Loesje en Dorus zijn op Herfsvakanzie (deel 3)

Herfsvakanzie

We reeje dus weer inne binnestat. We ginge langs de dam en saage oponseens ploemen. Mooi witte roose. Dat wilde we wel evve fan digbij sien. Er stont een bort bei. Met het gesigt fan meneer Peter R de Fries. En er stonde woortjes bij. Mamsie furrtelte mij wat er was beurt.

“Mij Doorie luister naar jou Mamsie want zij ga jou iets emoozioneel fertelle. Mamsie lag bij ze vrouw op ze schoot toen het gebeurde van ze moeilukke pmooment. Deze meneer die jij hier op ze footoo zie is meneer Peter R Fries en hij was belangrijk. Hij heb zofeel mense ze help gegeefe. En hij was van misdaad en hij geef nooit nie op. Assie er niemeer uitkom dan bel jij meneer R Fries op met jou teelefoon en hij ga mee soeke. Naar ze ferdweene mense Doorie. Mamsie kan het nog stees nie geloofe. Hij loop ofer ze straat toenie van ze R Tee L Boelefaar kom en hij heb niemand nie kwaad gedaan. Maar een kriemieneele meneer heb ze ferstand ferloore toenie meneer R Fries zag. Nu is meneer R Fries er niemeer Doorie. Jij fraag jou eigen af, waar bennie mee beesig. Mamsie heb er geen goed woord fan ofer. Wie doe soies? Mamsie houw nie van kriemieneel. Beloofie mamsie dattie nooit nie kriemieneel wor Doorie!”

Ikke kon niet gewoofe datte iemant so meen kon sijn. En waarom? Hij hielp aween maar mense.

“Meneer R Fries houw heel feel van krentesebolle Doorie, Mamsie geef er niks om maar zij heb wel ze zak meegenoome foor meneer R Fries. Kommie nog eefe mee pooseere foor onse footoo mij beebie. Jou oompie Bert wil ook graag weete waar ze verkering uithang van ze eigen”
We bweefe nog evve kijke en stapte toen weer in me auwtoo.
“Mahammmmm uwes puik!! Follegent jaar gaat uwes maar inne aanhanger sitte hoor”
“Doe jij jou eigen gedraage mij beebie, jou mamsie neem ze heele buik mee en anners nie. Wij heb net zofeel emoozie gefoeld dan lijk mamsie ze buik nog grooter. Het is jou ferteeken beeld”

Stantbeelt

We ginge weer ferder rij-je en kwaame langs een stantbeelt. Genaamd de dokwerker.
Mamsie begon te furrtellen.
“Kijk mij beebie, hier sie jij de meneer van ze dokwerker en deze meneer sta hier zodat wij kunne denke aan ze staaking in februuwaarie neegetieneenefeertig. Hij was ze Haarlemse timmerman Doorie. Hij heb met heel feel mense gestaak omdat Joodse mense niemeer in kaafees en winkels mooge. En jij weet, daar kan Mamsie nie teege. Waarom kan Joodse mense niemeer in ze kaafee koome? Mamsie vin het onregfaardig. Maar het heb maar twee daage duurt deese oppestant. Mamsie vin het lang genoeg, jij moet iedereen ze ding laate doen vin Mamsie.”

“Oooooh mamsie. Wat errug. Wel dappur fan de mense dat se in opstant kwaame”
“Mamsie vin deze mense heel feel dappur mij beebie. Maar beloofie jou mamsie dattie nooit nie in jou oppestant kom!”
Mamsie en ikke legte er een maadewiefje neer en me mamsie begon te niese.
“Tssssjjiieee mij beebie, tsssjjiiiieeee!”
“Mahammmmmm stjaks denk iedeween dat uwes Koojoona heb!”
“Koojoona! Mamsie heb groonies niessjjiiiiek zijn. En mamsie heb ze prik gehad van ze dokter en zij heb ook ze eigen koode. Loesje Huispoes.nl

