Hoe het is om een staart te hebben

staart Ik wilde net gaan liggen, toen mijn vrouw een foto van me maakte. Mijn staart staat er half op, maar je kunt wel iets belangrijks zijn. Dat hij meedoet.

Dus daar wil ik het nou over hebben.

Over het belang dat je staart meedoet, tenminste als je dat gewend bent. Dat ben ik dus.

Zonder

Ik moet eerst zeggen dat er ook katten zonder staart zijn. Die snap ik niet maar ik weet dat zij mij ook weer niet snappen. En ik vind een kat zonder staart niet meer of minder, het is gewoon anders dan ikzelf ben, verder heb ik hier geen mening over. Behalve dat anders ook leuk is.

Liggen

Als ik ga liggen, dan helpt mijn staart me erbij. Net of hij me een beetje in de goede richting duwt. En ik blijf ook beter in evenwicht, geloof ik. Als ik lig en ik voel me tevreden, dan leg ik mijn staart om me heen. Lekker warm. En het voelt veilig en gezellig. Dat je precies weet waar je begint en waar je ophoudt en waar dus de rest van de binnenwereld begint.
Ik ben ex-straatkater, dus zoiets is een dingetje.
Je kunt gewoon nooit weten.

Slordig

Soms ben ik slordig met mijn staart. Dan slingert hij gewoon ergens op mijn kussen. Een  keer hing hij half op mijn bord avondeten toen ik op het tapijt lag uit te buiken.
Kan gebeuren.
Gewoon laten liggen, denk ik dan.  Maar wat gebeurt er? Dan komt mijn vrouw opeens en ze wil mijn staart goed leggen. Nou ja!! Die staart ligt prima. Niks meer aan doen.

Gemakkelijk

Weet u wat het is met een staart. Ik let er niet altijd op gewoon omdat hij er altijd is. Mijn staart maakt liggen gemakkelijker en lopen en springen, echt alles. Ook traplopen. Zonder staart zou ik niet willen, maar dat is persoonlijk het is voor u misschien weer anders.

 

(Dit blog verscheen evenals andere blogs bij de Vereniging Kattenzorg)

6 thoughts on “Hoe het is om een staart te hebben

 1. Hoi Lieve Bertje,

  Is het ook zo dat je aan de staart kunt zien in wat voor stemming je verkeert?

  Heb nl gehoord dat als jullie met opgeheven staart je baasje tegemoet komt lopen,jullie blij zijn.

  1. Bij mij is het wel zo dat een krulstaart betekent dat ik me goed voel. Heel soms ook gespannen maar dat heb ik weinig!!

 2. Hallo Bert,

  Ik heb eerst maar eens goed naar mijn staart gekeken. Ik vind hem erg mooi, de bovenkant vanaf mijn rug tot het puntje heeft een streep en dan verder allemaal cirkels van donker naar licht gekleurd. Maar oke dat is de ijdele kant van mij.
  Een staart is echt een heel belangrijk onderdeel van ons kattenlijf, het is een stuur, houd ons in evenwicht en met onze staart vertellen wij heel veel aan onze mede katten en onze baasjes en vrouwtjes.
  Net wat jij schrijft zijn er ook katten die zonder dat roer geboren worden, maar er zijn ook katten die door een ongeluk of ziekte hun roer kwijtraken. Deze katten moeten eerst leren om hier mee om te gaan, want ze zijn hun evenwicht kwijt, maar met oefenen kunnen ze weer prima verder.
  Het aller belangrijkste is dat we met onze staart ook een lichaamstaal laten zien. Jij weet dat toen jij op de straat moest leven hoe belangrijk het was naar de andere katten. Maar ook ik laat aan vrouwtje met mijn staart zien hoe ik mij voel, van heel blij tot verdrietig of ziek.
  Dus Bert ik ben wel zuinig op mijn mooie staart hoor. Als ik ga slapen doe ik net als jij, leg ik hem ook rond mij heen of houd hem met met pootjes goed vast.

  Nou Bert, ik ga nu vlug naar mijn uitkijktoren, want er komen heel veel ganzen aan gezwommen en moet ik in de gaten houden of alles goed zal gaan, ze kunnen nu nl. niet zien waar ze zwemmen. De rivier is overgelopen en nu staat de hele uiterwaarden weer onder water en is het een groot meer. Gelukkig weten de boten dat ze tussen de bakens moeten varen.
  Bert ik hoop dat je nu ook zonnetje hebt en in de vensterbank kunt liggen zonder herrie van de bouwvakkers.
  Knuf van vrouwtje en poot en kopje van mij.

  Je vriend Jip.

  1. hoi Jip, wat een drukke dag heb je gehad met de ganzen bekijken. En dan zijn er nog boten ook, volgens mij heb je altijd wat te zien als je door je ramen kijkt. Voel je je nou weer je gewone zelf? Of denk je van nou nog even een weekje niks? Je vriend Bertje

 3. Hoi Bertje, ik zie af en toe ineens mijn eigen staartje en ga er dan achteraan! Ik draai rondjes en soms val ik dan van de bank. Het duurt maar even en daarna ga ik weer iets anders doen.
  Ik heb een leuk staartje waarmee ik aan mijn vrouwtje duidelijk kan maken wat ik voel. En soms, als ik ergens van schrik, heb ik ineens een hele dikke staart. Gek hè?
  Neusje van Fietje

  1. hoi Fietje, misschien hoort dat spelletje staartje-pakken bij je leeftijd. Omdat je nog zo jong bent. Ikzelf doe het niet. Maar als ik schrik heb ik soms wel een dikke staart. Dat is niet gek hoor, dat is de natuur. Bert

Reacties zijn welkom