Zal ik gaan verharen of juist niet

verharen

Het is een rare tijd zegt mijn vrouw en ik vind dat ook omdat ik niet weet of ik moet gaan verharen ja dan nee.

Losse haren

Eerst begon ik met wat haren los te laten, gewoon als ik op het tapijt lag te slapen, zoiets gaat vanzelf dat is de natuur. Als ik wakker was en in de vensterbank ging zitten, ruimde mijn vrouw de haren op. Van binnen foelde ik toch: in de zomer hoor je een zomervacht te hebben.
Alleen toen werd het niet echt zomer. Ik bedoel dat hele warme kwam niet. Vorig jaar lag ik dagen achter elkaar voor het waaiding en toen had ik een hele dunne zomervacht, je kon er geloof ik gewoon doorheen kijken.

En nou is dat hele warme er niet. Mijn vacht is gewoon dik gebleven. Als er een warme dag is, laat ik wat haar gaan en duurt het langer dan gaat er meer haar en net als ik denk: nou ga ik over op de zomervacht, dan is het weer kouder.
Ja hou ik natuurlijk meteen op, Bertje is niet gek. Warm blijven is voor mij superbelangrijk.
Maar mijn oer zegt: zomer is zomer, weg met die vacht.

Ja en nee

Dus ik weet het eigenlijk niet zo goed. Iets in mij zegt nee, iets in mij zegt ja. Daarom doe ik elke dag wat haren weg maar ook weer niet te veel dus zoiets is best moeilijk.

Iedereen denkt dat verharen vanzelf gaat en dat is ook wel zo, maar het is ook zo dat je oer in je allerbinnenste zeker moet weten dat het tijd is. Ik ben al heel erg lang huisdier en dat is een fijn leefe, maar ik ben ook zeker weten dier, dat blijft zo, dus dan heb je een oer waardoor je dingen doet of juist niet.

En mijn oer weet het nou eefe niet.
Dat is toch raar?

15 thoughts on “Zal ik gaan verharen of juist niet

 1. Hajoooooooo oompie.
  Oooooh uwes gloof ut nooit!!! Ikke furrlies opmijeens haartjes!!! Ooooh stjaks ben ik bwoot🙀🙀
  Helluppie!!!

  1. Dorus, je bent nou een mankater aan het worden, echt waar. Dat is iets moois en goeds. Ga maar vragen aan de oudere katers,
   Oompie

 2. Hoi Bert.
  Het is ook raar allemaal.Ik doe het in etappes.
  Soms niks aan haarverlies en dan opeens heel veel.Dan gaat mijn scullary girl mijn haar kammen.En daar heb ik een hekel aan.Vandaar dus 1 a 2 x per jaar veel haar en tussendoor niet zo veel.
  Dat gaat vanzelf.Mijn ondervacht is niet zo dik,misschien komt het daardoor.
  Of mijn vacht denkt dan: 1 x kammen dan ben je eraf….zowel van de haren als van het kammen.
  Ik heb eggies waar een hele goede kam.Anti -statisch of zo iets.Maar voor mij hoeft het niet.
  Dus nu met warm weer heb ik mij weer 1 x laten kammen.
  Dan ben ik weer netjes en verder geen gekam meer voorlopig.
  Mijn vacht weet zelf wel wat het doen moet en ik vertrouw op dat gevoel.
  Zachte kopjes van Muzette

  1. hoi Muzette, wat doe je dat goed en met aandacht dat je je gefoel daarin kunt volgen. Mijn gefoel gaat alle kanten op. Kammen lijkt me helemaal niks en jij hebt er een hekel aan en toch laat je het toe, dat is heel knap van je. Netjes zijn is belangrijk dat weet ik ook.
   pootjes
   Bertje

 3. Lieve Bert,

  jij weet, jij ben heel feel oer. Jij zeg het goed, jij ben al zolang huisdier van jou eigen en jij ben nog langer dier van jou leefe. Dan hebbie superfeel oer. Maar soms is jou oer in ze war, dattie het niemeer weet. Mij vrouw zeg Loes onse naatuur is ook in ze war, die is ze oer kweit. Hoe kan jij dan assie huiskater ben nog wel alles weete van jou oer.
  Selluf verlies ik ook mij haare van mij vagt. Maar mij vrouw doe mij kamme Bert. Van mij eigen vin ik kamme fijn, dan foel ik mij daarna fris en schoon. Assie poes ben en jij heb verkering dan wil jij graag fris en schoon zijn. Dat is ook mij oer Bert, dat jij wil straale foor jou verkering. Oer heb zofeel kante, jij kan het nie allemaal bijhouwe en jou oer ook nie. Dat is mij erfaring Bert,

  jou Loesje

  1. liefe Loesje, jij bent altijd fris en schoon en netjes en mooi, en nou weet ik dat het komt door kammen, maar ik wil het voor mezelf niet. Dan maar rare gaate in mijn vacht. Je legt het goed uit van het oer dus ik snap het en ik weet dat ik niet raar ben dat is belangrijk,
   je Bertje