Moonument

We sauwe naar het Merwedeplein gaan maar eers ginge we naar het Auschwitz moonument toe. Frauw hat teege mij gesegt dat dat ook heel bewangerijk was.
Door alle opbwekingen inne stat moese we evve omrije. Maar we kwaame bij dat moonument.
Het staat in een kwein parkje genaamd Wertheimpark.
“Deze moonument sta er vanaf neegetiendriejeneegetig en meneer Jan Wolkes heb het ontworpe. Jij moet wel foorsichtig zijn Doorie want deze moonument besta uit gebrooke spiegel en mense heb geprobeer om deze moonument te ferniele. Jij denk heb mense niks beeter te doen! Er was een meneer en hij kom met ze pikhouweel maar daar heb mamsie geen ferstand van. Hij denk dattie met ze pikhouweel deze moonument kan ferniele! Mamsie vin dat deze meneer ze eigen wel moet schaame. Soies doe jij nie”

Mamsie sei ook datte we evve stil moese sijn om de fermoorte mense te herdenke.
“Eigeluk moet jij jou steentje op deze staande plaat legge Doorie, het is traadiezie van Joodse mense. Mamsie vin het moeiluk weeges dat ik van mij eigen nie zofeel handig ben en misschien zak Mamsie er doorheen.”

Anne Frank

Na een tijtje ginge we naar het huis van meisje Anne Frank rijde.
“Oh oh oh… het lijk wel offe uwes dikker wor mamsie”
“Wat zeggie mij eigen nou, kannie het zien mij beebie. Jou mamsie werk er hard aan want hoe grooter jou buik hoe mooier jou hart. Maar het neem wel ze ruimte in beslag van jou auwtoo. Dat kan mamsie nie onkenne”
“Mahammmmm doe dan een korreset om!! Dan kun we uwes puik insnoere!!”
“Wat zeggie nou mij beebie, mamsie ga ze eigen tog nie inproppe in korresette. Mamsie ze leefeswerk mag jij zien!”
Na een tijtje rije en wat lietjes fanne tante Leen laater kwaame we op ut Merwedeplein.
We saage een kwein stantbeeltje van meisje Anne. Er laage ploemen bij.

Mamsie vertelte wat oofer het huis
“Weet jij nog mij beebie dat Mamsie foorige vakanzie fertel heb ofer meneer Frank en ze famielie van meisje Annie Frank. In deze huis heb ze famielie en Annie gewoon en het was van neegetiendriejedettig tot neegetientweejefeertig. Heel soms kannie er gaan kijke mij jonge. Maar nu woon er artiese die denke dattie iets foorstel. Jij kan alleen maar hoope dattie respek heb! Maar artiese van teegeswoordig, mamsie durf er nie ze garnaaale op in te zetten. Jou mamsie heb er wel honger van gekreege mij beebie. Assie zofeel moet fertelle ferbrand jij zofeel kaaloorieje. Dat moetie nie wille!”
We ginge na dit bezoekje ff een smekdonnaltsressaurant soeke om een heppie miel te eete. En ikke wil nu onnehand wel meek-uppe.
“Jij moet geduld hebben mij beebie. Jou meek-uppe bederf nie maar Mamsie zeg jou eerluk. Zij heb er ook zin en en dattie straks kan straale foor mij Bert….”

Wordt vervolgd…

19 thoughts on “Loesje en Dorus zijn op Herfsvakanzie (deel 3)

 1. Lieve Dorus en Loesje,

  het was mooi en emotioneel wat jullie hebben meegemaakt in jullie vakantie, zo veel ontroerende momenten zaten erin.

  En de koode, echt geweldig Loesje Huispoes.nl , daar kom je echt overal mee naar binnen lieve Loesje dat weet ik 100% zeker.

  Vraag me wel af wat er nu in de heppie miel zat allemaal, ben benieuwd!

  Pootje van Tommy en een knuffel van mij!

