Waarom voorlezen aan bange katten belangrijk is

voorlezen aan bange katten   Waarom voorlezen aan bange katten belangrijk is, dat weten ze in Dierentehuis Louter Bloemen. Daar doen ze dat namelijk.

Voorlezen is in dit geval met een zachte stem postieve feel good verhalen vertellen.  In het tehuis in Dordrecht hebben ze een stapel sprookjesboeken aangeschaft.

Stem

Voor veel katten – en andere dieren – met een moeilijk verleden is contact met mensen iets dat ze bang maakt. Aaien kan niet. Optillen al helemaal niet. Aankijken is vaak ook iets van liever-niet. Wat hou je over?

Een lichte dosis samenzijn door rustig voorlezen. Dan ben je met je stem aan het aaien. De katten luisteren naar Assepoester, Roodkapje en ook naar De Gelaarsde Kat. Het loopt altijd goed af, dat is ook fijn.

Buddy

Het dierentehuis heeft maar liefst negentig vrijwilligers, allemaal mensen die zich gratis en voor niks inzetten om het leven van de dieren beter te maken.

Een aantal vrijwilligers is book buddy, boekenmaatje. Sommige boekenmaatjes hebben zelf ook zo hun ervaringen met de buitenwereld, bijvoorbeeld omdat ze autistisch zijn of een verstandelijke beperking hebben. Dieren voorlezen kunnen ze juist heel goed.

Grenzen

Het is niet zo dat een kat neerploft en wacht tot het boek uit is. Soms blijft de kat rustig. Het kan ook voorkomen dat de kat agressief gedrag vertoont: blazen, willen uithalen en krabben. Dat is een normale reactie gezien de situatie: de kat voelt een grens maar heeft nog niet geleerd daarmee om te gaan.  Niet iedere kat snapt meteen dat je ook kunt opstaan en weggaan.

Honden

De directeur van het asiel – mevrouw Addiks – doet ook mee met het voorlezen. Maar zij leest speciaal voor aan honden. Eerst blaffen ze keihard en door elkaar heen. Daarna worden de honden een voor een stil. Dan willen ze natuurlijk weten hoe het verhaal afloopt en ja, dan moet je luisteren.

 

2 thoughts on “Waarom voorlezen aan bange katten belangrijk is

 1. Hallo Bert,

  Vrouwtje had mij er al eens over vertelt dat er in de asiels en opvangen werd voorgelezen door kinderen. Snappen wij als kater wel dat dat heel fijn is, Vooral dat zachtjes doen en met verschillende stemmetjes. Ja dat werkt heel goed. Jouw vrouwtje doet dat ook bij jou dat zachte praten en ook als je bang en onrustig bent en het helpt heel goed. Doet mijn vrouwtje ook en dan ook dat zachte aaien, ze kan mij zelfs in slaap krijgen door heel zachtjes te praten of te zingen en te aaien, Bert daar kan ik dan mijn ogen niet meer van open houden,Vrouwtje zegt er zelf ook rustig van te worden, dus 2 vliegen in een klap.
  Het is ook zo fijn dat iemand die autisme heeft of wat ook hier zelf ook zo veel aan heeft en hier worden wij heel blij van.

  Hopelijk gaat dat hier in ons land ook meer gebeuren, de vakanties komen er ook weer aan en zouden veel lieve kinderen dit kunnen gaan doen en leren ze goed om te gaan met dieren.

  Zo nu ga ik slapen, wat ik had je al verteld van mijn avontuur op het balkon en nu dus een gevulde buik.
  heel veel knufjes van vrouwtje en een hele fijne dag en poot en kopje van mij, O ik moet je veel groetjes doen van mijn vrouwtje voor jouw vrouw.

  Je grote vriend Jip

  1. hoi Jip wat leuk dat jullie dat voorlezen ook samen doen en dat het gezellig is!! Ik vind er zelf niks aan. Het is veel fijner als ze alleen complimenten doet of vertelt over dat het leven samen zo fijn is. Daar ben ik heel eenvoudig in. poot van Bert

Reacties zijn welkom