Loesje en Dorus op herfstvakantie (deel 1)

herfstvakantie

Ikke was wekker aan hut sjape oppe me ploemstoel oppe ballekon toen me mamsie opmijeens foor me stont. Fan sgrik liet ik per ongeluk een wintje.

*Mammie? Wat doet uwes hier?
– Mij beebie, hier is Mamsie. Ooooh kannie jou Mamsie nie anners ferwelkooome! Wat hebbie ge-eete!? Mamsie zak bijna door ze poote. Mamsie is hier foor jou vakanzie. Wij ga Amserdam in want foorig jaar heb wij nie alles kunne zien en het is ook foor jou opfoeding.
* Ooooooooooh gaane we weer hier awwes ondekke? Maar… maar ikke dag dat we naar een annere stat sauwe gaan?
– Daar heb mamsie wel ofer naagedach maar Mevrouw Coroona heb zofeel aangericht. Dan kan jij beeter in Amserdam zijn.
* Ooooooh stomme mefjauw Koojoona.
Ikke ging snel me haartjes kamme, mamsie wil gwaag datte ik er netjes bijwoop.
– Doe jij jou vagt heelemaal goed kamme mij jonge, Mamsie zeg HEELEMAAAL!
* Jahaaaa mamsie. Sjeeee ikke weet heus wel datte me staart er ook bij hoort hoor.
Me mense gaafe me sentjes foor te kunne tenken en te kunne parrekeere. Deese keer hielt ik de sentjes bij me sodat mamsie er nie weer garrenaaltjes foor kon koope.
Mamsie hat snel, fia innernet, een walliefis en een toonein en garrenaale bestelt fia eksjahongerPUNTnl.
– Doe jij jou deur effe oope mij beebie, mamsie ze bestelling kom er zo aan. En ik heb ook mij koffers met mij garnaaaaaaaale die Mamsie van onse vriendjes heb gehad. Die moet ook mee Doorie.

Mamsies bestelling wert per snelpost gestuurt. We legte awwes oppe de aggerbank van de auwtoo en we ginge weg. We sauwe as eerse naar het van Gogmuuseejum gaan. Mamsie wau de sonnebwoeme sien die deese meneer hat sjillert. Met moeite kon ik mamsie inne auwtoo pwoppe.

* Ben uwes aankoom mamsie?
– Daar heb Mamsie wel ze bes foor gedaan, mij hart is blij dattie het merrek. Mamsie moet wel op ze maat blijfe dus kannie mij koffers erbij pwoppe.
* Sjeetje mamsie… het is te merreke hoor. Is dat foor de hewe week?
– Mamsie doe nooit ze halfe werk en Mamsie doe zeeker nie ze halfe bestelling.
We ginge weg. Ikke sat me af te fjaage waar we awwemaal ferder sauwen gaan sien. Ikke hoopte dat hut nie aween maar naar saaje muuseejums sauwe sijn. Mamsie fin naameluk dat ik alles moet weete oofer ons lant. Ikke parkeerde de auwtoo en gooide wat sentjes in de parrekeerding.
-Oooh sentjes… Misschien kan wij nog iets lekkers koope in ze muuseejum?

Muuseejum

Muuseejum Nau… daar waare we. Maar het muuseejum was digt!! Ikke wau al make dat ik wegkwam, maar mamsie pakte me bij me lurfjes.
Auhauwwww mahammm dat doet pijn!!
Mamsie sei dat ik niet sjo moest piepe en dat het muuseejum speesjaal foor ons ope ging. Mamsie begon over het gebauw en de sjiller te furrtelle…

– Wij sijn nu in zo een belangrijk Muussejum en het is ze Muuseejum van Finsent van Gog. Deze meneer heb ze stuk van ze oor eraf gesneeje Doorie. En het is nie zoals bij mij Bert weeges kittens. Meneer Finsent heb een aanval gehad buite ze weste en toen hebbie een stuk van ze oor gesneeje. Jij moet er toch nie aan denke. Meneer Finsent dee schillere en hij maak schillerije. Hij heb er nie zofeel ferkocht toen ie nog leefde. Ze broer heb alles ge-erf en nog feel laater heb ze heele familie alles van meneer Finsent ferkocht om er deeze muuseejum van te maake. Toen heb ze fijftien miljoen guldes ferdien van ze sentjes en deze Muuseejum ging oope in neegetiendriejeseefetig. Ze oor lag er nie bij. Hebbie geluister mij jonge…

