Wilde katten aan je voordeur: en dan?

wilde katten  We zijn in Canada, achter de voordeur. Aan de andere kant staan? Een deel van de familie wilde katten – lynxen – die zomaar op bezoek kwamen. Moeder en welpen waren nieuwsgierig.

Nee, dan doe je als mens niet open. Wild is wild en dat is per definitie niet knuffelbaar.

Maatregelen

Waarschijnlijk zwierf er een groep wilde katten door de buurt. Dat betekent maatregelen nemen:

  • kleine huisdieren binnen houden (u weet wel waarom)
  • eten weghalen van de vogelhuisjes
  • installeer wachtlampen die aangaan als iemand het gras betreedt
  • maak ’s avonds een extra rondje door het huis: alle ramen en deuren moeten dicht zijn

Voor ons is dat wat lastig in te voelen. Wij zien katten en willen aaien. Maar wilde dieren zijn wilde dieren. Kijkt u even op YouTube wat die allemaal kunnen  doen?

Stad

Wilde dieren horen niet in de stad maar in de natuur.  Waarschijnlijk zijn  ze verdwaald. Het stadje ligt precies tussen twee grote natuurgebieden in waar wilde dieren leven. Iedereen in de stad hoopt dat ze weer de weg terug vinden, eventueel met wat hulp van stadsbewoners.

Een natuurlijke omgeving is tenslotte het beste, zeker voor de jonge welpjes die daar moeten leren te leven en te overleven. Ze hebben bomen nodig, struiken en alle andere wilde dieren.

Bedreiging

In het algemeen vormen de wilde katten geen directe bedreiging voor mensen. Experts   raden met klem af op zoek te gaan naar de katten of te proberen ze te aaien. Extra zorg moet er zijn voor het veilig houden van kleine huisdieren, die kunnen beter een tijdje binnen gehouden worden. De verwachting is, dat de wilde katten doortrekken als de welpjes wat groter zijn.

In Nederland kennen we deze wilde katten – de lynxen – nauwelijks. Voor ons staan ze dichter bij de zwerfkat maar in werkelijkheid staan ze dicht bij de leeuw en de tijger. Oei.

(Bron: cbc.ca.com)

2 thoughts on “Wilde katten aan je voordeur: en dan?

  1. Hallo Bert

    Zit vrouwtje jouw stuk voor te lezen over deze 2 poezen die bij de deur staan en ik miauw, stel dat dadelijk de bel gaat en die 2 snuiters staan bij ons voor de deur. Vrouwtje zegt nog, nee Jip deze poesjes wonen niet hier. Bert gaat bij ons ineens de bel, ik miauw nog zie je wel vrouwtje daar heb je ze al en ik race van het buro en hops onder het dekbed, zo van die kunnen mij niet vinden. Vrouwtje is hier de held en gaat toch maar eens kijken wie er gebeld heeft, is het de postbode met een pakje voor de buufjes. Nou ik vertrouw het niet hoor en blijf mooi nog een poos in mijn verstop plek zitten. Je weet verdorie maar nooit.. Dus Bert toch altijd maar goed opletten als die bel gaat. Geniet jij nog maar van je tropen vakantie dan ga ik een dutje doen. Knuffels van vrouwtje en bange poot en kopje van je grote held op slofjes Jip

    1. hoi Jip nou dat zou ik ook doen je weeet nooit wie er aan de deur staat. Ik schrik er ook altijd van en eigenlijk vind ik dat er nooit iemand aan de deur hoeft te komen want dat stoort. poot van je vriend Bert

Reacties zijn welkom