De beroemdste kattenschilder van Amerika

kattenschilder  John Henry Dolph (1835-1903) was en is de beroemdste kattenschilder van Amerika. Tot op de dag van vandaag is zijn werk te vinden op exposities en in kunstgallerijen. En… uiteraard is het aan de prijs.

Wij in Nederland hebben  de prachtige schilderijen van Henriette Ronner-Knip, Sal Meijer en vele anderen.  In het buitenland zijn katten ook geliefd als model voor het schilderij.

Jeugd

John Henry Dolph groeide op in New York en als kind voelde hij al een grote liefde voor katten. In de buurt wisten ze dat. Waren er kittens, dan werden die vaak bij hem gebracht.

Naarmate zijn liefde voor de schilderkunst zich ontwikkelde, kon hij beter voor ze zorgen. Dan doopte hij een schone verfkwast in de melk en bracht die zachtjes in het kleine bekje van een kitten.  Soms waste hij ze met een zachte warme spons, als vervanging van een moederpoes

“Natuurlijk kost het veel tijd om een kittenfamilie te verzorgen, maar als ik modellen wil, dan moet ik ook voor ze zorgen,” vond de schilder.

Zomerhuis

Naarmate zijn roem als kattenschilder groeide, kreeg hij natuurlijk meer kittens en katten aangeboden die een thuis nodig hadden.  Dat werd een extra baan erbij: zorgen dat de katten een thuis kregen. Bij hem in New York, in zijn zomerhuis buiten de stad of bij mensen die goed voor de katten zouden zorgen.  Hij werd feitelijk een een-mans-asiel.

Roem

De roem als kattenschilder kwam voor John Henry Dolph onverwacht. Een schilderij van een kitten dat hij naar een veiling stuurde, bracht tot zijn verbazing honderd dollar op. Dus schilderde hij er nog een. En nog een, en met elk schilderij steeg zijn roem.

En dat terwijl hij eigenlijk landschappen wilde schilderen.

Zomerstudio

Zijn zomerstudio groeide binnen een aantal jaren uit tot een groot opvangtehuis voor katten. Daar heeft hij honderden katten verzorgd, vertroeteld en geschilderd. Zijn roem leeft nog steeds voort, en daardoor weten we meer van Amerikaanse katten uit vroeger tijden,

(bron:  hatchingcatnyc.com)

Reacties zijn welkom