We liepe door naar de Ierisjes. Mamsie keek naar het sjillerij en ophaareens hoorde ik…
-Tsssjiiie, tsssjiiiiiie, tssssjiiiiiiiiiee….oooh ploemetjes! Mamsie is allersiiiiiesj…
*Mahammmmm wat doet uwes nu. Me mamsie begon oofer het sjillerij te pjaate…
-Meneer van Gog heb deeze schillerij gemaak als tssss tssssj..  stilleefe. Hij wilde ze kleurstuudie maake, hij zoek naar zofeel kleurkontras. Snappie mij Doorie. Tssssjjiiiiiee!
Mamsie hielt maar niet op met niese dus wiepe we door naar het follegenne sjillerij.
De sonnebwoemen.
-Ooooh mij faafooriet van ze schillerije! Mij Sonneploemetjes! Doorie het is Meneer Finsent ze bekendse schillerij. Hij heb fijf groote schillerije gemaak van mij Sonneploemetjes en hij heb er maar drie tinte geel foor gebruik. Jij kan het zien mij jonge, zofeeel faariejaa… faariejaaaaaaatssjiiie!  En nu moet jij goed onthouwe, deeze sonneploemetjes zijn van ze dankbaar zijn. Tsjie! Oooh mij gronies allersjie…
Doordat mamsie sjo liep te niese ginge we maar het muuseejum uit. Meteen was mamsies ze genies oofer.

 IJssie

We sauwe naar het museumplein gaan. Datte is vlakbij. We weete aween nie offe we er op moge wope, want sins mefrauw Koojoona er is is dat pwein een pwootestplein geworre.
Ik hat bes wel tjek gekrege in ies lekkers.
– Mamsie? Mag ik een ijssie?
* Ooooh mij beebie met banaaan. Mamsie kannie wachte…
Sjoooo dat ijssie was sjuperwekker.
ijssieWe kwaame op het pwein aan en mamsie begon weer te furrtelle…
– Doorie luisser, hier hebbie jou heele plein van Muuseejum en het is ze Muuseejumplein. Het is ze plein én ze stadspark en er moes eigenluk viellas op gebouw worre, dattie zo jou poort heb om binne te kunne. Toen heb ze er ze Rijksmuuseejum op gebouw en assie erges jou Rijksmuuseejum op bouw kan jij jou plein Muuseejumplein noeme. Snappie Doorie jij ben zo stil… Deze plein is ook gebruik als ijsbaan en jij heb er jou ijsclub gehad maar Mamsie weet nie of ze banaaane ijs ferkoope. Nu gebruik mense deze Muuseejumplein foor assie uit moet ruste, dattie erbij ga ligge. Maar jij kan er ook jou deemoostrazie geefe, bijfoorbeeld assie vin dat mevrouw Coroona terug naar Sjienaa moet.
*Mammie… waarom sijn er feel pliessiemensen hier?
-Hier wor zofeel demonstreer Doorie. Dan moet pooliezie ons veilig zijn bewaake. Zij heb het nu moeiluk Doorie want soms zijn mense ook boos
* M-m-m-mammie? Ikke begin bang te worre.
– Jij hoef nie bang te zijn mij beebie, jou Mamsie doe jou alteit bescherme. Daar zijn Mamsies foor, willie dat nooit nie fergeete. Maar misschien moet wij nu snel onse auwtoo soeke want straks neem iemand mij garnaaale mee, dat moetie nie wille.

vakantie
Mamsie en ik rende so hart we konne. De flappies op mamsies puik ginge fan links naar regs. We sage onse auwtoo staan en we spjonge met een snoekduik inne auwtoo. Mamsie einnigte op de aggerbank met haar pootjes inne lugt. Ikke starte de auwtoo en ree keisnel weg. We waare weer feilig.
Opeens hoorde ik mamsie pruttele…
– Hellup Mamsie, kannie ook rustig rije….

Wordt vervolgd

35 thoughts on “Loesje en Dorus op herfstvakantie (deel 1)

 1. Omamamsie wilt u goe op sgoonpappa pas doen en sgoonpappa doet u goe op omamamsie pas!!! Ik vond het een beet erg hoor!
  Was eisie wel lekker sgoonpappa en omamamsir???ikke wou dat ik kleine likje mocht heb
  Heel veel kroelkopjes van mij en liev aaitjes van mamma
  Uw Noameisie

  1. Lieve Noameisje,

   Omamamsie vin het ook spannend want jou schoonepapsie heb scheur in ze lijf en hij raus zo door Amserdam. Maar wij geniet ook mij kleine meisje en assie strakkies groot ben met jou Faaletienooo kan jij ook ijsjes eete. Het is mij faavooriet mij ijs, maar jij kan het nie meeneeme in jou koffer. Jou ijs kom er oferal onderuit en jij plak fast aan jou hantfat en dat moetie nie wille. Doe jij ons maar folge dan hoefie er selluf nooit niemeer naa toe behalfe foor jou ijsje,

   Koesje van Omamsie Loesje

  2. Hajoooo sjoondogger.

   Juwwie mooge pas met twee jaar een ijssie eete!! En aween in een egge ijssiewinkel. Bij smekdonnals.

   1. Danne pas sgoonpappa….ikke wil sooo graag proef doen enne dat duurt nog heeeel lang
    Goe op omamassie pas doen hoor
    Liev kroelkopjes vanne mij én liev aaitjes van mamma

 2. Hallo Loesje en Dorus,
  Wat een leuk begin van jullie vakantie!!!
  Alleen vervelend dat MamaLoesje last kreeg van haar allergie.
  En oohhhhh zo lekker een banaaneijsje 😸
  Jammer dat jullie niet lekker op het museumplein konden picknicken maar ja je gaat niet tussen al die politie en misschien ook nog demonstranten in zitten!!!
  We hopen wel dat MamaLoesje in de tussentijd gewoon in de auto zit en niet meer met haar pootjes in de lucht op de aggerbank ligt!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Hajooooo awemaal en wekkere tokkies.
   Oooooooh sjo errug datte mamsie moes niesse toen se de sjillerij-je sag!!
   Uwes kun morrege leese of mamsie ooit weer goet kan sitte inne auwtoo hihihihihi.

  2. Oooh lieve Panda, Tica, Belle, Dotje, Dopey, Moby, Izzy, Pippi en mevrouw Ceciel,

   van mij eigen ben ik heelemaal door mij eigen geschud, mij Doorie scheur met ze pijp door Amserdam en Mamsie scheur mee. En assie allersjie heb dan hebbie het swaar. Maar van mij eigen houw ik mij moet erin want mij jonge moet het tog leere…
   Oooh hoop dat jullie mij eigen blijfe steunen want wij moet nog meer daage.
   Dank jullie wel,

   Loesje

 3. Lieve Doorie en Loesje vriendin.
  Wat een prachtig begin van jullie vakantie.
  Het van Gogh museum heeft hele mooie schilderijen en gelukkig niet een stuk oor van Vincent!
  Wel akelig die allergie Loesje.Gelukkig ben je niet allergisch voor walvis of smekdonnalt saus jJmmer dat jullie niet lekker konden liggen op het museum plein…..er was wel heel veel politie en dan kan het niet tussen mensen die demonstreren…..
  Dat ijsje ziet er verrukkelijk uit!!Natuurlijk bananen smaak ha ha!!
  En Doorie,mijn scullary girl zegt dat je een heel mooi roze tongetje hebt.
  Ik hoop wel dat Loesje weer gewoon in de auto kan zitten…
  O o het is spannend en ik kan niet wachten tot het volgende stuk van jullie vakantie verhalen!!
  Zachte kopjes van Muzette

  1. Hajoooooo tante muzette.

   Ooooooh errug he dat mamsie las kweeg fanne de gesjilterte ploemen. Se bweef maar niese hihihihi.
   Wis uwes niet he datte ikke een roose tong hep hihihi. Ikke ben niet heewemaal swart. Hihihihi.
   Morrege kun uwes leese wat we dan gaan beweefe!!

  2. Lieve Muzette,

   het is ook spannend want van mij eigen hang ik ferfrommel in onse auwtoo en dan hebbie het nie zofeel breed. Maar wij doe ook feel besoeke en jij kannie naar Amsterdam gaa en jij fergeet jou baanaane. Dan moet jij ijsjes eete en jou jonge wil ook ijs. Dat weet jij assie MammaLoesje ben.
   Lieve Muzette soms moet ik zofeel….
   Tsjiiieeeee, tsjiiiiieeee….se….
   Maar het kom goed,

   Loesje

 4. Hoi Loesje en Doorie. Wat een afontuur hebse jullie beleefd zeg. Frau en ik kunnen niet wachten op deel 2! Paste al die fiesies in de auto? Dan heb jij fast een groote kofferbak Doorie. Die sjonnebloeme kon ik al. Frau heeft daar een boek van met platen en dan gaat ze er in kleuren. Wel fijn dat je nou meteen een ijsje mocht he. Pootjes van Minnie en tot morgen 🐾🐾

  1. Oooh lieve Minniedinnie,

   dank jou wel dattie met ons eigen mee rijs. Oooh mij buik schommel heen en soms ga mij buik ook weer….
   Hebbie onse ploeme in jou huis en jij hoef nie….
   Tssssjiiiieeee, tsssjjiiiieeee….
   Dooorie, mamsie heb ze sakdoek noodig….

   Loesje

  2. Hajooooooo tante minnie

   Oooooh heppuwes ook sonneploemen? Uitkijke foor mamsie hoor. Se nies ut anners heewemaal nat!

 5. Hallo Loesje en Dorus,
  Wat leuk dat wij nu wat meer weten over het Van Goghmuseum. Alleen jammer dat je last kreeg van je allergie Loesje. Maar gelukkig maakte het ijsje alles weer goed. Dat zag er trouwens wel erg lekker uit, wij kregen ook gelijk trek in een ijsje.
  Wij zijn zeer benieuwd naar wat jullie verder nog gaan beleven, en zijn benieuwd naar het vervolg van jullie avonturen.
  Knuffels en pootjes van ons allemaal.

  1. Oooh lieve Bendevriendjes,

   dank jullie wel en dattie met mij eigen meeleef van mij allersjie….
   Oooh assie het erover heb….
   Tssssjiiiieeee, tsssjjiiiieeee!
   Mij neus heb ze sakdoek noodig maar mij Doorie scheur zofeel hard, hij denk het waai wel ofer….
   Oooh jij moet er tog nie aan denke . .
   Gelukkig heb wij heel feel baanaane in onse ijs,

   Loesje

  2. Hajoooooo benne ses.
   Ikke mag nies segge oofer watte we morrege gaan meemaake. Maar oooooh hette sal wel weer….. hihihihi
   Me ijssie was superwekker hihihihi

 6. Hallo Loesje en Dorus, hier met Gijsje. 6 koffers in de kofferbak. Wallifis en garnalen in de auto. Daar gaan ze! Op avontuur!
  Vrouwtje zegt dat van Goghmuseum heel mooi is. Dat die meneer heel mooi kon schilderen. Jammer dat u moest niesen bij de bloemen Loesje.
  Vrouwtje zegt dat op museumplein een nieuw museum is van straat schilders zoals Banksy. Misschien kunt u daar ook een keer naar toe?
  Ik ben benieuwd wat u morgen gaat beleven?
  Kopjes en knuffels van Gijsje en vrouwtje.

