Japie en de vraag van Bertje

Japie
Ik overleg met mijn vriend CW

Het is op een zondagochtend een heleboel licht en donkers geleden als Huiskater Bert mij een vraag stelt. Of ik over mijn leven als jonge kater wil schrijven en ook over hoe het is om een halve meen koen te zijn. Poeh, daar moet ik eerst eens goed over nadenken. Eerlijk gemiauwd sta ik nooit zo stil bij mijn leven. Heb ik wel iets te vertellen? En hoe doe ik dat, een blog schrijven? Zo’n belangrijke beslissing wil ik eerst met mijn familie bespreken.

Tantes en Ooms

Omdat het wel netjes is om dat te laten weten, schrijf ik alvast een bericht terug. Gelijk stuit ik op een dilemma. Onder zijn mail staat pootje van Bertje. Maar ik kan toch helemaal Japiegeen Bertje miauwen tegen zo’n wijze kater?! Zo ben ik niet opgevoed door mijn grote broer Foppe. En die heeft weer van zijn Oom Sjaak geleerd dat je altijd netjes moet meowen tegen snorders die meer levenservaring hebben. Daarom begin ik keurig met Beste Meneer Huiskater Bert. Al snel krijg ik een reactie terug dat ik echt niet hoeft te meneren tegen Bertje. Na wat kattenbelletjes heen en weer vinden we een purrrfecte oplossing. Ik noem hem voortaan Oom Bert. Dat vind ik tof. Want tantes heb ik best veel. Tante Cato bijvoorbeeld, de moeder van Foppe. Zij woont ook in het huis waar ik woon. Dan is er tante Luna Poes, de furkering van mijn grote broer. Op het erf waar zij woont, wemelt het van de muizen. Ze gaat me leren hoe ik die kan vangen als ik in de vakantie bij haar ga logeren. Want hier in de wijde omtrek is geen muis meer te vinden. Die zijn allemaal in de mousmousse verdwenen. Ook heb ik een tante Frenkie, die bij opa en oma op twee benen woont. Zij heeft een mooie jas in wit met rood en zwart. Maar ooms, die heb ik nog niet. Nu dus wel.

Op proef

Ik moet u eerlijk meowen dat ik me afvraag of het wel bij me past, dat bloggen. Op de site van Oom Bert wordt al zoveel moois gemeowd door andere snorders die van alles beleven. Heb ik daar wel iets aan toe te voegen? Ik weet dat mijn Oudoom Sjaak van alles over zijn leven als ex-straatkat vertelde. Met een rugzak aan ervaring had hij genoeg om over te schrijven. Maar ik kom net kijken. Ik vraag mijn furriend CW om katvies. Die heeft jarenlang met Sjaak door de buurt gestruind. CW is duidelijk. ‘Spring gewoon in het diepe. Jij kunt heel goed klimmen en iedere keer als je uit die boom springt, land je altijd keurig op je vier poten. De eerste paar keren in die boom waren ook eng. Maar je deed het toch! Dat bloggen is vast net zo. Misschien mag het wel op proef.’

Nu is die dan hier, het eerste furhaal van mijn poot. Zal ik volgende keer weer meowen?

Koppie van Japie

—-

Japie is ook op Feesboek: klik op Japie halfbakken koen

30 thoughts on “Japie en de vraag van Bertje

 1. Liev ome Japie…ja natuurlijk moet uwes de.volgunde keer weer schrijf doen!!!!mamma heb het voor leez en ikke vont het heel leuk. Ikje hebt niemand die ikke om raat kan vraag..dus nu kan ik het missgien aan uwes doen
  Heleboelveel kroelkopjes vanne mij én liev aaitjes van mamma
  Princess Noa

  1. Lieve, charmante Princess Noa,

   wat een lieve meow van jou. Eerlijk gemiauwd moet ik u tegen u meowen, want u bent ouder dan ik. Ik ben pas 1 jaar geworden en u bent al bijna 2. Dus geen ome Japie hoor. Maar je mag wel altijd om raat vragen. Ik weet zeker dat iedereen op de blog meedenkt.

