Ook een kat van porselein wil naar huis

porselein  Ook een porseleinen kat wil naar huis. Dit kleine beeldje is een replica van een origineel porseleinen beeld, dat ooit in het bezit was van de schilder Claude Monet. Na heel wat omzwervingen is het beeld nu weer thuis.

De replica is te koop voor 53 euro, plus verzendkosten vanuit Frankrijk: klik en kijk hier

Cadeau

Claude Monet kreeg het beeldje van Japanse vrienden cadeau, omdat ze begrepen hoeveel en waarom hij van katten hield.  Het beeldje kreeg een plaats in zijn huis in Giverny, Noord-Frankrijk, waar nu een Monet museum is gevestigd.

Zo lang Monet leefde, zo lang lag deze porseleinen kat in de eetkamer bij de Japanse prenten. Rustig en gezellig, en gewoon thuis.

Zoon

De tweede eigenaar van het beeldje van Michel, een zoon van Monet. Maar wat gebeurde er met het beeldje na zijn dood in 1996? Het leek spoorloos te zijn.

Toen kwam een verrassing. Een expert van het veilinghuis Christie’s ontdekte dat Michel een dochter had, en zij bezat een collectie uit haar vaders erfenis. Behalve prachtige schilderijen was er ook een opvallend mooi beeldje van een kat. Dat stond daar op de piano.

Na de dood van de dochter besloot de familie deze collectie te laten veilen bij Christie in Hong Kong.

Prijzen

Zoals het nu eenmaal gaat met Monet schilderijen, stegen de prijzen razendsnel waardoor de opbrengst enorm was.: meer dan tien miljoen dollar.

Het beeldje van de kat werd ook duur verkocht, voor maar liefst 67.000 dollar. De Japanse kunstverzameleraar Hideyuki Wada telde die duizenden dollars neer. Iedereen vreesde dat het nu voor altijd achter gesloten deuren zou blijven.

Toen kwam de verrassing. Zonder met zijn ogen te knipperen schonk de verzamelaar het beeldje aan de  Fondation Claude Monet.

Thuis

Zo keerde deze porseleinen kat weer terug naar huis. Daar ligt het beeldje weer op een kussen in de eetkamer, zoals dat altijd geweest lijkt te zijn.

1 thought on “Ook een kat van porselein wil naar huis

  1. Hallo Bert,

    Dat is me ook wat hoor, omdat iemand heel bekend en zogezegd beroemd is geweest is alles wat die mens maar heeft gehad aan bezit heel veel geld waard.
    Vrouwtje vind het een mooi beeldje hoor, maar om daar nu zoveel geld aan uit te geven, nee dat doet ze niet en ikke ook niet. Als ik dan toch mijn spaarpot om keer dan toch liever voor een goed doel en ik en vrouwtje hoeven daar niks voor terug te hebben .
    Bert jij moet vandaag heel rustig aan doen met je karweitjes, wan je hebt vandaag feest van jouw Loesje haar verjaardag. Geflapstaart ook voor jou van mij en vrouwtje. Tot morgen weer hoor.
    Knuffels van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip.

Reacties zijn welkom