  1. Lieve Gijsje,

   wat hebbie tog een slimme vrouw van zofeel ferstand. Wij doe fanalles besoeke en mij beebie leer zo heel feel foor ze algeheele onwikkeling. Dat hebbie noodig. Maar ploemetjes…
   Mij allersjie kan er nie teee…teeee….
   Tssssjiiiieeee, tsssjjiiiieeee ge! Mamsie heb gelukkig ze baanaane in ze ijs, dan kan jij bijkoome. En mij Doorie ze auwtoo hang sjeef van mij garnaaale, het kom goed.
   Dank jou wel Gijsje,

   Loesje

  2. Hajoooooo tante gijsje.

   Oooooh ditte isse onse laase keer datte we in ammersedam op faakansie gaan. Follegent jaar gaane we naar een annere pwek. Hihihihi.

 7. Lieve Loesje wat een mooi begin van jullie vakantie in het museum. En wat kan je er veel interessants over vertellen. Jij hebt de vakanzie goed voorbereid zeg. Jullie ijsjes zagen er heerlijk uit. Ik hoop wel dat je weer op 4 pootjes terecht bent gekomen in de auto Loesje want anders kun je niet goed naar buiten kijken. Veel plezier nog en óp naar deel 2. Prrr van Muppet voor onderweg en een aai knuffel van mij

  1. Lieve mevrouw Maria en Muppet,

   dank u wel dattie onse vakanzie zofeel goed mee folg en wij heb onse goede start gemaak. Assie zoies onnerneem moet jij jou eigen goed foorbereide, mij beebie heb er nie ze errug in hoefeel uur ze mamsie beesig is om alles in ze kan en ze kruik te perse.
   Maar waar jij niks ofer kan zegge is jou ploemezee lieve mevrouw Maria en Muppet. Jij foel het tog in jou neus van nie…. nie….
   Tssssjiiiieeee tsssjjiiiieeee..
   Daar moet ik foorsichtig mee zijn, maar gelukkig heb wij alteit onse baanaan in onse ijs. Het kom goed lieve mevrouw Maria. Prrr Prrr foor Muppet van mij hart,

   Loesje

  2. Hajoooooo mefrauw maria.
   Oooooooh me ijssie was superwekker!! Een banaaneijssie hihihihi.
   Uwes wil niet weete hoe erg mamsie aan hut moppere was inne auwto toen se onnesteboofe lag hihihihihi

 8. Hoi Dorus en Loesje wat een avonturen tot nu toe zeg.nou dat beloofd wat hoor.
  Ik kan bijna niet mijn brokjes eten van het nerveusjes zijn wat jullie nu nog meer gaan mee maken.

  Kopje van Ollie😹

  1. Hajoooooooo oom ollie. Ikke mag nies segge oofer watte we morrege gaan meemaake. Ikke hoop aween datte mamsie norremaal inne auwtoo gaa sitte hihihi

  2. Lieve Ollie,

   het is ook spannend van onse afontuure en assie in jou frommrl in jou auwtoo zit dan hebbie nie zofeel breed zijn Ollie. Maar het kom goed en assie morge jou tijd heb dan kan jij sien hoefeel wij ferder gaa
   Mij buik heb gelukkig wel ijs gekreege van mij baanaane,

   Loesje

 9. Hoi MamaLoes en Dorus, wat hebben jullie al spannende dingen beleefd op vakantie zeg. Ik ben nog nooit op vakantie geweest maar ik blijf ook graag thuis hoor. Daar vind ik het gewoon fijn maar het is erg leuk om jullie verhaal te lezen en jullie werken goed aan de opvoeding van Dorus met cultuur en zo. En dan ook nog eens een lekker ijsje gekregen…nu lust ik persoonlijk geen banaan maar zo’n ijsje ziet er super uit. Hopelijk blijft het mooi weer en beleven jullie nog meer avonturen samen. En krijgen jullie ook lekker vissies want dat is ook belangrijk als je op vakantie bent, Knuffel van Lucky en natuurlijk ook van de rest voor jullie.

  1. Hajooooooo oom lucky.
   Ooooooh dat ijssie was fuwwukkeluk. Hihihihi.
   Sag uwes hoe ikke er aan sat te likke?
   Mamsie hep egwaar heeeeeel feel fissies inne me kofferbak gooit hoor. Oooooh sjo errug.

   1. Oei Dorus, dan ruikt nu heel de flower power auto naar visjes? Ja, ik kan wel zien dat je geniet van het ijsje! Groot gelijk hoor!