   Koppie terug voor jou en je mamma

 2. Hoi lieve Japie, wat leuk dat jij nu ook op de blog bent. Ikke, Lucky doe dat ook maar ga het nu om de week doen. Ik vind dat jij het al heel goed doet hoor en het is slim van je om er eerst even over na te denken natuurlijk. Ik ben blij dat jij vriendjes hebt die je om raad kunt vragen als je iets niet weet. Ik vraag hier wel eens dingen aan mijn zusje Drop en vooral aan onze mamapoes Molly. Zij weet alles hoor dus dat is handig. Mag ik misschien ook jouw oom zijn nu (ik ben al 7 dus dan kan dat wel toch?) of zullen we gewoon vriendjes zijn? Dat lijkt me ook erg fijn moet ik zeggen. Knuffel van Lucky en veel succes met bloggen! O, Molly, Dropje en de konijntjes sturen ook kopjes naar je en vinden het super dat jij nu ook meedoet!

  1. Meow Lucky, of heeft u liever Oom Lucky,
   het is ook wel een beetje vreemd om oom te meowen tegen elkaar nu we catlega’s zijn. Misschien kun je overleggen met je zusje en moeder wat gepast is. Of nog beter, laat maar weten wat jij / u fijn vindt.

   Ik vind het hartstikke leuk dat we samen de maandag gaan doen. En ook best spannend. Met jullie aanmoediging gaat het vast helemaal lukken.

   Veel kopjes terug voor jezelf en Dropje en jullie moeder Molly en de konijntjes. Van Japie

 3. JAAPIEJOOOOOO

  Wat cool datte jij nu ook een bwogger ben. Wellekom bij de kwup!! Om de week bwogge is megafijn. Ikke doet dat ook met tante minnie.
  Er sijn nog meer ooms hoor. We hep oompje bwam. En oome jip. Ennnn poomsie keefer!!! En ikke ben je ferre neef hihihihi
  Pootjes 🐾🐾

  1. Meow ver neefie Dorus,

   zo leuk om hier heel veel furriendjes en nieuwe tantes en ooms te ontmoeten. Ik wist niet dat ik zo veel familie had 😉

   Koppie van Japie

 4. Haai kleine rakker,

  Hier is Oopa.
  Ken jij mij?
  Oopa Floris!
  Keivet!
  Wat zeg jij nou Loes?
  Is dat Japie?
  Ken ik die?
  Ja natuurlijk ken ik die.
  Oopa is nie gek.
  Iedereen kent Jantje.
  Luister kereltje Oopa is hier heel duidelijk over!
  Kleine kerels moeten nog veel leren.
  Hee Oopa weet daar alles van.
  Wat zeg jij nou Loes?
  Halve wie?
  Halve Meen Koen!
  Dat Meen je niet?
  Whaaaaa haaaaa
  Daar wil Oopa alles van weten.
  Luister kleine rakker.
  Of jij nou een halve bent of niet.
  Oopa is een Hele!
  Een Hele Oopa!
  Toch Loes?
  En Oopa zegt.
  Iedereen hoort erbij!
  Zo Oopa heeft gezegd!
  Oopa gaat jou alles leren over de poezedames.
  Meek no misteek.
  Zonder poezedames geen leven.
  Wat zeg jij nou Loes?
  Verhalen schrijven?
  Meen jij dat?
  Ja natuurlijk gaat die kleine rakker verhalen schrijven.
  Jong geleerd,
  Dan loopt het bij de poezedames gesmeerd.
  Hoezo gedragen.
  Kleine vent Oopa is blij met jou.
  Keiblij!
  Echt wel…

  En nou hup die bomen in,
  Oopa gaat dutselen,

  Loes waar ben ik???

  1. Lieve Oopa Floris,

   machtig fijn dat u me alles wil leren over de fijne kneepjes van het furleiden. Want mijn grote broer Foppe houdt zijn kaken stijf op elkaar als ik vragen heb over poezen. Dat meow je maar aan iemand anders, zegt hij dan.
   Mag ik alles aan u vragen?
   Dan steek ik gelijk van wal. Wat is dutselen?

