Waarom geeft een kat kopjes?

Waarom geeft een kat kopjes Kopjes geven is belangrijk voor een kat. Het is ook een gevoelig iets: een kattenkop is stevig en kwetsbaar tegelijkertijd. Dus kopjes geven, dat doe je als kat niet zomaar.

Kopjes is typerend voor het contact tussen kat en mens. En ook voor het gedrag van de kat in huis. Hoe zit dat nou?

In huis

Je ziet vaak dat een kat met de zijkant van de kop langs een meubel gaat. De kast, de bank, een doos die in de kamer staat of zelfs een deurpost: een keertje is niet genoeg, het moet herhaaldelijk. Dat gedrag dient niet alleen om even een fijn gevoel te hebben.  Het heeft een functie. De kat laat zo zijn of haar geur achter, zodat iedereen weet wie er de baas is. Iedereen die de geur kan ruiken, tenminste. En als het elke dag voorkomt op dezelfde plaats, is dat omdat de geur op sterkte gehouden moet worden. Zo blijft de geurgrens intact, een grens die zegt: iedereen wegwezen, dit is mijn koninkrijk.

De mens

Dat element speelt ook mee bij het kopjes geven aan mensen. Wanneer je een kopje krijgt van de kat, wil hij of zij dat je zijn of haar geur hebt. Dan weten anderen bij wie je hoort.  Maar er zit hier nog een ander element in: de genegenheid. Zo laat een kat weten dat er geaaid kan worden, en dat het gezellig is samen.

Hard of zacht

Er zijn katten die hard kopjes geven en in mensenogen onhandig te werk gaan. De kat zelf ziet dat anders: zolang je je geur afgeeft, is het goed. Wanneer het om kopjes geven aan mensen gaat, kunnen kat en mens in de loop der tijd op elkaar afgestemd raken. Harde kopjes worden normaal, zachte kopjes lukken opeens ook, het gesprek door de kopjes gaat steeds beter. Ja, dat leer je door het samenzijn.

 

 

7 thoughts on “Waarom geeft een kat kopjes?

  1. Ik vind kopjes geven leuk😺
    Maar beentjewrijf is veel leuker,vooral omdat vrouwpersoneel het niet echt leuk vind. Ze weet dat ze dan moet opschieten met mijn eten.

    1. soms moet je je mensen een beetje helpen met opschieten Katrien. Dat beentjewrijf wat jij doet is best lief. Je gaat niet eens keihard miauwen.

  2. Bert kopjes geven hoort erbij. Guillaume begint de dag met een kopje als ons vrouwtje wakker wordt. Een goede stevige dat ze het voelt, dan als ze uit bed stapt gaan we voor haar voeten lopen en kopjes tegen haar benen want dan is het snacktijd. Zij heeft dan meestal de koffie klaar en dan moeten we voorzichtig zijn met kopjes geven anders gaat de koffie om. Soms is het moeilijk want we willen allemaal kopjes geven en dat gaat niet allemaal tegelijk. Kiara geeft harde kopjes, en ze snurkt met slapen . Guillaume haar zoon geeft ook harde kopjes en die is soms wat onhandig van blijdschap die laat zich vallen op het vrouwtje als ze in bed ligt om er vervolgens naast te gaan liggen. Jafita is de superkopjes geefster die kan aan de gang blijven in de avond. De andere zijn wat rustiger maar kopjes geven het hoort erbij .

    1. Wat leuk om te lezen dat jullie allemaal een eigen manier van kopjesgeven hebben. Dat heeft ook met je karakter te maken en met wat je in het leven geleerd hebt. Ik snurk ook, net als Kiara. Mijn vrouw zegt dat snurken lief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *