Waarom katten moeten spelen

  Waarom katten moeten spelen is vragen waarom mensen moeten bewegen. Het is gezond voor lichaam en geest.  Anders gezegd, wat je niet gebruikt dat verlies je. Oei!

Slapen

Een kat slaapt graag en veel, meer dan mensen. Maar een kat kan ook slapen om de verveling te ontwijken. Er gebeurt niks. Er is geen opwinding van een spelletje. Er is geen prikkel, geen aanbod, dus dan maar slapen. Dat aanbod moet van de mens komen, en die mens krijgt er heel wat voor terug.

Samen

Spelen kan simpel zijn. Wapper met een lintje, beweeg voorzichtig een namaakveren-prooi aan een hengel, gooi een klein propje papier ergens heen. Voor een kat is beweging spannend. Hou het klein zodat het niet bedreigend is. Herhaal de beweging en varieer af  en toe.

Samen spelen is gezellig. Het lijkt op teamsport. Je doet het dankzij en met elkaar, en daardoor ontwikkel je een betere band. Wist u dat katten alleen spelen met mensen die ze aardig vinden? Dat is een compliment.

Tijdsduur

Hoe lang spelen leuk is, varieert per kat en per dag. Een kat die artrose heeft, wil vaak langer doorspelen dan goed voor hem of haar is. Katten die gespannen zijn, spelen graag tot ze moe zijn, dat voelt als rust van binnen. Ze zijn de stress weer even kwijt. Maar niet elke gespannen kat wil spelen, soms is verstoppen in een veilige doos het enige nodige.

Probeer er een gewoonte van te maken. Begin met vijf minuten en kijk hoe het gaat. Wil de kat doorgaan? Doe er dat wat tijd bij. Op de klok kijken geeft de mens houvast: als het spelen een kwartier tijd vraagt, is dat gemakkelijk op een dag in te plannen – zeker wanneer de kat er gelukkiger door wordt.

Slapen is heerlijk maar… het leven hoort meer te bieden dan alleen slapen.

4 thoughts on “Waarom katten moeten spelen

 1. Hoi Bert, ik speel graag, veel en lang! Alleen maar liever nog met het vrouwtje of baasje. Ze spelen allebei anders. Maar ik vind alles leuk. Ik heb van dat plastic belletjes spul waar ik me onder verstop. Dat ligt de hele dag in de kamer voor me klaar. Verder speel ik ‘gooi en haal’ met balletjes. Vooral op de trap is dat leuk want dat stuitert. Verstoppertje is super leuk. Alleen kan ik nooit wachten tot het vrouwtje zich verstopt heeft….ik loop al snel achter haar aan en dan zegt ze “ ja Fietje, zó kan ik het ook”…
  Buiten vang ik beestjes, op de grond maar ik spring ook in de lucht en pak ze met mijn voorpootjes. Ik kan echt de hele dag wel spelen. En slapen. Dat moet ook.

  1. hoi Fietje, ik vind het juist slim dat je meeloopt als je vrouw zich verstopt. Zo win je. En je wil toch zeker weten waar je vrouw blijft. Dat ze niet opeens weg is. Dat kan niet!! Ik ga nou zelf even kijken thuis.

 2. Hallo Bert,

  Nou ik kan gelukkig heel goed alleen spelen, Het hele huis ligt vol met speeltjes van mij. Ik wel een verzameling aan gelegd van muizen, in alle soorten en maten. Kijk dat er van mij overal speeltjes moeten liggen dat is voor als een een race bui heb en dan miauw ik veel en heb dan meestal een muis in mijn bekkie, kom ik dan weer een andere muis tegen dan is die weer de klos. Nu heb ik 2 favoriete muizen, eentje daar zit een batterij in en vrouwtje heeft het altijd op aan staan. Het is zo dat als je er een met tegen geeft gaat die ervandoor en in zijn neus zit een lampje, nu stopt die muis en gaat dan een andere kant uit, zo doet die dat een hele tijd en dan moet die muis natuurlijk uitrusten. maar ja als ik dan weer een mep geef, nou dan gaat hij er weer vandoor. Dan mijn allerliefste muis is een piepmuis. Hier zit een zelf oplaadbaar batterijtje in en zo gauw je hem maar aanraakt gaat hij als een echte muis piepen. Maar ik wil ook graag met vrouwtje wat spelen hoor, met de hengel en een vis en lint eraan en dat moet dan samen met mijn kraakpapier. Ja spelen samen met het vrouwtje is erg belangrijk, want zo bouw je een goede band samen op, maar dat doe ik ook met knuffelen en samen op bed slapen of op schoot.

  Nou weet ik en het vrouwtje dat jij ook zo fijn kan spelen en ook met een lintje en een krant en ook met je muis. Zo Bert het was weer een laat berichtje maar beter laat dan niet. fijne speel en bankhang avond met vrouwtje en heerlijk slapen en kater dingen doen vannacht. Knufjes van vrouwtje en groet voor jouw vrouw. Poot en kopje van mij.

  Je grote vriend Jip.

  1. hoi Jip wat ben je toch een knappe kater dat je dat kunt met die muizen. Ik snap geeneens wat je doet. Maar wel dat het slim is en dat er dan van alles gebeurt. Ik hou zelf van simpel vooral een lintje. Soms speel ik ook met een potlood als ik dat vind, lekker rollen. Wat goed dat je alweer wat hebt kunnen eten!!

Reacties zijn welkom