   Koppie van Japie

 5. Hoi Japie,

  Wat leuk om een blog van jou te lezen, en wat goed dat je het gaat proberen.
  Weet zeker dat je het heel leuk gaat vinden, ik vind het in ieder geval wel héél leuk dat je gaat bloggen.
  Moet altijd om jou lachen, en je maakt mij dag weer blij met je grappige leuke mooie berichtjes die ik lees.

  Owhja ik ben Tommy, deeltijdkater van Annelieke en woon bij mijn baasje en Annelieke is mijn deeltijdbaasje.

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Tommy,

   dank je meow voor je enthousiaste reactie.
   Hoe is het om een deeltijdkater te zijn?
   Is dat net zoiets als een halfbakken Koen zijn?

   Koppie van Japie

 6. Hoi Japie,

  Mijn naam is Tommy en woon bij mijn baasje, Annelieke is mijn deeltijdbaasje.
  Heb er dus eigenlijk 2 maar heb maar 1 één echte baasje en dat is baasje.
  Zou super leuk zijn als jij blijft schrijven over jou leven, deeltijdbaasje en ik genieten altijd van jou berichtjes op facebook.
  Denk er maar rustig over na, voordat je een besluit neemt.
  Al zou het leuk zijn als je het natuurlijk doet, want ook jij hebt vast mooie en leuke verhalen om te vertellen.

  Pootje van Tommy!

  1. Meow Tommy,

   met zoveel aanmoediging kan ik niet anders dan nog een keer in het toetsenbord klimmen, toch.

   Heel veel kopjes voor jouw deeltijdbaasje en je hele baasje.

   Ze zijn van Japie, ook voor jou

 7. Heeee lieve Japie, gesellig dat je ook komt bloggen!, en dat jij en Lucky om en om doen, dat doen Door en Minnie ook, natuurlijk kan je bloggen!, je hebt al zoooooveel meegemaakt, daar kan je van alles over fertellen, en ook over hoe het is dat je een halve meen koen bent, en ik vind: hoe meer vrienden hoe beeter toch?, iedere katerman of poesendame heeft weer een eigen ferhaal, en zo leren we van elkaar en kunnen we elkaar helpen als iets moeilijk is, en feestfieren als er iets frolijks is!, nau heb je ineens een heeeeleboel ooms en tantes erbij, en een Oopa Floris!, ik wacht al op je folgende letters!!!, heeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!, ook voor je famielie, en ik heb oferal snekkies rondgestrooid, en voor de nijntjes heb ik wortels neergelegd, en voor je vrouw is er witte-sjookoolade ijs!!

  1. Meow Oom Kever,

   sinds mijn mens uw bericht heeft gelezen, zit ze met haar mond vol witte-shookoolade ijs. Laat dat toch een van haar favoriete smaken zijn. Hoe wist u dat? De konijntjes knabbelen hun buikje rond met die sappige wortels en wij speuren met een heel team de tuin af naar lekkere snackjes.

   Dank u meow voor uw warme welkom. Het voelt heel speciaal dat iedereen zo enthousiast reageert. Nu leer ik dat ook mijn furhaal gemeowd mag worden, net zoals dat alle andere snorders hun eigen furhaal hebben.

   Ik ga mijn beste poot voor zetten om volgende keer weer te schrijven. Of mijn linker- of mijn rechterpoot de beste is, vogel ik ondertussen uit.

   Heel veel kopjes van Japie
   .

  1. Dank jullie moew, Bram en Bowie.
   Dat is heel fijn om te horen uit de bek van de staartsecretaris en zijn secundant.

   Koppie van Japie

 8. Hallo lieve Japie wat een goed plan dat je ook je eigen letters komt vertellen. CW heeft je een wijs advies gegeven. Wij zien uit naar je avonturen en meow alsjeblieft vrolijk verder. Met een groet van onze Griekse Bibi en Filos, die een volgende keer vast hun eigen meow als reactie willen laten horen maar nu nog even moeten wennen hier. ❤ Maria

  1. Hoi Filos en Bibi en Maria,

   kunnen jullie echt in het Grieks meowen? Misschien kunnen jullie ons een keertje Griekse les geven als jullie je eenmaal thuis voelen.
   Echt tof dat jullie gelijk al je best doen om in te burgeren door nu jullie mens te laten reageren.

