is. ja toch?
    Mijn baasje poetst mijn tandjes nooit en kijkt er ook niet naar, maar volgens mij heb ik wel een goed gebit want heb er zelden pijn aan.
    Maar ga het toch maar voor de zekerheid even na vragen, wnt je weet maar nooit.

    Pootje van Tommy!

  2. Heeee lieve vriend Toby, hier is Keverkat!!, ik ga zometeen natuurlijk meedoen met pootballen, maar eerst ga ik letters naar je sturen!, wat goed dat je fertelt van je tanden en kiezen en hoe je die netjes haudt, en ik snap helemaal dat je hiet van tandenpoetsen haudt, mijn vrouw heeft dat in het begin een paar keer geprobeerd maar ze weet nau dat ik dat echt niet wil!, zooo heee ik ging me een partij krabben en bijten!, ik krijg wel steeds spesjale brokjes en snoepjes voor mijn tanden en die lust ik wel, zo een poeder heb ik ook maar dan een andere, en ik lust het HELEMAAL niet!, wat gaaf dat jij een kouwtandenborstel hebt gekregen!, het ziet er ook uit als een tandenborstel en ik vind het biesonder dat hij dan toch lekker is, dat is iediejaal!, moet je vaak naar de dierendokter Toby?, en vind je dat grieselig, of niet zo heel erg?, en zau je alsjeblieft aan mijn vlinderleeuw heeeeeel veel zachte neusjes willen geven van zijn Kevermans?, ik stuur jau en je hele faamielie heeeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van Keverkat!!, ik heb nog zalmmoes aan mijn neus (sttt…,) en ik doe je bal helemaal vol met koekjes, en nau kom ik keihard aanrennen en doe BAM! tegen de bal, zooo die gaat ver!!!

Reacties zijn welkom