John en Fifi waren ooit beroemd

John en Fifi (Wikimedia)

Er zijn altijd mannen geweest die er trots op waren van katten te houden.  Neem nu John B. Moisant, een man die ooit wereldberoemd was. Op zijn schouder: Fifit.

Het is altijd leuk om in  de geschiedenis te duiken. Daar vind je de mooiste verhalen, ver van de gekte van de dag.

 

Vooruitgang

De Amerikaanse John Moisant was een man die in vooruitgang geloofde, in de techniek en hij durfde een risico te nemen. Aan het begin van de vorige eeuw kwam het luchtverkeer op. Mensen bouwen de eerste vliegtuigen en waaghalzen wisten dat je maar op een enkele manier kon testen of ze luchtwaardig waren. Inderdaad, door op te stijgen. Net als koorddansers die wilen weten of het koord waarop ze stonden wel stevig genoeg was.

Testvlucht

Op 9 augustus 1910 was Moisant in Parijs in zijn functie als piloot, oftewel waaghals. Het was de derde keer dat hij als piloot een vliegtuig leidde, deze keer over een wijk van Parijs. Zijn enige passagier was Albert Fileux, zijn technische rechterhand. De vlucht slaagde en dat was de eerste keer dat er over een stad gevlogen werd.

Een week later ging Moisant een stap verder.  Hij besloot over het Engelse kanaal te vliegen, deze keer met een extra passagier. Naast Albert Fileux vloog nu ook mademoiselle Fifi mee. Iedereen kwam behouden aan.

Het is waarschijnlijk, dat mademoiselle Fifi een van de kat-pioniers in de geschiedenis van de luchtvaartkunde is. Als co-piloot nam ze deel aan een experiment.  Voorzover bekend nam ze deel aan ten minste tien vluchten, waarbij ze altijd speciale voorzieningen kreeg zoals een extra dekentje en een kattenbak.

Wanneer Moisant en mademoiselle Fifi  landden, poseerde ze graag voor de pers. Fifi was een bijzondere poes.

December

In december van datzelfde jaar stortte Moisant neer, en dit keer voorgoed. Fifi was gelukkig niet aan boord.

1 thought on “John en Fifi waren ooit beroemd

Reacties zijn welkom