  2. Lieve Lucky,

   dank jou eigen dattie ons folg en onse auwtoo ruik zofeel heerluk naar garnaaale en mij makkareele. Dan hebbie jou afleiding assie zofeel hard moet scheure door mij Doorie ze Amserdam. En het is ook zofeel beeter foor mij allersjie. Maar ik zeg jou wel eerluk, assie jou ijs heb met jou baanaan dan kan jij jou heele vakanzie aan,

   Loesje

 10. Hoi Dorus en mama Loesje,

  Wat een mooi begin van een mooie vakantie, wel spannend zeg op het Museumplein met de politie.
  Snap wel dat Dorus het eng vond, gelukkig maar dat jullie snel zijn weggerend voor de politie.

  Ben zo benieuwd naar het vervolg van jullie vakantie, en wat jullie nog allemaal mee gaan maken.

  Pootje van Tommy!

  1. Lieve Tommy,

   jij kan jou riesiekoo nie neeme assie jou beebie bij jou eigen heb. Jij ben geen MammaLoesje geworre om jou beebie naar jou Muuseejum te brenge.
   Gelukkig heb wij alteit onse ijsje, jij hoop alleen dat jou ijsje nog heel feel grooter is dan jou vakanzie,

   Loesje

  2. Hajooooooo oom tommy.

   Oooooooh ooferal was pliessie!!!!! Morrege kun uwes weer leese waar we morrege sijn hihihihi. Hette wor eggiewaar weer sjupers!!

 11. Lieve Loes en lieve Door, wat een afontuur hebben jullie nau al beleefd!, ik ben zelf nog nooit in een muuseejum geweest, ik wist niet dat katten dat mochten!, het Muuseejumplein lijkt mij op de footoo een goede plek om een kuil te graven en een plasje te doen, en dan keihard over het gras te rennen!, zo een groot grasveld heb ik nog nooit gezien!, ijs is lekker maar ik mag het nooit van mijn mensen proefen, erg hè?, ik ben al helemaal benieuwd naar morgen en rijd je foorsichtig Door?, het is druk in Amsedam, en er rijden trems en fietsen en outoos, nau ja je weet het natuurlijk!, lieve Loes en lieve Door ik stuur jullie heeeeeeeeel veel lieve kopjes en ik heb spejsaal voor jullie een grote berg frietjes gebakken, die kunnen achter in de outoo, bij de vis!, het is van Kever!!!

  1. Oooh lieve Kever,

   hebbie Keverfrietjes foor onse buik. Jij weet op garnaaale en jou makkareele met jou ijs alleen kan jij nie zo heel feel lang leefe. Wat zeggie mij eigen nou, maggie van jou mense jou ijsje nie proefe.
   Dooorie brengie ijsjes mee foor jou poomsie, assie klaar ben met jou behoeffe. Kever ik zeg jou wel eerluk. Jou Muuseejumplein is nie foor renne en jou behoeffe doen. Mij Doorie zeg Mahammmmm wij kan krosse met onse auwtoo en het kos niks. Maar het kosse mamsie ze zeenuuw van ze hart! Straks lig mamsie daar tusse ze graspiet en niemand kijk naar jou eigen om. En assie nie van jou deemoostrazie houw, Kever ik zeg jou van mij folle ferstand, jij moet het nie wille.
   Mij Doorie heb feel van ze behoeffe want hij blijf lang weg. Doorie brengie ook jou ijsje mee foor ze mense, met Amserdamse kaaramel en foor Ooma met massepeine hantfat. En foor jou poomsie met kouwestiksmaak.
   Dank wel,

   Loesje

  2. Hajooooooo poomsie.

   Oooooooh het isse gaaf hoor om oppe het muusejumpwein ff lekker te drukke!! Maar niet doen as me mamsie er ook is!! Oooooh anners kweig uwes ook een dwaai agger uwes oore!!
   Ooooh ikke wau eggie waar pwankgwas keihart rij-je eroofer. Mog ook niet fan mamsie!!
   Ooooooh fjietjes. Mahammmmmm ikke wil fjietjes!!!!

Reacties zijn welkom