  1. Lieve Tommy,

   jij moet in deze niewe tijd oferal op foorbereid zijn en jij moet jou koode alteit bij jou eigen hebben Tommy. Jij weet van mij eigen neem ik mij eigen alteit mee. Jij ben Loesje Huispoes of jij ben het nie.
   Het was onse emooziejooneele dag Tommy maar het hoor bij mij Doorie ze opfoeding van ze onwikkeling. Hij moet het tog weete en iedereen kan erfan leere.
   Morge ga wij nog heel feel biesonners meemaake maar selluf doe ik niks ferklappe

   Loesje

  2. Hajooooooo oom tommy

   Oooooh ik hoop dat er een cool peeltje in sit hihihihi.
   Ikke hoop aween dat mamsie sig draagt op onse laase dag hihihihi

 2. Lieve Door en lieve MamsieLoes, wat een ernstige dingen hebben jullie gezien!, ze zijn ferdrietig maar ook belangrijk om te zien, dat je kan hopen dat mensen nooit meer zo gekke dingen gaan doen!, gelukkig maar dat wij katten veel slimmer zijn dan mensen, daar ben ik wel blij mee, mensen kunnen soms zooooo raar doen!, waarom maken ze zoveel ruusie?, ik snap dat niet, een keertje blazen mag maar dan moet je ophauden vind ik!, en nau ben ik benieuwd naar het meekuppen!, o ja, ik heb spesjaal voor jullie ekstraveel frietjes gebakken, en ik stuur jullie natuurlijk heeeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van (poomsie) Kever!!!

  1. Lieve Kever,

   oooh het was zofeel emooziejooneel allemaal en jij moet het tog allemaal fertelle want het hoor bij mij Doorie ze algeheele onwikkeling. Maar eerluk Kever, het ga mij eigen allemaal nie in mij kouwe vagt zitte. Mij buik is blij dattie frietjes bak. Gissere heb mij Doorie bijna alles oppefreet maar gelukkig ben ik nu op mij tijd.
   Lieve Kever morge wor heel speesiejaal maar vandaag doe wij eers nog ferwerke en geniete van onse vakanzie in Amserdam. En jij heb zofeel gelijk ruusie is nie fijn. Jij kan beeter blaase en jou frietjes eete.
   Vandaag heb ik mij feetamariese worssebroodjes want ik was bij mij bakker foor de krentesebolle van meneer R Fries. Zij heb er foor jou eigen kouwestik in gebakke en foor Ooma massepein. Maar het is zofeel fers,

   Loesje

  2. Hajooooooooo poomsie.

   Waar wigge de fjietjes? 🙀🙀🙀
   MAHAMMMMMMMMMMMMMMMMM
   Ooooooh sniksnik. Mamsie hep awwes oppeeet!!!

 3. Hallo lieve Loesje en Dorus onze vrolijke reisleiders in deze vakanzie. Wat een mooie intensieve dag hebben jullie weer achter de rug zeg. Met zoveel emoozie, daar moet ik even van bijkomen hoor. En jij ook he lieve Loesje? Maar ’tis wel belangrijk dat het door verteld wordt. Ik heb op je code geklikt en zie nog een eigen Loesje Pagina. Dát is leuk. Er staan prachtige foto’s op van jou. Welnu lieve reizigers, even beetje uitrusten en bijkomen van deze dag en dan óp naar de volgende. Wij zijn benieuwd wat er dan weer allemaal te vertellen valt. Purrr van Muppet en lieve knuffel van mij

  1. Lieve mevrouw Maria,

   dank u wel foor u lieve ree-akzie en dattie zofeel ferstannig ben om mij koode te kontrooleere. Ik zeg u eerluk, mij koode is mij koode. Iedereen kan wel zien, het is Loesje van ze eigen en zij bedrieg niemand. Misschien kom mij paagina van mij koode ooit tot ze leefe als ik van mij eigen meer tijd heb. En ik moet ook leere lieve mevrouw Maria want u weet van mij eigen ben ik nie tegnies. Maar iedereen kan nu wel sien, Loesje besta egt en zij ga met ze tijd mee want zij heb ze koode.
   Dank u wel dattie het mij fertel, nu weet ik wel. Van mij eigen doe ik bestaan maar ik weet ook, selluf ben jij alteit meer dan jou koode.
   Geef u Muppet mij prrrr prrrr en u krijg nog meer kopjes, van mij hart,

   Loesje

  2. Hajoooooooo mefrauw maria.

   Oooooh mamsie sei me datte ik awwes fan ammersedam moes weete. Ook de donkere kant. Snikkerdesnik. Maar ooooooh hette was inneresant hoor. En ikke hep een hoop leert

 4. Hoi Loesje en Dorus
  Wat een indrukwekkende en emotionele dag voor jullie!!!!
  Zoveel mensen die vermoord zijn en worden 😿😿😿😿😿
  Zooooo oneerlijk allemaal!!!!