   Vrolijk Hollands koppie van Japie

 9. Hee Japie, wat tof dat je nu ook hier gaat meowen. Vertel je ook eens hoe je in die boom klimt? Ik ga een boom vragen voor thuis, dan moet ik wel weten hoe dat moet. Snap je.

  Pootje van mij en ons 😽😽😽😘

  1. Meow toffe Tjaiia,

   ik weet nog dat we samen hebben geklommen op jouw feestje. Dat was zo tof. Want mijn grote broer en tante houden niet van klimmen. En CW vindt dat hij er te oud voor is.

   Als ik weer ga klimmen, let ik heel goed op hoe ik het doe. Dan kan ik dat tegen jou meowen. Hoe gaaf zou het zijn als jij ook een eigen boom voor thuis. Ik duim voor je.

   Heel veel meows vanuit het topje van de boom van Japie

 10. Hoi Japie,
  Wat super zeg dat jij gaat bloggen!!
  Wij zijn reuze benieuwd naar jou verhalen.
  Komt zeker weten helemaal goed!!!
  Wij Tica, Izzy, Panda, Belle, Moby, Dopey, de kippen Pippie en Dotje en natuurlijk onze vrouw wensen jou heel veel succes!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal
  😽😽😽😽😽😽🐔🐔😘

  1. Wauw, jullie zijn met een heel team om mij aan te moedigen.
   Superlief van jullie allemaal. Dank jullie meow!

   Nu moet ik even goed tellen. Dat zijn één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen kopjes van Japie

 11. Hallo Japie, ik ben Gijsje en ik ben een meisje van 8 jaar. Ik woon samen met mijn vrouwtje. Ik vind (en mijn vrouwtje ook) dat je een heel mooi blog heb geschreven. Gewoon mee door gaan.
  Oh ja, welkom bij onze vrienden clubje.
  Kopjes en knuffels van Gijsje en vrouwtje.

  1. Dag mevrouw Gijsje,

   wat lief dat u mij zo enthousiast welkom heet.
   U heeft een belangrijke ministerpost in het katbinet heb ik mij laten miauwen. Daardoor voel ik me extra vereerd.

   Kopjes terug van Japie, ook voor uw vrouwtje

 12. Hoi Japie,

  Wij zijn de hele perzendames Cindel, Fenneke en Jillie en de hele huis-,tuin-en keukenkater Ivar. Ivar is hier pas komen wonen toen hij al 11 jaar was.
  Wat leuk dat je ook gaat bloggen. Wij lazen soms al het een en ander op je facebook, maar zelf hebben wij geen facebook want onze vrouw wil dat niet. Wij zijn reuze nieuwsgierig naar jouw avonturen. Wij denken dat dat bloggen van jou vast en zeker gaat lukken, dus tot de volgende keer dan maar.

  Veel zachte kopjes van ons poezels en veel liefs van onze vrouw.

  1. Hoi lieve allemaal,

   Dat is leuk dat ik jullie dan hier tref. Dan kunnen we toch met elkaar meowen. Hoe is het om een hele pers te zijn? Kan een van jullie daar iets over vertellen? Ivar klinkt tof, net als mijn furriend CW. Die heeft ook al minstens 11 keer zijn furjaardag gevierd.

   Veel kopjes voor alle dames en een kopstoot voor Ivar.
   Van Japie

 13. Hallo Japie, wat leuk dat jij mooie stukjes gaat schrijven, over al jouw belevenissen. En wees maar niet bang, dat gaat helemaal lukken hoor. Knuffel en kopjes van Ina, Pasa en Floortje sterretje.

  1. Hallo Ina en Pasa en fonkelende Floortje,

   dank u meow voor jullie lieve enthousiasme.
   Tot volgende keer.

   Koppie van Japie

 14. Hoi liefe Japie. Je hebt een goeie blog gemiauwd. Als minister prresident van het katbinet ben ik supertrots op je. Je was al katfiseur en nu zijn we ook blog katlega’s. Hoe meow is dat! Pootje en kopje van Minnie 🐾🐈

Reacties zijn welkom