 4. Lieve Bert,
  Hier precies hetzelfde!!!!
  Onze oer is een beetje door de war!!
  Maar mijn vrouw zegt dat het wel goed komt……nou daar vertrouwen we dan maar op!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

 5. Lieve Bert, dat is een beetje moeilijk allemaal, jouw oer zegt verharen, maar je lijf zegt nee. Mijn adfies is om je geen zorgen te maken, gewoon luisteren naar je lijf, je bent tenslotte al heel lang huisdier en jij weet wat goed is voor je. Ik borstel Floortje iedere dag , heel zacht hoor, en er komt veel haar af. Dat krijgt ze anders naar binnen en ze had al een paar keer haarballen gespuugd. Ze laat het borstelen wel toe gelukkig. Knuffel van ons.

  1. hoi Ina dat is lief dat Floortje het toelaat misschien omdat hetzacht is en dan lijkt het op aaien, ik wil zelf niks aan mijn lijf behalve de hand van mijn vrouw die snap ik en een borstel niet. Spuuge is naar.
   pootje
   Bertje

 6. Hoi Bert,

  Raar is dat al de haren die je soms kwijt bent zeg, heb ik ook last van.
  Soms is er niks aan de handjes, en dan ineens heb ik weer heel veel losse haren.

  Maar denk wel dat het goed komt hoor, ooit gaat het stoppen denk ik.

  Pootje van Tommy!!

  1. ja zie je Tommy jouw oer is ook van slag dat je opeens verhaart en dan weer niet dat is toch raar hoe kan het,
   pootjes
   Bertje

 7. Hoi lieve Bert, raar is dat met de zomer, ik snap er ook niets van, één dag is zomer en dan weer herfst, nau vandaag is het best heel warm, ook omdat ik nog veel haren heb, ik verhaar gewoon de hele tijd een beetje, dan kan ik het altijd versnellen als dat nodig is, of ik kan makkelijk stoppen met verharen als dat nodig is, tot nu toe bevalt dat goed, alleen krijg ik sinds een paar weken ineens klitten bij mijn bips, mijn mensen noemen het kleine dredloks, en die moeten er dan uit, en dat doet PIJN!!, mijn man is heeeeeeeel foorzichtig maar mijn vrouw doet het wat sneller, nau ik vind er niks aan!, ze zeggen dat het komt omdat ik alle haren naar achteren was en dan laat zitten, ja wat moet ik dan?, gelukkig heb ik nau al een paar dagen geen klitten, mijn vrouw zegt dat ik die zo snel heb omdat ik heeeeeel veel haren heb en heeeeeel veel vagt, lieve Bert ik vind dat als de zomer niet weet wat ie wil, jij ook niet kan weten wat je moet doen met verharen, dus het ligt niet wan jauw oer maar aan de zomer!, heeeeeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!!, er kunnen een paar losse haren bijzitten per ongeluk!!

  1. hoi Kever nou dat heb jij weer dredloks, daar had ik nog nooit van gehoord en ik heb ook heel veel vagt en haar en als ik dan dredloks krijg dan wil ik ook een man want die zij ndus foorsichtig misschien moet de glazenwasser dan toch binnenkomen al heb ik dat liefer niet,
   pootjes
   Bertje

 8. Lieve Bert,

  Wat is dat raar met dat verharen, vind je ook niet? Het is lange tijd heel koud geweest, dus waren wij erg blij met onze vacht. Maar nu is het weer warmer en dan hebben wij liever minder haar. Onze vrouw kamt ons regelmatig. Vooral bij Cindel, Fenneke, Jillie en Lisette moet dat gebeuren, want zij zijn perzen. Jillie en Fenneke vinden dat heerlijk, maar Cindel houdt er niet van en begint liever zelf te likken aan haar vacht. Tja, daar krijgt ze klitten van en onze vrouw gaat die er maar uit scheren. Lisette is altijd een beetje eigenwijs, zij houdt niet van gedoe aan haar lijf. Maar af en toe moet onze vrouw haar ook een beetje scheren. Ivar laat zich juist heel graag kammen en hij is helemaal geen pers. Hij vindt kammen zo fijn, hij begint dan gewoon kopjes te geven.
  Bert, wij vinden het heel verstandig van jou dat je nu niet te veel verhaart. Het wordt nu wel lekker warm buiten, maar je weet maar nooit hoelang dat gaat duren. Kijk maar uit dat je niet te veel haren kwijt gaat raken.

  Veel kopjes van Cindel, Fenneke, Jillie , Lisette en Ivar en een knuffel van onze vrouw.

Reacties zijn welkom