  En van al die emozies en het vertellen krijg je echt honger.
  Gelukkig dat er een smekdonnelt in de buurt was!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Lieve Izzy, Moby, Dopey, Tica, Panda, Belle, Pippi, Dotje en mevrouw Ceciel,

   Neem jullie mij eigen adfies in jullie hart. Jij ga nooit erges op jou vakanzie assie nie jou sMekdonnals foor jou deur heb. Jij moet alles wattie meemaak wel ferwerke. Dan kan jij nooit nie sonder jou sMekdonnals,

   Jullie krijg allemaal mij zachte sMekkies

   Loesje

  2. Hajoooooo mefrauw ceciel, ses fjientjes en wekkere kippies.

   Mamsie isse staapelgek oppe smekdonnals hihihihi.
   Fooral oppe burgers in sjelei en smekdonnalssauws.

 5. Lieve Doorie en Loesje vriendin.
  Wat een leerzame en emo dag hadden jullie vandaag.Loesje ik vind het zo knap dat je Doorie respect leert hebben en dat hij geen crimineel moet worden.Nou denk ik dat Doorie een heel lief hart heeft,dus dat komt wel goed.Maar al deze moeilijke emo verhalen moet hij ook horen.Dan weet je waarom je geen crimineel moet worden en waarom respect belangrijk is.
  Van het lezen krijg ik ook al trek in een smekdonnalds,maar helaas heb ik die niet voor de deur….
  Dus vraag ik mijn scullary girl maar of ik een lekker kippensoep of tonijn soepje kan krijgen.
  Ohhh ik ben zo benieuwd naar morgen!!!
  Zachte kopjes van Muzette.

  1. Hajooooooo tante muzette.

   Daawom wor me sjaalentino maar een kwiemieneeltje hihihihi.
   Hij hep se boeffepakkie al aan hihihi.

   1. Maar wel een lief kwiemineeltje,Doorie,want allebei zijn vaders hebben een lief groot hart
    En dat pakje staat hem zooooooooo goed!!!!

  2. Lieve Muzette,

   jij ben een poesedame met jou erfaring en dan weet jij. Jonge katermanne moet jij op jou goeie spoor houwe. Dan moetie ze fertelle ofer leefe en dinge die jij nooit nie mag doen zo assie bijfoorbeeld nooit nie kriemieneel mag worre. Ik zeg jou eerluk lieve Muzette, mij hart zou het nie oferleefe. Mij beebie….
   Daarom doe ik zofeel mij best om mij jonge en mij kleinbeebie nie foor ze galg tot ze rat op te laate goeie maar jij moet er feel foor doen want in jou weereld lig meer ferleiding dan mij garnaaale op straat.
   Dank jou wel dattie mij eigen steun en dattie mij Doorie ook zeg, Doorie jij moet alteit jou spoor folge naar jou Mamsie ze viskraam.
   Morge wor heel feel biesonder maar ik doe klap toe met mij eigen bek,

   Loesje

 6. Lieve Loes en Dorus, wat een mooie dag hebben jullie vandaag gehad, met heel veel eemoozie, wat kun jij alles goed uitleggen aan Dorus lieve verstandige Loes, zo duidelijk en helder. Jullie zullen straks vast wel lekker slapen na zo’n vermoeiende dag. Welterusten voor straks lieverds, knuffels van ons.

  1. Hajoooooo mefrauw ina.
   Me mamsie slaap al hihihi. Morrege heppe we onse laase dag in ammersedam. Hihihihi. Gaat uwes ook weer leese?

Reacties zijn welkom